НАП проверява повече от 2100 фирми за нелогично много пари на каса

Приходната агенция приканва с електронни писма хиляди рискови фирми да прегледат отново счетоводните си документи и да коригират годишните си отчети

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тези пари, щом са според официалните отчети, в общия случай са просто неотчетени като изплатени дивиденти. Реално ги няма в касата, но собствениците не са декларирали, че са прибрали парите, за да не платят 5% данък. Този проблем е от много години.

Не са само заплати, НАП не признава много неща за разход - например бензин и коли. Почти няма дейност, която да вършиш без гориво и кола, еми не...административни фирми ползват една хартия, принтер и толкова. А си има разходи по поддръжка на офиса, коли, не говоря за злоупотреби, съвсем реални разходи са, един хладилник да купиш за офиса не можеш, не е присъщ за дейността, кафемашина си е нормално оборудване за мен, за тях - не. Ето оттам идват тия пари на каса, няма ги, а не можеш да ги отчетеш

Когато всички плащания станат по банков път,включително пенсии и заплати,тогава всичко ще бъде наред,дори във ОИХ фирма ОКТОПОД.

Всичко ще стане по банков път, когато на фирмата й стане по-евтино да работи така. В момента най-тънката тарифа за поддръжка на сметка с уговорки и предплащане 1 година напред е 16 лв. на месец + 1.20 за единичен превод. Ако малка фирма има по 20-ина превода на ден, това са си още 500 кинта на месец. Обмена на информация между банките бил 3 пъти на ден в 21 век! Някой ще им се моли по половин ден да си види парите, не стига че си плаща. Е няма как да стане.

Ако имаш 20 служителя, 500 лв на месец са бълха да те ухапе. Големият проблем, заради който не искат всичко да е по банков път е криенето на данъци. Масово българските фирми осигуряват служителите си на минималната работа заплата, а в пликчета им дават остатъка. Поради тази причина и в официалните статистика изоставаме много като заплащане. Който управленец успее да оправи тази сива икономика, показателите на заплащането в България, спрямо европейското, рязко ще се подобри.

Не е до банкови такси. Парите в брой просто не са проследими, а всичко по банка оставя следа и НАП го гледа при ревизии. При 30-40% сив сектор няма шанс фирмите ей така да почнат да показват оборотите си. И да ти плащат от банката, че ползваш банкирането, пак няма стимул да изсветлиш всичко и да плащаш хиляди данъци. Много фирми годишно декларират от кумова срама по 2-3000 печалба. Собствениците им рядко живеят с по под 200лв месечно доход, нали? А работниците на МРЗ? Ако се плаща само по банка и трябва да внасят още по 500-1000 осигуровки?

Абе то по документи фирмите държат в касите повече пари, отколкото са отпечатани от БНБ! Проблемът е очеваден, но никой не проявява политическа вол, за да го реши!

Ако данъка е платен, какъв е проблема да има пари на каса ?

Стига да е платен данъка. Ама той данъка не е платен, защото тези пари реално не са в касата (а само по документи), защото са раздадени като заплати на черно, чиито данъци и осигуровки не са платени!

Данък печалба няма как да не е платен, иначе веднага ще ти скастрят фирмата. Идеята е НАП да изцоцат данък дивидент още 5 % и да напълнят гушките на новите лапачи. НАП го правят този номер периодично. Дай боже по-бързо да изгонят и инвеститорите с тази практика и да посъсипят икономиката да видиме от кво ще лапате после...

Интересно, дали НАП ще проверят Кирчо Канадеца за 750 00 лв касова наличност във фирмата му? Едва ли.. в крайна сметка Шефът на НАП дължи 1.5 милиона данъци.. Промяната продължава и не е наш проблем, че не ви харесва!

Ти затова си куха,защото си червена.