Кризата в европейската енергетика застрашава бизнеса и потребителите

Цените на газа на едро на европейския пазар през последните седмици нарастват стремглаво и вече доближават немислимата донеотдавна граница от 1000 долара за 1000 кубични метра

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

егати тъпото парче си -.Виж каде са борсите-точно твоите приятели американците се радват на тези цени ,защото газта с предишните ниски цени спря производството на шистов газ в щатите .а сега пак ще произвеждат и ще ти го продават на тия цени които са по борса!?!?!

Така де,те са спекулантите в случая

Така е навсякъде където има посредници,под формата на борси се получава спекула,и никой не ги разследва

го нахендри на ЕС до сливиците.

А още не е зима. Януари- февруари и 2000 евро за 1000 кубика ще стане.

Защо ще разследват Газпром? Просто купувайте втечнен американски газ и игнорирайте Газпром!

егати тъпото парче си -.Виж каде са борсите-точно твоите приятели американците се радват на тези цени ,защото газта с предишните ниски цени спря производството на шистов газ в щатите .а сега пак ще произвеждат и ще ти го продават на тия цени които са по борса!?!?!

Борсата е в Нидерландия за Европа бе тъ пак , чети написано е.

В Европа няма европейски политици. Европарламентът представлява група посредствени и послушни хора, изпълняващи американски заповеди. Лидерите по места са същите. С малки изключения като Орбан. Та няма да е проблем само газа, още доста беди ще се случат на европейците. От мързел и глупост е всичко.

Квакриза ве бледи възобновяеми джендъри? Грета дей? Май стана на 16 и тръгна по жени ха ха

И сега е време да попитаме евродебилите - с чий газ ще запълвате останалите 50% от тръбите на СП2 например? С американски, с норвежки, с катарски, с алжирски, с азърбейджански, с полско-украински, с чий? Норвегия била помолена да увеличи добива на газ от техните находища!? Норвегия, която е на път до 5 години да затвори няколко газови находища заради изчерпване на капацитета ще отвори едно, поне така обещава, за да помогне на ЕС. Ами след 5 години каква ще я върши евродебила в Брюксел когато разбере, че количествата газ в Северно Море стават все по-малка и по-малко, а от други места газта става все по-скъпа и по-скъпа. Къде отиде НАБУКО господа евродебили? Къде отиде Южен Поток? Ако сме умни, трябва да отидем при руснаците и да им предложим да прокарат още една тръба от Русия по трасето на Южен/Турски поток но този път да излезе на нашия бряг, не на турския. Ако сме умни, трябва да отидем в Брюксел и да убедим евродебилите, че НАБУКО има смисъл - една тръба, само че през Грузия, Черно Море и до нашия бряг - без да минава през Турция. Ако сме умни ще дадем старт на Белене възможно най-бързо за да може след 10 години да започне да генерира ел. енергия тогава когато въглищата ще станат абсолютно нерентабилни за производство на ел. енергия заради СО2 квотите/цените. И ако сме особено умни, паралелно с Белене на площадката на Козлодуй да започне изграждането на още един от най-модерните реактори - нека да е американски, френски, канадски.

Най -ме кефят пшеките, които пак че гризнат дръвцето и че риват....

Най ме кефят тарикатите след, като умряха балъците как се кефят на гол тумбак. Ще се учат да копат ми се струва...

за Белене натискат само тия със строителните фирми, никой друг в България няма интерес централата да бъде построена.

"Никога не сме виждали такива цени." Цяла Европа е така. За всичко.

SirBob

Нали щяха газ от Катар да карат, да регазифицират в Гърция, от САЩ газ щяха да карат танкери... Всичкия тия псевдолиберални и псевдопазарни приказки имаха за основна цел да спират руските проекти, които винаги са доставяли най-евтиния природен газ за Европа - факт. И сега се оказва, че пак ще трябва СП 2 да спасява положението. Както обикновено.

Schilo

Нали щяха да ни удавят с евтин газ в бутилки,доставени от Задокеанските ни "братя"? Кво стана?

Няма как русофилите се грижат връзките на системата ни към доставки от азайберджан и САЩ да не работят.

Брей тези нашите русофили от Гърция до Германия водят подмолна дейност ... сега последно ... Русия изостанали ватници ли са или водят цялата Европа за носа и диктуват политиката й?

Демагогията и откровеният гьон-суртлък на самозабравилите се брюкселски чиновници направо кърти ! Руснаците, които продължават да продават газта по 270$ кубометъра (изпълнявайки договорите си) са причина за бесната спекула и съзнателно предизвикания недостиг на газ в посраната Европа ! Целокупна Европа вие ужасена от това което предстои - населението от цените и инфлацията и задаващата се безработица, бизнесът - от очевидната криза с енергоносители (и умиращата икономика) в които ги вкараха послуковците клекнали пред САЩ, а самите нео-йезуити вият от безпомощност, защото Путин пласира всяка капка газ непродадена на тях на китайци, турци и индийци ! Нещастниците от ЕС с изпразнени хранилища, с цена увеличила се 4-5 пъти за последната година ще "разрешават", ще "сертифицират", ще гледат строго.... нещастници при вас е недостига, разложени, неадекватни б-о-к-л-у-ц-и !

Кратък и убийствено точен коментар!

САЩ 5 години Блокират доставките на газ от Русия и дострояването на Северен поток 2 . САЩ Убиха нашият Южен поток и той стана Турски поток. Сега се оказа,че заради слугинаж на ЕС и ГЕРБ към САЩ ....Русия е продала на Китай повечето си газ, а и да иска да увеличи доставките за Европа .... Северен поток Не е Готов заради САЩ !!?? А някой дебили още наричат САЩ ... Партньори !!!!!??

У мене е ножо, у мене е лебо! Че режем на кого си сакам и по колко си сакам! Ени куршчън?

Blagoarim za 3iiq energien paket. Dajim trabite na 50% - cenata x5.

Аз кога разправях, че ВЕИ е прясно бул шит, евроатлантическите овци вдъхновено ръсеха дежурните си плюнки. Накрая ние се смеем. Смеем се, но с кървави сълзи, щото с евроатлантическите тъпанари, щем не щем сме в една лодка, деба техната... А сега Белене можеше да работи вече, тръбата на Южен поток щеше да подава . Ех, соросоиди, изроди, хот понимаете що въй натворили?

Баче, евроатлантиците-чиновници не са овци, а хитри лешояди. Всичките и ми приказки носят печалби от финансирането на меко казано неентабилни проекти в енергетиката. Дългосрочните проекти за да са устойчиви,не следва да се унифицират само и единствено с политическата воля на управляващите и псевдоевропейската панамериканска енергийна сигурност. Има си пазари, научно обосновани прогнози и енергийни проекти и т.н.-

Тези" зелени' само пречат и скапаха икономиката на Европа. Защо САЩ, Русия, Китай имат дриго мнение.

Днес сме организирали света така, че всичко се пордава, най-вече човешките дребни души! Те са ни най-скъпи! Ако има избиратели, ще има и политика, и избори ... и после лапаро! Ако го няма източника, няма да го има и следствието, нали така? Ама вий сте толкова прости, че и да ви го кажа директно - пак няма да го разберете, а кмо ли да се съгласите и още да го направите! Вие сте свикнали да сте роби, така и ще си идете! Лека-полека ще ви смажем!

Грешиш! човешките ресурси са най-ефтини,барабар с душиците им. В една страна купуваш четиристотин безскрупулни , ако щеш за 2 млд. /щот парите ги печаташ ти/, и получаваш цялата страна от 6 000 0000 човекоовце.

Това с вината на "Газпром" за недостига на газ е като вица за заека и вьлка. Защо си сьс шапка бе Зайо, а сега защо си без шапка. Когато Газпром се опитва да изнася на базата на дьлгосрочни сделки и инвестиции гориво, то това са лоши сделки и геополитическо орьжие. Но това не пречи сега сьщите умници да го обвинят защо не е доставил повече газ. Е ха де искате ли руски газ, или не искате? А това искам не искам е малко като вдовица за....не сьм робот.

SirBob

Съвсем точно казано, подкрепям напълно.

Съзнателно водена политика, която ще доведе много хора живеещи в Европа до просеща тояга, а това до какво ще доведе тепърва предстои да видим.

Ами то не става само със слънчеви и вятърни фантазии на зелените. Трябват . въглища и АЕЦ. Сега еколозите да плащат разликата в цената.

Който е на власт нищо не плаща. В Европа еврогеейска и меркелостанска, вече само тормози и даже убива останалите.

Тро и Мики маус е фантазия, печеливша. В главата на харварди и чиновници с дипломи, които една нива не са изорали, може да има само фантазии. Наричат ги бизнес проекти и стар тъпи. Което не значи че не могат да ни смъкнат и последната риза от гърба за да си надуят задграничните сметки ако имат власт.

Когато законите ни ги пишат в Брюксел и в случая някой мунчов служител с диплома от харвард, специалист по източване, от служебното правителство ба мунчо без да.мисли, само заради обещанието да получи власт и пари ги заверява, това е резултата. Някой чиновник от Брюксел да е пострадал от удушаването на икономиката И тормоза на европейците?

Ба, нещо много се понамеси поликата в енергетиката!?

Пазарна икономика. За пазара на комисионните става дума. Да бе забеавяме че европейският "министър" по въпроса е Каниете, автор на парижкото споразумение, притежател на нефтени кладенци