Мрачната картина зад театъра на суетата: Парцалките на "бързата мода" се обръщат срещу нас

Модната индустрия отделя повече СО2 емисии от авиацията и корабоплаването взети заедно. На Запад делът на повторната употреба на дрехи е близо 70%, а у нас не превишават 50%

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

На първо време трябва да се излекуваме от алчността, снобизма и суетата. А модата трябва не да се рекламира, а да се осмива. Какво правят човека модерните дрехи като вътрешно си пълен идиот. Време е да се зачеркнат вредните опорни точки на капитализма и да се осветят и издигнат човешките ценности. Иначе зелени технологии, електроавтомобили и залесяване напълно ще променят света.

Правописът Ви е и той втора употреба :/

"2700 л прясна вода - това е количеството питейна вода, което човек потребява за две години и половина." И един мармот завива шоколада в станиол... 1 куб. м. вода е хиляда литра. А базата на "Софийска вода" е 3 куб.м. на човек на месец.

Не зная за "бързата мода", но няма да престана да ползвам памучни изделия. Имам алергия към вълна и силикон, синтетичните материи много често ми причиняват обриви - дори "обикновени" дамски чорапогащи, освен това не съм сигурна, че проиводството им не води до още по-големи поражения, например замърсяване с микрочастици. А една качествена памучна тениска ползвам поне 5 години (имам и блузи на 7-8 години) Ако е от рециклиран памук - най-много 3 години. Не съм купувала дрехи от годинаи половина, от преди пандемията. Няма да имам нужда да пазаря поне още толкова време. Не мога да отговарям за кифлите, които си купуват дрехи, които никога не обличат.

А ни обясняваха че като влезем в ЕС ще станем богати и ще се радваме на лукс,а то какво се оказа че сме втора ръка във всичко и сега още повече ще ни обличат във втора употреба дрехи,ще ни пращат коли втора употреба живота ни е вече втора употреба.

БРАВО ЗА ТАЗИ СТАТИЯ! БРАВО! Тази статия трябва да я публикувате поне 1 път месечно, за да не се забравя!

Единственото решеное за успешна преработка на отпадъците е да бъдат изстрелвани в космоса към слънцето...

то да беха само парцалките , всички изделия със заложени ; бушони ; от производителите се превръщат в планини от боклук , а при рециклирането отива повече енергия от колкото за производството , по добре да се удължи живота на продуктите с гаранции от производителя поне с 5 до 10 години , гадно за бизнес милиционерите е , но е един от начините да се поизчисти природата

Значи, поливаме памука с някаква вода, която едва ли е питейна. Растението изпарява водата през листата, изпарената вода кондензира в атмосферата и се връща на земята във вид на дъжд. Тоест водата не изчезва в памука. Дори ако поливайте със замърсена вода, то замърсяването ще остане основно в почвата а малка част в памука. Тоест водата един вид ще се пречисти. Не знам къде ги видяхте тия 2 700 литра вода за 1 кг памук. Тя тая вода да не би да се разпада или да изчезва? Вие за кръговрат на водата не сте ли чували? В индустриалното производство е малко по сложно но знаем че в природата нищо не се губи, само преминава в друго състояние. Едва ли и във фабриките използват питейна вода.

то като се къпеш ,може и повече да е замърсена

Браво Дии. На воинстваяите еколози им дай да дрънкат една и съща тенекия. Земята е минала много пъти през топли и студени цикли. Да, безумие е да се замърсява. Но човешката дейност допринася много малко за затоплянето (което ще бъде последвано от застудяване). Цялата работа е тотално менте. Играта около въглеродния двуокис носи милиарди, а създава измамно чуство у хората с промити мозъци, че някой воюва за бъдещето на света. Погледнете човека с конската физиономия - Кери, който е сега шеф на екологическата агенци в Щатите. Семейството му има бизнес за милиарди. Само империята Хайнц на съпругата му Тереза, бълва хиляди тонове CO2. Частните им самолети произвеждат много повече вредни газове, отколкото авиолайнерите на въздухоплавателните компании. Щатите не са имали по-лицемерно управление от сегашното.

Може да благодарите за дердежето си глобално на един кретен - Едуард Бернез. Проверете да видите за кво иде дума, всичко от мода до феминизъм е там. Естествено с идеална цел - да продава лайна на масите, без стойност. Корпорациите постигнаха мечтаният от тях свят, необразовани и психично разклатени хора са гарантирани купувачи. Проблемът никога не е бил в капитализма, проблема е в сатанистично маниакалната кенсианска система, печалба на всяка цена. Хората са просто гориво в системата на Кенсианският капитализъм. Свободен пазар е имало за много малко време исторически и бързо - бързо е посечен. Така, че за Бога братя, не купувайте под влияние на реклами и брандове. Мислете.

БАНГЛАДЕШ е световна столица на шивашката промишленост ,БАНГЛАДЕШ е ЗАЛЯТА от ВОДА водата е в изобилие ,страната е в делтата на ГАНГ а през мусонния дъждовен период е повече от изобилна направо прелива отвсякъде.БАНГЛАДЕШ е от големите производители на ПАМУК и ПАМУЧНИ тениски,гащи,панталони,блузи така че тва с ВОДАТА и многото литри вода за 1 бр тениска е евтин популизъм

Много от дрехите 2ра употреба са на ПОЧИНАЛИ ХОРА мъртавци-от западна европа Толкова е ГНУСЕН и противен е тоя бизнес с втората употреба че тия вносители са за БОЙ Дрехите на починалите или чуждите хора хора НОСЯТ техните НЕгативни енергии ,предишния собственик може да е бил тежко болен ,нещастен,наркоман,педофил ,извратеняк,ислямист от ИД,сериен убиец или изнасилвач неговите енергии се прехвърлят в-у глупака дръзнал да си купи евтин парцал

Леле...

А знаете ли колко щастлива е била 6-7-8 годишната азиатка докато бродира в сумрака поредната ви блузка? Дали не е на 10-12-16-18 часов работен ден? Или спи на пода- до машината... и заплащането и е колкото за закуска...да- грозната страна на модната индустрия.... Да се върнем в България, където са само 12 часови смените...и неотдавна бяха заключени във фабриката, защото имали поръчка- спешна- припаднаха не една и две майки, сестри и т.н. недопуснати до чист въздух, тоалетна... под строй и списък, при температура 30 + С часове народ...

Кой ще ти вземе, стари, носени дрехи?! Колкото и пъти да сме правили опити за даряване на запазени стари дрехи сме получавали обидени физиономии насреща (от приюти и организации) - искат само дрехи с етикети! Единственото даряване е ставало на близки познати и роднини. Така че, въпросът е не дали сме готови да даряваме стари дрехи, а дали сме готови да приемем да носим такива!

Аз съм беден човек на минимална и съм аборниран от памтивека за секънд хенд магазините поради много причини. На 1во място бедност и мизерия , 2ро - в малкия град инфраструктурата е като пакистан , индия - кал , мръсотия по улиците , животински изпражнения и тн. Да се понесеш с маркови дрехи и обувки дори след няколко метра ще са с увреждания. Така че всеки влак си има своите пасажери , вие гражданите може да сте абонирани за гучи , версаче но ние на село сме абонати на секънд хенда до гроб.

Да-а-а. Версаче в България е любимата марка на циганските барони.

Понякога в магазини втора употреба могат да се намерят маркови дрехи. Проблемът е, че са третирани с някакви препарати, които силно скъсяват живота им. Но пък за малко пари можеш да си купиш други, като донякъде се чувстваш удовлетворен, че намаляваш ефекта от унищожаване на природата, така че - прав(а) сте!

през к . ра ми е

А добро утро...сетихте се.

Мрачна картина зад театъра на Ковида. Всяка медицинска маска е изградена от полиестърни фибри придружени от тефлоново покритие. Колкото по-често се сменя маската, толкова по-голямо е замърсяването на околната среда. Ама хайде да лицемерстваме.

Тези дни имаше много интересно предаване по АРТЕ посветено на точно тези проблеми на "бързата мода"

Тя внася парцали,но бързата мода била некачествена.То и кренвиршите са некачествени ама като няма пари за ФИЛЕ Елена ги ядем.

в щатите от стар текстил правят долари....

Че тя половината цена е значи само за водата, ако си я плащат като нас разбира се.

В Люксембург събирането на отпадъци е адски скъпо - 200 - 300 евро месечно.Когато се напълни контейнера се плаща свръх. Затова има пунктове за вторична обработка. Събираме отделно картонени опаковки, стъкло и дрехи и ги занасяме там, за да не пълним контейнера ни за смет.Всяко домакинство има отделен контейнер.Има си начини за всичко.Някои кооперации са изцяло на отопление от изгорял текстил, след екологична преработка.

А колко получаваш?

То и тук мургави фамилии събират стари дрехи и обувки и се отопляват с тях. Значи сме стигнали стандарта на живот в Люксембург. Ама аз този начин на отопление не го одобрявам- много пуши.

Люксембург дето МИНИМАЛНАТА заплата е 3,200 Е и ето всички крадци и измамници премиери от Източна Европа си ПЕРАТ парите в местни офшорки

Помня , че преди време беше голям вой за озоновата дупка ! Наскоро писаха , че се затворила сама ! Борбата е прекратена.

Да не забравяме, че когато беше големият вой се взеха решения за забрана на фреоните и т.н. CFS газове, които се използваха в хладилници и в индустрията и които бяха много вредни за озона. Това стана преди 30 години и ето сега и резултата.

CFS = CFC

Пред цивилизованите народи не стои такъв проблем,защото всичко се рециклира.Тази статия съдържа продуктово позициониране на така наречената "устойчива мода", която е по - скъпа от обикновените дрехи.

"Цицилозованите" народи изнасят боклуците си в Африка. А някои цивилизовани европейски народи я експортират в България. Та така Бобоковите мафиоти си правят милионите.

Модната индустрия и съпътстващтото я производство на всякакви парцали и кундури са едни от най-маймунизиращите световното население системи. Докарали са някога мислещи същества, до положението, освен да си дават парите за фабрично скъсани дрехи, дето уж били бутикови, ами и да се фръцкат с тях със самочувствието на притежатели на ценност от най-висш порядък. Или пък да си носиш дрехата с тропоските и със зашит отвънка етикет, щото да не би някой да не разбере, че си се охарчил за някое Версаче, шито в Шри Лака. "Новите дрехи на царя" ряпа да ядат.

Чувствайте се виновни, че още имате пари за дрехи! ЕК е инструмент на терора. Трябва да се оттървем от тях май... Първо им пречеха крушките, после сламките, прахосмукачките, дизелите, въглищата... сега дрехите... Е до сега им удисвахме, вече 10 години и като гледам света не ми изглежда да е по-добре, даже напротив!

Тогава защо драпат всички на запад в сърцето на Европа? Защото им е уредено, защото прогнозират, защото не си хвърлят отпадъците където им падне, като нас в България. Защото и в Япония си изхвърлят отпадъците разделно. Имат обособени помещения където изхвърляш от батерии до малки ел.уреди в едни кутии. И да планетата ни се задъхва от боклуци. Аз обичам да ми е чисто. Подкрепям с две ръце, да събираме разделно и текстил и обувки. В нас събираме разделно пластмаса и хартия, така ги и изхвърляме. Цивилизацията го изисква.

"Тогава защо драпат всички на запад в сърцето на Европа?" Защото пускат бомби от самолети по страните в периферията или им налагат санкции, така че живота в тези държави да стане невъзможен и хората там да си вдигнат чукалата и да идат където още може да се живее - ах какво съвпадение - към западна Европа. Така там имат приток на работна ръка и си решават демографския проблем.

Longines

А относно пиенето на вода,аз вода не пия!Рибите пикаят в нея! :)

ми то твойта пикня отива при рибите....

Longines

предлагам жените да ходят голи!те най-много "цапат" според тая статийка! :)

Разтърсваща статия. Почвам да ходя гол, в най-краен краен случай ще си ушия сам дрехи от зебло и ще си връзвам гащите с канап. После ще се возя с малкото даунче на платноходката и ще спасяваме света.

Нямаш топки да направиш нито едно от изброените неща. Нали?

2 700 литра вода един човек "консумира"/използва за 2 седмици. Ако имат предвид изпива, може да е за две години

Хаиде сега подробности. Важното е да ви е срам. Не само че изпихте водата на децата в Пакистан където правят памука ами после връщате много лошо качество дрехи които не можем да препродадем на печалба. От утре направо да ни давате левчетата и ни ще ги рециклираме на шуро на баджо и най вече на Маджо и въобще няма да ви даваме дрехи първа или втора употреба.

ИДИОТИ, ДРЕХИТЕ СА ОРЪЖИЕ НА КЛАСИТЕ В ОБЩЕСТВОТО! Искате да ходиме невъоръжени ли? Докато разбирането е такова - ше напраим планини от дрехи без да ни мига окото.

кифлите са виновни

да ходят по парфюм

интересно как от действителната картинка се правят фантасмагорични изводи , вместо да се намалява налудничавото потребление чрез медийни изяви и политики се търси още ресурс за справяне с идиократския модел

Вярвате ли си на тези щуротии? Какво мислите, че става с прясната вода, ползвана в процеса на производство на тениски? Изчезва ли? Друго, ако прясната вода не се използва за тениски, ще се телепортира ли магически в пустинята Сахара, където вода няма? Водата върви отгоре надолу в непрестанен кръговрат. Това че е минала през някаква охладителна система в някоя фабрика не я премахва от планетата.

пак е вода ,но е отровна или замърсена

Да консуматорство