Лъжа ли е рециклирането?

Системата за разделно събиране на боклука работи от години в България, но недоверието в ефективността й още е голямо

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това че рециклирането е лъжа е обществена тайна

А кога ще започнат извозване на рециклираните политици !

Пластмасата не може да се рециклира в РУСИЯ защото още не са технологично на това ниво, в Еврпа пластмаси с номера от 1 до 7 се рециклират на 95%! Моля... 2022 година сме, науката е достъпан за всички! Рециклират се стъкло, текстил, метал, няма нищо чудно в това, но все пак Ганьо си е Ганьо... на него му дай да изхвръля всичко на едно място, в пликче, че а по-лесно и ако може в отворена кофа на улицата, да му замирише на родно и хубаво.

Поредният умно-красив, дето си мисли че знае всичко за пластмасите. А всъщност, рециклирането на пластмаси не винаги е възможно, качеството се влошава драстично, а и е доста скъп процес.

Рециклирането на текстил е доста трудно и скъпо нещо особено смесените тъкани като полимамук - тва чудо няма рециклиране. За това и текстилната и модната индустрии са считани за най-големия замърсител, противно на всеобщите схващания, че е пластмасата. Има планини от дрехи в Африка, които се пращат там да се "рециклират" или като секънд хенд тва с милиони всеки ден - от Европа , Америките, Австралия итн. Даже в Гана мисля, че беше, беше избухнало едно такова сметище - 20 метра висока, огромна купчина от дрехи, щото синтетичните тъкани не се разпадат и генерират газове, получават се експлозии или се самозапалват и могат горят по 11 месеца непрестанно като генерират токсични отрови в атмосферата. Също голм процент от събраната за рециклиране пластмаса от развитите държави не се обработва в развитите държави, а се транспортира в Азия или други бедни региони, които я приемат срещу заплащане, но нямат капацитета и технологиите да я преработват , а трупат в местни сетища или ги изсипват в океана...Например в ОК само около 30% от събраната за рециклиране пластмаса остава в ОК. Рециклиранто се е превърнало в мръсен бизнес уви - развитите държави си държат тяхната територия екологична и подредена , и не ги интересува кво става в задния двор на бедняците..Ама то е една обща планета

Е как... тук сме България... Ние сме ДРЕВНА нация, с ВЕКОВНА история... когато ние сме замърсявали и изхвърляли боклук на всякъде...е в Европа са ходели по дърветата... Ние сме народ с ТРАДИЦИИ - да си изхвърляме КЪДЕТО СИ ПРЕЦЕНИМ и КАКТО СИ ПРЕЦЕНИМ боклука - тук всеки е с много висок коефициент на интелигентност - веднага може да прецени къде е проблема в сепарирането на боклука, изправността на камиона който го събира, колко е полезно рециклирането и т.н Тук сме свикнали по улиците всички кофи да са винаги отворени и всички боклуци на едно място... най-научно правилното нещо, няма смисъл да се рециклира нищо, нали ще фалира Сорос, няма да има кой да му купува новите боклуци.

Що не се разходиш по улиците на Филаделфия, пък после да ни обясняваш кой народ е добър и кой лош ?

В България всичко е лъжа. А най-големите лъжи се пускат от кръговете близки до Путин.

ДБ , нали ? Обсебени от Путин.

Защо в 21-ви век ни занимавате с подобен род простотии ? Нима не е възможно боклукът да се разделя на сметището ? Така хем ще идва един камион, хем ние няма да има нужда да разделяме каквото и да било. Въпросът не е в това разбира се. Същността на тази пропаганда е да се накарат хората да вършат нещо и да слушат какво им се казва. В работата по едно време дори ни караха да мием бутилките преди да ги хвърляме разделно. Така било по - добре за природата ни обясняваха. Никой не върши подобни простотии. Нещо повече хората масово изхвърлят в кошчето за "общ боклук".

А защо фирмите за рециклиране да правят разходи за сепариране, вместо някой да върши тази работа безплатно?

Не е лъжа, голяма опашата лъжа е!

Реалното рециклиране с повишаване цена на енергоносителите стана скъпо "удоволствие"защото процеса е много енергоемък.Документалното и дотирано под всякаква форма рециклиране е истинско удоволствие,но за съжаление в БГ е за неслучайни фирми.

Лъжа е. Цветните кофи се поставиха с една единствена цел - да се спре процедурата срещу България в ЕС заради тази работа. Всичко беше комуфлаж и залъгване на а европейската комисия.

Значи трябва да поздравим тези които са го свършили. Естествено ще няма да изпълняваме всяка прищявка на евро-идиотите

Няма лъжа,няма измама.При нас у Факултето всичко е разделно - язе горим у кюмбето само полиетилентерефталат,а братчеда - полиетилен и полипропилен.Ем се грижим за гората че не горим дръва,ем горим разделно

пич, ти ИЗОБЩО не си "Дърт Мангал"... По това време на деня, дори аз трудно бих написал правилно Полиетилентерефталат, тоест PET !!!

Разделно събиране значи? Ами направете го като хората! В Германия една празна бутилка от минерална вода 0,5 литра я изкупуват обратно. Цената е, ВНИМАНИЕ - 25 евроцента. Половин лев! И хората ги връщат. Още по Антон Югово време не можеле да си купиш бутилка олио, ако не върнеш празна. Ама сега не е така, защото ни продавате бутилката по 50 стотинки, ако решим да я върнем някъде на майната си, ще ни дадат 10 стотинки. Ами добре, чупим ги, лейте си стъклото отново.

Не е точно така. На някои места из Европа връщаш пластмасовите бутилки /опаковки/, но магазина дето ги приема в същност приема смо своите си опаковки. Това става като машината разчита бар-кода. И доколкото знам не ти дават пари, а някакъв купон с който да пазаруваш пак в този магазин. Така подобна система е по силите на големите вериги магазини и им дава едно предимство на пазара. И както вече написах в предишен коментар - всеки се стреми да извлече полза от ситуацията без да го интересува истинския проблем. А някой преди мен също е описал ситуацията, че големите производители на пластмаси се опитват да прехвърлят тежестта върху населението. Доколкото знам и в България бяха внесени доста машини за производство на пластмасови бутилки и за това се наложиха на пазара. В действителност стъклото било по-евтино!!! НЕ знам кое е вярно и кое не е! Ако зависеше от мен, едното което бих направил е да въведа стандарти за опаковките. Например всеки може да произвежда бира, но да се ползват 1-2 вида бутилки, стандартни, еднакви. По времето на социализма бирените бутилки бяха еднакви и в СССР и в България, а вероятно и в другите от Изт.Европа. Това само като пример!

Лъжа е за плоскоземците.

Кое е лъжа? Ей, ти да не си огънал Земята!?

В България много неща са изкривени, така е и с рециклирането. Общия боклук се рециклира съвсем малка част защото това което е ценно е вече извадено. Всички сте видели циганите с каруците дето обикалят кофите, те от това се прехранват и това е един вид "рециклиращата фирма", работеща на наистина пазарен принцип. В Германия наистина по магазините на Лидъл има рециклиращи машини в които поставяш опаковката и машината е взема и ти дава някакви пари. Да, но машината разчита бар-кода и приема само своите си опаковки, от тази магазинна мрежа. Аз пробвах с бутилки от друга държава и не стана. Явно търговските фирми се чудят как да станат "по-зелени" ама и да не се бръкнат в джоба. ВИНАГИ е така, за всяко нещо от живота - всеки гледа как да спечели от ситуацията без да го интересува РЕАЛНИЯ проблем. Във Великобритания на всякъде има разделно събиране и е организирано по различен начин по общините. На някои места има кофичка за хранителни отпадъци. Те отиват да гният някъде за да се произведе газ. Отделно има кофи за други отпадъци за рециклиране. Разделното събиране води до повишаване на качеството на отпадъка. Знае се,че в тези контейнери има определен/и вид материал. И тук има недоразумения и малоумници. Контейнера с рециклаж се препълва, а никой не се сеща да намачка пластмасовите бутилки или някой ще изхвърли бутилката полупълна с нещо си. На централно ниво не се сещат да въведат стандарти в размерите на опаковките, така щото те да се вмъкват лесно една в друга, а търговците /дизайнерите им/ създават всевъзможни опаковки с голям безполезен обем, за голям етикет и малко съдържание. Абе целта е да ти продадем нещо, ама то да е нищо и да купиш повече бройки. Типичен пример са най-малките разфасовки на напитки.

Във Великобритания не е прехвърлена отговорността само на хората. Общината раздава найлонови торби, кошове за компост и касетки за стъкларията.

Не е точно така. Общината не раздава торби , а ги продава. Защото , ако ти е необходима торба, значи генерираш повече боклук , кйто не може да побереш в предоставения ти от общината контенейнер за отпадъци и/или рециклиране, за които плащаш съотватаната сума данъци. Купуваш си торбичка, преди три години беше 45пенса в наща община, която никак не е голяма и не може да събереш много вътре, тоест трябват ти няколко торбичкИ, и ги оставяш пред кофата си, когто идват да съберат отпадъците., ако оставиш някаква случайна торбичка, която не е с логото на общината и специално за рециклиране или за битови отпадъци, няма да я приберат. ще ти я оставят на тротоара. Отделно ако твоето домакинство е голямо и генерираш повече отпадъци от средностатистическото , може да си поръчаш допълнителени контейнери, които също се заплащат допълнително , пращат ти ежегодно чинно фактурка, някаква сума, която е определила съответната община.

Явно при вас е така :) В Милтън Кийнс не е така. Получаваме си и торбите, и контейнерите за компост и касетки за стъклария. Явно е според града и данъка ;) Нашите са си доста височки. Та, отговоростта не е прехвърлена само на хората и в това е ключът! В белите чували се слага метал, хартия и пластмаса.

И един мармот завива станиола в шоколад. Айде стига сте ни лъгали...

Лъжа ли е рециклирането и какви са ползите от хвърлянето на боклука през балкона.

Усвояват се едни пари, всичко се товари не един камион…

Прати ми клипче, в което се събират двата контейнера - за общия боклук и за разделния. Иначе приказки от сорта "една жена каза" сме чували.

Всичко е лъжа ,не само рециклирането, зеления преход , климатичните промени Всичко това е лъжа огромна световна лъжа и Всичко е за пари разбира се и няма нищо общо с любов към природата и грижа за природата и човека, лъжа зад която стоят най големите корпорации , замърсители на природата, вменявайки вина на обикновения човек и от там товарейки го с всевъзможни еко такси за всяка стока , печелене на луди пари и контрол същевременно

В САЩ отдавна са разкрили тази гнусна лъжа. Тя идва от производителите на петролни продукти и опаковки, които решават да прехвърлят отговорността и вината върху потребителя. Измислят нуждата от пластмасови бутилки за еднократна употреба, след което прехвърлят вината на потребителя. След това пък се оказва, че само 10% от пластмасата може да се използва повторно, при това само веднъж - след което тя остава завинаги в природата да се разлага, обаче истината е, че трябва масово производителите на пластмаса да бъдат затворени и осъдени за щетите които нанасят. Като за начало - сами да почистват боклуците, които са произвели. Причината за тази медийна кампания за рециклирането идва от тях, за да могат да продължат да си продават боклуците. Не купувайте пластмаса за еднократна употреба. Не рециклирайте пластмасата, защото след като тя попадне в жълтия контейнер за пластмаса бива смесена с общия боклук с което си измиват ръцете, че са си свършили работата!

Това, къде отиват контейнерите, е едно на ръка. Големият проблем е, че над 60% от пластмасата, която се събира е нерециклируема. Изобщо, всичко около рециклирането на пластмасата е една огромна заблуда идваща още от 60-70-те години на миналия век. Поинтересувайте се и ще разберете истината.

Хората отдавна са го измислили- Гьотеборг се отоплява от ТЕЦ, изгарящ отпадъци, карани от цял свят! ТЕЦ-а е почти в центъра на града и има практически НУЛЕВИ емисии, въпрос на технология. А във всеки по-голям магазин има автомат за приемане на пластмасови бутилки и метални кенчета, пускаш и получаваш бон за пазаруване.

Някаква инсинуация, поръчкова статия и лъжи. Рециклирането в "цветните кофи" както пише поръчкарят се плаща от потребителите чрез т. нар. "продуктова такса". Тя именно се разпределя за финансиране на рециклиращи фирми, които никога не са случайни.

Преди години махнаха контейнерите за разделно събиране пред блока, сега трябва да ходя половин километър до най-близките такива. А веднъж навъртях няколко километра пеша с по два чувала в ръка, защото 3 от 4-те квартални контейнера бяха препълнени. Да не говорим, че балконът ми е заприличал на клошарски заради чувалите с рециклируеми отпадъци.

И опазването от сеч при условие че цената на изкупнитевторични суровини пада а цените станаха двоични. Върви навсякъде някаква пропаганда за въглеродна неутралност дето е за бавно развиващи и хора неразбиращи нито от икономика нито от енергетика нито знаят на кои свят живеят.

Рециклирането е бизнес. Тук във Великобритания всички сме много дисциплинирани и изхвърляме отпадъците разделно. Общината раздава две кофи - едната за битови отпадъци , другата за рециклиране , различните общини приемат разлини материали в тази кофа - наща община приема хартия, пластмаса , метал. За стъклото има поставени големи кофи на обществени места. Отделно има пунктове за рециклире , където може да рециклираш, неща , които не можеш да слагаш в личната ти кофа за рециклиране - дрехи, кутии тетрапак, блистери от лекарства , батерии и тн..Сега от рециклирането на дрехи всички знаем къде отиват -, тоест къде се продават в Източна Европа и Африка. В африка вече съществуват купища цели бунища от дрехи втора употреба от Европа , Австралия и Канада, което се превръща в огромен екологичен проблем. Във Великобритания само около 30 процента от събраният разделно боклук - пластмаса и тн се рециклира във Влекиобритания , всичко останало се изнася за рециклиране предимно в Азия - китай , Индонезия и тн...В тези държави нямат често капацитета и технологиите да поемат да рециклират толкова боклук и приключва на бунища или в океана или се изгаря в атмосферата по примера тук в България..но затова пък получават едни пари от екологичните нации..Всичко е лицемерие , западните общества си държат тяхната градинка чиста и екологична , като прехвърлят проблема в друга част на света. Скоро имаше голям скандал тука, бяха изпратили голям брой контейнери с биологични отпадъци от болници в Китай, а това е забранено.

Във великобритания не сте дисциплинирани. Дресирани сте. Ако не си разделите отпадацъте, просто няма да ви ги вземат и ще се трупат пред дома ви. След това отнасяш и зверската глоба и ти идва акъла. Няма нищо общо с дисциплината.

Цялостната концепция за разделното събиране е погрешна. Тя разчита на добросъвестност на хората, като не ги награждава по никакъв начин или твърде косвен. Разделното събиране трябва да работи, чрез директно изкупуване на разделно събираните боклуци от всеки един. Т.е. събираш си в 3 кофи. В понеделник в 12 минава пластмасата, вторник 12 - стъклото, сряда 12 - ... и т.н.

И чакаш да дойде 12:00 и да мине нещо, така ли

Ами лъжа е. Жълтия контейнер пред дома ми стои вече втори месец препълнен и никой не се интересува от него. Педи това го изпразваха веднъж месечно, а се запълва за около 3-4 дни. Явно хората искат да опазват природата , но отсреща няма никой. Както обикновено става у нас.

Естествено , че е лъжа , лично съм свидетел как в камиона се изсипва всичко на куп , после всички отива за депониране , и естествено схемата е да се краде , рециклирането е претекст , но това е начина за България да се акумолират средства , жалка работа !

Най обичам да ми говорят как е на запад: "На запад мотивират хората директно - всеки плаща такса смет спрямо количеството боклук, което изхвърля. " В кой запад това? Щото в Испания, която е бая на запад, няма такова нещо. Плащам малко под 60 евро на година за апартамент 100 кв.м (основно жилище) и мога да си хвърлям боклука, както си искам. Да, има различни контейнери, включително за отработено олио, но никой не може да ме задължи да си разделям боклука. Ако го правя, то е напълно доброволно.

Само ще ви кажа, че дрехите, които събираме в отделни контейнери ги ИЗГАРЯТ! Нищо не се рециклира. Да направят един репортаж журналистите.

Докато не се вдигне сериозно цената например на пластмасовите бутилки от държавите , ще се затлачваме още с боклуци. Минимум 1, 80 лв. на 1 кг изкопуване. Останалото са празни приказки на всички политици по тази замърсена планета.

А едновремешната лоша соц. система си беше супер. Във всяка махала имаше пункт за празни стъклени буркани и бутилки. Носиш и ти плащат на място. Колко бутилки сме изровили като деца, за да вземем някоя стотинка за игралните машини или хот-дог. Сега събираш за някой, който ще гушне от твоето субсидията.

хахахахахахах.. колко заблудени уфтсе има, не е истина! Не само, че е лъжа, а е глобална лъжа за милярди! Който иска ще намери информация, но след това ще бъде обявен за "плоскоземец", "не вярващ в нАуката и т.н... звучи ли ви познато? И само ще открехна леко врата на килера със скелетите - НА ПРАКТИКА ПЛАСТМАСАТА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ РЕЦИКЛИРАНА! Правилно прочетохте! Има десетки видове пластмаса по състав, макар за вас всичко да е пластмаса! Пластмасата може да жъде рециклирана само ако е еднородна.. демек събран един вид пластмаса на едно място, примерно ABS. Ето защо и се събират капачки - почти всички са от един тип пластмаса и рециклирането им е до някаква степен икономическо оправдано. След това има и оцветители в пластмасата, за да може да бъде използвана рециклираната пластмаса за нещо съществено, клиентът иска определен цвят, но рециклата е "квото има". И идва икономическата страна - дори и с цените на енергията от преди година, рециклирането на пластмасата е неизгодно. За стъклото пък важи точката за оцветителите. Веднъж оцветено, няма как да бъде обезцветено, което също много стеснява кръга на употребата му след това... отделно, че пак е енергоем процес. Ако искате да направите нещо за стъклените бутилки, най-добре ги връщайте в търговската мрежа към производителя... но и за него май-напоследък стана по-изгодно директно да прави нови бутилки вместо да мие и използва върнати. Абе всичко е мижи да те лажем!

Неграмотен си колега, занимавай се с нещо по-полезно.

Абсолютна лъжа, ПЛАСТМАСАТА Не може да се рециклира в РУСИЯ защото още не са технологично на това ниво, в Еврпа пластмаси с номера от 1 до 7 се рециклират на 95%! Моля... 2022 година сме, науката е достъпан за всички!

Единственият начин да се спаси Земята от пластмасовите отпадъци е да се прекрати производството им.

Ей, не се радвайте, че млади руснаци уж били напуснали Русия . Не се знае...!?

То това си губи смисъла Чухте какво каза Путин, ако работите вървят така!?

Бомбите- и до тук! Пробваме дали може да има сват без Русия.

Пълна измама, освен при специализираните камиони, каквито почти липсват. Погледнете в кутия за събиране на батерии. Отгоре три отвора за различни видове, вътре едно цяло. Същото е и с камионите. Голям смях. Имах желание, но ме отказаха. Засега

Аз събирам отпадъците разделно. Имам място и мога да си го позволя. Правя го в кашони, които се налага да извозвам с колата си - нямам в близост контейнери. Но и затова виждам много от проблемите. Един от тях са малките отвори, особено болезнен за хартията - голяма част не мога да пъхна вътре. И причината изобщо не е в замърсяването. Когато се отваряха целите капаци клошарите събираха картонените опаковки. От гледна точка на обществото е все едно, от гледна точка на фирмите не. И затова сега около тези контейнери непрекъснато има камари от едри опаковки. Все пак при всички усилия, които полагам, не мога да губя и време да разфасофам кашони като ги режа на дребни парчета.

Изкарвах си боклука - разделно събиран. В същия момент мина камион за "общия боклук". Хвърлих го(този, общия) и понечих да хвърля в съответните контейнери и другите, но циганинът ме спря. Каза ми: - Дай го тука бе! Започнах да се двуумя. Той изтегли пликовете от ръцете ми и ги метна в камиона. Стана ми интересно, защото на камиона пишеше: "Събирайте боклука разделно!"

Събирам разделно 80 % са пластмасови опаковки, стъкло, хартия. 20% са ми битови и памперси. Всеки сам да си прави сметка колко се намалява замърсяването.

Не се разграждат!

Проблемът е само един, и е същият като при ваксинирането - липсата на ДОВЕРИЕ.

Ама ваксиниране като ваксиниране, или с експериментални течности? Има разлика и то голяма...

Със сигурност, по начина по който се извършва, е лъжа. А събирането на капачки от PVC бутилки е 100% измама. И в икономически , и в екологичен аспект, т.к. в пъти увеличава транспортните разходи по извозване, респективно свързаните с тях въглеродни емисии.

В Германия бирата е 65 цента ,но връщаш после кенчето и дават бележка за 25 цента.Евтина бира и надници по 200 евро.Храната е по-евтина от българската.

Лъжа е всичко което ви кара да се размърдате или замислите за повече от 5 минути

Рециклирането е лъжа и на запад. Основава се на принудителен безплатен труд (ангария) по сортиране на боклука, който е поне по средно 2 часа седмично на домакинство. От това само се увеличават яките печалби на бизнеса за събиране на боклук. Саботирам го по всички възможни начини.

Това е нормално. Всичко възможно се прехвърля от бизнеса към хората. За плащане. Такси, безплатен труд, всякакви проблеми.

Не просто лъжа, а МНОГО печеливша ЛЪЖА. Стоят си цветните контейнерчета. Будалите са се хабили да си сортират боклука. Иде едно ОТКРИТО камионче с кран. Чат - пат - тип фургон. И мургавите исипват всичко на едно място.... Имам "удоволствието" да наблюдавам тази картинка от години...

Отново статия с въпрос в заглавието. Отново няма отговор в текст на статията. Ама този път статията е на сериозна тема. Очаква се да е написана от някой дето е виждал 1-2 пъти хубава статия.

И аз съм еколог. Вън си пърдя на воля и доставям въглероден двуокис/диоксид/_СО2 за зелената маса да живее.

Забравихте ли?? Връщаш бутилките от бира и лимонада и купуваш пълни. ...Или връщаш някое шишенце и вземаш бомбони. .....Няма контейнери , ....Няма монтейнери/мутри/ .

Така беше. Сега е друго.

Стига с тоя соц. Сега също можеш да си върнеш бутилката, а ако не можеш имаш къде да я хвърлиш и тя да бъде рециклирана. Тогава не можеше! Ейй, писна ми от тъпи носталгици. Ми събирайте си партакешите и заминавайте за северна Корея - на ви соц. Вече направо дразните с това какво било по соц-а, колко било хубаво и пр. безумни глупости! Ами доста от нас, още добре си спомняме соц-а и не, не беше хубаво, освен ако не си партиен член от пролетарски произход но на висока позиция, ДС и нещо подобно, връзкарско.

1000 лв. глоба за клошари, бъркащи в кофите за боклук.Глоба между 300 и 1000 лв. ще отнася всеки, който изземва съдържанието, обръща, нарушава целостта, естетическия вид и/или запалва съдове за събиране на отпадъци.В последно време у нас стана практика контейнерите тип "иглу" да се унищожават, като се изпразват от долната страна .ДОКАТО СМЕТОСЪБИРАЩИТЕ ФИРМИ НЕ СА ОБЩИНСКИ И ОТЧЕТ ОТ ПОЛУЧЕНИТЕ И ИЗХАРЧЕНИ СУМИ НА ВСЯКА ОБЩИНА ОТ БОКЛУЦИТЕ НА ЧАСТНИ ФИРМИ НЯМА ДА ПЪЛНЯ ГУШАТА И ВСИЧКО В ОБЩИЯ КАЗАН

Те глобите от шофьорите не могат да съберат, от клошарите ще събират. Тая импотентна държава за нищо не става освен за крадене и калинки.

И как ще му събереш глобата на клошара? Та той няма нищо, тях глоби не ги плашат. И милион да я направиш, като няма как да я събереш - няма смисъл.

marketor

Ако глобата е на нормален човек веднага го запорират и пращат на държавен съдебен изпълнител и плаща като поп за каквато и глупост да са го натресли с глоба. Ако е рецедивист на пътя като оня боклук вчера или от тип мутреещ се като семерджиев или е циганин НИКОЙ НЕ СИ МЪРДА ПРЪСТА. Скапана държава. ЕДИН КУР НАРОДЕН ЗА СКАПАНАТА ДЪРЖАВА - майка за боклуците и МАЩЕХА ЗА НАРОДА

Мургавите братчеди обикалящи кофите са признати за най ефективния механизъм.

Разбирам недоверието на хората в рециклирането.Аз го правя от години заради природата.Естественно,че който се занимава с тази работа трябва да има печалба.Лошото е когато това са определени фирми близки на властта,а най-лошото е ако това за горенето на боклука в ТЕЦ е верно.И въпреки и всичко с надежда за една по-чиста България която да оставим на децата си аз ще продължа да рециклирам.