НАП погна 13 704 фирми с високи касови наличности

В годишните си финансови отчети за 2019 г. тези фирми са посочили, че държат в брой по над 100 000 лева

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не пипайте бизнеса бе, шумкари недни! Т'ва да не са мандри да им обирате кашкавала бе? Ще ядете хурката май на 11-ти.

Глупости на търкалета! Има хора които не знаят че като теглят от фирмената сметка, "добронамереният" счетоводител или фирма слага тези пари на каса! Това собственика рабира след като НАП започне проверка.....Това е капан който НАП и счетоводителите правят на обикновени граждани.

Поредните глупости ! Според данни от 2019та !!! Преди 2години ... тоест искате да сравните парите по каса сега, с това което е писано в миналото ... е , ако отговарят - е тогава ще е голямата изненада.

Какъв бизнес бе малката - питат откъде са милионите в касите на дружествата и дали е платен 5% данък дивиденти на държавата за да са в касите на фирмата, а не по фирмената сметка в банката ! Елементарно е бе миличка ! Муцка, не се плаши - в твоят бизнес касови бележки не издавате и с карти не се плаща !

Господа данъчни, от 2019-та насам изтече много вода. Защо си мислите че тези наличности още ги има, особено при спад на икономическата активност и криза? А и тоя номер го играхме 2017-та. Защо тогава не проверихте тия фирми? Сигурен съм че тия с милионите на каса (на хартия) са ги имали и тогава.

Оня сладур по прашки ли ще ни пратите да ни проверява. А резултата от проверката ще го публикува в "жената днес"

user, тия пари не би трябвало да ги интересува НАП или държавата какво става с тях. Това са парите върху които е платен данък 10% и оттам не трябва да интересува как ще се харчат. И да ги няма - те пак ще се въртят в икономиката и ще допринасят за БВП и съответно - за данъци.

Това този с вдигнатото юмруче ли го иска?

Много си прост. Всеки разход без фактура се 'лепи ' на каса. Какви злонамерени счетоводители Просто е като 2 и 2

Има просто много фирми, които приемат плащане само в брой: хотели, ресторанти, фирми за дребни услуги, дори Вик, енергийните дружества и т.н. Не им се плащат такси за обслужване на ПОС терминали. Това е!

Най-после борбата срещу корупцията и сивата икономика да видим.

Ако касовата наличност отговаря на посочената в счетоводните документи няма проблем.Проблем има ,ако не отговаря

Ще има щип от тая касова наличност, щип от другата касова наличност, голямо щипане на касови наличности ще има.

Нарушили ли са някой закон?

При толкова закони не може да не са нарушили някой!

И тъй като същите тия много фирми се налага да се разплащат по банков път с контрагентите и доставчиците... какво мислиш че става? Внасят парите "от каса" в банката и парите "на каса" намаляват. Вместо НАП да се занимават с глупости трябва да насърчат плащането по банка. И да натиснат банките да махнат такстата за внасяне на средства - това е пълен абсурд... Или поне да е без такса до суми под 10 000 лв.

Не биха били в нарушение ако наистина имат тези пари в касата. Но в 99% от случаите ги НЯМАТ и това вече е нрушение на поне няколко законови разпоредби. По документи, фирмите в БГ държат почти всички отпечатани от БНБ пари! Как става това?! Ако беше вярно, значи почти никой да няма пари в брой в джоба си!? Има бая неща за оправяне в бългрския икономически живот.

13 000 фирми по над 100 000 лв са МИНИМУМ 1.3 млрд лв, а вероятно става дума за многократно по-голяма сума! Стотици фирми държат касови наличности над милион! В същото време БНБ публикува следното: "Динамика на парите в обращение В края на март 2021 г. парите в обращение достигнаха 21 208.7 млн. лв........." Няма да се учудя ако се окаже, че "по документи" има повече пари, отколкото са отпечатани :)

Ей комуняги, това не са ви мандри да обирате кашкавал! Гадни комунисти, а как идвате на власт бе маймуни?

И какво като има над 100 000 по документи ??? Ще си ги разпределя като дивиденти и ще им платя 5% данък и готово.... то голямо лаене от този прост министър, голямо нещо,,, И простия народ си мисли вече, че голяма работа е станала...

Абе, нали Ментата Стоянова искаше дори пенсионерите да си държат парите в банката за да нямало данъчни измами а фирмите да се разплащат само безкасово, пак поради същата причина... нали същата госпожа твърдеше че парите в каса били признак за това че фирмита била в "сивата" икономика?!

Ами що не си го направил досега? Проблемът е, че не можеш да си разпределиш 100,000 като дивидент одма, понеже си ограничен от задължението плащания над 10 хил. лева да ги правиш по банков път. Тоест, наведнъж можеш да си отпишеш по този начин максимум 10К, като платиш 500 лв. данък дивидент. Ако го направиш неколкократно в кратък период от време, от НАП ще ти кажат, че структурираш плащания, за да избегнеш задължението да се разплащаш по банков път. А глобата е 50% от сумата за първо нарушение, 100% от сумата за второ и следващо. Има едно писмо на НАП, базирано на съдебна практика, в което се казва че общо взето всичко над три пъти в годината раздаване на дивидент по такъв начин се счита за опит за заобикаляне на закона и се санкционира. Ще кажеш, ами дай да ги внеса в банката и тогава да си ги раздам като дивидент. Ами хубаво ще направиш, само че ти тези пари ги нямаш вече, понеже си ги изял, похарчил по курви или за рушвети. Ако ги имаше, нямаше да ги държиш на каса изобщо. И ще трябва да намериш отнякъде непроследими пари кеш, които да превъртиш през фирмената сметка, към твоя лична, после да ги изтеглиш на каса, и пак там имаш лимит на теглене от 20 хиляди, над което задължително ти трябва въоръжена охрана и протокол къде ще бъдат занесени парите след като ги изтеглиш... И цялата работа става дявол на магаре.

Те и данъчните са хора...търсят внесен данък дивидент, виждат внесен данък и работата спи.

Така е... Прав си!

може всеки ден да си даваш дивидент по 10к! защо се изказваш неподготвен...

Не само това. От 1-ви Април всички банки сложиха такса наличност на дневна база по тяхно усмотрение за юридически лица. Пример ДСК - над 200 000,00 лева 1,5% годишна лихва. Булбанк 1% над 500 хол. и т.н. Така че, доста фирми ще почнат да задържат кеш повече или ще трябва да отварят сметки в нови банки / допълнителни такси /. А това знаете до какво ще доведе - обири, рано или късно. Сега от Юли ще сложат и тази такса за частни лица - всички банки/ нали няма картел/. Учудвам се, че министърът не знае за тази подробност или се прави на луд.

Сигурно защото лихвите са отрицателни за суми над 200 001 лв.

Защо тази тема е толкова болезнена за ГаРБидж, та са пратили толкова тролове да дращят тук?! А може би това е разковничето: "Има огромни касови наличности по фирмите, става дума за сериозен ресурс, по който най-вероятно се е случвала корупцията и купуването на изборите", каза преди време Асен Василев. "

А кога ще погнете тези дето си вдигнаха заплатите по време на пандемията и почнаха да цоцат за помощи? Много фирми на който не е затварян бизнеса го направиха, което е гнусна кражба. Колкото и да е кокошкарска бая народ прибра по над 10 бона на калпак, това си е живо мародерство.

Ще се разпределя дивидент. когато има неразпределена печалба. В голяма част от случаите става въпрос за източване и разграбване.