Любослав Костов от КНСБ: Ръстът на минималната заплата не компенсира инфлацията

По думите му служебното правителство не е успяло да обърне темпа на инфлацията именно на продуктите от първа необходимост, защото няма фискални инструменти за това

Обратно в новината

Коментари - Любослав Костов от КНСБ: Ръстът на минималната заплата не компенсира инфлацията | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Е не мога да разбера, как така, инфлацията се бори с пари?! Това освен да добавя нови "0" върху купюрите, друго не виждам с какво помага. А бе тея от синдикатите, имат ли мозък, или само популизъм им е в главите?!

Абе тоя бастун, дето един лев през живота си не е изкарал тръгнал да дава акъл кой колко да взема. Нали някой трябва да ги изкара тия пари бе, бате. Можеш и да ги напечаташ, ама тогава няма да ти казвам инфлацията колко ще скочи. Аз нямам против и 3000лв да е минималната, ама искам да знам откъде ще се вземат тия пари? И престанете с тези митове и легенди за частните фирми, офшорките и малдивите. Истината е доста по-сурова - над 80% от фирмите в БГ са на ръба на оцеляването - другите са на крадене от държавния бюджет и еврофондовете, ама те много служители и без това нямат. Една четвърт от работещите с в държавната администрация, и те пари не изкарват, а само искат. Та тия тъпунгери в синдикатите да вземат да се саморазпуснат и да отидат малко да поработят истинска работа и да видят какво ще изкарат собственоръчно!

Бедността в България е геополитическа форма на управление.

То хубаво, ама като се вдигне минималната на 850, специалистите отиват над 1700 нетно. Бизнеса няма да позволи това. Ще реве, ще се тръшка, но няма да си свие 200 процентовата печалба, която крие в офшорни сметки.

Точно така! Затова начина е да се предпговори курса на лева! Сменяме го на 0.60 по груби оценки - изравняваме се с европейците, само че без дългове, които взеха в Еврозоната, и всичко си идва на мястото. Тогава бизнеса да си рита колкоти иска. Ако иска да работи ще плаща. Ако не - да фалира. В крайна сметка предприемачи винаги ще се намерят. Офшоркаджии и без друго не ни трябват. Офшоркаджиите са лоши за икономиката.

тапанар

Няма нужда от предоговаряне. Икономиката ни е на дъното. С добро управление, като вземем мариците и златото, като си оправим земеделието, тогава лева ще дръпне до 4-5 долара. Всичко е изкуствено създадено, валутата ни има потенциал да е в пъти по-силна. Дори инфлацията е изкуствена, въобще това не са реалните цени в магазина, като се тръгне от нереално скъпите цени на енергията, обуславени от подписите на шайка продажници, налагащи санкции.

Директното взимане на мариците и златото е кражба. Не е хубаво да го правиш, ако нямаш хора, които да управляват качествено такъв бизнес. Освен това има и дългосрочни международни последствия. Предоговарянето на курса е ДОГОВАРЯНЕ, т.е осъзнат разговор за проблемите. А ние имаме сериозни аргументи - всички в еврозоната си субсидират икономиките (вкл. техните си МРЗ) с цената на нарушения на собствените им маастрихтски критерии. Това е безспорно! И трябва да се използва. Сменим ли курса всички износители ще трябва да се равнят по европейския критерии за бедност (МРЗ 1200 евро), а не само мариците и златото. Това е по-добро от директна кражба на активи.

тапанар

Куре, като се уравни лева, няма да е само за заплащането, цените в магазина също ще скочат. Не е като да не ти е ясно, че финансовите инструменти се използват, само за да ни го набиват. Ако имаше воля, нап щяха да си съберат дълговете, а не политическата пасмина да прощава дългове на едрия бизнес, който от своя страна дерибейства с минимална работна и изнася печалбите навън. Щяха да стимулират земеделието, вместо да се отварят кауфланд, била и лидл. И още десетки подобни примери. Ей, вземи вода бачково. Нищо изворно и минерално няма в нея, завода е направо в реката, нагарча от активния въглен, нагоре по реката има хвостохранилища, обаче проблеми няма, има само агресивна реклама и никакъв контрол.

Няма специалист, който да работи за 1700 нетно, освен ако не е специалист по тролене като теб. 1700 нетно е стартовата на детенце току-що завършило средното. Специалистите отдавна работят за 6000 лева чисто. Не гоморя за програмисти, там под 12 хиляди лева заплата няма.

тапанар

Иво, то не е колко изкарваш, а колко ти дават. За това е и отлива на българи на запад.

Ха, значи тия дето са на максималния осигурителен таван са нещо като долна средна класа. Значи тавана трябва да се вдигне или направо да се махне. Иначе излиза, че хора с 3400 бруто са някви богаташи... а тя каква била работата.

Тоя на снимката никога не е заработил даже и 1 лев.

Тоя тюфлек разбира колкото слон от космонавтика! Само имбецили на минималки му аплодират!

абе тия боклуци за какви 780лв мин. заплата говорят!?!Мин. заплата е около 530лв!! това влиза в джоба на работника!!

Добрутро

Най голямото богатство на едно общество не е икономиката,а хората,които го съставят! За съжаление в България това не е така... Тук алчността и простотията са над всичко останало,затова и 1/3-та от населението избяга в чужбина и имаме най голямата смъртност в света...

Нали всичко в БГ-то е точно и под контрол?! Инфлацията уж била 10-11%, спекулата, спекулантите и печалбарите си работят, Муньо си прибира по 20 бона/месец, Каминото маа гащи по света и у нас, Тиквун и Корнелата богатеят и дебелеят, Украйна побеждава, дедо Стефко Янкито е готов на всичко даже и да го работят отзад, а за раята има денонощно и целогодишно банани и портокали предостатъчно.

Вярно ли не я компенсира? Трябва тлъст шапр да ни го каже ли, че ние не го знаем? Я у лево!

Абе манафче,изравнихте доходите на метачките с хората с висше образование.

Кой ги изравнява??? Кои са "Те", дето "дават" заплатите??? Виж какво, всеки сам си изработва парите! За колкото си се договорил, колкото си изработил, толкова ще получиш!!!

Инфлацията е икономически елемент, който се появява когато парите в обръщение, т.е. доходите на хората, са повече от произведените стоки. Цяла година слушам разни пишман икономисти, учили недоучили, да се упражняват на тази тема. Инфлацията ще изчезне когато се постигне паритет между пари и стоки. Или трябва да се произвежда повече, което за България е немислимо, или трябва да паднат доходите, респективно покупателната възможност. Просто и ясно. Увеличението на доходите без ръст на производство само ще продължи да помпа инфлация. И така доникъде.

Вместо да обясняваш на всеки какво е инфлация ( всеки знае, кога расте ), обясни, защо има повече пари в обръщение. Обясни, как заради измислената пандемия се похарчиха милиарди, които не съществуваха преди това и бяха напечатани. В някои държави трилиони. Можеш и да обясниш, защо цените на горивата скочиха толкова. А това беше една от основните причини за поскъването на всичко. Цените на горивата обаче нямаха нищо общо с пазара, а скока им беше заради политики. Така че, причините за сегашната "инфлация" спокойно можеш да ги отпишеш като икономически. И ковид пандемията беше политика. Нямаше нищо общо с пандемия по всякакви определения както на СЗО, така и на нашите здравни институции. Но го обявиха за такова, затвориха хората, напечатаха пари, за да посрещнат растящите разходи и никаквите приходи и се стигна до това сега. Иначе казанон, няма никакво значение учил ли си и колко си доучил. Икономиката вече не е икономика. Пазара се определя от политиката на държавните глави и правителства. Санкции за какво ли не. И всичко това се отразява на икономически климат. Не можеш да правиш предвиждания и да си пресмяташ разходите, защото не знаеш, какво ще хрумне на идиотите отгоре.

Спрете цигарите и алкохола и ше ви се пооправи малко бюджета

Ти няма ми казваш аз кво да права! Това, че некой си решил, че може да ми прави сиренцето с 60 процента водичка 30 кинта килото, щот аз съм можело да мога без уиски, му е грешна сметката! Карам на френско сирене, че е 3 пъти по-качествено и вода в него няма много, пък и на същата цена и пак пия уиски и пафкам цигарки!

Ако доходите напълно компенсират инфлацията, тя ще продължи да расте, естествено, че не трябва да я покриват!

другари - дайте да дадете!!! на вождовете заплатите са си ОК, индианците да му мислят....

Любослав е неграмотен. Не можеш да вдигнеш МРЗ без да вдигнеш инфлацията. Любослав изобщо няма представа с каква бедност се бори, бедност спрямо кого. Аматьор.

Защо тук сме с най ниското заплащане на труда и най високите цени в Европа тогава?!?

Защото труда е нисък фактор и в образуването на цените и в образуването на износа, който плаща заплатите. Това е така, защото цените са внос, а труда за износ. На практика липса (или е нищожно малка) национална просуматорска икономика, т.е. нещо което се произвежда тук, масово и да се ползва тук. При този случай щеше да има връзка между цените и труда и щеше да подлежи на локално уоравление. В случая имаме масово стоки внос, и заплатите на търговците са с много малко тегло в ценообразуването. От друга страна - заплатите при износната икономика също не зависят много от нас. Т.е. Българския износ съществува заради ниските заплати.. т.е. ако заплатите не са ниски, то и износ няма да има. Това е масовия случай. Т.е. няма как да има ръст, ако няма инфлация. Т.е. няма да има промяна на конюнктурата. За да започне да се подрежда матрицата трябва да се предоговори курса спрямо външната рамка - ЕС. Т.е. 0.60 лв за евро към момента. Всичко останало е самозалъгване. Трябва да е ясно за чия сметка ще се чистят дисбаланси. Просто с вдигане на МРЗ няма да се получат нещата. Големия дисбаланс не ни е вътрешен, а външен - спрямо ЕС. Вътрешния дисбаланс е следствие на това.

като те гледам на кво мязаш в живо тегло? Няколко такива като тебе и в Парламента - и край с бИджета!

Как ще компенсира като казват по медиите че инфлацията е 18% атя реално е около 32%

Груйче, а спекулата кой ще ми компенсира? Или тва не те брига тебе? Големи хексперти, нема що!

Ох на мама специалист често... Каква спекула ти гони тебе пък? Я обясни какво е спекула??? Какво представлява спекулата при пазарна икономика??? Ама големи специалисти се извъдихде!

Спекула в пазара означава, че се оправдаваш с цената на горивата за да повишиш цената на стоката си. Но когато цената на горивата падне, ти не понижаваш цената. По-семпло не мога да ти го обясня ;)