Моловете са безопасни, но 10-15% от магазините са фалирали

Най-засегнати са търговците, които се занимават с мода, каза председателят на Българската асоциация на ритейл центровете Манол Гойгаджиев

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Безопасни са точно колкото банките, другите финансови пипала, централните медии и обектите на бялата мафия.Всичко на мафията е безопасно и препоръчително. Бизнесът на нормалните хора е опасен, заразен и трябва да се унищожи.Едрият бизнес е по дефиниция престъпен.Моловете не правят изключение от това правило.Трябва да се лекуват с бензин и пламък.По-важното обаче е да се възстанови нормалната местна икономика, с многобройни дребни собственици. Само това им бърка здраво отзад.

Така че не си правете илюзии че ще отворят, няма да е м дадат диригентите на световния reset да отворят, а в Западна Европа да спират транспорт м жду г адовете, на летищата да връщат пътници за които се сметне че пътуват без сериозна причина и да въвеждат вечерни часове....как си го представяте това с тоя плазмодии буда

Моловете са Безполезни

препират пари яко и не са за средните и малки бизнесмени...

Харесваше ми понякога да пазарувам в молове. Но откакто въведоха маските, просто бе виждам смисъл да ходя между магазини с маска. Пък и мислейки че този, който издава заповедите и началниците му са просто фашисти и расисти лекари, е хайде и без молове се живее. И по улицата има магазини.

не подавайте грешна информация, дебили, същите "магазини за мода" в моловете не са фалирали изобщо, след като се знае фактологически, че са инструменти за пране на пари от дебелите, които покривате всеки ден.

МОЛ = свърталище на нищо неправещи консуматори!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Подобни форуми и чатове също!

Всичко Мара втаса, само шортите за новия моден сезон са ѝ кахъра!!!

как не могат да продадат стоката, че сезонът е свършил? Точно по това време в западна европа започнват големите разпродажби и сезонни намаления, когато хората пазаруват като шантави.... Така че са си е тъкмо навреме.

НАМАЛЕНИЕ - ТОВА Е МРЪСНА ДУМА ЗНАЕШ ЛИ КОЛКО ИМА ДА ИЗБИВАМЕ, ТОВА, ЧЕ НЕ РАБОТИМ НЕ ОЗНАЧАВА , ЧЕ НЕ КОНСУМИРАМЕ. НЯМА ДА НИ РАЗВАЛЯТЕ РАХАТЛЪКА С ТЕЗИ НАМАЛЕНИЯ.

Аз пък чат пат съм ходил в мол заради детето. И каквото и да си приказвате софийските молове пращят по шевовете и макар народа да не излиза с пълни чанти като в германските молове например, все някакъв добър оборот има.

Отказал съм се да пазарувам в молове по следната причина. В Испания в магазин на Интерспорт, като намалят тениските си вземам 3 (три) броя за около 5-10 евро, говоря за тениски на найк. Тук цената при намаление за 1 тениска започва от 40 лева, поне като съм влизал преди години беше така. Е кажете ми как да пазарувам в мол?

Показателно е, че гражданите на най-бедната страна в ЕС пазаруват от Англия с доставка, защото им е по-евтино!

минало свършено, вече трябва да се поръчва от Германия, където е доста по-скъпо. Не колкото в България, но все пак е по-скъпо.

Стандарта на живот в Германия е по-висок от този в Англия, може би това е причината...

А дали се замисляш че тези тенсики са продукт на детска експлоатяация в страни от трети свят?

А тази за 40 лв. е по-различна ли?

А, ти знаеш ли какво е да умираш от глад? Ама не българското гладуване, което в повечето случаи, ще рече липса на почивка на море, а истинското. Защото много американци и европейци, включително българи обичат да защитават жителите на страни, които не могат да намерят на картата от експлоатация, но често за местните, 1 долар дневно е разликата между живота и смъртта. Така че по-леко с активизма. Поне тука сме виждали и 2 и 200.

Има по-добри марки от Найк, но правят предимно дамско спортно облекло

Абе в България пазара за спортни стоки е просто гола вода. Това е причината.

Магазини и кръчми се отварят и затварят най-лесно и с най-малко инвестиции. Не случайно Милко Калайджиев изпя "Всеки е мераклия да е пазарджия".

Много лесно се отварят !!!! Пробвай да видиш колко е лесно издръж поне 2 години и пак ще си говорим........

Ще има доста гладни - в БГ като само търгашеската дейност генерира пари и данъци - ще ... супата всички мизерници :Д Ние дето бачкаме по западните компании за услуги ще си харчим дебелите заплатки и ще ви гледаме как мизерствате всички продавачки и собственици на мол сергийки :Д

Аз и преди пандемията не си купувах нищо от тук, а моловете в Европа като ходех командировки. Нещата там са по-добро качество и 30% поне по ниски цени.

Показателно е, че гражданите на най-бедната страна в ЕС пазаруват от Англия с доставка, защото им е по-евтино!

Дам, доста хора в БГ се налапаха последните 30год от супер завишените цени на (менте) стоки. Сега малко ще ги поразчисти тази криза. Нещастници - друго освен да скубят не могат. Мързеливи говеда без един нормален учебен и работен ден. Но това беше договора в БГ - те скубят хората, после държавата скубе хората с ДДС и така до дупка ...

Дали да има молове определя пазара. Точка. Моловете не генерират кой знае какъв БВП освен инвестицията за построяването им. Точка. Мантрата че човек харчи повече в моал е вярна, но ако не си изхарчи парите за глупави джунджурии ще ги инвестира в нещо друго - нова кола например. Ако не ги инвестира в нещо друго, ще ги държи в банката, а тя ще отпусне кредит на някой който ще ги инвестира. Точка.

С други думи, моловете са напълно ненужни, даже вредни.

Моловете осигуряват работни места. И доколкото знам, заплатата не е минимална.

Работиш в мол или така си чувал? Иначе доколкото знам, България не е бедна страна, макар че я водят най-бедната в ЕС.

Къде другаде българина ще си покаже новите дрехи и айфона, ако не в мола? Безцелното обикаляне в мола е въпрос на престиж за много българи.

айфона не е за показване, а за игране на глупави игри и цъкане на селфита.

Кой "инвестира" в кола? Освен мутрите собственици на магазини в Мола или дивите селяни, никой друг не определя един пасив, като инвестиция...

Инвестицията в кола е инвестиция за държавата(да си вземе ддс-то) и този който произвежда колите , а не за купувача. Но въпреки това е инвестиция. Има същия смисъл като да си купиш 5 чифта обувки от мола, при условие че ти трябва 1.

Тролетарята може без всичко, ама онлайн. Не им трябват кръчми, фитнеси, хотели, молове, таксита. Как преди мерките постоянно се отваряха нови такива бизнеси, ако никой “не иска да им стъпи”? На тролетарята не им дреме, че на огромна част от обществото му е отнет поминъкът, ама онлайн. В действителност всеки има роднина или близък, който е засегнат от това. Или всичките 50k в АйТи сектора и хората на държавната хранилка са взели, а децата ви са почнали и те работа там? Тролетарята е много загрижена за здравето си и тези на околните, ама виртуално. Като излезеш навън няма един човек дето да ходи с маска по улиците, хората си ходят на гости, а като изпече слънчице не можеш да си намериш пейка в парка. Тролетарята изпълнява функцията на кварталната глашатайка, дето едно време е пускала слухове по опашките, по поръчка на партията. Иска да създаде напрежение в обществото, да го раздели и да отнеме вниманието му от едни по-равни хора. Аз пък мога да мина без услугите на КАТ, половината НАП, Паркинги и гаражи и центъра за градска мобилност докато има “мерки”. И хората по улиците това си мислят, но онлайн тролетарята ще ви каже друго.

Маса глупости изчетох под тази тема.... Фактите: 1. Моловете са не по-опасни от един хипер маркет тип "Кауфланд", "Лидл", "Билла" или "Технополис" 2. Колкото и да не се харесва на някои драскачи - моловете осигуряват заплатата на много български семейства. В момента държавата е наложила един вид "запор" на сметките на всички тези домакинства. Това трябва да спре! 3. Стана ясно, че мерките имат минимален ефект върху разпространението на вируса. Много по-голям ефект имат имунната картина на населението, хигиената и общата култура

Е точно пък хигиената има най-малко значение. Това че ще си измиеш ръцете как ще те спаси от вируса, или си мислиш че той лази по ръцете? Или че ако пипна някъде където е пипал зараззен ще се заразя и аз? Вероятността е нищожна за това в сравнение с ходенето без маска из навалицата.

Deus Vult

Ами ходи си бъркай в задника и носа и после си лапай ръцете. Да видим дали хигиената не влияе

Тъп бойкопоклонник!

Deus Vult

Мне... по-скоро ти си трол на Радев ама това е друга тема.

Всички молове са на Тиквата ве, гербераст мръсен. Кого заблуждаваш?

Моловете генерират БВП на производителите, които за 95% от стоките в моловете са чужди фирми, защото стоката е масово вносна. От друга страна са търговците, които просто препродават с надценка - това не генерира БВП за България.

са чужди фирми какво? да нямаме избори ли, нали пак се плащат заплати на българи които работят там

За стоката, която има в един магазин в Мола има 3ма продавачи. За същото количество стока ще има 7 малки магазинчета и ще се хранят 7 семейства. Печалбата не отива в продавачите в Мола а в собственика на магазина... Тъп ли си или на тъп се правиш? Искаш в България да кма само много богати и прилично бедни! Искаш да съсипееш малкия бизнес... Знаем ви мутренските методи, сега като не минават лъжете по Интернет. Ние сме по-умни от вас, мутро тъпа!

Избори имаш, още не са ги забранили. Избор на стоки също имаш - онлайн магазини колкото щеш. В онлайн магазините също се плащат заплати, но не се плащат скъпи наеми. Моловете просто не допринасят с нищо за българската икономика и затова не се отразяват на БВП. А работещите в молове, за които пишеш, са предимно на МРЗ и 4 часов работен ден.

Тези чуждестранни фирми плащат заплати, осигуровки и данъци в България. Инвестират и дават хляб на много семейства. Злобата на някои хора няма граници.....

Чуждестранните фирми нищо не дават в България, защото в общия случай те само продават стока на български търговци, които слагат надценка и я продават в моловете. Средната надценка е между 200 и 300%. Нали не си мислиш, че работят с по 10-20% отгоре? Заплатите и осигуровките са масово на МРЗ и 4 часа.

Маноле, и все пак хора се изхранват от тези чужди изедници!!!

Да продават онлайн, щом ги е грижа толкова за хората. Да започнат да произвеждат, щом ги е грижа толкова за хората.

Във всички случаи изедниците са българи. Дори и чужда да е фирмата, управлението почти винаги е българско, а от там идват и всички останали проблеми.

Моловете да ги бутат и на тяхно място да направя паркове. Гарантирам, че моловете ще липсват само на наркоманите.

има накуп много неща и удобства за хората. бутни си плоския мозък

Като например?

ще кажете че са фалирали само 1-2 фирми... Ама сте дебелооки наглеци. Много голяма метличка ви чака на изборите..

Да имаш онлайн магазин ми се струва по-евтино в дългосрочен план, отколкото да имаш физически магазин в мол, където ти режат главата с наем.

в БГ да имаш онлайн магазин и да копаш биткойни е престъпление

Как сме живял и без молове до преди 10 години? Ами много лесно... Купувахме от малките магазинчета и сергии в квартала или по подлезите. Аз го правя до ден днешен и подпомагам наистина малкия бизнес, а не собствениците на магазини в Мол с големи джипове. Ай ще ви и измислената асоциация, която продава дрехи и бижута от Турция на безбожно високи цени!

може да не ползваш интернет.... така няма да ти четем и глупостите Логиката ти е безпочвена - на чужд гръб и бизнес и 100 тояги са малко

Точно моладжиите съсипахте малкия бизнес на хиляди български семейства. Но спокойно, ще ви се върне. Джиповете ви от където дошли там и отишли! Тарикатчета....

Вече е съсипан, идиотче. Преди имаше и малки работещи магазинчета... Тъп оскотял идиот си.

С какво наличието на мол ти пречи да пазаруваш от сергия? Не мисля, че много ми липсват моловете, ама определено нямаше да отлагам покупка на някакви неща, ако бяха отврорени. Защото там знам къде какво има, отивам за 30 мин, свършвам си работата и приключвам. Същата стока вероятно я има по сергиите, ама тепърва трябва да търся къде какво има. А доставка 5лв за стока 10-15лева ми се вижда глупост. Да не говорим изразходваното гориво, тоновете пликченца и найлончета, в които ще пристигне стоката.

Не ми пречи Мола. Пречи ми да помагам на милионери с магазини в затворен Мол. Малко болен здрав носи е работата..

Моловете изобщо не генерират БВП. Без тях БВП на България няма да се промени, но хората ще започнат да харчат по-малко.

С тези затваряния всичко ще фалира,всичко!

Абе 10-15% само?! Защо толкова малко, мамицата им?! Трябваше поне 50% да са фалирале!

Същия тоа Манолчо иска от търговците да преведат помощите от правителството заради затворените им магазини по сметка на скапания му мол

Ако видите кихащ мол, бягайте далеч ;)

В България трябва да фалират много магазини и заведения за да останат качествените и можещите

По начина по който се случва сега, ще останат тези, които имат скрити средства, а това в болшинството от случаите сатези, които са науршавали закона или имат доходи от незаконни дейности. Да ти прилича на дефиниция на качествени и можещи? Пазарна икономика по комунистически му се вика на това.

Магазините не генерират реален БВП, от това че са затворени губят само собствениците им.

Някой да е умрял без молове? Може изобщо да не ги отваряте тези бетонени чудовища. ""Някои от тях все още нямаха добре развита онлайн структура, някои от тях много бързо го направиха, но оттам идват 15-20% - говорим за някакво минимално покритие на разходите", каза Гойгаджиев." Много лъже този Двойкаджиев. И без пандемия всяка година си фалират по 15-20% от магазините в моловете и се сменят. Не знам какво са направили с тези онлайн магазини, ама очевидно не са се справили добре. Ако имат клиенти, тоест търсене, а не са перачи на пари, и ако са си наели съответните специалисти, няма да имат проблем с онлайн продажбите. Ако имат проблем с онлайн продажбите, ще имат проблем и с физическите продажби.

Ще стъпя в МОЛ, когато и останалите 85% се разкарат. Мръсните търгаши под благовидни предлози, фалшив лукс и големи наеми ни пробутват все същите ментета, които бихте си купили и от някоя сергия! Да не говорим за "благотворното" влияние върху децата, които все там киснеха до скоро. Ако някой наистина му пукаше, да ги е превърнал в идеални спортни зали, дискотеки, пързалки, музеи, библиотеки, театри или концертни зали, но чакай ти от умрял писмо! С фалш и сред фалш се живее, но още до кога? Вече дори и по филмите ни цитират като пример за нещо противно, което да си стои там и да не пречи.

С какво МОЛовете са по-различни от хранителните вериги? Просто ми е интересно, не, че съм се юрнала да ходя в МОЛа....

В моловете не продават неща, които са ти нужни да живееш, като например парфюми, дрехи, бижута и т.н. Освен това в моловете не се събират огромни групи хора и не се използва обща вентилационна система.

Да, не се продават стоки от първа необходимост, но с какво са по-опасни от примерно магазините по Витошка? ...или пък от Кауфланд, където нито се спазва дистанция, нито пък почистването е на някакво високо ниво.?!? Не съм пряко засегната от МОЛовете, понеже не пазарувам от такива, не ходя често, нито имам близки в тази сфера, но ми е много чудно просто. Малко ми стои като да искат да фалират едни бизнеси и за бъдат изкупени на безценица. Малко ми се струва като преди 20-ина и малко повече години, една масова приватизация..... Всеки затворен сектор пряко или косвено се отразява на цялото общество. Разбирам, че ковид е опасен, но мерите, които се вземат са по-скоро популистки и проформа. Насаждат се от медиите едни страхове и се въртят задкулисни игри. Защо преди нямаше такива истерии - при свинския, птичия грип, при други вируси, които също вземат жертви? Здравната ни система е под всякаква критика, хора умират по пейките и пред кабинетите, обаче те сета се загрижили за живота ни, щото бил много ценен, видиш ли.....?!?!! Моля ти се....хаххаха!!!!

Колко клиента могат да влязат в един магазин на Витошка, на който пише влизане максимум по 4-ма човека? И колко могат да влязат в един мол, където на практика няма никакви ограничения? Е такава е разликата.

Почти колкото в Кауфланд. Дори по-малко!

как може да са безопасни моловете - уродливи творения без естествена светлина и естествена вентилация? в тръбите за вентилация сигурно се завъдили по-ужасни гадове от рекламите "под тоалетната чиния" и Чернобил

Моловете били безопасни (той вируса там не ходи), а пък друго било опасно. Най-накрая като всичко фалира, навсякъде ще е безопасно, защото няма да има къде да се ходи.

Само 10-15% ли? Сичкото да фалира! Мама им алчна и измамници

цените в мол-ските магазини са сякаш всяка една стока я носят лично със самолет и такси от моловете по света

"Търговските центрове имат много добра климатизация, строга дезинфекция през определено време,". Тоя е пълен смешник , МОЛ ЪФ СОФИЯ преди време миришеше на кенеф от първия до 3 етаж благодарение на добрата климатизация, а в тоалетните дори и сега след ремонтите едвам се трае. Преди години реших да заведа майка си, която беше на години, в същия мол , влязохме и след 5 минути тя каза - трябва да излезем веднага защото не мога да дишам. Предполагам че картинката по другите молове картинката не е по-различна.

да беше проверил памперса на майка си

Саше Саше ама много си тъп явно си изкарал вируса, ама тъпотията си я имаш от рождение. Търговец е едно а собственик на МОЛ друго.

Как ще са безопасни моловете, бе хора?! Като влезеш в пробните може да те хване холера - дори не метат, камо ли дезинфекция! Една хартия няма на пода да се стъпи без обувка докато се мери нещо. Ужас! И нелюбезни, и невзискателни - давай там да има клиенти, ама кой и как ги обслужва няма значение. Илиенци и мол няма значение, качество на предлаганата стока и на услугата все едно и също. Така че можем си и без тях. Стига вече с тия полемики, докато хора умират от зарази.

Бързо отиди на лекар, с COVID-19 си.

С оглед на огромните темпове на нарастване на население на планета, това е само първата и най-лека пандемия. Ако търговците са по-умни, то ще напуснат моловете завинаги.

Не знам защо, но като стане дума за молове нещо все ми звучи песента на Зарко "52 лева разходи". youtube.com/watch?v=DvKf0yk4_xE

i da otvorqt, nadali ste se jurnat da kupuvat

Longines

Нормално е да фалират!С тия цени...По-евтино излиза ако трябва да се облечеш от-до да хванеш самолет до Виена да кажем и оттам да идеш в Парндорф!И със сигурност няма да си купиш "реплики" на цени на оригинал!

Между прекомерната вражда под повечето статии, се намират и такива коментари с полезно инфо. Само заради това си заслужава посещението на секцията с коментарите. Vielen Dank im Voraus!

Сумата за РCR тестове влиза ли в разходите:)))

С какво един мол е по безопасен от всяко друго заведение

Сит на гладен вяра не хваща... Проблемът не е в моловете и заведенията, а в хората - те пак ще се срещат... тоя вирус трябва да го изкараме или по друг начин, чрез ваксина, да изградим имунитет. Ако толкова ги е грижа, да вземат да отговорят на хората ЗАЩО ние ще постигнем нужните ваксинации чак през 2040-та??? Така ли мислят за народа??? Защо изобщо трябва да плащаме в тоя случай, до 2040-та ще сме го изкарали и без това, поне парите можеха да бъдат раздадени на тези, които имат нужда, а не да се бавят с месеци и да не се изплащат...

моловете са съзнателно направени газови камери за тровене и трепене на туземци! кога ще пратят в панделата тези, които ги направиха, а? или всички затворени, а виновните на свобода, а?

Много грешиш драги! Моловете са перални за пари. Как точно става номера е дълга тема, но важното е да работят. Няма значение какви са оборотите и колко хора има в тях. Важното е да работят! И никой няма да влиза в затвора, защото това са големи перални за големи пари! А големите пари не ходят в затвора.

На Запад и преди коронавируса моловете вече бяха започнали да фалират.

Обаче ние нямаме ни един истински МОЛ от този тип, които бяха заътворени през последните 20 години.

Да пускат всичко за жълти стотинки,да напълним торбите.А за техните загуби ми е през ууййя :)

!!!!! кви магазини, бе! нали за да има нещо у магазина некои требе да го разработи и произведе! Кво ша разработиш и произведеш затворен у дома, а? и деца не смееш да направиш щото ще требва да ги изнесеш на запад като престъпни или проститутки! с кво ще ги храни? къде ще ги изучиш? кво ще работят? дрънкало пред камера и микрофон? ония от горе и джурналята съвсем икуфяха!

Съвет: Не отивайте в моловете, защото те имат обща климатична инсталация, която разнася вирусите в цялото им пространство. Така дистанцията и маските стават безмислени.

Като ги отвориха лятото, все в тях бях, не се разболях - докато затвориха всеки ден пиех кафе в мола... аре посмали малко.

като отворят и поработят 2-3 месеца още поне 25% от магазините ще фалират, защото ще им тръгнат разходите, а приходите ще са значително намалени. Хората се притесняват за бъдещето и няма да се юрнат да харчат за дрехи, обувки и забавления с темп, който да помогне на бизнесите да генерират достатъчен паричен поток, че да са на +. 2-3 месеца локдаун, нулев коледен сезон и отваряне в такива условия са предпоставки за идеалната буря в ритейл сектора.

Ама какви фалити. Нали Боко Тиквата от сутрин до вечер се бие в гърдите как помагал на бизнеса и го спасявал.

Работа, работа, работа... ама гербаджийска.

И понеже заведенията се опънаха на гербаджийската клика за тях мора продължава. Правилно ви го каза Ицо Хазарта.