Над 60% загуби на вода във ВиК мрежите за 2017 г.

Само 8,5% от водомерите през 2017 г. са преминали техническа проверка

Обратно в новината

Коментари - Над 60% загуби на вода във ВиК мрежите за 2017 г. | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Какви 60% загуби? Някой беше изчислил, че при такива загуби София трябва да е в гьол ма 18 м. дълбочина... Кажете си, че плащаме циганска вода!

Тези загуби са имагинерни и с тях вик си покрива и несъбираемите вземания от ромския етнос и др

С поредното покачване на цената на водата потребителите ще платят тези загуби! Въпросът обаче е, кога В и К дружествата ще бъдат принудени да работят ефективно, защото пазара не може да поеме безграничното повишаване на цените????

Kalin

Тях не им пука за тези загуби защото те са калкулирани в цената на потребителя.Те само събират парите и докато им плащат и загубите няма да си мръднат пръста.А ако ги накарат да ги намалят тоест да подържат мрежата просто ще се махнат от този бизнес.Ние потребителите сме за е...не че приемаме всичко и не сме облекли жълтите жилетки и грабнали метлите!

сами си пишат загубите за да може държ.комисия да им вдига цената.защото няма разделяне на пренасянето от добиването,фирмата е една и съща.

Това че нещо е държавно, не означава че е по-лошо от частното. Ако държавно дружество не се управлява ефективно, то не се приватизира, а хората остават същите, а напротив- този който не може да управлява се гони и то със заплащане на всички загуби и пропуски. Като пример ще дам и приватизирането на международната кореспонденция от частно дружество, и сага пощите не го изпълняват. И започнаха писмата от чужбина да не пристигат или да идват отворени. Какво пари ли търсят. И когато си потърсим правата, се оказва че не се знае към кой да се обърнем.

Частната В и К София например взимат пари от евро фондовете не ги взима от Франция и после си ги дава като разходи за заплати и консултански услуги .Малка част влизат за тръби и подобрение на мрежата .Направиха по къс срока на годност на водомерите да може да ги сменят повече . По договор трябваше да намалят загубите доста под 60 процента но досега нищо не са направили по договор-

Колкото повече се лъже за загубите, толкова поече вярват хората. Както казваше един мой познат от ВиК, по вада да я пускахме тая вода, пак нямаше да са такива загубите. Интересно, как определят загубите, след като не знаят колко вода са добили? В нашия край е чрез изпомпване). е знаят и колко вода са доставили, защото не всички потребители, особено в циганските махали, нямат водомери. Но инначе определят загубите с точност от два знака след запетаята...

Грешки... Нещо и клавиатурата, май. повече Не знаят ;-)

От гореказаното не става ясно - Софийска вода трябва да се накаже и да се намали цената, или това е партенка с цел да се изкупят и останалите все още държавни ВиК дружества. Съдейки по номерата напоследък явно е второто.

Навсякъде все статии за хороскопи, а само тука се избягва да се говори за хора от зодия водолей. Трябва да им гледат явно и акцедента, за да не я леят безмислено тази вода.

Аз се чудя защо започвам да плащам луди сметки за вода, а то било, за да може накадърниците да си покриват загубите.

На много места в България се осъществиха така наречените водни цикли. Живущите бяха принудени с години да газят кал, да трошат коли и крака. И ако крайния резултат е по-висока загуба на вода какъв е изводът тогава: Тези водни цикли са една голяма кражба

Във всички концесионни договори е залегнало условието за намаляване на загубите, като са упоменати точно стойностите , но нито едно дружество не изпълнява това, въпреки многократните увеличения на цениите именно с мотива за намаление на загубите, това не става! Според софийските управници, това неизпълнение на договора не било основание за разваляне на концесията! Е как ще е основание, щом им носи "допълнителни доходи"!?

А защо някой трябва плаща за загубите на друг? От къде на къде да плащам заради некадърно управление? Да си оптимизират мрежата и ще са ок. Ама нали трябва да се папа... Представете си, че работите/управлявате фирма с повече от 50% загуба... Какво ще последва? Колко време ще сте на този пост?!

Скоро и 600 % загуби ще измислят за да имат оправдание, когато вдигат цените на водата. Като не могат да управляват този сектор цените винаги ще са високи. Така, както е и с електроснабдяването. И двете са продукт на лошо и неграмотно управление.

Имало загуби , защото били държавни . Кажете си истината , че нито една циганска махала , не плаща вода , те нямат и водомери , и за това се отчитат и " загубите" , а държавата нищо не прави , за да не пламнат заразни болести , ако нямат и вода , тия паразити .

Май ползваш анализите на МРРБ

Като никой не произвежда вода, а само я доставя....как можеш да имаш загуби за нещо което ти е паднало от небето и е дошло с реките!?

Нали за самата доставка също има харчове. Ти примерно ако ходиш да си търсиш климатик, що е за предпочитане да си вземеш инверторен и енергоспестяващ вместо най-евтиния? А бъди сигурен, че водата само на пръв поглед им е безплатна на доставчиците. Водата е ценен ресурс и бъдещето е за недостиг на вода след десетина години в световен мащаб. Т.е. ако сега не се правят качествени ремонти на водоснабдителната мрежа, след години това ще е още по-скъпо и пак ние го плащаме. А че навсякъде следва да се ограничи максимално краденето е на всички ни ясно. Нека който има такава информация да я подава където му е мястото- прокуратурата.

Само не разбирам - междинните измервания са за информация на дружеството колко губи, а в крайна сметка реалното потребление е отчетеното от крайния водомер - защо продължаваме за всичко да плащаме загубите за немарливостта на предлагащия услугата ?????? 60% е немърливо подсъдно и направо за дълги и продължителни мъки за безстопанственност

И това ако не е нахалство - колко години се мотаят и не ремонтират таза мрежа, това е недопустимо - 60 % загуби , ама нали ние ги плащаме.... Държавата не си е на мястото и не контролира обещанията за инвестиции, когато разпродава дружествата !

По-изгодно им било да се плащат загубите, отколкото да подменят остарялата мрежа.

ВИК няма интерес са зонира мрежата си докато потребителите плащаме загубите. КЕВР и този път ще одобри исканото увеличение на цената на водата, а вина за големите загуби има само и единствено дружеството ВИК. НООООО - ние плащаме.....

Перфектното оправдание да ви дигнем цените