Молдова в извънредно положение след отказа на "Газпром" да отложи плащането на газа

Ако авансовото плащане не бъде осъществено до 20 януари, руската компания ще спре доставките

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Кво са се разревали тия, това е капитализъм... Пиеш и плащаш....

а в Приднестровието нямат проблеми с газовите доставки.

Защо ли тея молдовци се занимават с газ? Да, изпросят малко перки и соларки от Германия и да почват водород да правят. Е, ние почти сме готови, само харвардците да направят наколко моста и тунела и почваме.

Чи кой ги би в главите да се газифицират

те са си газифицирани от съветски времена, там не знаят какво е да мислиш за отопление през зимата, в зависимост от промените в температурите се включва автоматично парното, но сега са европейци и минават на дърва и въглища като нас.

Газопроводите в Молдова са от съветско време. Нови няма.

Колко са безсърдечни тези руснаци!? Обяснихме че парите за газ ги дадохме за гей парад, който е жизнено важен за демокрацията в Молдова!

Евро Гей Сергей ги разбира тия работи.

"говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов информира, че главницата на молдовския дълг към компанията е 433 милиона долара, а с оглед просрочените плащания общата сума възлиза на 709 милиона долара. Договорът с "Газпром" изтече в края на септември, което предизвика в Молдова недостиг на газ. Част от молдовските предприятия минаха на мазут, страната обяви извънредно положение и потърси алтернативни доставчици, а за времето на преговорите договорът бе удължен - до края на октомври. През изминалия месец Молдова внасяше газ на пазарна цена - близо 790 долара за 1000 куб. м, докато миналата година бе плащала средно по 148 долара." "Руската компания предупреди Кишинев по-рано тази седмица, че ще спре доставките в рамките на 48 часа, ако плащането не бъде получено. Този срок изтече на 24 ноември. Молдова поиска отсрочка до 26-ти, "Газпром" прие искането. Вчера парламентът на Молдова, по искане на правителството, в спешен порядък одобри на окончателно четене изменения в закона за държавния бюджет за 2021 г. за отпускане на пари за изплащане на дълга към "Газпром" за газа, получен през октомври и ноември. "Преговорите между молдовската делегация и „Газпром” приключиха в Санкт Петербург. Съгласно споразумението договорът между „Газпром“ и „Молдовагаз“ ще бъде удължен с пет години, като се използва формулата, предложена от молдовската страна", се казва в изявление на министерството, разпространено във фейсбук. Молдова и „Газпром“ се договориха да одитират историческия дълг на компанията „Молдовагаз“, съобщи пресслужбата на Министерството на инфраструктурата и регионалното развитие на Молдова. „Молдова и „Газпром“ постигнаха принципно споразумение относно формулата за изчисляване на цената, одита на дълга на „Молдовагаз“ и необходимостта от последващи преговори за установяване на график за изчислението“, пише на страницата на министерството във фейсбук. И молодовците отново се опитват да минат метър и да получат газ на вересия;)

Просто Бизнес, нищо лично. Ако наистина ЕС иСАЩ са приятели на Молдова, да и дадат кредит, какъв е проблемът ...

КРЕДИТ МОГА ДА ДАМ И АЗ. ПРОСТО ВЗЕМАМ ПАРИТЕ ОТ ЕДНА БАНКА И ИМ ГИ ДАВАМ С ПО-ГОЛЯМ %. РУСИЯ ЩЕ ИМ ПОМОГНЕ, НО КОГАТО ПОГЛЕДНАТ В ПРАВИЛНАТА ПОСОКА!!! ПОМОЩ ОЗНАЧАВА НЕЩО МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ ПРАЗНИ ДУМИ И ЗАЕМ!!!!

да благодари на САЩ за втечнения газ, който евентуално ще дойде.

Рашките мразят бесарабските българи

tonk11

Не. Рашките мразят некоректни партньори. И аз ги мразя.

То Хамериканците също мразят некоректните партньори. Но ние сме коректни и за това платихме ..... "предварително и накуп" за самолети. Ама излиза че Хамериканците и на нас не са приятели ..."ЗАЩОТО ЗАБЯВЯТ ДОСТАВКАТА". Нищо лично - просто бизнес.

Нещо не можах да разбера, на едно място в статията се твърди, че газта е доставена, и сега Молдова трябва да плати за нея, другаде се твърди, че предстоящото плащане е авансово (т.е. за заявен, но още недоставен газ)! Кое от двете е вярно?!

Молдова дължи пари на Газпром, Молдова и Газпром се договориха за авансови плащания на бъдещите доставки.

tonk11

И двете. Молдова дължи много пари за минали доставки. Договора сега е - плащаш авансово за нови доставки докато не изплатиш старите задължения. Нормално.

Е не може само да ги плюеш, а като се напече, моля ти се дай.... Планът на премиерката беше съюз с Румъния. Защо не ги помолите тях за помощ?

какво каза, че са плюли по Русия? Или нямат право да правят бизнес с други държави освен с Русия? ... тероРусия?

Да правят никой не им пречи ама да си плащат сметките .Явно обаче не искат да си плащат.

Тогава що лъжеш и настройваш хората срещу бесарабските българи ма бляд нещасна

тю, пусти ми руски империалист Путен не иска да плаща на Молдова за това, че манга ... молдовците му взимат от газта!