Моловете и големите търговски обекти отварят отново от началото на февруари. С това те си навлякоха гнева на собственици на заведения, които остават затворени. При какъв режим ще отворят търговските обекти, всички магазини ли ще затворят или има и такива, които са преустановили бизнеса си?

"Всички посрещнахме новината радостно. Безопасността за нашите клиенти е приоритет, моловете са безопасни." Това заяви председателят на Българската асоциация на ритейл центровете Манол Гойгаджиев пред Bulgaria ON AIR.

"Информацията, която имам е, че между 10 и 15% от собствениците на магазини вече са фалирали. Има и такива, които няма да работят, защото няма да успеят да организират процеса - имаше много съкратен персонал. Няма да отворят и защото нямат средства, стоката е стара", подчерта Гойгаджиев.

Той обясни, че най-засегнати са търговците, които се занимават с мода.

"Сезонната им колекция не можа да се продаде. В момента има много търговци, които няма да могат да закупят стока за следващия сезон", отбеляза председателят на Българската асоциация на ритейл центровете.

По думите му онлайн магазините не са успели да покрият напълно разходите на собственици с няколко физически магазина.

"Някои от тях все още нямаха добре развита онлайн структура, някои от тях много бързо го направиха, но оттам идват 15-20% - говорим за някакво минимално покритие на разходите", каза Гойгаджиев.

И добави, че от началото на пандемията търговските центрове спазват всички изисквания и предписания на здравните власти.

"Има наличен персонал, който наблюдава за носенето на маски. Търговските центрове имат много добра климатизация, строга дезинфекция през определено време, има и възможност за отстояние между хората", коментира още Гойгаджиев.