КЗК и МВР влязоха в офиси и изземват документи в търсене на картели при храните

След критиките, че бездейства, антимонополният орган се активизира, започна проверки и обещава наказания, ако докаже нарушаване на конкуренцията

Обратно в новината

Коментари - КЗК и МВР влязоха в офиси и изземват документи в търсене на картели при храните | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

По същия начин да проверат и 3 мобилни оператора и банките

Точно конфиденциалните договори между търговска верига и производител вдига цената на продукта за да може производителя да покрие безсмислените такси - нов артикул, рожден ден, брошура, бонус оборот, вторично излагане, маркетингова активност и др. И задължеието по този договор производителя да продава продукта си във фирмения магазин на цена равна на тази или по висока от веригата. Ето там е проблема.

Да, но тези Договори са от самото начало, т.е. откакто съответната верига е стъпила на БГ пазара и е започнала да предлага продуктите на производителя Х. Как така, последните 8 мес. Станаха основните храни х2, 100% увеличение?

КЗК=Курви, Задници и Келеши

Трябва да влязат в офисите на производителите на основните храни ,които само лапат субсидии от държавата и реват, че работили на себестойност. Ами хайде да я видим тая себестойност. Кое ви се увеличи двойно?... тока ли, заплатите ли ги увеличихте, суровините ли, кое точно ви бе увеличено двойно през последната година? ДАЙте ги фактурите, дайте калкулациите на КЗК. Веригите, че слагат надценка - слагат, но кой вдига цените двойно реално трябва да се установи!!!!! А не да говорят за веригата по доставките и прекупвачите, защото веригите зареждат основни храни директно от БГ производителите, а не чрез посредници. ИМАТ ДИРЕКТНИ ДОГОВОРИ С ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ, ОТКАКТО СА СТЪПИЛИ НА БГ ПАЗАРА.

Тормозят малките магазинчета, ама във веригите не влизат, защото са европейски.

путинкси педaл грозен .. какъв картел може да има при малки производители .. бай Пешо в дукяна какъв офис има трол прост

А защо цените в българските вериги супермаркети имат доста по- високи цени от "чуждите" ?

Ако мислиш, че някоя цена е висока, ами ПРОДАВАЙ! Така работи пазарната икономика! Няма високи или ниски цени! Когато ти се струва висока цената продаваш, когато мислиш, че е ниска купуваш!

Даже няма да се хабя да обяснявам колко си заблуден Психично болен направо... идиоти като теб са докарали на времето Народния съд.

С тая тъпа комунистическа кратуна много ще страдаш, докато разбереш, какфункционира този свят и по-конкретно пазара!

Както се вижда, най-много страдаш ТИ, явно си разтревожен. Май тепърва ще разбереш как функционира пазара, а ти си АУТ.

Махнете всички еврогейски квоти за земеделска продукция Разкарайте акциза за нафта за земеделците Терминирайте всички земеделски субсидии, които изкривяват и развращават производителите Заличете всички еврогейски ограничения за тръговия пред малките и средни поризводители Некоа който иска да прозвежда да произвежда. ЦЕНИТЕ ЩЕ ПАДНАТ ДО ДЕН ДВА. Ма трябват топки за това.

И КАТО СПРЕШ ЕВРОПЕЙСКИЯ ВНОС КВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ, УМНИКО/ ЛИЧИ СИ, ЧЕ СИ РУБЛЯК- ШКОЛАТА ВИ Е ТАКАВА НА ФИНАНСОВИ ТЪПАНАРИ!

България започва да произвежда на принципа на Турция. Просто никой няма да купува насраните Испански домати .. сами ще спрат да ги внасят.. Земи отвори учебник по икономика. преди да цвъкаш по форумите за центове.. или гривни..

Миячи на чинии и безработни възрожденци обясняват как се образува цената на дадена стока:)))))) Никой на никого не пречи да направи собствен магазин и да продава сирене за 7 лв и кашкавал за 9 лв. Може и мляко за левче. Гарантирам че ще имате огромен оборот:))

А стига бе верно ли говориш? И няма да ти се изредят цялата "бухалчеста" законна машина, като почнеш от агенцията по храните та свършим с НАП, по телефонно обаждане от отсрещния супер маркет. Не мой да бъде верно това, което думаш. Форумен анонимник. Тия мутри съсипаха нормалния бизнес в тази страна и сега поставените им мутри колят и бесят във всеки сектор, а държавата спинка ли спинка вече 14 години.

Я вижте от последната криза през 2008 г. колко са пораснали доходите, респективно парите в обръщение - това се нарича ПЛАТЕЖОСПОСОБНО ТЪРСЕНЕ. Всички тези увеличени пари сега се изсипват и купуват стоки. Единствената причина за ръст на цените е повишеното платежоспособно търсене!

Това се нарича ИНФЛАЦИЯ, а не плетожоспособно търсене. Печатането на пари трябва да е равно на производителността на труда мой човек. Те тия книги писани от икономисти едно време не са случайно написани. Ама по форумите е трудно да ги откриеш, а във фейса пък хич. Българина е всичко друго ама не и платежоспособен. Е да една идея сме по.-добре от ЦАР и няколко от африканските държави, но сме далече от истината. Държава, която е на командно дишане и се издържа от европроекти, които краде не е държава.

Точно това "печатане" на пари напълно отговаря на нарасналата производителност и по-точно нарасналия БВП. Ако си забравим във валутен борд сме и БНБ не може да емитира повече пари от нарасналите й резерви, а те нарастват само по една причина - ръст на БВП! Та вземи ги прочети тези квиги и най-вече ги разбери!!! Ако българинът не е платежоспособен с какво плаща тези по-високи цени! На кредит? Мне! Кредитите през последната година не бележат по-голям ръст от предишните!

Човече на каква дрога си бе? Имаме дефицит ако не се лъжа втора година ти ми говориш, колко много сме работили. Подмяната теглеха всеки месец по незнам си колко милиарда, а ти ми говориш колко сме богати. Псоследните месеци има бум на бързи кредити. За едно си прав, че сме в борд иначе сега щеше да сме все като през 1997 г. айде със здраве и спри розовите хапчета. Задават се много трудни години за Европа, САЩ и за нас. Дано само не започне трета световна, че нещата натам отиват май.

ДА ОБЯСНЯТ КАК МОЖЕ ЛУКОЙ И ГАЗПРОМ ДА ПЛАЩАТ ДОПЪЛНИТЕЛЕН ДАНЪК "СВРЪХПЕЧАЛБА", А ЗА ЗАПАДНИТЕ ХРАНТУТНИЦИ НЯМАЛО НАЧИН, БИЛО НЕПАЗАРНО? И СЪМ ВСЪЩНОСТ РУСОФОБ!

Въобще ти е грешна посоката на мислене - тръгнал си на там, на където те водят от правителството. Инфлация не се бори с такива мерки! Водят ни за носа, на където те искат и така ще стигнем до НИКЪДЕ!

Въпросът е, в полза на коя партия е въпросната пушилка организирана от "надпартийния" Президент и неговото служебно правителство??? То е ясно, че инфлация не се бори с гонене на "спекуланти", Михаля и покемони, тогава защо е тази имитация на дейност? Продължават да се занимават с непазарни глупости!

Зърнопроизводители,зеленчукопроизводотели,животновъди,търговци,няма управия!

ЦАЦАТА ДА РАБОТИ? АЙ СТИГА БЕ!

Магазин на мандра. Постави ли табелка отвън сирене 12,90 кашкавал 17 лв. Що пък да не видя-влизам вътре-ами то най-евтиното сирене ни е 18 пък кашкавал под 22 лв нямаме. Ама те са добрите магазини и при тях проверки няма. През 10 пресечки следващия магазин на мандра-най-евтиното сирене 16 и 90. Най-евтиният кашкавал 23. Магазин закачил огромна табела от собствена ферма. Сложи ли и табелка-не е срамно да купуваш от малките магазини, така подпомагаш българското производство. Най-евтиното месо 18 и 60. Сирене 21. Кашкавал 27. При тях също проверка няма и те също са добрите магазини. Та какво казвахте?

Масовите фирмени магазини са с 20-30% по евтини.

Докато стоките се продават на тези цени, те ще продават на тях! Пазар! Просто така инфлация не се бори! Вижте някъде по света дали се прилагат такива мерки. Не нали! Централните банки вдигат лихвите, ограничават паричното предлагане, няма проверки за "спекуланти"!

Ама чакай, ти, сериозно ли смяташ, че някой защитава и тези, и онези обирджии! Всичките под ножа!

ФАТМАЦИТЕ ОТ МВР СЕ РАЗРАБОТИЛИ? ДА ВИ КАЖА ЛИ КЪВ ЩЕ Е РЕЗУЛТАТА? 0!

Събираме пари за изборите?

ОК, в големите хранителни вериги са големите "играчи", но защо не влизат при преработвателите - мляко и месо ? Защо цените във фирмените им магазини са пак най-високи? И като гледаме днешните цени на петрола ,защо нито една бензиностанция не понижава цената на бензина?

Ще пропищите от цените в останалите магазини. Но пък забелязвам доста хора дето явно никога не са стъпвали в магазин и не знаят какви са цените.

Никой не защитава надутите цени - включително в клекшопове, фирмени млекарници, аптеки и прочие! Просто всички се състезават с пълното усещане за безнаказаност! Нали за това иде реч!

Ами аз не съм чул да я направя на проверка в магазини извън търговската верига. Гледам тука непрекъснато пищите срещу търговските вериги. Значи за пореден път в прав текст признавате че цените в магазините извън търговските вериги са по-високи-ама са виновни търговските вериги. За пореден път в прав текст оборвате твърдението за картел и спекула-защото магазините извън търговските вериги нямат нищо общо с търговските вериги и помежду си.

Не знам ти къде живееш, но на моята улица във Варна и 4-те магазина ,които са на повече от 15 години поддържат съвсем нормални цени. И нито един не се изкуши през годините, включително в началото на пандемията, нито пък в момента да спекулира с цени. Така че недей да плашиш и да слагаш всички под един знаменател.

И какви са тия твои нормални според тебе цени възрожденецо? Да взема да звънна на братовчед ми да се разходи до твоите четири магазинчета и да видим какви са цените искаш ли? Защото той лично живее във варна. Хайде понеже тука основно говорим за сирене и кашкавал-какви са цените в твоите митични магазинчета? На месото какви са цените?

Удобно се подменя целта на проверките. Картел е едно, а спекула съвсем друго.

Спекула няма в условия на пазарна икономика и реална конкуренция. Всеки може да си слага колкото иска надценка, стига да намери кой да я плати. Когато обаче играчи с огромен пазарен дял се договорят да няма конкуренция между тях и да си определят каквито искат цени, то те натискат и другите играчи, а и потребителите. И това си е точно картел. Такъв има освен при хранителните вериги и при бензиностанции, банки, застрахователни дружества, болници и т.н. Само че пари вече няма за раята. Няма и да има. Ще намалят помощи, пенсии, заплати. И тъй като ще им намалят прихода, ще трябва по някакъв начин да намалят и разхода. Иначе някой току виж се сетил за г-н Гилотен.

Се получава когато хората пазаруват при теб вместо при конкуренцията. А колкото и да ви пречи на платената пропаганда-хората не са толкова тъпи за да ходят да пазаруват в скъпия магазин вместо да предпочитат по-евтиния.

Когато си по на сметка да хвърляш храна, но не и да сваляш цените се нарича спекула. Спекулираш с това, че ще има тъпаци, които да купят и на високата цена и ще ти покрият загубите. И понеже става дума за храна (основна необходимост) много често ти минава номера, ако не дойде държавата да ти нашока алчната кратуна. И аре стига с тоя "свободен" пазар, никога не го е имало. Нищо свободно няма в печатането на хартийки и наливането им с 0.5% лихва в бизнеси на "наши хора"..

Значи казваш абсолютно всички магазини в българия си хвърлят продуктите вместо да ги продават на по-ниски цени? Не само търговските вериги ами и кварталните магазини. Извинявай ти с какво си се дрогирал?

Спекулата може да се случва и при производителите ако не си разбрал. Не става дума само за търговските вериги.

Спекула няма в условия на пазарна икономика и реална конкуренция. Всеки може да си слага колкото иска надценка, стига да намери кой да я плати. Мили господине, А трябва да има таван на цените или нещо като БДС стандарт на цените. Защото не може в тази държава, където от нашите и вашите данъци се издържа Президентство, НС, МС и какви ли не институции, да няма кой да ни защити от СПЕКУЛАНТИТЕ. Вие знаете ли, че един Хлебопроизвотиел може точно утре да иска да си продава ХЛЯБА на 100 лева за самун и вие ще може да си купите 10-12 хляба със заплатата си, и вие нищо не може да НАПРАВИТЕ, и няма кай за ви защити, а този СПЕКУЛАНТ може да си прави каквото си иска /да си продава хляба на 100,00 лв-/ и него няма кой да го САНКЦИОНИРА за това, а данъците ви отиват за издръжка на Президентство, НС, МС и какви ли не институции, И точно за това, защото данъците ви отивам за заплати да Държавната администрация, то те трябва да направят така, че и вие и той /производителя/да се чувствате комфортно, а не само той. Защото на него кой му дава това право на територията на България да си прави каквото си иска, да не би да му е кралство? Да не би ние да сме му роби??? Говоря за всички спекуланти!!!

Позволихте на всякакви неграмотни мутри да станат бизнесмени и депутати, сега плащайте и не се оплаквайте.

Не се карайте. Забравили сте, че когато веригите влезнаха на пазара, първата им задача беше да направят огромни складове, втора задача да натиснат производителите да продават на тях при определени условия. Т.нар. складове са техни и те дирижират цените. Сам производител директно няма как да продава във верига, трябва да мине през склада им. Та цените във финалния магазин може да са с 10% надценка, но от производителя до крайния магазин цената скача 100 %, без да има пряка добавена стойност. Опира до държавната политика и правила, защитаващи конкуренцията, а не до това, какво правят веригите. Ако искайте го наричайте картел, ако искате манипулация на пазара, но знайте, че такава политика на веригите е очевидна, те просто затварят кръга и се стремят към монопол.

Ти що не направиш търговска верига и да продаваш по-евтино?

Започва с А и завършва на Ванти. Всички гледахме как им горяха складовете многократно, защото си позволиха да продават на по-ниски цени. След пожарите и те вдигнаха цените. Спри да спамиш.

Ма верно ли им горяха складовете:)))))) Без да искам да те притеснявам моето момче ама тая верига си съществува. И алкохола дето го продават обикновено една по-ниски цени. Ама как си личи че си хлапенце дето пазарува само цигари и алкохол. От кога по-точно тази верига дето си посочил продава хранителни стоки?

Щото не съм човек на който трябва ... други въпроси имаш ли ?

Що бе копейката не дава пари за да си направиш верига ли?

Щото нямам едни свободни 2 милиарда евро като господин Брехт, ама ти можеш да ми помогнеш, нали мсехурко.

А какво излиза, че ние си купуваме продукти на цени минали през три борси??? А те по складовите нива си слагат максималната надценка. И ние като потребители плащаме за това някой да държи тези три нива на складове и цената на крайния потребител е калкулирана на 50% от прекупуване пред складове??? Затова сега няма да намерят картел и КЗК ще излеле, че няма КАРТЕЛ. Еми няма КАРТЕЛ защото всички купуват от едни и същи складове на едни и същи цени.

Така е мила, само че тук има едни "разбирачи', за които думите нелоялна конкуренция, спекула, монополно положение, нелоялни търговски практики са равнозначни с "копейка", макар и тези термини да не са руски. Обясняват как имало свободен пазар и всеки можел да направи каквото иска, от което пряко се вижда, че никога не са се занимавали с бизнес, а са едни настолни драскачи на заплата от 9-17. Когато си заложат задните части, създадат бизнес и им потропат с една ревизийка за 3 месеца при затваряне, в което разходите си вървят, тогава ще реват за техния свободен пазар и демокрация и ще разберат, че сегашното е всичко друго, но не и капитализъм и демокрация (отдавна не съществуват).

Само не разбрах, цените падат ли при проверката или само си правят проверки ей така, за да си оправдаят заплатките?

Див военен комунизъм. Следващата стъпка е да започнат да определят цените от държавния комитет по планиране или нещо подобно. След това ще раздават дажби като в Китай. Да ви е честит Радев и радевщината и азиатско -руската дивашка комуна, зомбита. Тъпотията е порок!!!!!!!!

Личи си!

Стига скимтя, смърдел алчен, дебелогуш и дебелогъз!

Комунягите, псевдокапиталисти закопаха България за 30-тина години. Говорят ми почно като комуняги, спекула... сега СПЕКУЛА НЯМА!!!! Има търсене и предлагане!!!! Има сбъркана държавна система и рояк клатику...вци с огромни заплати в някои лишени от дейност комисии и прочие. Проверяват магазините имат ли етикети.... и видите ли така се борят с огромните надценки?! Пълна липса на мисъл!

Какво има да се доказва, бе? Какво има да се рови и търси? Цените са двойни на борсовите!!! Какви документи бълнуват?!! Все едно жена ти да отиде на командировка за 1 година и да се върне бременна с близнаци, а ти да търсиш доказателства дали реално ти е изневерила! Ако не намериш с кой - значи не е!

Я кажи какви са цените на борсата и по-точно на коя борса не уважаеми?

Килограм сирене на борсата - 11 лв /не говорим за най-скапаните марки/ Същото това сирене без промоция в магазина е 25 лв. С промоция 20 лв.

Ами за твое най-голямо съжаление ти понеже си ми глупавичък падна в капана. Защото търговските вериги не пазаруват от борсата. Така че ти в момента директно призна че в магазините извън търговските вериги надценките са огромни.

Капанът си е твой личен. Ако НЕ пазаруват от борсите, а директно от производител, значи надценката им е още по-голяма. Та, какво опитваш да докажеш?

КЗК и МВР влязоха в офисите, там им връчиха "подаръчните торби", след което си излязоха.

Само че от другата врата, дето пише EXIT.

Купувачът иска да му е без пари, качествено и без дефицити. Производителя иска да печели от труда си. Търговеца е по средата и използва тъпотията и на купувача и на производителя. В тази схема най прецакан е производителя реално. Купувачът си мисли че е прецакан. Търговецът използва глупостта и на производителя и на купувача. За да няма търговец в схемата - трябва да живееш някъде в пущиняка до фермата и мандрата и до нивите. Ако си произвеждаш сам всичката храна ще разбереш къде зимуват гладните кокошки.

Това трябва да се прави ПОСТОЯННО, а не само когато идват избори. ТОВА е начинът да се контролират цените, а не разни лаладжийски приказки за лимитирани надценки. Секторите с картели са ясни - млекопреработване, олио, горива.

Само в семейни магазинчета и пазари. Да, по-скъпо е. Но парите ми отиват в семеен бюджет, а не се изнасят навън в сметката на милиардер. Готов съм да платя разликата в цената с кеф. И го правя. Отделно не купувам боклуци тип вафли, чипсове, салами, безалкохолни и т.н. канцерогенни отрови, а само и единствено реална храна. И въпреки, че е по-скъпо разходите ми на месец намаляха.

Ти па откри топлата вода, че с дисциплина разходите падат. Такива като теб, с голяма изненада установяват какъв е финансовият ефект като спрат цигарите и алкохола...

Че ти нямаш проблем с цените по магазините. Ами съжалявам ама аз може би не съм толкова богат като тебе и за мене цената е от значение.

Какви картели, какви комисии. Ами от производителя или вносителя до хипермаркета има три нива складове. Първо е дистрибутор, второ е склад и трето е склад на самата търговска верига, което е отделна търговска единица. И ето пример. Шоколад без крава на опаковката се внася за 1,00 лв. Дистрибуторът купува шоколада на 1,00 лв. но 3 тона и после го продава на склад на едро на 1,20 лв. Складът на едро го купува на 1,20 лв. и го продава на складовете на хипермаркетите на 1,40 лв. Говоря за шоколад без крава, а ако има и крава тогава цената е по-висока. После складът на хипермаркета от 1,40 лв. но продава на собстветата си верига на 1,80 лв. защото складът е самостоятелна търговска единица. А после хипермаркета ни го предлага на дребно за 2,00 лв. или ако направи промоция може и на 1,90 лв. И какво излиза? От вносителя до веригата на дребно от 1,00 лв., става 2,00 лв. А търговската верига "пие мляко от две крави". Първо от собствения си склад и второ от магазините си на дребно. Та ако се забранят тези складове на едро и всяка търговска верига си договори с вносител или производител цените ще са по-поносими. Другото подобно е при големите Производители. Например кисело мляко. Производствените цехове са отделна търговска единица и след като направят киселото мляко готово за продажба те си го продават на собствения си склад, който също е отделна търговска единица. Пример. Кисело мляко от цеха излиза на цена 1,00 лв. после то се продава на склада им за 1,20 лв. а складът им го продава на магазини, или където намери за 1,40 лв. И този производител и той " пие мляко от две крави". Първо от цената на цеха и после от собствения си склад, който продава вече нагоре по веригата. Та затова дами и господа, нито КЗК, нито Картелът е виновен, нито който и да е. Всичко преди касовата бележка на търговския обект минава през три склада, които ни обират парите?!?!

Според мен целта на проверките е да се докаже, че няма картел, както вече се случи с горивата и да издокарат големите вериги целите в бяло. А в събота на пазара бяха плъзнали някакви инспектори, че и полиция и глобяваха наред бабите, само дето не ги закопчаваха с белезници. Също в угода на големите вериги.

Въпреки че много ви бъркат в здравето. Сирене българско производство в търговска верига 13 лв за килограм. Кашкавал 16,50 за килограм. Ти на колко ги продаваш? И къде?

Вчера си взех хлебче с квас от квартално магазинче.. 600г. хляб, за 6лв. Няма касови бележки, няма нищо. Ама бил био хляб, ама бил с квас.. Произведено за....- фирма, регистрирана на бул. Драган Цанков в София.. Но спекулата е във веригите.. да..

На хлябът махнаха ДДС-то. Сега могат да правят и хляб от месо.

Веригите са дяволски изчадия. Те дават тон за песен - те определят цените. Останалите с кеф подемат порочната ценова политика, винаги е било така.

Ако в твоя магазин цените са по-ниски от тия в търговската верига при поне същото качество-лично аз ще дойда в твоя магазин а няма да отида в търговската верига. И това важи за всички потребители. Само вие водещите пропаганда смятате че потребителите изпитват някакво огромно желание да ходят в търговските вериги и да плащат по-високи цени само и само да ви прецакат вас. Хората отиват да пазаруват там, където като цяло и ме по-евтино.

При наличието на огромен брой несвързани помежду си търговски субекти-като за вас огромен брой несвързани помежду си магазини. При наличието на огромен брой производители. При наличието на свободен внос от чужбина. Как по-точно има спекула?????????? И къде по-точно е картелът след като магазините извън търговските вериги продават дори по-скъпо от търговските вериги? Или може би сега някой от вас ще тръгне да ми обяснява че абсолютно всички магазини в България са си заформили един картел?

Когато предното лято цената на млякото се увеличи за 1-3 дни от 2-2.20 на 3 лева, това може да стане само със картел или при монопол. Обясни ми как самостоятелно отделен производител или изкупвач ще го постигне? Както и защо отиде цената на 4 лева за разни. При положение, че преди година имаше даже едни гръцки ли за 1.39лв, а сега са за 2.39лв. Не знам дали са само магазините виновни или по веригата от производител. Трябва да са в конкуренция, а не да се договарят. Прочети какво е картел - сдружения на фирми и хора от един бранш, с цел манипулиране на пазара. И как като не хванат целият пазар, се оплакват например от вноса. Те с това официално си признава, че са картели. И защо изобщо се правят такива сдружения?

Щото ти е скочило млякото и затова няма начин да няма картел. Ами ето конкретен въпрос-ти твърдиш ли че всички хранителни магазини в България са си оформили един картел ?

Къде съм казал, че са магазините? Може да е по веригата от доставчици, борси и така нататък.

И е така, и въобще не е така. Картел е зимислена простотия на КЗК, за да има с какво да си оправдава заплатите. Абсолютно безмислена структура, същото като измислените от защита на потребителите. Всеки пробва пазар, да не е идиот да продаде нещо за 50 единици, като може да го продаде за 100?! Малките производители изчезнаха или пазара ги срита в ъгъла, както направи с професионалистите. Управяват ни алчни васали и не им пука за народа. Ние сме овце за стригане в буквалния и преносен смисъл. Ако не бяхме такива, намаше да пишем по нета, а щяхме физически да сме на определеното място!!!!

Направете държавен франчайз тогава и всички производители да доставят там, с няква малка надценка. Тогава ще клекнат крадливите вериги. Ама по-лесно да си вземат подкупчетата и да не се занимават със сложни неща нали?

Първо ще съм длъжен да ти доставям на някакви определени от теб цени? И откъде накъде ти с моите данъци ще си правиш политически pr субсидирайки този държавен магазин?

Добре бе, какво очакват да намерят - хартишка с големи букви най-отгоре да пише: КАРТЕЛНО СПОРАЗУМЕНИЕ номер ....

То и по времето на соца не бяхме цвете, ама сега май ще влезем в Гинес по безумия. Тогава обвиниха шефа на Тексим, че бил капиталист, а той вкарваше в България долари, защото тогава имаше само преводна рубла. Кой управител на фирма ще подпише документ за цените ? Единствено партиите и то най-новите подписват документи, ама за политика (неясно каква), а за парите се разбират без да подписват нищо, за да може след това да се прееб@@т взаимно...

Да точно ти дето викаш че ако приемем еврото цените ще станат двойни. Я кажи момченце каква ти е цената на лева към днешна дата? Как по-точно я определяш ти лично???? Я ми кажи сега килограм сирене 13 лв ли струва или струва около 6 евро и половина? При положение че сме в валутен борд и стойността на лева се определя спрямо стойността на еврото. На практика откакто сме в валутен борд глупав възрожденец-ти плащаш с един купон наречен лев на стойност около половин евро. Друга стойност към днешна дата левът няма.

Хайде на бас, че нарушения нама да бъдат открити. Защото куфарчетата са раздадени вече, а и който трябва е предопреден да предостави само четавите документи за проверка. Другите просто са скрити докато жегата отмине.

Цените и спекулите се свалят от народ, а не стадо. Две седмици бойкот на някоя верига докато не си оправи спекулативните надути цени и тя фалира. Ама дей тоз народ?

Веригите държат 95% както твърдиш ти от пазара-което въобще не отговаря на истината-поради причината че хората ходят да пазаруват в тях. По собствено желание нещастен фалшив производител. Навсякъде е пълно с магазини и магазинчета включително и такива на разните мандри, които нямат нищо общо с търговските вериги. Обаче кой знае защо цените в тях са по-високи от търговските вериги. Ама при тях няма измислената от вас спекула щото те не са търговските вериги нали? Когато ти фалшив производителю заедно с твоя коактьор и можете да си вземете и кости от възраждане направихте една търговска верига и започнете да продавате на цени по-ниски от търговските вериги-тогава ще се обаждате. Защото никой, ама абсолютно никой не ви задължава нито да пазарувате от търговските вериги нито да си продавате стоката на търговските вериги.

Грам понятие нямаш как изобщо е устроен целият процес, затова и няма да влизам в спор с теб. Само ще те попитам какво те кара да мислиш, че не е правен опит със собствен магазин, както и че не продаваме в малки магазинчета ?

Ами хайде щом нямам понятие обясни ми какво ти пречи да отвориш фирмен магазин каквито поне в моя квартал има около 10?????? Какво ти пречи например да си опаковаш продукцията и да я изнасяш навън?? И кой по-точно ти е опрял пистолета на челото и те е задължил да продаваш само и единствено на търговските вериги?

Шилo

Предизборна пушилка. След изборите - всичко постарому.

Пушилката.

Сетила се Мара, да се побара.... В бензиностанциите, хлебопекарните и т.н. е същата работа?

Те картелите са видни за всички.

Когато давам пример за конкретни цени-водещите пропаганда тука са изключително недоволни. Не мога да разбера развалям ви платената пропаганда или вие просто не ходите да пазарувате и не знаете какви са цените?

А с горивата какво стана ? При текущата цена на петрола сорт Урал с който работи рафинерията, дизела трябва да е макс. 1.30-1.50лв./литър в момента. Защо е двойно по-скъп ? От там тръгнете, но както е ясно всичко е "мижи да те лажем", спекулата е чудовищна и неконтролируема ! Няма държава, няма институции, няма контрол - всичко е пълен произвол и провал. Кокорчо тъпунгера и оня другия - лудия лъжец да ви обяснят защо така стана ... А още нищо не сте видели - само да се приеме еврото и гледайте шоуто само, отново всичко ще е не по 2, а по 3 и повече ...

Един лев струва горе-долу половин евро. И като приемем еврото според тебе на какво основание цените ще се вдигнат? Защото кости е от възраждане така казва? Или това са указанията на митрофанова?

На основание алчните търговци - вземи пазара - 1кг домати 2.50 лв, при влизане на еврото, там не работят вишисти, ще го закръглят на 1.50 евро, някои и на 2 евро, който има пари ще купува, който не - ще гладува и това е положението !

Основанието се казва СПЕКУЛА и безконтрол ! Няма логика, но това е БГ.

Вдигат само пушилка.Докато не се вдигне народа няма да се оправят нещата.

Народ отдавна няма в територията, само мърша!

Глупости на търкалета! КЗК взеха, че се "разработиха"! IСамо че правят едно голямо НИЩО! НИЩО, за което им плащаме ние-данъкоплатците! Нещо започнах да се обърквам-ние в пазарна икономика ли живеем или искат да ни върнат в социализЪма? Алоу, има пазар и ако на този пазар има конкуренция ще има и добри цени! Другият вариант е по-ниско ДДС....ама НЕ нали ДДС то на храните е един от най-големите приходоизночници на държавата.....от където пък яко лапат всички /без изключение/ политически сили!

Собственик съм на Мандра, по обективни причини не искам да споменавам на коя конкрентно, но е една от най-известните на пазара. Не искам да Ви казвам за какъв грабеж иде реч от големите вериги магизни става въпрос, каква надценка слагат, какви условия поставят и как работят с нашите пари между 40 и 60 дни напред.

Обаче ей сега един изключително неудобен въпрос. Кой те кара насила да продаваш на големите вериги господин фалшив производител? Някой пречи ли ти-хем имаш и преференции за това-да отвориш собствени магазини и да си продаваш продукцията господин фалшив производител? Ама много нагли станахте всичките-все едно някой насила ви кара.

А с кой да работи? Т.н. големи вериги държат 95% от пазара. Несериозно е изобщо да се коментира глупостта със собствените магазини.

Човекът отдолу ти е отговорил перфектно. Пожелавам ти да започнеш този бизнес и да пробваш без големите вериги. Повече няма какво да добавя.

Всичко е въпрос на обем продукция .Хипотетично е възможно да се отворят фирмени магазини, но колко те трябва да бъдат на брой , за да продават цялата продукция на мандрата ? Какви ще бъдат разходите на тези магазини - наеми,режийни,заплати,фири ,логистика на стоката до конкретния магазин,разправията с тези от контрол по храните от БАБХ /за всеки отделен магазин /, та даже и разходите по внасянето на оборота в банка ...и прочее и прочее. Да ,отделни мандри имат фирмени магазини ,но и те се опитват да разширяват в тях асортимента и продават храни ,които въобще нямат нищо общо с млякото . Правя този коментар,защото съм производител на храни ,работя с три от големите вериги в страната и заявявам,че надценката ,която слагат на моята продукция , която получават директно закарана от нас до техният логистичен склад е между 40 и 60 % .За глупостите по договорите и общите условия , които се опитват да те накарат да подпишеш въобще няма да коментирам.