Лоши дни за ВЕИ от началото на годината

Участието на ВЕИ в енергийния баланс на страната от 1 януари до 11 април 2021 г. намалява с малко над 14%, показват оперативните данни на ЕСО

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Всеки, който има възможност, нека си направи соларни системи за ток и топла вода. Не харчете пари за коли, луксозни ремонти, мебели, екскурзии. Иде невиждана финансова, енергийна и стокова криза. Поне 5 киловатова система за ток ви е нужна, която е около 10000 лв. Да, вярно е, зависима е от времето, панелите трябва да се почистват от снега, в силно облачно време производството на ток е минимално, но я си представете да сте без ток близо 6 месеца...и без храна също толкова. Затова грабвайте се по селата и си оправяйте къщичките с всичко необходими енергийни мощности...

Пипайте се още с Белене и останалите проекти за нови реактори докато не угасне всичко, после всички "консултанти" дето "консултирате" тия проекти толкова десетилетия при нулев резултат ще бъдете строени да духате перките на безсмислените си вятърни мелници.

_stankow

Много, много приказки. За да скрият най-важното - плащаме, за да се въртят перките. А не те да ни носят печалба !

Аааа те си носят печалба ама само на някои хора.

че като спрем въглищните централи и ще ни чака само светло и безоблачно небе с много вятър, щото иначе ще си зинзирикаме на тъмно и хладно но затова пък много зелееено и скъпо ....

Значи януари -април 1. Производството НАРАСТВА с 5% 2. Потреблението нараства с 0,5% 3. Делът на ВЕИ намалява с 14% Извод ВЕИ не само, че не може да подържа системата, не може да задоволява елементарни енергийни нужди, например 20 домакинства с перанли и хладилници. Какво остана за готварски печки...

Много ти проста сметката, като за прост човек. Делът намалява, но това е относителна величина. Примерно ВЕИ добива 5% от 1000 МВт мощност или 50 МВт, ако другите мошностти увеличат производството с 200МВт до общо 1200 МВт, То ВЕИ вече няма да правят 5% с техните 50МВт, а 4,1% или делът им в производството ще падне със 18%. А това единствено означава, че трябва да се вдига дела на ВЕИ, т.е. да влизат нови мощности в екслоатация, а не да си стоят на това ниво, както става в последните години.

До Даама не. Гледам обиждаш другите хора . Да ви питам г-н или г-жо експерт. Защо трябва да се финансират с евро и бюджетни пари ВЕИтата ? Ами то ако бяха много хубави и евтини щяха сами да навлязат на пазара.

Делът на ВЕИ тата постоянно се увеличава ама защо не се увеличава производството им. Разберете го най накрая облъчените от зелената енергия..... ВЕИ тата са помощни средства в една електроенергийна система и никога няма да станат гръбнак поне в нашия живот. Това са технологии от бъдещето най вероятно. Времето им ще дойде но явно ние бързаме. Бях дете когато се говореше за йонолети..... самолети задвижвани от ток от разстояние. Е все още няма йонолети а минаха 30 и кусур години. Само да се молим да не ни спрат въглищните централи нашите управници, че ще стане една дискотека.

Защото са най-евтината електроенергия. Проблема е съхранението. В България няма нови мощности и напротив слагат се пречки. За да си инсталираш фотоволтаик на покрива трябва да регистрираш данъчен/акцизен склад на покрива. И не, последните години няма нищо ново от ВЕИ системите. Без никави преференции покривно ВЕИ се изплаща за под 5 години вече, а е с живот 30 г на панелите и от 15 до 30 години за инверторите. Но трябва да се вържеш в мрежата или да сложиш батерии. Урана е лимитиран метал и с всяка година ще поскъпва, както и с всяка нова АЕЦ. След 50 години ще е кът. В Германия ВЕИ правят 48% от електроенергията у нас 5-6%. Ама това е щото германците са тъпи и прости затова явно е така. ...С ден на доставка за вторник цените започнаха с курс нагоре в цяла Европа с изключение на Гърция, където паднаха на 56,68 евро за мвтч. У нас токът струваше 49,33 евро, най-скъп бе в Италия – 60,52 евро, най-евтин отново в Германия - 35,38 евро, където вече нямаше отрицателни цени.

Аз съм продавач на перки и фототапети и искам държавата да ми изкупи всичко на петорна цена, за да забогатея.

Тук вече си прав. Каквото и да искаш да кажеш. Докато печалбата стои на върха на пирамидата народа винаги ще страда. А в нашия прекрасен строй печалбата е винаги на първо място.

Китайското менте пак крадне чужди никове. Но това е нормално за такъв боклук