Настана пълен хаос около забраната на еднократната пластмаса

Бизнесът настоява за гратисен период - вместо от юли, срокът за изтеглянето на осем групи продукти за еднократна употреба да се разтегли до изчерпването на количествата. Но други страни вече дават примери за решение

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ние, както винаги не сме готови. Каква изненада!

Поредното замазване на очите! ... Следващата им стъпка, акциз върху пластмасата! ... Пак от джоба на крайният, естествено! Цялата хранителна промишленост се върти около производството на еднократни опаковки, т.е. отпадъци! ... Храната в опаковките също е вече отпадък! Ето ви един пример: Купувате 10 литрова бутилка с минерална вода за 3,50 - 4.50 лева ... водата е безплатна! ... плащате пластмасата, транспорта и печалбата на бизнеса! ... Реално фирмата се занимава с производство и продажба на отпадъци! ... И това е масово!

Страшен експерт - и децата знаят, че каучука е естествен полимер и о, чудо - добива се по естествен път от каучуково дърво. Вече химиците знаят и други видове естествени еластомери.

Точно заради такива експерти, винаги има някой изненадан от въвеждането на нови правила.

_stankow

Да, хаос има. Отдавна, от самото начало. В главите на зелените талибани. Да обобщим: пластмаси - не може, не се разграждали, костенурките ги ядели и умирали дърво - сакън, изсичат се горите, местообитанията на орангутаните и прочие бамбук - не може, стимулира се китайската икономика метал - абсурд, мините "разяждат лицето на земята" :) хартия - не може, при производството се секат гории се използва много вода Ми да вземем да умрем за техния кеф, дали ще мирясат !?

пластмасите и металите се рециклират, за дървото има високо добивни иглолистни видове. Ако сте забелязал целият дървен материал е от иначе нискокачествена иглолистна дървесина. Ама бора става много по-бързо от бука и дъба. И има по-висок добив. Садиш, сечеш продаваш и пак садиш. Което води до садене на иглолистни видове на ниски надморски височини, което не е коректно. Примерно прасетата, елените и сърните се хранят с жълъди, не с шишарки. Хартията се прави от отпадъчна дървесина, а бамбук е най-бързо растящата трева. Липсва ни култура на рециклиране. Примерно да върнеш пластмасата на пункта както едно време стъкления амбалаж и хартията.

Сериозно ли иглолистните видове растат много бързо ?!? И колко е това "бързото" ? Викаш даже засаждали. И кой засажда? Че като гледам хиляди декари стоят обезлесени, интересно кой ли засажда и колко?!?

големи простотии си изпляскал тука. От 100 кладенеца вода. Кое не разбра? И тебе ли те изненада решението взето от преди година и обсъждано вече 3 години? Ей... ба си инертните хора. Не виждате по-далече от носа си и не се интересувате за нещо повече от гъза си.

Че ти ще умреш от пластмаса преди костенурките, джанъм... Морската сол вече е бъкана с пластмаса, кво остава за рибата. Или викаш, ти си само на пържоли. :D

Пълна забрана на ПЛАСТМАСОВИ СПРИНЦОВКИ ЗА ВАКСИНИ! Пълна забрана на ПЛАСТМАСОВИ ЧАШКИ ЗА УРИНА! Пълна забрана на ПЛАСТМАСОВИ УРЕДИ ЗА ИНТУБАЦИЯ НА КОВИД ПАЦИЕНТИ! СЕГА! ПАЗЕТЕ ПРИРОДАТА! И бонус, за лекарите никакви РЪКАВИЦИ повече!

са за еднократна употреба и са направени до голям процент от полимери!!!!

Само, да беше прочел статията... Нищо, де, важното е, че имаш мнение и го остояваш! Никой не е казал, че мнението не може да е тъпо.

Е, оставаше пластмасата да не е присърце на българина и да не му е мила и родна. Традицонна един вид, дори по стара от мъжкото хоро... Сега ще стане и символ на свободата...

_stankow

Има и по-стари традиции от мъжкото хоро. Например традицията западът да прави на маймуни източна европа когато не знае какво изобщо да прави ...

От боклук-пластмасата вече се произвеждат платове и кожи.Шият се дрехи и чанти....Грубата пък меласа може да се ползва в строителството за тухли и огради. Необходии са матрици за ,,дървени оградки" в градината , а защо не и за огради....вместо мрежа...Въпрос на интелигентност и практичност...Необходимо е след обмисляне да се раздата парици на вторични суровин, за да плащат на събирачите.Но с едно достойно заплащане , а не някакви си мижави стотинки на колограм.Всяко семейство ще бъде заинтересовано да му се изкупи събраната пластмаса, но чиста, като едно шишенце от КОКА КОЛА. Например в Германия не можеш откри в боклука шише на тази хитра фирма...Достойна цена поне за една година, като проба.....

тия да предложат нещо разумно , чак не мога да повярвам

tonk11

Че кое му е разумното? Я провери от кога се знае за тоя срок и ми кажи до сега какво чакаха?

Най-после! Ще направят презервативите от здрав бамбук, не като сегашните дето се гънат и гънат.

Наборе, имам лоша новина за теб... Капутите ги правят от каучук, който е естествен материал, нема да ги спират.

_stankow

Много, много отдавна ги правят от синтетични полимери - полистирол, поливинилхлорид, поливинилацетат и пр. Естественият каучук е в пъти по-скъп.

Презервативите се правят главно от естествен латекс 85%, синтетичния аналог на латекса полъисбутилен 3-4% или полиуретани 5-6%. Има и естествени от агнешки черва но са към 10 пъти по скъпи. Естестения латекс има свойства които трудно могат да се постигнат от изкуствени полимери поне на цена сходна с природния продукт. Каучук се нарича преципитирания латекс. Той не може да се полва за правенето на презервативи. Технологията е същата като правенето на балони, ракъвици и тн. формата се топи в латекс, и се суши да остане каучук на формата, после се вулканизира.

У нас да не стане хаос. Изчаквали били. Знае се от години но нашите умници все изчакват. Това да не ви е бащицата да отмени нещо защото му е кеф

това са група бюрократи, избрани от други такива, които определят живота ти :) естествено, че бързо трябва да се подчиниш, без да помислиш, и да им цунеш.. пръстена

Торбичките от Billa нали ще останат?

Клечки за уши за... многократна употреба. Ще изпратя на Евро жендърите в Брюксел една торбичка от "новите" такива с призив да бъдат втори потребител :D.

Явно не можеш да си навиеш само памук на края на клечката. Интелектуалния труд никога не те е привличал... А ти явно си станал от презерватив ползват някокло пъти, и то не винаги в правилната дупка и обърнат един-два пъти...

клечки за уши които са с хартиена/картонена основа има много отдавна. Ама ти у вашето село, отде да го знаеш...

нека секат дървета и използват тонове вода, химия и енергия, за да преработят целулозата и да е еко-био :)))

Така наречените еколози и разните там зелени организации. Спомням си как се опитваха да блокират един такер с нефт, с гумени лодки с извънбордови двигатели. От същия тоя нефт са направени и лодките им и горивото за двигателите. Екологията в момента просто поредното нещо от което се прави пари и политика. Предлагат се скъпи и краткосрочни мерки, без да се вземе в предвид какъв е дългосрочни резултат от тях.

_stankow

Резултатът е винаги един и същ - печелят западните корпорации.

Чудесно нещо е забраната на пластмасовите боклуци за еднократна употреба. А производителите да не риват къде щели да си продават залежалата продукция, имали са време да си реорганизират и преустроят производствата и е ясно че могат да ги изнесат и продадат в трети страни където няма забрана. Ще бъде добре и да се забрани продажбата на безумните пластмасови детски играчки които заливат пазара и се ползват няколко месеца и отиват в кофите. Ясно е че всичко това е правено за да се осигуряват работни места и да се увеличават печалби, но природата и здравето са по важни!

да те у доктора....

Ще го е...ве... шшш, както най-обичаш

Значи вече като излизаме от къщи трябва да си носим комплект прибори за хранене чаша и чиния. Значи разбирам че нито сте доктор нито сте наясно за какви безумия става въпрос. Значи за да нямаме пластмасови играчки ще сечем дърветата и ще произвеждаме дървени.

Теб е трябвало да махната ветеринарите преди третия мсесц. Много лош матриал +генетечиски сгрешен + нагъл и неук

За да не се секат гори, пред в Булгаристана се садяпха навред тополи. Тополата е бързоразтяща и след 5 -7 години може да се позлва за дървен материал, освен това се ползваше за отводняване на зони под речно ниво или с риск от наводнение при езера, реки,в зони до населени места. Просто, трпбва да се започне, това което го е имало и преди, ще има бизнес, кинта и матриал. Проста работа за прсти хора булгаристанци. Тополите (Populus) са род бързорастящи влаголюбиви дървета със сравнително мека дървесина. Листата им са овални. Те са назъбени по краищата и имат заострени връхчета. Държат се за клонките на дълга, сплескана дръжка. На височина дърветата достигат около 25 m и са с широко разперена корона.

Май е време да се махаме от тази малоумна организация, докато дебилите, които я управляват не са ни завлекли окончателно на дъното.

Теб е трябвало да махната ветеринарите преди третия мсесц. Много лош матриал +генетечиски сгрешен + нагъл и неук

аре бе. гратисен период... това е обявено от 1 година, а се предполагаше от 2. Аман нали сме тарикати. Видяхме, че става евтино и напълнихме складовете.

Абе то ясно, че мерките отново са недомислени. Все пак да видим до къде ще я докарат като излезе наредбата. Обаче и бизнесът не спира да ме удивлява. От години им се казва, че това ще стане. Как пък не се сетиха да започнат полека лека да се пренастройват? Дайте да печелим докато можем, пък като опре ножът до кокала ще протестираме. Нека да ни дават грантове и субсидии и данъкоплатците да плащат за нашата алчност. Аман вече от тоя бизнес!

Бизнеса бълва тези боклуци и настоявал за гратисен период! Каква наглост. Години наред бяха оставени да бълват пластмасови боклуци като шишита, торбички чашки и т.н. и да се зариваме с отпадъци. Така им е изгодно на бизнеса - не се занимават с амбалаж.

Стига глупости!!! Изгодно е на клиентите! Ако клиента си плаща, бизнеса и златни съдове ще сервира.

и така ще има пластмаса и ще изсечем дърветата за да си бъркаме по ушите ......

В Германия от години клечките за уши са направени от рециклирана хартия, сламките за сок от ябълкова целулоза след извличане на сока което е отпаден продукт, боксове за транспорт вместо от стиропор, се правят от отпадъчния продукт - кора на дърво което се гори, щото няма какво да се прави... ма разбира се - дай да хвърляме торбички по улицата... щото си мислим, че всичко що не е от пластмаса е от дърво.

Малко са бавноразвиващи се в нашата родина

Не ми давай за пример Германия. Те си съсипаха енергетиката, заради зелените малоумщини. С неадекватните мерки за китайския микроб унищожават малкия и среден бизнес и въвят уверено към див тоталитаризъм.

Що да не ти давам ДОБРИ ПРИМЕРИ? Съсипали тараранци. Ела да видиш що е това чист въздух. Или по-добре иди на Витоша и погледни на долу да видиш в какво живееш. Голям спец си бе? Съсипали енергетиката. За това имат над 56% от Вятър и слънце. Щото глупави. И за това нямат отпадъци от енергетиката и не се чудят къде да заровят радиоактивните отпадъци като някой други страни. Спец си бе... да не ти давам примери.

FFF

Пак мерки тип вижте ме колко съм добродетелен. В цяла Европа грам пластмаса да не се ползва това ще намали световната употреба сигурно с по- малко от 10%. Това като един приятел, който се оплакваше, че са му високи сметките за ток и започна да си зарежда малкия лаптоп на работа и смени две крушки със светодиодни. И сметката от примерно 100 лева стана 98.

Разбира се , че е много по-екологично да сечем горите , отколкото да рециклираме пластмасата !

Ако по цял свят се вдигне изкупната цена на употребената пластмаса, но на цена висока,като медта....,тогава ще видите колко бързо ще изчезнат боклуците.

Всичко се прави заради парите. Пластмасата се прави от земни ресурси, следователно се рециклира сама и се усвоява от земята. Никакъв проблем няма с пластмасата

Мазните "ресторантьори" реват на умряло, че няма как да си продават кебапчетата на селския сбор. РЕЕЕЕЕЕЕЕ

Кебапчетата-в питката! Споко!

мамин мухльо. Да ми ядеш мазния бахур.

Да не би да и заседна или го преглътна

Да се влагат пари в рециклиране. Сега затваряме нашите фабрики и почваме да внасяме от Китайййй. Може веднага да почнем да режем дървета да правим вилички и хартия за чашки и хартиени торбички.

Действие в стил Грета тунберг. Не много ясно какви точно ще са алтернативите. Не е много ясно какви ще са ползите. Въобще не е ясно дали ще има някакъв ефект. Но важното е да има забрана и да се правим че пазим природата. Това като електромобилите-те са екологични и не отделят вредни газове. Вярно замърсяването за производството им както и за производството на електроенергия надхвърлят в пъти това на обикновен автомобил, но това са подробности.

С цел да опазим природата, то ние рискуваме да унищожим дърветата, макар че и сега се секат погловно за заводите, за производство на целулоза и хартия и техните производни

Замяна на грам пластмаса с два грама бамбукови паста, в която има един грам и половина синтетична епоксидна смола.

То Меркел с нейната втора младост е на акъла на Грета преди 10 години. За Грета всичко е ясно: за да може даси направи пътешествието с модерна пластмасова платноходка, че да не ползва мръсният самолет, 6 души трябваше да пътуват от Швеция до Ню Йорк със самолет. Тази история с бамбука също е ясна. Само трябва да се за питаме откъде идва бамбука.

Абе радвай се на електромобиилите че може Голем Брат да ни накарат Фред-флинтстонки да караме от бамбук много екологични.

А какво става с фасовете? Навсякъде е замърсено с тях. Кога ще ги забранят? Да пушат всички с лули за многократна употреба.

Мети улиците бе ! милсиш че във франция не пупшат ли? ПУШАТ! ама метат всяка сутрин

Във Франция не си хвърлят фасовете на земята. Дори и да не метат всяка сутрин , няма да се забележи.

Във Франция също масово си хвърлят фасовете на земята - иди в техния "бизнес парк", Дефанс, да видиш как фугите между плочките са натъпкани от фасове. И далеч не само фугите. И не ги хвърлят имигрантите, а работещите в бизнес сградите наоколо.

И мазни арабели, негрюхи и умирисници като тебе

В големите градове на Франция е много по-голяма кочина от тук. Хвърлят не само фасове. Разбира се приноса на новите французи в тази посока е решаващ.

И с презервативите. Тези за еднократна употреба се гънат много. Трябва да се заменят с такива от здрав бамбук!

много по добре ще е да се секат милиони дъвета повече за вилици вместо да се оптимизира рециклирането...

Ганьо винаги чака до последно с надеждата за "чудо", което да го "спаси" от промяната. Хората в нормална Европа престанаха да продават и да ползват пластмасови еднократни прибори още преди 6 месеца!!!

Решиха си проблема с отпадъците и става в пъти по-чисто? Нещо не виждам ефекта.

Махайте се от ЕС докато не са ви забранили да ходите по голяма нужда. Затвориха ви 4 блока, заводи, фабрики, магазини... Продължавайте да храните дебелите задници в Брюксел. Защо вместо да преборят вируса като Китай точно сега се занимават с простотий.

За писане на коментари срещу решенията и за проява на свободна воля ви осъждаме на 40 години каторга. Още ли държиш да работиме като в Китай?

ДА !!

Пак ше ми пречат

и още нещо - отнася се в световен мащаб - ако хората се научат да хвърлят отпадъците си на точните места, няма да има проблем с рециклирането им. ама "ганьо" е по цялата планета, нищо, че претендираме да си е наш ганьо.

И къде да ги хвърля "Ганьо" ? Къде да си хвърли старите мебели, строителните отпадъци ? - нито условия, нито нищо. В Германия има огромни площадки, където да си закараш боклуците, тука трябва да звъниш на назнайни телефони в общината. Айде стига стереотипи.

Къв стереотип ве, глава, пълна с вакуум? Преди един час си хвърлих боклука на площадката. Че даже си и платих. Мятай пред вас на комунала по тъмно и се прави на ощипна булка по светло. Има достатъчно места за да си хвърлят хората боклука, друг е въпроса, че нито им се занимава да извозват, нито да плащат. А цигани в мазето няма да пусна, щото те само това чакат - да оглеждат къде какво има за бране...

Глупости. Една от първите страни по преработка на отпадъци е япония. И бях в един много модерен завод. Хората там си събират пластмасовите отпадъци, сортират ги, опаковат ги, написват ги с името си и всяка седмица минава камиона на фирмата да ги прибере. Ако някой да речем е смесил тапи с пластмасови бутилки му връщат боклука. И работата е там че процеса повече хаби, отколкото помага на природата. Даже само смятайки питейната вода за измиване на отпадъците.

А какво мисли за това банкянския вожд? Днес още не е излъчвал пряко от трапезарията, много съм притеснен и апетитът ми пропадна! хе-хе

по някои летища още преди две години забраниха пластмасовите опаковки. летища с огромен поток от хора и вещи, не съм чул да се оплакват. тука нашите ресторантьори и кебапчии нещо не могат да измислят как ще издават храна, ако е за вкъщи ли?!?

Самолети без пластмаса... Даже и опаковане на куфари с бамбук?

С Covid-"пандемията" и ЛАБОРАТОРНИЯ вирус (както и лабораторните "нови" щамове, пускани регулярно в различни точки от света), опипаха почвата и ДРЕСИРАХА стадото! Вече ще си правят, каквото си поискат. И всичко ще платим от собствения си джоб! Бизнесът е страхлив и си мълчи!

И къде да ги хвърля "Ганьо" ? Къде да си хвърли старите мебели, строителните отпадъци ? - нито условия, нито нищо. В Германия има огромни площадки, където да си закараш боклуците, тука трябва да звъниш на назнайни телефони в общината. Айде стига стереотипи.

За пореден път ,така наречения "БИЗНЕС" се прави на тарикат и гледа максимално да печели и прави Държавата на проста. Алооооо тъпия бизнес,за тази забрана се знае от 2-години и имахте време да се подготвите.

Големия бизнес е всъщност политиката. В полза на произвеждащите бамбук, разбира се. Там се работи не с милиони, а с милиарди. "Помощи", т.е. дългове за наша сметка и за сметка на нашите деца и внуци.

Мисленето ни е сто години след съвременния свят, а претенциите ни са сто години пред него.. Това е българският проблем. ..а, да! Сорос, Путин и Бай Дън са ни виновни!

Може, но благодарение на това мислене, България дава повече кислород, отколкото хаби, за разлика от Германия на модерно мислещата бабка. Така че ако се махне дупедавството на "страните членки трябва да променят националните си закони, което всъщност означава погазване на суверенитета ни, не сме длъжни на никой и не трябва да намаляване нито един грам СО2, нито пък да се ограничаваме технологично със съмнителни технологии като електромобили, забраняващи нормалните, или тъпотия та, която ще замени грам пластмаса с 5 грама бамбук с епоксидна смола и два грама синтетично лепило в нея.