Коронавирус: Китай печели битката, но може да загуби войната

Китайският модел на полудържавна икономика ще се превърне в модел и за някои западни страни, но от това в крайна сметка Пекин ще загуби

Обратно в новината

Коментари - Коронавирус: Китай печели битката, но може да загуби войната | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ха! Къде отиде демокрацията и свободния пазар, за които беше убита българската икономика с цел да възкръсне от пепелта държавно нерегулирана? Искам си пазарните принципи и идеали в действие или компенсация за разрушеното! Стана време за уреждане на сметките и ценностите се били сменили, ли? Да бе..

Именно пандемията с вируса показа, че Глобализация в момента няма. И че е наложителна в икономиката, именно при такива стресове. Китай спря износа на медицински защити и химикали и светът остана незащитен. Защото собствеността и управлението на фабриките в Китай е държавно в ръцете на Партията. Първата лястовица, месеци преди пандемията , в Китай е Мъск с Тесла - без 100% китайска собственост и контрол.

ли китаец заплюй го в лицето!Никога в китайски ресторант!!!

нещата са далеч по-прости - глобализация ще продължи, но не безпринципна както сега Китай ще бъде извън нея, не може да продължава да се прави бизнес с държави споделящи коренно различни възгледи за хората и света. още преди пандемията някои държави като Чехия прекратиха изгодните икономически сътрудничества с китай заради безпринципната политика на китайската ком. партия. Китай трябва да разбере, че не всичко се купува с пари, също и корпоративните собственици лъмтящи за безкотролен и безпринципен разтеж, това е положението

Кой ги каза, не можело да се търгува с инакомислещи? Може, и още как. Купувам от там, добри цени за отлично качество. Кое ще ме убеди да купя друго?

смях

Една малка поправчица... австралийците взеха да дават назад, иначе ще трябва да си ядат пшеницата гарнирана с кюмюр и руда които напоследък изнасят само за Китай и Индия;)

Я вижте търговския дефицит на САЩ и някои други от т.нар. "големи играчи", преди да ми ревете лицемерно за Китай и неговият гигантски реален сектор. Да не говорим,че китайският пазар е на път да навлезе в режим на фактически пълно самозадоволяване. А в момента и Тръмп, и Путин провеждат целенасочена политика за постепенно избутване на паразитния (разбирай - либерастки) финансов елит и въвеждане на консервативен режим, насочен повече към реалния сектор. А понеже държавната собственост беше зло - приватизирахме. И как заживя народа от тая приватизация? Чак последното стана мръсна дума. Ей, нямаме ли си наши мисирки за поръчкови писаници,че трябва да внасяме отвън...

Полудържавна икономика, бла-бла. Кажете си го направо - социализъм! Излиза, че капитализмът сам ще падне, така ли? А Китай не го мислете. Той сам за себе си е огромен пазар, също като Щатите, Русия, Германия и други големи страни. Но нещата не са толкова простички. Щатите отдавна вече нямат потенциал да се задоволяват сами. Китай е експортна икономика, малки страни като нас не могат да разчитат само на вътрешния пазар, а за външен нямат сили, така че аз не вярвам нещо кой знае колко да се промени. Поне не с това темпо, с което си представят някои.

на Запад "евтина" работна ръка - бежанците не искат да работят?! А дали ще имат достъп до "най-големият" пазар в света след Пандемията....?! Ресурси и логистиката колко ще струват тепърва да се осигури?! Разтеглено във времето рестартът на икономиката ще отнеме минимум 8-10 години. Поживем увидим!

Да, бе, добре, че прочетох в Дира, че направо не съм разбрал, че ни готвят ОФ организация и манифестации тука в Шлезвиг-Холщайн. Тая статия е толкова глупава, че бих предположил, че авторът пише тука, за 27 моряци и памперси, окупацията на България от НАТО, вируси и разпространение по 5Джи и други бисери по цял ден. Всичките помощи дето ги пуска държавата ще си ги прибере след товва, като данъци. Държавата дава помощи и кредите, а не изкупува закъсали предприятия. Защото много от частните фирми, особено по-малките, нямаше да същетсвуват, ако един луд не работеше по 14 часа на ден с кеф и желание. Такива държавни началници няма как да намериш или създадеш. Мечетата за самодостатънчите държави ще трябва да се отмени. Освен, ако не смятате, че всяка страна ще може да си произвежда собствени мерцедеси и перални. И моливи, и химикалки, и банани, и боб, и обувки, и компютри, и каквото се стетите. А, Китай ще видим дали ще го отнесе сега, но много фирми ще търсят алтернативи, къде да построят нови фабрики, защото Китай става все по-проблематичен.

Глупости, няма да се откажем от глобализацията, от великия план на Калерги!

След като ядоха прилепите и панголините сега е време да ядат и кожения. Няма друг такъв мизерен и нечистоплътен народ като китайците. Даже Индия им отстъпва. Тази мръсотия и наглост, смесена с комунизъм води до това. Може да имат голямо производство, но когато никой не иска да им го купува... какво правим? Бай Дончо ще им вдига митата до небесата, Европа не вярвам и тя да се бави много. Остава Матюшка, ама тя е бедна като църковна мишка. Абсолютен бойкот трябва от страна на целия цивилизован свят. Търговия, туризъм , спорт... навсякъде. Докато не решат да стават хора.

Само да не се окаже че ти ще ядеш голяма бройка малки, жълти, кожени...

Няма, не се тревожи. Но ми е интересно откъде знаеш че са малки? И още- малки, или на теб са ти малки?

Ходили сме по плажовете насам натам по света. Байо ти е стар нудист.

явно никога не си ходил в Китай и Азия щом пишеш такива глупости

Разбирам ние да бяхме целите в розово, че да пишеш така за Китай и китайците, ама... Те поне работят, а онези, дето идват на талази в Европа, с черните бради, само въртят броениците пред кафенетата. Европа вече е клоака и по нечистоплътност може да се сравни с Китай като нищо. Абе какво има да ходим чак в Европа - влез в някой софийски автобус, когато тръгнат салатите и чесъна и пак си помисли дали имаш право толкова да се гордееш със себе си и себеподобните си.

Ако Путкин е умен трябва час по-скоро и Русия да смени лагера и да застане срещу Китай. Защото не Западът, а Китай е най-опасният потенциален враг на Русия. То и сега североизточна Русия е превърната в икономически придатък на Китай, а в бъдеще цяла източна Русия ще се превъне в китайска полуколония.Само че това Путин не го разбира/ли по-точно заслепен от кагебейската си омраза срещу Запада не желае да го разбере/ и е възможно твърде скоро да се превърне в младшия партьор на Си Дзинпин.

Явно не е толкова умен. Какви ще са последиците, ако Русия се фокусира върху отношенията с Европа и примерно сключи търговско споразумение, като Канада? Ми стокообменът и икономиките и на двете ще тръгнат стремглаво нагоре - Русия ще снабдява прозрачно и без пречки, Европа ще изнася за 140 милиона пазар. Даже има голяма вероятност килимчето под централноазиатските сатрапи да окъсее, и като нищо всички там да станат сателити на Русия, която ще им е врата към европейските пазари и спасение от китайските икономически нашественици. Но почти цялата политика на кликата е в полза на Сечин, Усманов и сие, а за руските граждани - по-висока пенсионна възраст и "дерзайте".

Ако западът е умен, ще престане да плюе Русия и ще я привлече за свой съюзник. Защото не Русия, а Китай е най-опасният потенциален враг на запада и особено на САЩ. Русия няма нищо против да си продава суровините на Западна Европа, но САЩ по всички ковренски способи се стараят това да не става. И Русия слаба и европа слаба. И Русия е принудена да продава на Китай. Благодарение на американската лакомия и глупост Китай стана световна сила. Европа е военна смешка с много проблеми. Ако стигнат нещата до военна конфронтация, европейските "съюзници" на САЩ не стават и за чеп за зеле, та ще трябва пак да се съюзяваме с мечката, та да има кой да върши работата на фронта. Наскоро и по западните и по руските сайтове минаха няколко статии със снимки от срещата на руски и американски войски при Елба в Германия. Може да е случайно... а може и да не е. ПС. Да внимаваме как наричаме руския президент, че да не кажат след наколко месеца от козяк, че ни е добър съюзник. Нещо като Сталин преди време.

Западна Европа има само един самолетоносач - френския Шарл Де Гол и той в момента е аут защото всички са болни. Голема фирма бедно положение!

и защо Русия трябва да застане срещу Китай? и защо Китай е "най-опасния враг" на Русия? не мислиш ли, че хората сами могат да видят и да решат кой им е враг и кой не? Европа е американска марионетка днес казва едно утре друго, защо Русия трябва да й вярва? за САЩ пък няма какво да говорим, на тях никой не трявба да им вярва, така че Китай си остава един лоялен съюзник, а и да не забравяме и, че е най-големия пазар в света.

Ми защо... Щото САЩ не може сам да се справи с Китай и затова си мечтае Русия да го подкрепи, е те за тва всичките американски тролове от години пишат постове като горния;)

Изсмукано от пръстите, най-голямата сила на плановите икономики е мащабното обучаване на евтини технически кадри, което се оказа основна причина западните компании да си изнесат производствата в Китай. На Запад просто кадри няма, ако ще и петилетки да правят, няма да има кой да ги изпълнява.

Не колега, кадри има много, но никой не ги базари за слива. На запад се котира да си мениджър, да ръководиш персонал или бизнес, дори и без да имаш понятие от техническото му естество.За това си има бунаци, които дори не са и истинска средна класа, ами са наврени в кучи гъз. Затова и тези държави пропадат, защото от десетилетия не произвеждат нищо друго на местна почва освен автомобили и софтуер, като и сглобяването на автомобилите пак гледат да го аутсорснат някъде, че и да продват в Китай. Бъдещето наистина е в полудържавната икономика. Предимствата на предриемачеството ще останат, като се позволят някакви по-големи стимули и бонуси за ръководителите на успешните компании, но се ограничи възможността за образуване на милиардери. Просто държавата ще държи половината от тези бизнеси и ще използва печалбите им вместо да разчита на данъци. А ако някоя компания не се справя добре, тогава ще се сменя ръководството. Винаги ще има гладни за изява хора, а на провалилите си може даже да се търси съдебна отговорност. Както Сталин го е правил навремето за разработката на нови самолети по време на войната. Другарите конструктори са знаели, че евентуално ги чака затвор. Това също действа много мотивиращо.

Не се връщай към мечтата на 70-те години на 20-ти век - тогава 2/3 от държавите в света бяха на "полудържавна" икономика... Неиздържлива се оказва. И ангели да докараш за мениджмънт на ключовите отрасли и те ще "паднат" , бъркайки в кацата с меда ... и после е ясно. За хората върви единствено комбинацията страх и принуда - независимо дали от глада и Компартията или от наема и кредита по картата...

Да, да-а-а-а. Професор Несторович ... Спецалист по целия свят. За да ви стане по-ясен начина му на мислене, ще ви цитирам част от друга негова статия - Как Евросъюзът тласка Сърбия в обятията на Русия от 2007 г.: "Ако изведнъж Сърбия стане република от Руската федерация, ако изведнъж Русия разположи свои ракети и свои радари на територията на Сърбия, за да противостои на САЩ в Европа, ЕС ще е допринесъл в голяма степен за това. Този сценарий, катастрофален за едни и желан от други, не е чак толкова странен..." Толкова за сценариста Несторович.

Явно е, че сценариите на сценариста работят щом и Македония влезе в кюпа на НАТО, а и Сърбия се ослушва.

_stankow

То не се знае кой какво ще загуби. Ще се види.