Направили сме предложение всички пенсии да бъдат увеличени с 12% от 1 юли. Това каза пред NOVA служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

"Ако бъдат приети решението за реда за събиране на приходи и за осъществяване на разходи и т. нар. удължителен закон, пари ще има", отбеляза ресорният министър. Разходите за пенсии през тази година ще надхвърлят 19 милиарда.

Ако предложението на служебния кабинет бъде прието, минималната пенсия от 467 лв., ще стане 523 лв., а средната ще достигне почти 800, посочи Лазаров. Не се предвижда обаче вдигане на тавана за максималните пенсии.

Той коментира и темата за Сребърния фонд: "Няма предложение, което да казва категорично да бъдат използвани средствата от Сребърния фонд", твърди министърът. "Онова, което се предлага, е тези средства временно, заедно със средствата от ЕС, при нужда, вместо да бъдат теглени държавни заеми с голяма лихва, да се ползват - като една възможност", обясни Лазар Лазаров.

"Оставяме на бъдещия министър една перфектно работеща система", заяви министърът на труда и социалната политика и пожела успех на наследника си на поста - Иванка Шалапатова, която беше номинирана в проектокабинета "Денков-Габриел".