Крах на експеримента с безусловен базов доход във Финландия

Гарантираните пари на безработните не ги накараха да си намерят работа

Обратно в новината

Коментари - Крах на експеримента с безусловен базов доход във Финландия | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

КомунизЪма го доказа отдавна...

Някой мислил ли е за лихварите, които ще се зарадват на стадо глупави овце с гарантиран доход цял живот. На 20 години го излъгваш да подпише заемче с недостижима лихва, която скача рязко при забавяне. После нови заеми за връщане на старите и накрая целият ББД отива при лихваря. И то не от 1 човек, а от хиляди.

... това е резултатът!

Да си чоплиш в носа за няколко стотака вместо да работиш и да си ги добавиш към заплатата. Това за мен може само абсолютен тюфлек да го направи.

Вие май не разбрахте - ако си намериш работа продължаваш да получаваш тези 650 евро, това им е идейката. Тоест вместо да стоиш вкъщи за 650 можеш да работиш и да получаваш заплата плюс тези 650. „Този доход им бе гарантиран, независимо дали ще останат безработни или ще си намерят работа (или ще отворят собствен бизнес).“

То и сега има такъв доход и това са помощите, които получават безработните и бедните. Не виждам какво толкова има в този експеримент. От друга страна по никакъв начин не го подкрепям в частта за финансиране на здрави, прави и можещи хора, особено млади. Не виждам това как ще накара един необразован мързел да се вдигне задника и да научи някакъв занаят или да си намери работа. Напротив - прави ги още по-мързеливи. И това на гърба на тези, които работят, включително на нископлатените, които в случая са най-ощетени. Според мен работа на държавата е да осигурява средства на хора, които не могат сами - пенсионери, болни, хора от райони, в които няма работа, семейства с много деца и прочее. Дори на някои от тях, като семействата с деца, трябва не да им се дават пари, а под формата на ваучери за образование, храна, дрехи и прочее - като купоните за храна.

помощите у нас са 75 лв. може и по малко и се заработват 14 дни ангария на общината

"Безусловния" доход, трябва да има някакви минимални условия, щото инак става непродуктивен.

ами то има не прочете ли или само пишете но не четете

Тълкувание, интерпретация, мнение - това е заглавието на статията. А какво пише в нея? Че това са факти, няма нито едно дадено мнение. И каква е целта тогава? Пропаганда - нямаме право да мечтаем, да изискваме и да преследваме по- добър живот.