Коментари - Най-големият офшорен вятърен парк в света започна да произвежда електричество | Бизнес.dir.bg
назад

Най-големият офшорен вятърен парк в света започна да произвежда електричество

Турбините са инсталирани на около 130 километра от бреговете на Йоркшир

Обратно в новината
| Редактор : Надежда Христова

Коментари - Най-големият офшорен вятърен парк в света започна да произвежда електричество | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ще видим какви са цените на тока от ВЕИ.

Доста хора тук коментират 'компетентно' без да имат понятие от цените на вятърните генератори и атомните централи. Направих си труда да потърся в интернет тези данни ида направя прости изчисления: 3.6 гигавата обща мошност разделена на 277 генератора = 13 мегавата приблизително на генератор Цената на един вятърен генератор с такъв капацитет е около 10 милиона британски лири 277 вятърни генератора излизат около 2.77 милиарда лири за 3.6 гигавата Началното вложение за нов атомен реактор е около 5 хиляди лири за киловат илиr 5 милиарда лири гигават реактор. 3.6 гигавата реактори излизат около 16.36 милиарда лири В краина сметка, за един и същ капацитет вятърните генератори излизат около 6 пъти по-евтини от атомните централи. И двете имат сериозна поддръжка и не бих се очудил ако тази на атомната централа е значително по-скъпа заради меркуте за безопасност, закупуване на уран и съхраняване на отработено гориво и т.н. Разбира се, че атомните централи си имат техните предимства и не бива да се отхвърлят нацяло, а да се изпозлват за балансирене на енергийното потребление при екстремни условия.

Няма да коментирам дебилните ти сметки, но имам инженеро- физичен вэпрос. А какво генерира честотата необходима за преноса на тоя ток от мястото на производство до мястото на консумация? След Николо Тесла токът се пренася и консумира като променлив ток с определена честота, която се генерира от турбини с постоянен въртящ момент. Перките и соларките не могат да генерират честотата необходима за пренос и консумация. Някъде в системата трябва да е включен ТЕЦ или АЕЦ за да генерира честота. И то не един.

Предлагам да не обсъждаме дали сметките или въпросите ти са дебилни. А Вие да сте чували че тези генератори и слънчеви панели се монтират с трансформатори за да превърнат тока в подходяща форма за мрежата? Или може би трябва да Ви изпратя снимка на системата която имам монтирана в къщи за да се убедите?

А тоя транформатор с какво се захранва. С ток с честота , нали. ТЕЦ и АЕЦ я генерират тая честота с техните генератори, свързани за техните турбини. Мисленето не ти е силна страна, а! Преди да пишеш тука тъпизми, вземи поне малко се образовай.

Ветрилката и соларката не могат да генерират устойчива и постоянна честота необходима за преноса на променлив ток от едно място на друго. Това е физика. Празни приказки и пожелания не вървят, когато стане дума за физични принципи.

А когато няма вятър или е неподходящ??????

Вятър все има, земята не спира да се върти. Даже и в Сливен все духа.

Доста грозна картина. 1 бр перка 3млн евро, няма страшно ще ги изплатят за 20-30години :)

Бая е елементарно ;) Технологиите се движат, кюмюр, нефт, газ до изживяват последните си деситилетия! Който иска нека си живее в света им….ще бъде зависим от руско-арабски лайнарри или ще се трови от кюмюра ;) Никой вече не иска да се занимава с подобни глупости (под никой имам предвид Америка, Европа).

мноо си тъпо гурбетживотно. ше караш 30годишните трошляци от западна европа още поне 50-60 години тъпии и смешении чалгопитеко. у еуротиСофия у центъро до ден днешен си топоите пърдаците на кюмюр и дръва ве... ББААХАХА

Понеже както винаги мнозина го карат на просташки. Има си статистика и тя казва, че в света Около 36% от тока е от въглища и битумни находища Газ 22 Вода 15 Атом 9% Вятър 7,5 Слънце 4,5% И още няколко процента други Та така

Сега е така. След 10 години ще са други числата.

Я виж каква е статистиката преди 50 години

тука разни умници не си задават въпроса, КОЕ В БЪЛГАРИЯ Е ВЪЗМОЖНО И КОЕ НЕ? Арабите Имат пустини и слънце, северните държави имат студени морета и вятър слагат перки, ние на 100 км в морето сме в Русия или турция или Румъния....ние нямаме земя и свободни площи, като Япония сме, ток само от Аец, всичко друго е абсурд, или внос Зашо не се построи нов аец в Ст Загора с 4 реактора??? какъв е проблема, НИКАКЪВ, а да посолствата...

Ние имаме много реки и можем да произвеждаме много енергия от Вец бе галфон,съвсем друг е въпросът колко ни е капацитета и колко можем да го развием

Къде са ти тия много реки бе галфончо? Това са поточета.

Тоя па АЕЦ в Стара Загора ще прави.

С кво ще я охлаждаш тая АЕЦ в Стара Загора? Язовир Овчарица ли беше ще заври на първия месец. Марица е далече и малка.

И тия грозилища ли ще трябва да гледаме

Чета тук някакви лигнитно-въглищни разбирачи обясняват колко са зле британците , че произвеждат вече 10% от ел тока само от един ветрогенераторен парк. Лигнитните въглищари живеят в 19 век и не могат да проумеят , че света се развива и вече сме - 21 век.

чета тук разни жълтопаветни разбирачи дето обесняват как слънцето и вятъра и как базови мощности то атомни централи ще спасят положението. Питам жълтопаветните разбирачи знаят ли как се добива уран?? Едения от методите е със нагнетяване и разтваряне чрез киселини на урановите руди!! Другия е чрез сухо, так както беше в Бухово!! Спряха да говорят и за шистовия газ и нефт, кво стана сега с тия гадории??

Хайде сега ти рабирача "антипаветник" да обясниш как се добиват и изработват перките и соларките и какво ги правим след края на експлоатацията им:))))))))))

Ми кво, горим ги и им дишаме отровите, като кюмюра. Или пък ги заравяме в дупка като отпадъците от АЕЦ и ги пазим 500 000 000 години някой да не попадне случайно на тях.

Ако е вярно това, което е написано, мощността е приблизително колкото на Козлодуй, когато работеха шестте реактора.

Освен вятърни и слънчеви централи в света започват да се използват и модулни атомни централи. Дето не се нуждаят от огромна площ и огромна скъпо струваща инфраструктура.

Нямаш много представа за какво говолиш нали?

Да и които са с мизерна мощност сиреч безсмислени

Де има такава малка модулна ядрена централа?

Единия видял офшорен- и естествено това означава че е собственост на някаква офшорна фирма. Другия глупак пък видял думата Bank и значи това е собственост на банка:))))) Третия път смята че ветровете в света ей така си спират:))) разбира се същия невежа дори не знае на каква скорост на вятъра се въртят тези перки. Не е лесно да си прост трол в днешно време.... Само един неприятен въпрос- как ви се вижда цената на произведения ток??? По-скъпа ли е от въглищата?

след години ще се разбере колко са навредили тия перки на природата, както и въглищата навредиха на природата

А не може ли да се използва въртенето на Земята за производство на ток!?

Ама все още не сме измислили такава технология. Но пък може да се използва енергията на приливните вълни за производството на ток - има и такива електроцентрали.

Тука някакви са се завайкали "ко ши прайм ку спре вятъра"... Пичове, ако вятърът спре, липсата на ток ще ви е най-малкият проблем. Всеки божи ден, на територията на България и особено в морската екватория, духа достатъчно вятър за да покрие хиляди пъти потреблението на ток на ЦЯЛАТА ПЛАНЕТА. При това НЕПРЕКЪСНОТО.

А на каква площ е разположен този парк. Не видях да пише.

Кво ти пука? Да не си решил да садиш картофи в морето?

177 перки по 107 метра. 50% застрояване. Сам го сметни.

Има,няма вятър това е бъдещето,а ел.ток трябва да става по-евтин. Базови мощности от атомни централи от нов тип, трето поколение реактори и газови генератори за балансиращи мощности, водноелектрически турбини.Стига с тези боклуци, които горим в Мариците.

Жълтопаветен тъпак.

Нареждай се за рубли и да наторяваш украинските земи, външнокенефник национал-предател.

Тая цена за производство евтина ли ти се вижда? Добави печалба някаква, пренос, достъп и т.н. че той идва на лев киловатчаса :)

Как смяташ бе кретен. 40 лири на МВтчас означава под 10 ст/кВтч. От АЕЦ им струва над 100 лири/МВтч

Нали паркът е офшорен. Защо снимката е на "оншорен". Не знан, явно системата наистина е раздута, за да се плащат заплати и на такива хора.

Да не би да е за първи път в да поставят първата попаднала им снимка нямаш на нищо общо със статията?

Кви са тес цени бе нали безплатен.При капасити фактор от 30-35% това прави малко над 8-9твч годишно произведена електеоенергия.Аец Козлодуй с двата реактора дава 16твч годишно енергопроизводство.

Кое трябвало да е безплатно, бе кретен? И тази ВяЕЦ ще е с capacity factor доста над 50%. Затова са избрали мястото. Средният capacity factor на всички офшорни паркове е 40%. Но цената от АЕЦ във Великобритания е поне два пъти по-висока от тази на офшорните ветрени паркове.

Няма с 50% капасити фактор дори да има пак е по малко от Аец произведения рок а по малко произведен ток по висока цена

Стига с тази БОРСОВА цена. Това е измислена цена за несъществащ продукт. Аз, като домакинство, имам нужда от електричество и ще бъда принуден да го закупя на цената предложена ми от спекуланта, търгуващ на борсата. И не, СПЕКУЛАНТ не е мръсна дума! И не започвайте отново мантрата за конкуренцията. Конкуренцията е само кой ще надуе най-много цената.

Цената дето плащате в момента също не е борсова. Както и цената дето я плащате за тока от въглищни централи АЕЦ и така нататък.

Всъщност не е така - живея във Великобритания и цената, която плащам за ток се променя всеки ден, според цената на борсата. За днес е ~0.15£ на киловат - специално влязох да проверя. А, и няма надценка за пренос - плащаш фикс цена на ден, независимо от потреблението (която е към 0.30£).

Всичко в ръцете на банките . Идват лоши времена . Или , по точно , те вече са тук .

Това не е на банка. Така се казват плитчините Dogger Bank

Корумпетата из управленията на Европа забогатяха и на двх държави и държавни сектори не им трябват....и понеже са идиоти тия корумпирани анонимни крадци от върховете на Европа и краварника , всичката им собственост е скрита, покрита, оШфорна.....офшорните наркомани ще ви дават ток а ако искат няма....и само да сте казали, че сте социалисти и комунисти, ще ви убият като хлебарки....

Учете чужди езици, другари :) "Офшорен" в случая се превежда като "крайбрежен". Не се отнася до собствеността.

Времето на кюмюра свършва, другари! Става все по-трудно да се добива, все по-скъпо и все по-малко. Човечеството или ще се научи да черпи енергия от Слънцето и да лети сред звездите, или такива уроди като Путин ще го върнат обратно в пещерите. Вариант, където едните работят за всички, другите вземат субсидии и ядат и серат, както е сега - няма.

Слагането на минуси не увеличава количеството на кюмюр в земната кора, идиоти! Иска се учене, изследване, мислене - да не намери решение на проблема! Но в България 90% от населението са ядящи и серящи, чалга мангали, които като напълнят задника с лайна и алкохол и друго не ги вълнува. Да си паразит - няма бъдеще, другари!

Щом няма такъв вариант, САЩ требе да изчезнат, че цялата планета за тях бачка :)

Коня сигурно е глух. Каква романтика.

Този парк покрива 100% от потреблението в България. Айде, остави и един блок на аеца за всеки случай и на Доган централата за студен резерв и толкова. Всичко друго е лакомия.

А вятър откъде, а днес е и облачно

Вятър само от Русия! Другият е джендърски и ще ни повреди перките.

Уран, въглища, петрол с много усилия ще стигнат за още 100 години и после обратно в пещерите. Виж Слънцето ще работи още поне 5 милиарда години.

Спира вятъра и става тъмно

Спира да се върти земята и политаме.

Какво въртене, бе? Земята е плоска.

Глупави британци! Къде са тръгнали без субсидирани въглищни централи на нискокачествен лигнит? Най-добре да им командироваме няколко стачкуващи експерти. Да не говорим пък колко суверенитет губят. Ето Екуинор е норвежка компания. Много са загубени тези англета.

Британците купуват въглища. Включително и от Русия ;-) Едната от причините да не са в ЕС.

Тъпак! Причината да не са в ЕС е Брекзит!

Пич, в момента в Обединеното кралство електричество с източник "горене на въглища" е около 5% от общия микс. Повтарям 5%. Звучиш ми като манипулирана и зле информирана копейка. И не намесвай Брекзит. В момента мнозинството от гласувалите "за" биха преразгледали решението си.