Кой покрива разходите за "хоум офиса"?

Около две трети от компаниите компенсират сметките на служителите си за дистанционната работа

Обратно в новината

Коментари - Кой покрива разходите за "хоум офиса"? | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Абе, я споделете кои са тези фирми, където са ви продължили безсрочно работата от вкъщи след пандемията и все още ви покриват допълнителните разноски (ток, вода интернет), че моята компания взе да ни връща в офиса, а на мен не ми допада много-много тяхното решение :) "Tech support representative" съм

Както винаги мненията са в двете крайни посоки! Разход за пътни до офиса и обратно няма - факт! Но може и да е нямало и когато се ползваше офис! Храната - ако някой се е хранил в ресторант, а сега у дома - разходите са се намалили, но за сметка на домашно приготвената храна. Никой не е спрял да се храни, а дори си похапваме повече. Работата се е увеличила за повече от 8 часа, със сигурност, но трудно се доказва! Увеличението за ток , отопление( охлаждане) също са се увеличили, амортизация на стола на който седите - се увеличава, високо скоростен Интернет абсолютно необходим - също струва пари! До тук - си на минус! Фирмите са на плюс - няма разход за наем на офис, няма разход за ток, отопление, Интернет, оборудване, да не говорим за разходите към самите офиси - чистачка, режиини, спиране на плащания за транспорт на работници , ако са плащали такива! Собствениците на фирми трябва да КОМПЕНСИРАТ РАБОТНИЦИТЕ СИ КОИТО РАБОТЯТ ОТ ДОМОВЕТЕ СИ! И ДОКАТО НЕ СМЕ ЕДИННИ В ИСКАНИЯТА СИ, ЩЕ СИ ПРАВЯТ КАКВОТО ИСКАТ С НАС! КОДЕКСА НА ТРУДА Е КРАЙНО ВРЕМЕ ДА СЕ ПРОМЕНИ ТАКА, КАКТО СЕ ПРОМЕНЯ И ЖИВОТА НИ СПОРЕД СИТУАЦИЯТА! МНОГО НЕЩА В НОРМАТИВНИТЕ АКТОВЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПРОМЕНЕНИ!

Има и фирми, които поддържат офиса и плащат всички изброени разходи, въпреки че част от служителите са по къщите. Съмнявам се хората да не са имали интернет и преди това... Аз лично спестявам - няма разход за транспорт, не се храня по ресторанти, няма толкова дрехи за пране, обувките ми остават нови. Виж, имам разход за пижами, леко увеличена сметка за ток, вода и парно, защото и децата са вкъщи по цял ден. И да, закупих си нов лаптоп, поставка за него и други удобства за хоум офис, но са си мои и ги ползвам и за неслужебни цели.

„Всеки народ има правителството, което заслужава.'' - Жозе дьо Местр „Всеки народ си заслужава управниците.'' – Хегел „Всеки народ заслужава съдбата си.“ - Шарл Монтескьо Или преведено на опростен български език: „Не може една тиква сама да стане премиер, трябва други тикви и кратуни да я изберат.“

На българина дай му да се оплаква.Може да ти се оплаква от сутрин до вечер на работа.Сутрин ако почне да се оплаква в 8 ще се оплаква до към 12 на обяд после ще дремне 3 часа и ще се оплаква от 15:00 до 16:30 и някрая ще си тръгне половин час по-рано защото ''не му плащат извънредни''.Така че хоум офис или офис офис той все ще се оплаква.

Докато е един от най-слабо платените работници в Европа, има доста голямо право да се оплаква. В огромното болшинство от случаите за една и съща работа получава двойно по-малко. Това се вижда най-добре в чуждите компании.

Е, как кой - Чекмеджето.

Сега за двама родители хоум офис и две деца онлайн трябва да грея 4 стаи по цял ден до 21 градуса. Горе-долу около 100 лв на месец. Това, кажи речи се компенсира от 100 лв по малко за бензин на месец. НО, това, което ме натовари са двата лаптопа за децата, които трябваше да закупя - по около 800 лв на лаптоп.

епа що не им зе таблети за по 100 лея ? много важен с лаптопи? ас правих дистанционното училище с таблет и един андроид сет топп боь вързан към телевизора. общо разходи 0. защото от телевизора чете текст, а на таблета отговарв на въпросите, не е удобно да превключва.. ама лаптопи... хехе повече от 6 лаптопа в къщи никога няма да има ! 3 компютъра, 3 сет топ бокса, 3 таблета и 6 лаптопа са мног повече от достатъчно а? телефоните не ги броим

Първия локдаун го изкарахме с телефоните(андроида) към телевизора. Освен това, едното дете е 6-ти клас и имат информатика. Няма как на телефона да форматира текст на Word или да пправикатинки на Pain и т.н. moneywize - таблет, който да върши работа за 100 лея няма (Такива за 100 имам два - подаръци от мобилните оператори). Има за около 250-300, които след 2 години тр да се сменят. За това е по-добре лаптоп с i5 i 16G RAM за 800 лв И аз говоря за общо 4 лаптопа в къщи - по един за всеки.

еми така е като си стиснат... тия 800 кинта дето си дал са нищо. преди известно време си сглобих стационаренк комп за 4000 лева. без монитор и двд. предполагам че ще е по добър от всичко което се продава като лаптоп в близките 4-5 години. взех един стар лаптоп. - първите и5 процесори. купих му 2х4 гига рам - нейде 150 лева. едно ссд за 200 лева, смених батерията с "оригинална" китайска - за още 120 кинта. ако не се ползва за игри - лаптопа работи по добре от повечето простотии дето са под 2 хилки на пазара.

Приятелката ми работи хоум офис и имам поглед върху разходите, тъй като аз ги покривам. По-долу прочетох твърдения за трикратно увеличаване на разходи, при някои 20-30%. Вярвам че е така в някои случаи, но при нас увеличени разходи за отопление не виждам. С парно сме, санирано жилище, очевидно който се топли на ток ще му се оскъпи. Но както и да се оскъпи, това е една стая която ще се отоплява. В същото време се пестят едни около 150 лв. от гориво за кола. Сложете и разходи за поддръжка на кола, която се кара рядко при хоум офиса. Обяда на работата също е по-скъп от храната вкъщи. Дали е амортизирала стола си и лаптопа си намирам за разговор тип първоаприлска шега. Не губи сили, време и енергия да пътува до работата си. За нея е много по-лесно да се занимава с деца, котки, домакинство. Има и повече време за отдих. Пишете ми минуси, но аз не виждам никакви оскъпявания и неудобства от хоум офиса. Е, има депресия че живеела по пижама и нямала къде да си покаже рокличките, към което се отнасям с разбиране, но пълно щастие няма.

Баш на място казано. :)

Всички дето ревете кой ще Ви покрива разходите у дома, ако след пандемията Ви кажат, задължително в офиса от 9 до 17 или ако искате вкъщи Ви вадим 10% от заплатата, пак ще се навиете. Само разхода и времето (понякога си е 2 часа всеки ден) за транспорт като сметнете и пак сте на сметка, после броим храна, време за приготвяне и тн. Ама продължавайте да слушате разни цоциалисти, дето никога няма да са доволни.

Нека да направим една бакалска сметка за тези невероятни "придобивки": Месечна такса за интернет, спрямо доставчика: от 20 до 50 лв. Офис бюро: 500 лв., Геймърски стол - 300 лв. / еднократно/ Валчер за храна - 100 -200 лв. Предпочитам вместо тези "придобивки" да съм осигурен на висока основна заплата и сам да си ги плащам.

Много ясно, че работодателя осигурява лаптоп и периферия, както и по желание на служителя, служебен стол. На мен ми дават и около 250 лв допълнително на месец, докато работя от вкъщи - за ток и други свързани разходи.

Аз пък съм доволен. Нашата фирма ни осигурява лаптопи, слушалки, мишки, офисните столове от местоработата ни, ваучери за храна всеки месец, финансова помощ, ако някой иска да си купи бюро, допълнително заплащане, за да си подпомогнем сметките за ток, интернет, отопление... Много са човечни. А ние пък сме напълно лоялни. В чужда компания работя.

Ами лоялни ще са, като ти плащат 1/10 спрямо заплатите за същата работа на Запад.

Ами грешиш.

се обръща в гроБа заради продажните ни журналисти Хоумфис, шопинг, УАУУУУУ

Александра Ангелова, вие сте в България и трябва да пишете на български език. Хоумофиса (home office) звучи неграмотно.

Такива статии ще се появяват на килограм! Знаете ли колко офис сгради има само в София? Точната бройка не я знае никой, но сега като останат хората по домовете си тези сгради ще опустеят и няма кой да плаща ОГРОМНИТЕ наеми. Познайте кой губи... ;) Тези сгради са на "наши" хора, а те не обичат да гуубят и имат възможност да си позволят да платят за подони статии. Ах колко е лошо да работиш в къщи... НЕ, НЕ Е! Излиза по-еФтино да си работя в къщи отколкото да ходя в офис. Нашта фирма се готви да освободи 50% от офис площите защото работата въри и от къщи, през последната почти 1 година хората си направиха сметката и вече знаят със сигурност, че служителите са съвестни и нещата си вървят.

Така е, но и шефовете на всяко ниво искат завръщане в офиса. Тези от ниското ниво за да им е по-лесно да "менажират" хората. Тези от по-високото ниво го искат защото според това което знаят производителността е по-голяма в офиса.

Както винаги, в България нещата са доста изкривени. Аз работя в сферата на IT и работата ми позволява да работя от произволна точка, стига да има добра интернет връзка, която мобилните оператори вече предоставят почти навсякъде. Номерът е другаде. Особенно в студените месеци, като се започне от средата на Март тази година, режийните разходи се увеличиха усезаемо. Отоплението през студените месеци и охлаждането през летните вече е изцяло за моя сметка, т.е. сметките за ток са 2-3 пъти по-големи. Амортизациите на т.нар. офис мебели също за моя сметка - маса, стол, всичко това трябва да си го осигуря сам. А един ергономичен офис стол, от който да работиш цял ден струва от 200 лв. нагоре, а се износва и моя се наложи да го претапицирам вече един път (още 100 лева). Разбира се, фирмата, за която работя ни накара да подпишем още Март месец декларации, че нямаме претенции към нея за каквито и да било компенсации. Или иначе казано, този "Home Office", или работа от вкъщи, е най-голямата държавна помощ към фирмите, за която също така е и добре прикрита. Фирмите прехвърлят върху служителите си напрактика всички разходи по подръжката на работно място на служителя. Някои фирми дори закриха или драстично намалиха площта на наетите площи за офис, от което допълнително спестиха разходи. Също така, при работа от вкъщи границите на работното време доста се размиват и вече редовно се работи по 10-11 часа на ден без никакво допълнително заплащане. Така че, нека българските фирмаджии да не се оплакват толкова от "кризата", защото реализираха икономии на разходите, за каквито точно преди година, можеха само да мечтаят. Разбира се, съдействие от държавата не можем да очакваме, защото там главното мото е "Да пазим бизнеса". Може би защото идват избори и именно бизнесът е този, които ще пълни куфарчетата за пазаруване на гласове.

Колега, не си прав. Аз по принцип работя в къщи и не ми е проблем да си купя стол, бюро и т.н. Отопление/охлаждане си ползвам по принцип, независимо дали съм в офис или в къщи (все-пак имам и деца). Съгласи се, но в разгара на зимата не е много хитро да ползваш парното за 1-2 часа на ден (само докато си в къщи), излиза златно и ти е студено (същото важи и за климатика). Вече доста години работя в къщи и съм си направил сметката - в къщи ми е по-евтино. Нямам разходи за храна и транспорт, а те са поне 200-300 лв на месец. Храната в къщи е в пъти по-евтина отколкото в което и да е заведение, бензин/билети не ми трябват в къщи.

компенсация?!? Я у левУ! не стига че пестите от транспортни разходи, не стига, че пестите като се храните у дома, ми и пари ще искате! да ма не! в момента българските работодатели обмислят как да намалят заплатите на работниците, защото в условията на пандемия - приходите намаляват... или поне на теория де!

че като ходя на работа, работодателя не ми осигурява бяд и лека закуска, пак са от моя джоб. Разходите ми в хоум офис не намаляват, напротив увеличават се. Добре, че темата се повдигна, че много от работещите в къщи не смеят да обелят и дума по въпроса...

именно защото спестяваш пари за обяд и закуски - за това и никакви компенсации, докато си хоум офис. даже 15% намаление на заплатата!

Как спестяваш от обяд и закуски? Гладен ли стоиш?

жена ти като ти свари една тенджера с боб - ша го ядеш няколко дена. а ще ти струва няколко лева... а като си с колегите - само с едно вилзане в хепи - и си 30 кинта назад...

От транспорт пестя 50 лв, а за ток давам плюс 250 лв. Де е киро на кирия ? Хайде холан !

У нас никой не компинсира разходити, но и всички шефове са на мнение че работата от вкъщи е колкото да не се закрие фирмата. Тези които могат да работят в такъв режим пълноценно и преди са го правили, останарите фирми само вегетират и чакат по-добри времена.

разходити?

"компинсира разходити" = гражданин на Стара Загора или региона.

При работа от хоум-офис битовите сметки нарастват с ок. 25-30 % заради увеличените разходи за ток, вода, комуникации, оборудване и др. Амортизацията на техниката и оборудването също е за сметка на работещите. Така че работодателите да не се стискат и онова което икономисват от издръжката на базата, да го предоставят като месечна компенсация на работещите от дома.

пак работодателите ти виновни. За да си в хоум офис, значи, че си принуден да работиш по този начин, не от работодателя, а от държавни органи. Има два варянта - държавата да компенсира тези разходи или ако не ти изнася , да напуснеш. Това е.

Вариант или Варянт. Учете го този български!

У нас няма и намек за компенсиране

Аве дебили, като ви чета статиите оставам с впечатлението, че в БГ (и по цял свят...) всички са само ИТ специалисти, меринджеи и инфлуенсъри, дето само чукат клавиатурата по цял ден. А за останалите 95 % от плебеите нещо да напишете? Щото за мен единственият хоум офис в къщи е кенефа...

ИТ секторът има 8% дял от българската икономика, а в по-напреднали държави достига и до 30%.

Дебuлa си ти, аз не ходя да коментирам кой покрива разходите на склададжиите, ти защо коментираш под статия наречена: "Kой покрива разходите по хоумофиса" ????

Естествено че се покриват от обитателите на хоумофиса. Шефа се включва само с юркане.