Над 80% от българите са ограничили покупката на храни заради високите цени

83% искат да се ограничи надценката, 79,1 на сто смятат, че причината за поскъпването е у търговците, сочи изследването на "Галъп"

Обратно в новината

Коментари - Над 80% от българите са ограничили покупката на храни заради високите цени | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Въпреки че за разлика от доста хора никога в живота си не съм живяла в (крайна) мизерия, макар че зависи как го дефинираш това, сърцето ми се къса, когато изхвърлям храна, особено когато е храна, в която е вложен труд, който в моя случай е по-скъп от продуктите, пък и ако по случайност манджата ми става за ядене, изхвърлянето й съвсем е непрежалима загуба. :) Доста мои познати изхвърлят промишлени количества храна и въобще не се впечатляват! Навремето една колежка изхвърляше повече от половината храна, която са купили, защото тя и мъжът и като с дни не се прибират, храната дори и в хладилника се разваля. Много често купувам някакви по-скъпи неща, особено млечни, месни, зеленчуци, но държа да са качествени, доколкото това е възможно. Макар че най-качествената храна идва от село - скъпият успява да купи доста продукти от производител, на сестра ми свекърът и свекървата произвеждат голяма част от храната на десетина човека - да, това не е безплатно, иска инвестиции и е яко копане в най-буквален смисъл, но поне знаеш какво ядеш. :) Освен това поне аз доста често съм на диети. Поне една седмица месечно организмът ми просто има нужда да си почине от храна. За тази седмица аз храна почти не купувам - имам прясно мляко, което квася на кисело, ябълки, грейпфрути и прочие също винаги имам, компоти задължително също имам винаги, при това целогодишно. Тази една седмица месечно обикновено дори не ми се яде месо, просто организмът ми го отхвърля. Иначе мои близки, да са ми живи и здрави, какви чудовщни количества храна поемат просто не е за вярване! Алф дето имал 9 стомаха едва ли успява да погълне чак толкова много храна. :) В резюме, това че хората ограничават хранителни бюджети, може да има и добра страна. А че храната е безбожно скъпа, това не споря!

Искахте промяна получихте промяна. Искахте да махнете ББ, не можахте. Но сега от две години не управлява ББ. Управляват трапосерковците назначени от Лайньо Радев. Кирчо лъжеца и Кокорчо крадеца. Нексимир Онаниев и Лена Курвалана. Ген. Гном и Мравояда. Сега някакви безлични субекти. Много хора с носталгия си спомнят управлението на ББ. Стабилност, нормални цени, никаква инфлация. И предвидимост какво ще става в близките години. Много хора си помислиханче това е даденост и ще продължава до всеки веков. Е, не е така. И всички го разбраха по трудния начин. Сега много хора си мечтаят ББ да се върне на власт. Да има стабилност и сигурност. Но май вече ББ не иска да управлява.

Какво си мислех те, че веригите инвестират у нас защото ни обичат. Крайно време е да разберете, че, веригите дойдоха, за да ни обират и да инвестират в собствените си страни. Трябва държавна политика и за производството и за търговията.

Е как ресторантите пълни били бе? Нали преди седмица Ричард Ализбегалов проплака че искал помощ от държавата щото бизнеса му не вървял?

То на тоя по други причини не му върви бизнеса, откак спря кранчето и пералнята се счупи. Такава трагедия е да седнеш в заведението, че не е истина.

Бълагите не са бедни, но са мрънкливи!

Точно! Значи няма проблем МРЗ да се вдигне директно на европейското, т.е. 1200 евро. Или май по-скоро е "някои българи са богати, за сметка на други, които работят на 300 евро"..

Факт е,че за същите пари, преди 2 години успявах да спестявам, а сега не.

Моловете и хипермаркетите са пълни. Количките са пълни и преливат все едно не са виждали храна и пиене. Кръчмите са пълни, места няма. Та на идея си нямам кой какво е ограничил. Тук на Боровец пият кафе и чай по 10лв, чашката и се наливат с вино от 700лв. бутилката. Странни ограничения.

А там един мърмот завива шоколад. А аз вчера бях в Фантастикото и гледах как хората изобщо не се спират на друго освен основните продукти. Някой там да си вземе едно шише бира Каменица

Това са украинците на български помощи.

Така се получава като няма конкуренция в хипермаркетите. На всеки 5 метра кауфланд лидл кауфланд и била. Що да не си слагат каквито искат цени като два от 3те магазина са на един собственик. Къде са българските вериги има едно Фантастико и СБа

Според доклад  на секретаря на цк на бкп Емил христов социалният минимум за работещи през 1987 г. е 209 лв.,  за подрастващите 111 лв.. Или за 4 членно семейство 640 лв., при срз 234 лв., т.е.  доход от 468 лв., което е почти 30% под социалния минимум от 640 лв. Почти цяла България е била не само под социалния минимум, а е била бедна.

Унгария не помага на украйна, но е с най голяма инфлация в ЕС! Стига опорки!

Нашите изнасят електричество и горива за Украйна и създават изкуствено дефицити , а от тук цените хвъркат !

Важното е, че има банани ЦЕЛОГОДИШНО, педерастки паради ЕЖЕГОДНО!

Най важно е да пращаме повече помощи и оръжия ма Украинските фашисти и евроГейските партии на войната да теглят повече заеми от ционистите

Това е цената, да си в клуба на богатите (педерасти), стоиш гладен.

Има за за боепирпаси и въоръжаване на нацистите в Украйна Райх.

Един приятел се завърна след дълги години в чужбина и ми казва: Абе, като гледам тук как се живее, не знам защо сме последни в ЕС!

Ще дойдат няколко почивни дни, ще видите какво става по магистралата към Гърция и по курортите.... Знам ги такива ограничаващи се, само като му видиш Фейсбук профила.... нашервал снимки то Индонезия, то Дубай, то петзвездни хотели, то тежки софри.... Ама като го питаш беден ли е, дааааа...

Изнасилих баба си.

Няма такова нещо! Галъп е свързан с Борисов и с руснаците. Все едно да вярваме на агенция ТАСС, а не на очите си! А фактите са - българинът никога не е живял толкова добре, колкото в момента! По2-3 коли на семейство, хотелите и ресторантите пълни, на празник по 200.000 човека в Гърция! Ето, миналата неделя отивам в мол "Ринг" в София на околовръстното. Около обяд се опитвам да си намеря място да хапна. Келнерът в ресторанта ме пита имам ли резервация и като му казах "не" учтиво ми обясни, че свободни маси нямат...

ве глупак. Предният български Ганя, преоблечен като евроатлантик.

Честита ви промяна! Юмручето на потника ги доведе. :/

Булшевиките вещаят черни сценарии защото така им се иска. Нито магазините ще се изпразнят, нито някой ще фалира. И това ше мине и то до края на тая година

защо изтрихте кментара, в който ви се казва, че магазините са пълни? И не само, че са пълни, но и количките са пълни? Как този коментар противоречи на политиките ви? Да, магазините са окупирани и хората пазаруват! И да, количките са пълни с покупки! Кое ви дразни, дир?

ГЕРБ предлагат политика на терора, всички да бъдат наблюдавани от МВР, а мутрите да са велики! За капак и Психопат за Главен Прокурор ни инсталираха!

Ето етапите на инфлация: Инфлация - срив в потреблението на стоки - фалити на малки и средни фирми, а в последствие и на големи, фалити на производители и вносители, безработица, ръст на необслужени кредити, празна държавна хазна, дефлация.

На храна може, но на цигари и алкохол със сигурност не...

Има хора тука бая тролове. Никакви ресторанти не са пълни, а фалират един след друг. Само в центъра на София, Пловдив, Варна и другите големи градове има по посетени ресторанти и то само в петък и събота. Хората пълнили колички, важно е с да е пълна с меса, филета сирене и кашкавал. А иначе само ако купиш тоалетна хартия на промоция, минерална вода от 6 литра, двулитрова бира и двулитрова кола, един препарат за съдове и един хляб количката вече е почти пълна. Почти никой не купува по кашкавали над 30 лева и сирене над 20 лева. Стига сте тролили, нагли сте.

Стига лъга! Всичко се купува! И кашкавал, и сирене, и филета, и лукакни! Стига мрънка!

Купувам основно хляб , и нещо на промоция което си струва .

Имате пари българите. Ще ви обираме още. Кат сте толко прости трябва ви стрижем редовно и по много.

като нямахме пари в кръчмата поръчвахме кашкавал пане-2.50лв,сиренце плочка -3 лв,шопска 2 лв и поморийска обикновена 8 лв шишето. Сега това е непостижимо,ще иде половината пенцийка за същото!

Брашното от щурци колко струва?

Така е, купувам само преоценен хляб и маргарин на промоция.

аз минах на маргарин и свинска мас. Замразена океанска риба. Месо,кашкавал,сорене не мога си позволя. Виж бобец,но без мазнина,че скъпа,с водица. Понякога ми стигат парите и за някоя зелка. Живот...

спагети,евтино минаваш.Грис,макарони също.Засищат. Има и един ориз,евтин,мешам го с обрезки,муцка!

Утре и това ще вдигнат, алчниците!

Да, ама им докарахме 3-4 пъти по-евтин газ.

Вчера опитвах да направя резервация за нощувка за един познат в Пловдив. Понеже от време на време ми се налага, познавам доста от по-евтини те хотели. Всичко под 95 лв./вечер бе ПЪЛНО на 100%. ПС. И аз съм ограничил покупките на български храни, но по здравословни причини. Предпочитам да купувам по-малко на качествени вносни.

Винаги има поне 5% богати . Попаднал(а) си на тях

И аз бях там. Имаше симпозиум на богатите 5%.

Да не е симпозиум на айдуцоте?

10 % крадат та се скъсват.То са бордове,помощи от държавните,наши пари,фондове,здравни каси,топлофикации,енергообирачи,депутати,нанаяли се политици,партойни субсидийки,римски гласоподаватели,украински паразити.....Всичко това цоца в охолство.Затова са пълни хотелите! Няма средна класа!

5% има и във Варна (пълни хотели и ресторанти), Сливен! (Иди виж), Плевен(вечерта намери място за ядене .. И в София има от тея 5% ,

95 лв и били богати… за тия пари спиш с циганите.

Нда. Само дето в букинга излизат доста стаи за двама до 60 лв за двама. Опитай да тролиш на друго място.

Не знам кой какво ограничава и не искам да съм циничен, но: Супермаркетите са пълни Кварталните магазини са пълни Ресторантите са пълни Кръчмите са пълни СПА хотелите са пълни ..и бардаците и те са пълни... Така че си правете изводите

И кво, народа плюска, пие и плющи като за последно

Нали хората трябва да се хранят ! А промоциите водят до струпвания .

Бедният не купува на промоция, а това което му е необходимо. Масово купуват ненужно, тъй като било евтино и на промоция.

Европа не е добре България, ще закъса здраво. В Канада, всички големи фирми са собственост на САЩ Като почна кризата 2008, САЩ закриха канадските фирми, като оставиха работещите в Америка В България ще в същото

Що да ги интересува ГЕРБ и ПП-ДБ за простолюдието, след като на тях се дължат тези цени, а овцете пак ще гласуват за тях???

Другият месец, ще се плащат 3 милиарда евро дълг. Франция закъса. Германия и тя Англия. Работата не е добре

EUROгладно по бугарски- рецепта за баница.. ббаахахаха

Българина е свикнал като влезе в магазина и види цените да се кокори и се кръсти без да мисли че именно Кокорестия го докара до това инфалтилно състояние да си брои стотинки те пред касата. И пак се натиска да гласува за него. И после пак ще псува земя и не о но не и себе си че се е докарал до просяшка тояга

Факторите са комплексни. За Кокорестия е ясно, че засра пеизажа със скъпите енергоресурси . Но големия кенеф преди това го построиха Гербопитеците.Обръчите от фирми-доставчици са техни и на ДиПиСето.

Защо тогава цените бяха поносими а от две години всичко поскъпна.

аха, почти.. гледам как броят стотинки в ресторанти, хотели и курорти. Магазини за техника и мебели пълни.. пак със стотинки плащат.

Магазин от големите вериги е пълен наистина, но причината съвсем не е, защото хората имат пари. На мен ми отнема тройно повече време да отсея курвенските номера и да купя неща, които са най-близо до нормалните цени. Винаги гледам цена на килограм, което отнема време. Ако някой е намалил сирене от 60 лв на 30 лв, това не е отстъпка, а педерастки номер. Купувам от този, който продава сирене на 12 лв, без да е намалил. Намалил мляко от 4.50 на 2.80?! Нека си ебавамайката и да го изхвърли, по-добре да купя от тоя, който продава на 3,20 без да го е намалил, по-малко гадно копеле е от другия. Но всичко това отнема време, щото не съм единствения умник, много хора край мен правят същото. А кошницата е пълна, щото няма утре да правя същото, пазарувам за поне 3-4 дни напред. И да имам пари не бих ги дал на някакви изроди, защото с тия свръхпечалби финансират войната в УКрайна. Тия подарени снаряди за 1 млрд все някой трябва да ги плати, нека не ги плащаме ние.

Чак снарядите намеси!?! Хахаха да ни си от Русия? А снарядите са платени отдавна! В Сопот и Казанлък безработицата в момента е НУЛА!!! Няма работници! Заплатите са по 2000 и на горе! Така че тази война дава хляб на много хора! Ти стискай палци да не идва войната тук! А за да не дойде трябват много снаряди!

Тия 80.2% дали ще гласуват за ППи ДБ?

За тези кретеноиди няма да гласува никой, но ще бъде конструиран правилен изборен резултат за да ни занулят

Не. Но се надявам да не гласуват и за идиотите от герб. искрено се надявам да са срещу партиите на войната.

Както каза експерта БайДън-така работи капитализма! Скачаш по площадите, вземаш едни кинти "за развитие на демокрацията", лапаш мухите, полека ти го набиват анално, обират те до кокъл, яка криза и хипер инфлация! Обаче една групичка е подготвила пътеката за себе си и играта започва отново. Играта сега е по средата. Тепърва ще се лапа могъщо... и заслужено...

Таман че заслабнеме. Всички мислат за назе, че сме болни и мрем преди да си платим данъците.

Пак се пълнят кошниците, но с по-некачествени продукти. После защо сме болни? Българина купува вредна храна и лекарства, които не лекуват. Това е!

Глупаво е държавата да троши пари за новатра мода "финансова грамотност". Ще събереш ти възрастни хора и ще им обясняваш неща от сорта на "Иванчо има джобни 5 лв, за да си купискейтборд трябва да събете 20 по 5 лв или 33 по 3лв..." Звучи добре - внушеноието е, че хората ще са грамотни и ще имат финанси. Но кой си задава въпроса - какво точно ви учи поредната лекция за "финансова грамотност"? Могат ли слушателите да извадят най-важното от нея в няколлко точки? Аз мога да ви ги посоча, защото те биват повтаряни във всяка лекция и всяка книга по темата. Мога и да ви спестя доста време - генералният извод е, ако нямаш наследствени финанси и големи приходи, духаш супата.

Точно нследствените финанси се топят в момента. Дори ако не са пасивни пари, да си инвестирал в акции и облигации, още повече се топят. Имоти и производство се оказват печеливши, но там трябват умения и много бач, за да си умножиш парите. А тия с наследството не са по многото бач.

Аз също се присъединявам към тези, които твърдят, че супермаркетите са пълни. Да, всеки път като вляза, рядко виждам някой, който се е наредим с максимум 2-3 неща на касата. Почти всички са полупълни или пълни колички. Как да паднат цените в този случай, след като хората продължават в по-голямата си част да пазаруват по същия начин? Поставянето на таван на цените би трябвало да означава, че трябва да се постави и таван на заплатите. Не може да ограничаваш фирмите, а да вдигаш минималната заплата като луд. Евентуално това ще дведе до липсата на стоки както по времето на комунизма. Или ще стане като в Унгария, дето се биеше в гърдите как овладяла инфлацията с таван на цените и в момента, в който той падна, всичко хвръкна до небесата и сега са с най-голямата инфлация от 25%, а унгарците пазаруват в съседните държави! Колкото до ресторантите - ходя веднъж седмично, поне се старая, ами винаги е пълно! Ако не се изсипя по-рано към 12 наобед, няма да си намеря място! А тоя сайт за цените е баси пародията. Като данъкплатец съм категорично против подобни разхищения на пари за глупости. Цената на маслото, ама на кое масло? Коя марка? Вносно? Местно? Най-високата цена? Най-ниската цена? Средната? В кварталното магазинче или супермаркета? И от кога е тая цена и колко хора ходят колко пъти на ден да ги следят в магазините? Освен това как цената на маслото в Париж ме грее мен? Ако е 2 лева по-етвино какво? Ще хвана самолета от там ли да си го купя??? Простотии! Вместо да се вземат мерки хората да вдигнат квалификацията си, да се подобри производителността, да се направят курсове за квалификация/преквалификация.... те се занимават предизборно с популистки глупости! За справка - в гнилата Европа, дето не слага таван на цените, в по-ниска инфлацията!

Валяка ГЕРБ идва...

Не са виновни производители и търговци. Виновни са ПП и ДБ. Това е. Може да ядем скъпи домати ама не с колците...

народът бил пазарувал като "обезумял". Тъоканицата за съмнителен зарзават на 50 ст килото и други подобни продукти не означава нищо. За съжаление нашето НСИ не ни осветлява с тази важна статистика, но можем да си направим доста други иводи. Например - колко заведения затвориха. Колко магазини фалираха. Защо никой не наема свободните помощения? Стотици хиляди малки бизнеси просто изчезнаха. Бивши процъфтяващи пазари вече работят с под 1/3 от сергиите си. Всичко се бута да купува украински яйца и турски ябълки на половин цена. Това не са потребител ис пари. Това са потребители които се чудят как да оцелеят.

Колко заведения фалираха де??? Кажи ги? Колко супермаркета фалираха? Кажи ги?? Нито един все още! Ако има фалити ще има безработица! Къде са безработните???

Почти всички! То само баничарници останаха. Кафенета, сладкарницим пицарии - под ножа. Отделно магазините за нови дрехи, техника и пр и те не оцеляха. Обектите седят в мод "дава се под наем" години и няма кой да ги наеме.

Общи приказки! Дай по именно де кои расторанти фалираха? При мен нито един!

Или си сбъркан трол, или си хюмне, което си търси циганин да го наебе. Изчезвай, тук няма цигани.

Искаш поименно десеткихиляди бизнеси ли? Мога да ти посоча 3 ресторанта Хепи в които ти трябваха връзки за да влезеш в час пик. Не работят и няма да работят. Какво стана със стотиците обекти на Лучано? Че те дори затвориха биши усшени бизнеси като Събуей и макдоналдк, Кей Еф Си също флаира. Магазините на найк и адидас дадоха фира. Магазини за качествен иевропейски стоки се превърнаха в магазини за секънд хенд от Азия ..... Мога да ти направя карта на града и да ти посоча куп заведения ресторанти, боирарии, пицарии, барове, сладкарници, кафенета и пр, които са били част от историята на този град и са имали успещен бизнес десетилетия, но вече ги няма и нищо не ги е заменило.

Супермаркетите са пълни! Ок! Хората пазаруват за ядене! ОБАЧЕ И РЕСТОРАНТИТЕ И ПИЦАРИИТЕ СА ПРЕПЪЛНЕНИ! Всеки харчи, пари като обезумял! Ами за Възкресение Христово (Великден) хотелите нямат свободни места… една стая е минимум 80 лева, нормална стая в нормален хотел 120 лева на вечер и всичко е пълно! Статията нещо не е вярна….

на промоция,боклуците . И не е вярно,вече колички няма! В ръка носят хорицата по 200 гр кашкавалче,сиренце,хляб. Скоро няма да има кой да купува.Средната класа я убиха кокорчовците! И производители и търговци ще фалират! Като нма кой да купува.... Народа мина на боб,леща,картофи,св.крака,фенери,обрезки,консерви.... Скоро болниците ще са пълни! Проста държава,трепе народа си!

че всичко е наред. Супермаркетите са пълни, защото хората тярвба все нещо да ядат. Ето ти една статистика от Варна: Пазарите в града се приемаха за пример на идеална пазарна среда - постоянно търсене, много продавачи на аналогични продукти и пр. Оборотът е изследван неведнъж и дълги години е бил почти константа (индексирана с инфлацията ест). Но не и в наши дни. В наши дни оборотът на пазарите е спадал с 90%! В смисъл, че хората лкушуват едва 10% от количеството продукти, купувани преди.

Просто няма с какв ода го купя. За 2 дни сме дали 120 лв за храна за 5 души. Нормални порции без ниаккви глезотии. Проблемът е, че имаме по 20 лв на ден за храна, а не по 60. Вариантите са 2 - гладуваме или вземаме кредити (и то за храна!) Хайде сега пратете някой каун да ни учи на "финансова грамотност". Да ни обяснява как можем от закуски да спестим и да изградим голям бизнес.

Ами вдигни си нивото на знания, съответно заплатата….сметни какво си казал и помисли защо взимаш под минимална заплата….