Може ли бакшишът в заведенията да бъде включен в касовия бон?

Според Ричард Алибегов практиката на задължителен бакшиш отдавна е въведена в Западна Европа

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не мога да разбера, като не искате бакшиша да е задължителен тогава оставяйте и малко (50ст,1лв) за да може другия път да ви обслужат още по добре. Сервитьорите масово работят за 20-25лв на смяна плюс мизерен процент от около 1-2% (т.е закърпят се около 35лв на смяна) което е нищожно, вие няма да обеднеете с едно левче обаче помагате на човека който буквално ви е “слугувал” и изпълнявал вашите прищевки. Ама скръндзавия бай Ганьо не знае какво е благодаря и не знае моля , все иска иска иска, а нищо не дава. Ако няма бакшиш , никой няма да работи като сервитьор за 600лв на месец , и другия път като отидете в любимото АИ кафе/ресторант , ще се наложи сами да си сервирате, от сервирате и избършете масата след хранене/пиене.

И ако не оставя "задължителния" бакшиш , какво ще направи келнерът? Ще гледа обидено,ще ми свали ризата , или ще ме накара да повърна обяда си.

То ти се начисля автоматично към сметката бе умник.

По-скоро причината за тази прищявка е че все повече клиентите плащат с банкови карти и не винаги остават бакшиш, както ако плащат с банкноти. Оттам сервитьорите, които обикновено са на ниско твърдо заплащане, почват да дуднат и да се оплакват на собствениците и вместо, както трябва, последните да им вдигнат заплатите търсят ей такива вратички да товарят клиентите.

На круизите е задължително бакшиш. И пишат колко било там обичайно да оставиш на човек, 10$. Значи ако сме двама в кабина/каюта това са само от нас за две седмици 280$. Тоест за месец от една двойна тоя взема 560$. И още 10 кабини (една камериерка в средно голям хотел има 14 стаи като минимум за 8 часа смяна) това са му 5600$ в месеца. Да не говорим, че за наем не плаща, храна без пари, няма сметки, ми хайде няма нужда. И вече има компании, които го възстановяват, а други го включват в крайната цена на круиза.

който се възприема за баровец да оставя бакшиши.... аз като пълен паляк само си доближавам часовника към терминала и чао....никакъв кеш в мен.... дори на просяците няма какво да дам...

и като седнете с приятели на по бира плащаш цялата сметка ли? Дай Боже всекиму такъв познат ;)

Повечето случаи да, рядко ми се случва да не почерпя но и мен ме черпят.... важното е да има уважение и реципрочност...

Излъгах, пардон..... оня ден на гумаджийницата оставих 5 лева бакшиш... просто бях много доволен от свършената работа...

Това с тия бакшиши идва от страната на неограничените алчи свине. Това че там сервитьорите работят под минимума си точно заради алчността на шефовете им. Сама по себе си длъжността "сервитьор" се изразява в това да сервираш храна и напитки на клиентите на заведението, като за това ти плащат заплата и в много от случаите получаваш процент от оборота, които си генерирал за деня. От къде на къде ще е задължително да им даваш бакшиш за това, че си вършат задълженията? По тази логика всеки банков служител, всеки застрахователен брокер, всеки туристически агент, ексурзовод и т.н. трябва да получават задължбително бакшиш - нали работят с хора и те? Аз всеки ден обядвам в заведение с обедно меню и всеки ден закръглям сметката кога с 60-70 ст. кога с 1.00 - 1.50 лв. различно. Но да ме накарат да плащам ЗАДЪЛЖИТЕЛНО бакшиш - Аре стига с тези глупости!

Като не ви стигат парите , просто вдигнете цените с 10% а не ми казвайте че съм длъжен да ви давам бакшиш. А аз ако реша ще посешавам съответното заведение.

По-голяма ще е ползата за държавата,ако включите откраднатото с обществените поръчки в данъчните декларации на управляващите/най-много крадящите/!!!

Браво!

Те,ако те обслужват с неприязън,защо да им оставяш бакшиш? Това е пореден удар срещу потребителите! За да оправдаят вдигането на цените правят задължителен бакшиша! Повечето заведения и хотели се държат или от депутати или от близки фирми до тях,затова и те работят в тяхна полза! ГЕРБ е единствената партия,която работи единствено за алчните феодали в България,те изкуствено поддържат цените високи,а заплатите ниски!

И що? Аз НЕ искам да оставям бакшиш на заведението, а на този, който ме обслужва!!! Като знам манталитета на БГ "бизнесмените" - ако това се въведе, едва ли сервитьорите ще видят и стотинка от бакшиша, който им оставят.

не искам да оставям никакъв бакшиш, а искам да платя ТОЧНО толкова, колкото пише в бележката. не мислиш ли, че така е радно?! не мислиш ли, че оня търбух в заведението, е редно да назначава на нормални заплати, а не да "задължава" хората да плащат заплотите на тези, които им носят яденето за което те са си платили! башкике е една голяма идиотщина!

няма ли да е по удачно да включите в касовия бон при консумация в заведенията?

и любител на теорията на вероятностите, дето печата талочтета, кога ще бъде ожулен с 75% данък върхупечалбата, както е в белите страни?

Тоя па се размечтал. Задължителен бакшиш съм виждал само в америка и е доста отблъскващо. В европа че даже и в българия практиката се изоставя - да не оставиш бакшиш се смята за напълно приемливо и се прави все по-рядко. Тук-там клиентите оставят стотинки по мастите, случва се при плащане с карта да платят до кръгло число. В европа сервитьорът си има заплата, а тоз бизнесмен се опитва да ни убеди че сервитьорът може и без.

правят на интересни и на тарикати. Аз по-скоро питам данъчните,как се облагат майсторите които правят домашните ремонти,като водопроводи,бани,подови настилки като плочкаджии....Ами никак. Ами частните уроци които дават учителите? Ами медицинските услуги по домовете за възрастни хора от сестри и санитарки? Толкова сте далече от истината...че сте смешни. Я по -добре си съберете нпесъбраните данъциш и ДДС,защото ви се губят милиарди.

се побърква тотално! Ще накарате много хора да минат на бартер ...

Те да кажат как определени търговци на разни стоки с акцизи си плащат акцизите и другите данъци... щото се скъсват да изкупуват и да строят...

Това е традиция в САЩ.Дава се бакшиш задължително на сервитьори,на таксиметрови шофьори и ако не оставиш такъв се обиждат,но в Европа все още не е задължително както се пише в статията.

Бакшиш се дава когато си доволен, а не по задължение !

не знам от къде е възникнал този "бакшиш" като явление?! не го разбирам това - има си ценоразпис, има си сметка ... кви са тия бакшиши?! че то утре и кауфланд ше искат да оставям бакшиш на оная с мазната коса на щанда с месо и бакшиш на оная дебелата в 13-а каса... полудяхте ей! не разбрахте че - старат игра - "купи без пари" - п р и к л ю ч и отдавна!

бакшиш който съм оставял, това е "непоискано ресто". Т.е. ако сметката е 19,50 лв и аз дам 20 лв, то 50 ст ги оставям да ги влачи... ето това го разбирам аз като "бакшиш", т.е. "забравено ресто" но да има сметка 19,50 лв и да съм "длъжен" да оставя още 2 лв отгоре - няма да стане! Да са благодарни, че съм нямал в този ден точно 19,50, че 50 ст ресто нямаше да види!

Голяма циция си.

циция, а обичам точността !

На обяд се храня навън, посещавам ресторанти с обедно меню и си правя сметката да хапна за 7-8 лв. Ако трябва да ги закръгля на 10, ми идва в повече. Има разлика дали обядвам в ресторант по време на обедната почивка или гуляя вечер на някакво празненство. Едното се прави ежедневно, другото е по-изключение. Ако цяла вечер някоя девойка ме обикаля с таблата докато аз се веселя в компания и тя търпи прищевките ми, ок съгласен съм да и оставя бакшиш, но за първия случай съм против.

различни ястия....и ни ги носят на всеки през половин час...?????? И очакват задължителен бакшиш???? Шегувате ли се? И това с поднасянето през половин час не е изключение,а поголовно в различни градове в хубави заведения. Водехме из БГ гости от чужбина и бая се червихме за тая селяния с доста високи цени.

Този и други собственици на пуш-паравани около дърветата на Витошка са си повярвали, че могат да изискват бакшиш от клиентите. Алоо, аз на вашите заведения-недоразумения от мръсен найлон не сядам и няма и да седна никога. Развалихте най-хубавия столичен билевард с гледка към планината над София, печалбари ниедни. Вероятни номерът им с 8% в касовата бележка ще минава пред чужденците, които не могат да четат на кирилица.

ама на готина сервитьорка след работа с продължение.

Внимавай да не попаднеш на сервитьор с добре обръснат мустак и крак.

Бакшиш се дава когато си доволен, не е задължителен. Престанете да копирате сляпо така наречения "запад".

Как може коментиращия бай Ганьо да не може да схване че за да живее в богата и подредена държава трябва да има ред и правила. Ако искаш немски и американски заплати ще трябва да се цивилизоваш.

Прочети Джордж Оруел умнико !!!!

Защо аз да плащам данък а ти прислугата в кафенето да не плащаш бе ?

на бакшиш ли е ЦилиВилизацията ?

Не. Регулиране на бакшиша. И плащане на данъци за него

Не. Регулиране на бакшиша. И плащане на данъци за него ---- кой те кара да даваш бакшиш ве?

Значи според теб задължителен бакшиш ще ни направи цивилизовани и ще живеем в богата и подредена държава? Защо трябва да давам задължително бакшиш на кисел и бавен сервитьор,който примерно ми е сервирал нещо което не става за ядене?

Ако на поръчка от 20 лева, сервитьора получи 2 лв.бакшиш. Ако за смяна обслужи 20 маси, всяка с по един човек, келнера прибира 40 лв. За пълен работен месец, това прави 1000 лв от бакшиши + 400 лв.заплата. Тотал 1400 лв. ... и това е при един минимум, който е доста занижен като прогноза. Не съм против сервитьорите, не им ровя в чинията и държа сметка колко да печелят, но в края на краищата за професия предимно упражнявана от млади хора, обикновено по време на следване в университет или в годините след завършване на средно образование и приемана като цяло за временно занимание, мисля, че печелят предостатъчно.

Да де ама това което печелят. Тези 1000 лева са под масата. И няма да платят данък за тях. А ако твоята заплата е 800 ще платиш ти 200 данък. Сервитьорките с 1000 ще платят 0 данък.

Вечер, жената като ми поднесе чехлите, като ми сервира салатка и ракийка, трябва ли да и давам бакшиш или е калкулиран в касовият бон?

на масови фалити на заведения!

Руските тролове пускаха тая опорна точка и при забраната за пушене....

при това капутински трол си ти!

Че забранено ли е да се пуши? Щото където и да ида - все се пуши...

клиентите да плащата заплатата на сервитьора с бакшишите,а тоя авганистанец само да прибира печалбата.

Трябва как да не трябва. Аз плащам данък на цялата си заплата. Защо прислугата в ресторанта да не плащат. С какво са по социални ?

Парите под масата, които се дават на данъчните какво са - бакшиш, подкуп, корупция, благодарност? Те облагат ли се по някаква схема с данъци като приход от държавата??? Или са си законно дължими ... :)

Ами нали затова е бакшиш - ако искаш да го дадеш ако си доволен . Ако ще е задължителен работодателят да уговори със служителя процент от сметката и като иска да си вдигне цената със съответния процент . Това в България е тъпо, предвид и обслужването и платежоспособните клиенти . Бакшиша трябва да се изработи според мен, това му е сладкото !

Сервирането е в полза на клиента и на собственика на ресторанта. В повечето ресторанти, собствениците им заплащат на персонала много ниски ниски заплати и очакват клиента да заплати за обслужването според възможностите и желанието си. Аз не одобрявам бакшиша, понеже се вменява като задължение на клиента, а ресторантьора си прибира печалбата която варира, но обикновено е не по малко от 400%. За мен най-справедливо е да се дава минимум заплата + твърд процент от оборота калкулиран в цената посочена в менюто. Всеки клиент ще си прецени, може ли да се храни в този ресторант и няма да го има онзи момент на неудобство който остава за клиента ... дали да остави бакшиш, пък да не му се обиди сервитьора, да не го гледа лошо или с недоволство.

очакват клиента да заплати за обслужването --- не съм давал бакшиш ... не виждам никаква причина да го правя! Заведението е със сервитьори, а значи "сервинатео" се предполага, че е калкулирано в цената! Точка! Не само, че бакшиш не давам, ами му и давам - ТОЧНО до стотинка ... толкова пише в сметката!

съм се минал да му ям в "завадението" на цена 5 пъти по-голяма от тази, която щеше да ми излезе, ако си го направя сам в къщи, ами ще ме "задължава" да му давам и бакшиш! Ай сектир ве! Ами хич ?!?

включен в сметката си е чисто и просто - по-високи цени на поръчъното. Ами да си вдигнат цените тогава ... пък да видим - някой ще влиза ли в това "заведение"!

С какво келнерът е по-специален от мен? Защо на келнерите трябва да се дава бакшиш, а на останалите не? Тогава трябва и на стругаря, шофьоре, учителя, продавача, лекаря, сестрата, доячката, чистачката, че и на данъчните и полицаите да се дава бакшиш!!! Защо собственикът на някаква си кръчма ще ме рекетира да плащам заплатите на персонала му???

чисти сметки добри приятели.. защо ттрябва да се дава подкуп на мърляв сервитьор?!?

Сервитьорите не се ли налапаха вече? Че е донесъл една кола от хладилника трябва да му дам за сметка 3 лв. още един лев ли?

В щатите е включен. Защото всички трябва да са равни и всички да плащат данък. А не тоя дето бачка в завода да плаща пък този дето е кръчмата да прибира пари под масата

Не е вярно, работл съм сервитъор там. Бакшиша е задължителен, но стойността не е регламентирана (освен, ако ресторанта няма такава политика). Работи си под минимално определената заплата на час и всъщност сервитъора се издържа от бакшиша. Всички бакшиши се събират за вечерта и се разпределят в края на смяната.

Аз пък съм виждал касова бележка с бакшиш. Защо чичо сам ще изпуска данък. В по елитните заведения сервитьора се води на заплата много по ниска от минимаалната. Основния му доход са бакшишите

само в бедна Африка реват навсякъде за бакшиши..ама ние сме си африканска държава по всички останали показатели,,яо па не и с бакшишите да ги изравним!

Eeeй, не разбраха в тая наша мили Родина, че държавата се крепи на събраните данъци, а населението на УКРИТИТЕ данъци! Казах!

се е побъркала тотално! "бакшиша" е форма на "подърък", форма на "благодарност" , форма на "дарение" и е доброволен акт. ат кога подаръците, благодарността и дарението се облагат ? това минава всякакви граници на на ГАВРА с хората! ами утре комшията ако ми даде 50 лв безлихвен и безсрочен заем, трябва ли да ходя до НАП-а, че имам "доход", а той пък "разход"! Ей, ... правите така, че хората да намразят съществуването на държавата ... а може би това и целта! До кога ще дерете малкият човек, а няма да съдерете всички които имат огромни фирмени печалби, т.е. да се самообложите себеси са поне 50% данък печалба!

Може и трябва. Защо аз да плащам данъци на цялата си заплата а сервитьорка та не ?

Всичко непрекъснато поскъпва в заведенията. Народа е беден. Аз също работя с хора и на минимална заплата, и на мен никой не ми дава бакшиш. С бакшишите си сервитьорите печелят по една заплата отгоре. В Западна Европа заплатите не са като нашите.

Заведенията ще ги забравиш. Както всички искат високи заплати, което е нормално, си представи сервитьорките , бармани, готвачи със заплати по 2000евро. Питай познати в чужбина колко често ходят на заведение и дали ги има трапезите като при нас. Последния път пих водка( трудно обясних , че искам дабъл-дабъл-100гр а не 25гр. На 3ия път дойде - цената беше 36 евро. 1 седмица бях в хотела, като ме видеха сервитьорите тичаха на масата

Може да се включи и в джобните на Нападжиите, както обикновено става, за да няма проблеми с касовата наличност;)

на глупаци! Например в Англия...в Лондон има такива заведения където бакшиша е Включен в касовия бон,но това не е поголовно по заведенията. Второ....клиента е предупреден с табелка отвън или на всяка маса за тая практика и може да напусне заведението и да иде другаде,а не да бъде поставен пред свършен факт. Много ми е интересно...как веднага взимате нещо отвън,което не е масова практика и ни го представяте сякаш навсякъде това е така. Най-богатите държави с богато население..могат в определени елитни обекти да си го позволят...АМА българския бизнес в най-бедната държава от ЕС...да ни вменява задължително да поемем за наша сметка в повече 8% от оборотана консумацията...ми идва в повече. Тоя номер с разминаването в касовата наличност...е за пред балъци.

Не е вярно, че бакшишът в Западна Европа е стандарт. Особено в скандонавските страни. Тук това не се възпроема като нормално нещо. В една верога въведоха бакшиш ( определена минимална сума), която е отразена в касовия бон, но която плащаш, ако желаеш. Въпреки това клиентът не се чувства комфортно. Затова веригата имаше голям отлив на клиенти. Сметката отразява разходите и печалбата на заведението, които то реализира благодарение на клиентите. Обслужването е част от тези разходи. Бакшишът принадлежи на миналото,както и на страни като щатите. Защо там, надявам се да е ясно.

Имам същите наблюдения за Чехия, Холандия, Испаниям, Германия и Франция. Такова нещо като задължителен бакшиш няма. Обикновенно редовните клиенти оставят по нещо, но то е защото получават по-вече внимание. И да можв да дадеш бакшиш с банкова карта, не само в брой (ас лично така правя). Това с бакшишите върви в южните държави и там където цените са по-ниски :). Някой паак се опитва да изтупа бращнения чувал

Абсолютно!

В централна Европа те питат колко бакшиш ще оставиш (някъде е указан обичайния за заведението) и го включват в документа за плащане. Може да е в касовата бележка, а скоро ми се случи да е на отделен ред в бележката от ПОС терминала. В скандинавието ти поднасят ПОС терминал на които е написана сумата на сметката ти, а ти сам написваш колко плащаш - разбира се не може да е по-малко. Как се разпределя е решение на заведението, обикновено е по схема между целия персонал. И естествено има данъчно облагане, защото е доход.

Включи го в сметката и гледай, дали ще дойде някой след седмица, две.Бакшиша е доброволен жест при добро обслужване, а не задължение, господин началник, на не знам какво си.

да научипърво що е бакшиш и кога се дава. това с даването на пари над сметката в заведение не е бакшиш !

На Ричард му е съмнителна фамилията :-)

бакшиша не е задължителен!

Обяснете, ако сервитьора се държи грубо и обслужването не е на ниво, как да оставя бакшиш и за какво? Давам и един от многото примери - събота вечер, гр.Монтана, т.нар.Китайски ресторант. Седнали сме да се видим с приятелско семейтсво, жена ми поръчва бутилка вино, донасят виното и след 1 минута донасят и сметката - ресторанта затварял - това около 23.00 часа. Ами да беше казал малоумника че затварят преди да приеме поръчката. Жена ми го попита отсреща на фонтаните ли да пие виното в пластасови чашки. Наложи им се да изчакат още час докато се изконсумира поръчаното, като през това време ни гледаха злобно. Е как на такива хора да дадеш бакшиш?

БОХЕМИЯ ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА Доплащане за слушалки по време на пешеходната разходка в Рим (3 EUR) Доплащане за слушалки по време на пешеходната разходка във Флоренция (3 EUR) Доплащане за слушалки по време на пешеходната разходка във Венеция (3 EUR) БЕЗ КАСОВ БОН ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА Бакшиш за шофьора (3 EUR на турист на ден - заплаща се задължително на място в края на екскурзията) ЗАДЪЛЖИТЕЛНО БЕЗ КАСОВ БОН.

Така е. Колко по- на юг, толкова повече ориенталщина. Ела на север. Тук бакшиши няма. Да не говорим, че ако оставиш, ще те гледат в недоумение!

Кажи ми кой ти издава касов бон за бакшиш? Естествено, че ще се плаща на място иначе как фирмата ще си оправдае направения разход като шофьора няма как да ти даде фактура или касов бон. Тия бакшиши в страни като Египет и Израел, местните си ги търсят като наследство и въобще не им е неудобно.