Мартин Георгиев: Глобалните фактори извадиха на показ дефектите на енергийния пазар у нас

Недостатъците в модела не позволиха на търговци и потребители да закупят на дългосрочна база необходимите им количества и да "заключат" цената поне до края на годината, отбеляза за 3eNews Dir.bg експертът

Обратно в новината

Коментари - Мартин Георгиев: Глобалните фактори извадиха на показ дефектите на енергийния пазар у нас | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Какво падение!Този кух индивид да обясни защо изобщо има "енергийни търговци"??

Не са нужни чак толкова сложни обяснения. Причината е една единствена и тя се казва: ЕТАТИЗЪМ

Ако се облекчат условията за домашни фотоволтаици и се ползват домашни вятърни генератори можем да произвеждаме и 20 000 мегавата. Преди месеци се американска фирма представи ветрогенератор 1КВт, номера е, че е с рамерите на буре и може да работи и при буреносен вятър и при вятър 1м в сек.

Китай ги правят тези маглев бурета от години

Никой не може да те спре. Слагай си соларки и перки у двора колко искаш. Те продават примерно 500ввата, излиза под 2к лева с инвертора. Верно батерия няколко киловатчаса е още 2-3к лева. Ама кат си мераклия слагай НИКОЙ не може да те спре Или ти искаш да ми продаваш така получения ток? Принудително разбира се нали Айде нема нужда

Тоз титан на интелекта много ми липсва. Няма кой да ме разсмива вече...

Интензивно изкупува вазелин!

Прав си, цена от 70 лв за мегаватчас е наистина смешна... сега е къде-къде по-добре с мунчовците и цена от 500 лв! Къде, ви произвеждат такива 6-волтови, бе!?

махнете борсата и цените ще си дойдат на място.С много п*и на пазар това се получава.

Kalin

Всичко което минава или зависи от борса е спекула.Така че кво се чудим като го допуснахем

При капитализма е така - хаос, анархия, вечни кризи, инфлация и скъпотия до Космоса. Как иначе ще има 1% супер богати и 99% нещастни несретници?! Нали искахте капитализъм - те ви сега капитализъм! Свиквайте!

е да говорят небивалици пред публика, а после да ги хвалят... тъпачки и тъпаци... ааа, много обичат да клеветят също...

според тебе е комунист ли бе тъпанар сороски,нали ти си баш комуниста в тоя случай,нали помниш как клеветеше съседите си че се праскат и разказват вицове за бай тошо,а че тоя е платена клакьорка на тия дето ти плащат да си тъп е друг въпрос

войните на комуняга от километри

Експертът едва ли прави разлика между прав и променлив ток.

Не мога да заявя, че „Експертът прави разлика между „ПРАВ“ и променлив ток“, но мога със сигурност да заявя, че ти не правиш разлика м/у „ПРАВ“, „ЛЕГНАЛ“ или може би ПОСТОЯНЕН ток!

"прав" и "постоянен" са синоними когато говорим за ток. DC - Direct Current превода на direct е по-скоро "пряк" но става и "прав", а "постоянен" е даже по-неточно.

"прав" и "постоянен" са синоними когато говорим за употребата им от зидари, мазачи и баничари или в литературно произведение, но когато е в контекст от енергетиката издава слаба грамотност, особено когато се ползва директно Гугъл-преводач!

Председател на асоциация на частни производители. Хайде да попитаме - колко и какви мощности са развили тези частни производители за последните 30г.? Т.е. откакто съществуват! Значи, след като имаме отговор клонящ към 0, защо да не питаме асоциацията на уличните чистачки или на циганките-майки без образование??? Ами сигурно защото нямат асоциация! Льохманите препродават един ток като зелен, завишавайки значително и 'некачествено' дори според ЪП.сурдните ЕС правила цените на тока. Да ходи канадеца в Брюксел и да им каже, че зеленият план отпада докато цените не стигнат нивата си от преди 10г, поне! Алтернативата е те да поемат разликата, ако искат да сме 'зелени'. Иначе статията е добра за секция 'хумор'.

частните производители произвежда около 35% от електроенергията. Много обичате да плюете американските ТЕЦ, ама те са частни. В момента около 3000 МВт се произвеждат от частни централи. Очевидно от другите ти тъпотии се вижда че нищо не си разбрал от прочетеното. Просто обичайното путлерастко плюене по ЕС

Попита какво са построили а не какво произвеждат

С кои централи произвеждат!? С построените от тях или придобити на безценица ДЪРЖАВНИ централи!? ВЕИ и газа да си излизат на международната борса за доставка, другите ще доставят по контролирани цени първо на вътрешният пазар и каквото остане е за износ!

тоя е шеф на асоциацията на търговците на електроенергия???? еее, те това вече е прекалено!

Не разбрах нищо от тези глупости! Вие разбрахте ли нещо? Публикувайте го за нас тъпанарите.

ми аз разбрах! някъде по средата на всички тия умности пише: България е нетен износител! ние произвеждаме повече ток, от колкото потребяваме! затова, смята тоя гений, тока поскъпва! те това е!!!

И ти не си разбрал. Тока поскъпва защото се вързахме към Гръцката и Румънската мрежи, а оттам и към Европейския пазар. Съответно се появиха и купувачи готови да дадат по-високи цени. а понеже няма дългодрочни и директни договори, а всичко минава пре борсата цените растат за всички. Както и че цените са нарастнали много в ЕС заради цената на газа и въглеродните емисии, съчетано със затваряне на въглищни мощности. Е дъщото време ти казва че с Турция нямаме капацитет за транзит, който е ограничен на 100 МВ. Съответно не можем да купуваме повече от там, за да се намали цената на борсата.

"неочаквано бързо възстановяване на търсенето след пандемията" че кога свърши пандемията, че не разбрахме. Хем пандемия, високи цени. Скоро някой ще се въоръжи тежко и ще пуца на месо. Нищо,че това се опитват да постигнат, но да умреш пък като клошар си е по зле.

Прочетох някак това интервю... Това е разговор на тема - "с какви трикове може една смаляваща се баница, да нахрани все по-гладните хора" Отговора е очевиден за всеки нормален човек - трябва да се направи още баница. Според "експертите" - трябват още по-хитри далавери на пазара и ше решим проблема. А, и да. Имаме некои кусури, но то виновно е международното положение (па добре за Путин нищо нямаше май).

"Христос влезе в Божия храм и изпъди всички, които продаваха и купуваха в храма, и прекатури масите на среброменителите, и столовете на ония, които продаваха гълъби“. „Домът Ми ще се нарече молитвен дом за всичките народи“? а вие го направихте „разбойнически вертеп“ Майната им на търговците!!!

от нищоправещи експерти дето само се лендзат по медиите,а тока си скача яко в услуга на собствениците на веитата които са все случайни хора на всяка власт