Може ли бакшишът в заведенията да бъде включен в касовия бон?

Според Ричард Алибегов практиката на задължителен бакшиш отдавна е въведена в Западна Европа

Обратно в новината

Коментари - Може ли бакшишът в заведенията да бъде включен в касовия бон? | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не се гъбаркайте със сервитиорките бе хора. До техните бакшиши ли опряхте?

защо моя бакшиш трябва да помага за заплатата на сервитьорите, а собственика/управителя не си поеме задълженията?

Николй не може да ме задължи какъв бакшиш да дам - може да не дам нищо, а може и да дам 20%. Зависи колко съм доволен.

Може да! Може и касовия бон да бъде включен в бакшиша!

Понеже данъчните са гладни и алчни, ще плащате бакшиш, дори когато сметнете, че не заслужават да им давате!

а какво правим със "задължителния" бакшиш, ако не сме доволни от обслужването?

А касови апарати на просяците - кога?

Защо изобщо трябва да има бакшиш? То е като подкуп. Обучение за подкупи. Ако искат да вземат повече, да го включат в цената.

БОХЕМИЯ ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА Доплащане за слушалки по време на пешеходната разходка в Рим (3 EUR) Доплащане за слушалки по време на пешеходната разходка във Флоренция (3 EUR) Доплащане за слушалки по време на пешеходната разходка във Венеция (3 EUR) БЕЗ КАСОВ БОН ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА Бакшиш за шофьора (3 EUR на турист на ден - заплаща се задължително на място в края на екскурзията) ЗАДЪЛЖИТЕЛНО БЕЗ КАСОВ БОН.

Обяснете, ако сервитьора се държи грубо и обслужването не е на ниво, как да оставя бакшиш и за какво? Давам и един от многото примери - събота вечер, гр.Монтана, т.нар.Китайски ресторант. Седнали сме да се видим с приятелско семейтсво, жена ми поръчва бутилка вино, донасят виното и след 1 минута донасят и сметката - ресторанта затварял - това около 23.00 часа. Ами да беше казал малоумника че затварят преди да приеме поръчката. Жена ми го попита отсреща на фонтаните ли да пие виното в пластасови чашки. Наложи им се да изчакат още час докато се изконсумира поръчаното, като през това време ни гледаха злобно. Е как на такива хора да дадеш бакшиш?

бакшиша не е задължителен!

На Ричард му е съмнителна фамилията :-)

да научипърво що е бакшиш и кога се дава. това с даването на пари над сметката в заведение не е бакшиш !

Включи го в сметката и гледай, дали ще дойде някой след седмица, две.Бакшиша е доброволен жест при добро обслужване, а не задължение, господин началник, на не знам какво си.

В централна Европа те питат колко бакшиш ще оставиш (някъде е указан обичайния за заведението) и го включват в документа за плащане. Може да е в касовата бележка, а скоро ми се случи да е на отделен ред в бележката от ПОС терминала. В скандинавието ти поднасят ПОС терминал на които е написана сумата на сметката ти, а ти сам написваш колко плащаш - разбира се не може да е по-малко. Как се разпределя е решение на заведението, обикновено е по схема между целия персонал. И естествено има данъчно облагане, защото е доход.

Не е вярно, че бакшишът в Западна Европа е стандарт. Особено в скандонавските страни. Тук това не се възпроема като нормално нещо. В една верога въведоха бакшиш ( определена минимална сума), която е отразена в касовия бон, но която плащаш, ако желаеш. Въпреки това клиентът не се чувства комфортно. Затова веригата имаше голям отлив на клиенти. Сметката отразява разходите и печалбата на заведението, които то реализира благодарение на клиентите. Обслужването е част от тези разходи. Бакшишът принадлежи на миналото,както и на страни като щатите. Защо там, надявам се да е ясно.

на глупаци! Например в Англия...в Лондон има такива заведения където бакшиша е Включен в касовия бон,но това не е поголовно по заведенията. Второ....клиента е предупреден с табелка отвън или на всяка маса за тая практика и може да напусне заведението и да иде другаде,а не да бъде поставен пред свършен факт. Много ми е интересно...как веднага взимате нещо отвън,което не е масова практика и ни го представяте сякаш навсякъде това е така. Най-богатите държави с богато население..могат в определени елитни обекти да си го позволят...АМА българския бизнес в най-бедната държава от ЕС...да ни вменява задължително да поемем за наша сметка в повече 8% от оборотана консумацията...ми идва в повече. Тоя номер с разминаването в касовата наличност...е за пред балъци.

Може да се включи и в джобните на Нападжиите, както обикновено става, за да няма проблеми с касовата наличност;)

Всичко непрекъснато поскъпва в заведенията. Народа е беден. Аз също работя с хора и на минимална заплата, и на мен никой не ми дава бакшиш. С бакшишите си сервитьорите печелят по една заплата отгоре. В Западна Европа заплатите не са като нашите.

Така е. Колко по- на юг, толкова повече ориенталщина. Ела на север. Тук бакшиши няма. Да не говорим, че ако оставиш, ще те гледат в недоумение!

Може и трябва. Защо аз да плащам данъци на цялата си заплата а сервитьорка та не ?

се е побъркала тотално! "бакшиша" е форма на "подърък", форма на "благодарност" , форма на "дарение" и е доброволен акт. ат кога подаръците, благодарността и дарението се облагат ? това минава всякакви граници на на ГАВРА с хората! ами утре комшията ако ми даде 50 лв безлихвен и безсрочен заем, трябва ли да ходя до НАП-а, че имам "доход", а той пък "разход"! Ей, ... правите така, че хората да намразят съществуването на държавата ... а може би това и целта! До кога ще дерете малкият човек, а няма да съдерете всички които имат огромни фирмени печалби, т.е. да се самообложите себеси са поне 50% данък печалба!

Проблема на мен лично ми е обслужването. На тях и сега им е досадно да те обслужват. Когато ти потрябва Сервитьора-ката все го няма. Отиваш на бара и той или тя си рови в телефона или си лафят. Ако ги върнеш два пъти за още една вода или малко питие вече са нервни. Представям си какво ще бъде ако бакшиша е задължителен. Тогава няма намиране. Хвърлят ти на масата първата поръчка и ходи ги после търси. Трябва всички да отидат например в Германия на курс при бабите( сервитьорки -60-65г), винаги усмихнати,5 пъти да допоръчаш-5 пъти ще дойде с усмивка и накрая винаги любезно ще те изпратят. Последния път сервитьор около 65 и барман на 75г. Само заради тях пак бих отседнал в същия хотел. Удоволствие.

Eeeй, не разбраха в тая наша мили Родина, че държавата се крепи на събраните данъци, а населението на УКРИТИТЕ данъци! Казах!

само в бедна Африка реват навсякъде за бакшиши..ама ние сме си африканска държава по всички останали показатели,,яо па не и с бакшишите да ги изравним!

В щатите е включен. Защото всички трябва да са равни и всички да плащат данък. А не тоя дето бачка в завода да плаща пък този дето е кръчмата да прибира пари под масата

Сервитьорите не се ли налапаха вече? Че е донесъл една кола от хладилника трябва да му дам за сметка 3 лв. още един лев ли?

чисти сметки добри приятели.. защо ттрябва да се дава подкуп на мърляв сервитьор?!?

С какво келнерът е по-специален от мен? Защо на келнерите трябва да се дава бакшиш, а на останалите не? Тогава трябва и на стругаря, шофьоре, учителя, продавача, лекаря, сестрата, доячката, чистачката, че и на данъчните и полицаите да се дава бакшиш!!! Защо собственикът на някаква си кръчма ще ме рекетира да плащам заплатите на персонала му???

включен в сметката си е чисто и просто - по-високи цени на поръчъното. Ами да си вдигнат цените тогава ... пък да видим - някой ще влиза ли в това "заведение"!

Сервирането е в полза на клиента и на собственика на ресторанта. В повечето ресторанти, собствениците им заплащат на персонала много ниски ниски заплати и очакват клиента да заплати за обслужването според възможностите и желанието си. Аз не одобрявам бакшиша, понеже се вменява като задължение на клиента, а ресторантьора си прибира печалбата която варира, но обикновено е не по малко от 400%. За мен най-справедливо е да се дава минимум заплата + твърд процент от оборота калкулиран в цената посочена в менюто. Всеки клиент ще си прецени, може ли да се храни в този ресторант и няма да го има онзи момент на неудобство който остава за клиента ... дали да остави бакшиш, пък да не му се обиди сервитьора, да не го гледа лошо или с недоволство.

Имам същите наблюдения за Чехия, Холандия, Испаниям, Германия и Франция. Такова нещо като задължителен бакшиш няма. Обикновенно редовните клиенти оставят по нещо, но то е защото получават по-вече внимание. И да можв да дадеш бакшиш с банкова карта, не само в брой (ас лично така правя). Това с бакшишите върви в южните държави и там където цените са по-ниски :). Някой паак се опитва да изтупа бращнения чувал

Ами нали затова е бакшиш - ако искаш да го дадеш ако си доволен . Ако ще е задължителен работодателят да уговори със служителя процент от сметката и като иска да си вдигне цената със съответния процент . Това в България е тъпо, предвид и обслужването и платежоспособните клиенти . Бакшиша трябва да се изработи според мен, това му е сладкото !

Парите под масата, които се дават на данъчните какво са - бакшиш, подкуп, корупция, благодарност? Те облагат ли се по някаква схема с данъци като приход от държавата??? Или са си законно дължими ... :)

очакват клиента да заплати за обслужването --- не съм давал бакшиш ... не виждам никаква причина да го правя! Заведението е със сервитьори, а значи "сервинатео" се предполага, че е калкулирано в цената! Точка! Не само, че бакшиш не давам, ами му и давам - ТОЧНО до стотинка ... толкова пише в сметката!

Не е вярно, работл съм сервитъор там. Бакшиша е задължителен, но стойността не е регламентирана (освен, ако ресторанта няма такава политика). Работи си под минимално определената заплата на час и всъщност сервитъора се издържа от бакшиша. Всички бакшиши се събират за вечерта и се разпределят в края на смяната.

Заведенията ще ги забравиш. Както всички искат високи заплати, което е нормално, си представи сервитьорките , бармани, готвачи със заплати по 2000евро. Питай познати в чужбина колко често ходят на заведение и дали ги има трапезите като при нас. Последния път пих водка( трудно обясних , че искам дабъл-дабъл-100гр а не 25гр. На 3ия път дойде - цената беше 36 евро. 1 седмица бях в хотела, като ме видеха сервитьорите тичаха на масата

Трябва как да не трябва. Аз плащам данък на цялата си заплата. Защо прислугата в ресторанта да не плащат. С какво са по социални ?

съм се минал да му ям в "завадението" на цена 5 пъти по-голяма от тази, която щеше да ми излезе, ако си го направя сам в къщи, ами ще ме "задължава" да му давам и бакшиш! Ай сектир ве! Ами хич ?!?

клиентите да плащата заплатата на сервитьора с бакшишите,а тоя авганистанец само да прибира печалбата.

Аз пък съм виждал касова бележка с бакшиш. Защо чичо сам ще изпуска данък. В по елитните заведения сервитьора се води на заплата много по ниска от минимаалната. Основния му доход са бакшишите

на масови фалити на заведения!

Вечер, жената като ми поднесе чехлите, като ми сервира салатка и ракийка, трябва ли да и давам бакшиш или е калкулиран в касовият бон?

Ако на поръчка от 20 лева, сервитьора получи 2 лв.бакшиш. Ако за смяна обслужи 20 маси, всяка с по един човек, келнера прибира 40 лв. За пълен работен месец, това прави 1000 лв от бакшиши + 400 лв.заплата. Тотал 1400 лв. ... и това е при един минимум, който е доста занижен като прогноза. Не съм против сервитьорите, не им ровя в чинията и държа сметка колко да печелят, но в края на краищата за професия предимно упражнявана от млади хора, обикновено по време на следване в университет или в годините след завършване на средно образование и приемана като цяло за временно занимание, мисля, че печелят предостатъчно.

Как може коментиращия бай Ганьо да не може да схване че за да живее в богата и подредена държава трябва да има ред и правила. Ако искаш немски и американски заплати ще трябва да се цивилизоваш.

Да де ама това което печелят. Тези 1000 лева са под масата. И няма да платят данък за тях. А ако твоята заплата е 800 ще платиш ти 200 данък. Сервитьорките с 1000 ще платят 0 данък.

Прочети Джордж Оруел умнико !!!!

Руските тролове пускаха тая опорна точка и при забраната за пушене....

на бакшиш ли е ЦилиВилизацията ?

Бакшиш се дава когато си доволен, не е задължителен. Престанете да копирате сляпо така наречения "запад".