МС предлага минималната пенсия да стане 523 лв. от 1 юли

Увеличението ще е с 12%, заяви служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров

Обратно в новината

Коментари - МС предлага минималната пенсия да стане 523 лв. от 1 юли | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И кой шеги плаща тези пенсии? Откъде пари?

Вместо да се подобри инфраструктурата, която е трагична, да се открият трайни работни места и създаде на заетост по места за младите хора, парите от данъците ни ще отиват за заплати. Насраха се долните популисти да се мазнят на пенсионери и държавни служители. А кой и с какво ще плаща тия пенсии и административни заплати при постоянно растящия дефицит, след като българската икономика е в състояние на кома, издържа се само от Обществените поръчки, еврофондове и парите на работещите в чужбина. Всъщност българска икономика отдавна няма. Има останали от Живков два електро гиганта хранещи ни до сега, няколко военни завода, печалбите от които обаче отиват в частни джобове на посредници, концесионерски чужди фирми сложили ръка на подземните ни богатства, Аурубис, Бритиш Тобако, Солвей, и няколко в Автомобилостроенета, естествено пак не български. Ние нямаме НИЩО ! Само данъци брулим, такси и акцизи за да издържаме пенсионери и администрация, най голямата в света спрямо глава от населението.

От както съществува БГ кочината пенсионерите не са били никога обезпечени както сега. Увеличаването на пенсиите с еднакъв процент създаде огромна пропаст , и се получи така че много пенсионери не могат де факто да изхарчат парите си. Докато в същоро време младите хора работят на минимална или въобще не могат да си намерят работа. https://business.dir.bg/banki-i-finansi/pestim-po-11-mln-lv-sredno-na-den

А ти излезе ли да защитиш ГЕРБ, когато искаха ТОЧНО това да направят? Не, нали? дрема вкъщи като тулуп, докато комунягите крещяха "асфалт не се яде". Или и ти пригласяше "долу Бойко" като утрепките в държавата? Ами при това положение - НЯМА да има инфраструктура. Живеем в демокрация. Щом не подкрепяте този който прави нещо за вас, идва друг с други идеи.

Докато тенденциите в монетарните и фискалните политики по света са за намаляване на паричното предлагане и бюджетните разходи, мунчо раздава пари наляво и надясно. Целта е инфлационният натиск да остане висок и да има за какво да се плюе новото правителство.

Добре, де, за кво са тия пенсионни осигуровки, като накрая парите са на калпак и на общо основание? Не че 500 кинта са пари, ама въпросът е принципен - плащал осигуровки от дъжд на вятър и колкото да не е без хич, а сега - гарантирана минимална. Държава на пенсионери и цигани...

Работил, не работил по равно. Предаване по български.

Пенсиите трябва да се увеличат, но не по този начин. Не можеш да вдигаш държавни заплати и пенсии, когато нямаш наистина работеща икономика, която да осигурява голяма заетост, в която не притискаш частния бизнес по всевъзможен начин. Когато над една трета от икономиката е в сивия сектор, да вдигаш просто така пенсии и заплати е най-голямата глупост. Вместо да подобрят икономическия климат, така че фирмите да могат да оцеляват и да се развиват, без да трябва да шмекеруват, те просто определят бюджет за това и онова и накрая винаги се стига до едно — дефицит, който се покрива с кредити. Трябва да осигуриш условия на бизнеса да диша и расте, за да не трябва да крие данъци, да може да плаща осигуровки върху пълното възнаграждение. Всичко останало води към затъване в блатото. Но нищо не се прави в тази насока. Нещастните "икономисти" и други "експерти" по високите етажи на властта предполагам, че са наясно най-малко с това. Но усилия в тази насока няма. Остават два извода. Или целенасочено поддържат сегашното положение или са неспособни да решат, какво да предприемат. И в двата случая следва да си подадат оставките. Или ще ми кажете, "не ставай глупав". Напълно ще сте прави, че е глупаво да си мислим, че някой ще слезе от удобния си стол просто така. =>

Абсолютно. Вдига се само минималната а това че си внасял осигуровки вместо да вземеш на джоб никой не го интересува. Вдигайки минималната успоредно трябва да се вдигат всички.

Купуването на гласове от социално слаби води до тази инфлация. От две години им вдигате пенсиите по график - 2 месеца преди изборите.

На минимална заплата работят само младите без квалификация, с основно и средно образование. Който е учил и знае и езици и книжка има и т.н си намира добра работа. Аз съм пенсионер с непълен стаж ,за което получавам 396 лв пенсия трети месец. Уверявам те , че я изхарчвам доста бързо Не се оплаквам, паралелно работя за допълнителен доход. Препорчвам ви да се усигурявате и то не на минимална ,а на реална заплата , където и да работите - настоявайте , искайте си правата . Много от нас който бяха около 40те години ( водеха ни стари ) ,когато стана прехода и останаха без работа ,поради съкращения на институти и предприятия в София ,работихме каквото ни попадне без осигуровки - само да за храна и разходите.Затова сега нмаме нито годините нито прилично осигуряване . Не повтаряйте тези грешки ! Искайте да ви осигуряват както трябва по закон !

А останалите 2/3ти от частния бизнес как така плащат осигуровки на реалните заплати?

Разходите за пенсии надхвърлят най-големият приход в бюджета - ДДС-то. В НС, Президенство, Прокоратура, държавни агенции, търговските дружества и предприятия, съда и общините има анимационни герои, които взимат по 10 000 заплата и разнасят папки по цял ден.

Много хора , платени от САЩ НПО и Международния Валутен Фонд , изразяват Мнение в Социалните Мрежи , че Пенсиите в България НЕ ТРЯБВА да се вдигат по Закон , и Дъртите ни Родители , Баби и Дядовци , трябва да се хвърлят на Боклука докато не издъхнат без вода и храна . Такива хора са за Психиатър - как може да вземеш 50 лева за да пишеш смъртни присъди на Хора ?

Забравящ.че ако вземаш дори минимални осигуровки на поне 2 милиона души и ги въртиш тези пари 30+ години сигурно са ти донесли и печалба някаква ,нали? Не започвам темата ,че пенсионните фондове бяха източени, от кои и как и т.н .

В Справката на НОИ - Бъгария има 500 000 пенсионера за Трудов Стаж и Възраст . Другите до 2 100 000 са измамници Роми през ТЕЛК .

За София ли пишете само? Останалата територия не Ви ли интересува или да преминаваме към Турция? Знаете ли за какви пари се работи в Димитровград примерно?

Това казвам - единият плащал като поп, другият когато се сети и накрая разликата се топи с такива декрети, т.е. поощряване на скаталите и наказване на изрядните. Ама то целият западен свят и ние барабар сме така - санкционираме изрядните и поощряваме неизрядните. Ония калинки от НАП помните ли миналата година колко милиарда отписаха като несъбираеми? Балъците плащат, а тарикатите - не, след което ги хваща я давност, я амнистия, я великодушие на НАП.

Защо гледате само в паничката на пенсионера, знае се какво има там. Огромни средства се крадат в тази държава, поддържат се всякакви нпо-та, агенции и комитети и какви ли не служби не нужни на никой, като пиявици захапали държавата. Аз лично даже смятам , че и Президенството е ненужна институция за такава малка държава - нито е традиция нито е необходимост .

Аха, страхотна печалба. Нали си гледам партидата във "втория дирек" - в "добрите" години доходността е много под инфлацията, а в "лошите" като при короната си беше откровено отрицателна, т.е. аз наливам, те намаляват. Двете пенсионни вноски са си чист данък и средство за грабеж, както тук, така и на запад. В САЩ още 2008-а как с тия CDOта колко пенсионни фонда се набълбукаха, ама така е - чужди пари лесно се харчат.

За съжаление е точно така. Същото е и за здравното осигуряване.

За да вдигаш пенсии и държавни заплати трябва икономиката да ги е изкарала вече. Ако нямахме заеми досега парите щеше да ги има без нови заеми, а не като сега плащаш стари заеми, вземаш още по големи и държавата затъва все повече и повече - къде бяха гърците преди ЕС и докъде я докараха със заемите.

Такива, дето претендират да ги Усигуряват ги знаем. Аз пък ще ти кажа, че няма вече никакъв смисъл да се осигурява човек, защото това не са никакви осигуровки, ами скрит данък, а докато ни дойде време, пирамидата ще се е сринала и условията за пенсиониране ще са такива, че язък за парите, които са ни обрали изедниците в държавната администрация. То, най-големият враг на всеки народ рано или късно става собствената му държава, та ние вече сме на финалната права, в това отношение.

Според мен , не трябва и държава да има, кой колко изкара негово си, защо да хрантутим безполезни хора.

Я кажи за кви пари се работи в Димитровград, че ме интересува. В Симеоновград, оператор на челен товарач взима чисто към две хилки, шофьор на четириосен самосвал - също. Е, най-вероятно, не го осигуряват на брутната сума, ами на нещо я минимално, я там някъде.

Гошо, аз съм от София и това е моята история. НЕ се съмнявам,че навсякъде е било така, а на много места и сега е така. А питам, дали някой протестира против това, някакви профсъюзи, някакви стачки и т.н. Мълчание и покой. Протестират богатите арендатори, собственици на хотели и подобни ,а те са също на хранислка със субсидии и какво ли не .

Държавата по устройство и замисъл си е чист рекет.

Трябва да се спре минималната Пенсия .Кой колко е платил толкова . Знаете ли че Брат Галев има пенсия в размер на минималната пенсия ? Това ще го чуете и видите .

Знае ли някой колко е пенсията при навършена възраст, но със само 15 години трудов стаж?

Казах, че две трети от бизнеса е в сенчестата икономика. А това може означава всичко. Не просто неплащане на осигуровки

Е то в лудниците и по авангардни идеи има.

Добре дошли в комунистическа България

трябва да се вдигат пенсиите, за да има пари за Украйна.

И до къде го докараха Гърците ?

Пак са много по добре от България и Сърбия...

около 400

Тогава е само социална пенсия, май.

Все още като цяло са по-добре, на навремето бяха несравнимо по-добре, така че тенденцията и низходяща.

бе тъпак, преди войната какви бяха цените и какви са сег?

че всички с непълен стаж получават 85% от минималната за момента.

Абе Лазаров, преди години Дянков, ей така похарчи парите на Здравната каса. И до днес не се знае за какво. Няма ги. Забрави парите от Сребърният фонд. Стига лъжи.

Благодаря, и аз това намерих.

А защо един депутат ще взима 6300 златни яйца ли снасят тези депутати и докога ще издържаме и приемаме бежанци с наши пари

Благодаря, все е нещо. Има време докато ги взема (ъъъ... ако ги взема) а може би дотогава ще ги доближат още малко до средната за страната пенсия. А и се е видяла, че ще се работи поне до 75 :) Само да е живот и здраве.

Вземат защото никой няма над тях, само Господ. Докога така?

Сега турските служби разкриват че тиквата й превел 300 милиона и я е осигурил на нейно име със скъп апартамент в Турция...вие и възрастните ви родители я те пасти....

Майка ми се пенсионира преди 5 год.- пенсията й беше изчислена да бъде 25% по-високо от тогавашната минимална. Сега вече взима равна с минималната. Баща ми се пенсионира преди 8 г- и вземаше пенсия 210% над минималната. Сега взема 12 % над минималната. Справедливост

И Пеевски или на Урсула и бай дън, тъпа патици...и като гласуваш, къде ти е мозъка на, кокошко

Само в престъпническо- мутренска дороспидна повърна в България мрат от глад, студ и лишени от лечение и лекарства хора в 21ви век...

Тя и в Гемания и Великобритания и в САЩ е низходяща, Ти какво предлагаш?