"Kомпенсирането на бизнеса заради скъпата енергия не търпи отлагане"

Заради високите цени имаме най-ниския ръст на БВП от цяла Европа през третото тримесечие, Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България пред 3eNews и Dir.bg

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Може да си успешен бизнесмен, но не всичко разбираш. Това не означава, че са тъпи, тези неща не се преподават, и трудно е човек сам да се сети. Този сценарий на пост капитализъм е оставане на транс националните компании, банки за сметка на унищожаване на малкия и средния бизнес. Едни 400 семейства ултраглобалисти , срещу стотици милиони локани, дребни, средни, едри предприемали. Капитал имат и двете страни, акъл имат само ултраглобалистите, другите за сега не се сещат, или мечтаят ако играят по тяхна свирка ще им остане бизнеса, ще се върнат старите добри времена. Е господа това няма как да стане, нещата са или-или, те унищожават вас, или вие тях. Поръчаха да им се направи нов закон за тока, газта, и те скочиха от 2 до 5 пъти. Никой не се сеща да каже дай да върнем старите правила! Някой и да се сети го заглушават. Да имат предвид тези малко локални васали, работещи за ултраглобалистите срещу своята държава, реално правят умишлен фалит и геноцид. Срещу тях има 5 милиона народ и стотици хиляди предприематели, добри лоши, те са нашата елита. Не зная какво може да се случи когато месната елита се осъзнае, няколко стотици хиляди срещу не повече от хиляда васали ;)

Мои приятели имат супер. Преди плащаха 3 бона месечно, сега 8!

Произвеждате нещо с осем лева разходи. Продавате го за 10. Разходите се увеличават на 11 лв. Пак продавайте по 10!

Че кой продава за 10 пак?

Да умира тоя "бизнес" бе!

"честните"частници нещо само от държавата чакат.Налу искахте капитализъм?Или това беше само докато държавата ви подари предприятията.

Цената на ел. енергия включая и други такива изкуствено се вдига за да може да се поеме разходапо зелената сделка! Само си направете сметка колко енергия, труд и материали са вложени за един фотоволтаичен панел и ще разберете че някой трябва да компенсира това! Естесвено че потребителите ще платят повече и ето ви пари които щесе дадат на частниците определени такива коит ода направят панели и централи!!

а него-Специто...

и Кирчо бе къде без него

ама...друг път,май?!

Velev!

Закриване на това безумие "борса за ток" разрешава изкуствено създадения проблем.

Еми не. Идеята беше съвсем друга - диверсификация на доставките, т.е. Свободен пазар с конкуренция. Ама по български, ц, не стана. Само докарахме между доставчика и потребителя едни айдуци да цапат ръцете в меда. Така че, за да повярвам на някой, да покаже колко е доставнята цена, къде отива производството и кой получава тая надценка по средата без да направи нищо.

"Борсата" за ток трябва да бъде закрита незабавно! Няма как да има диверсификация на доиставките, когато има един производител и едни жици. Всичко е направено за да се пълнят гушите на едни спекуланти.

Реален пример за всички радващи се на трудностите на бизнеса и ръсещи глупости в коментарите: Квартална баничарница, 4-ма служители (реални осигуровки), сметка за ток в средата на лятото - 2500 лв. Работещ бизнес, внася данъци, създава работни места. Същата баничарница - сметката в средата на ноември достига 8 000. Затвори. Персонала е безработен и най-вероятно пред следващите 6 месеца няма да стартира отново. Стотици подобни бизнеси ще потънат и много малко от тях ще изплуват, докато държавната помощ стигне до тях (110 лв./мWh така или иначе е недостатъчно при 500 лв./mWh). Хиляди хора, които в момента са заети в тях, ще минат на помощи/по-ниско платена работа. Какви Луканови куфарчета сънувате.. Това унищожава именно дребния бизнес. Големият бизнес има реален шанс да мине през подобна турболенция. Средният и дребния - не съвсем.

То реве едрия бизнес. Дребния затваря и си трае. И кой ще изработи парите, които бизнесът иска да получи - бизнеса. Има нещо много сбъркано, ама много!

Какво искаш да кажеш? Че народа спря да яде баници?

Комунистически агент-провокатор!

Бате, какво глупости деънкаш, реални примери… Тук организацията на индустриалния капитал реве, той за квартални баничарници говори…

Днес цените на борсата в сегмента в "рамките на деня" се движеха между 60-90лева за MWh ! Първо си помислих, че има нещо объркано но не такива са ! Не мога да кажа, че е тенденция но ако се окаже няма да има нужда от компенсации...

Га ядохте кифтетата по софри ги ядохте сами.... Сега дайте да се обединим... Кор обединение.... Нешастници

“Заради високите цени имаме най-нисък ръст на БВП” То икономическа мисъл ли не беше, резил ли не беше. Аз предлагам веднага държавата да насочи тея пари, дето ги искат към ВУЗ-овете че положението е страшно.

Компенсирането на бизнеса,да продължат да трупат милиони в банките и да викат,че все нямало пари... Докато така правят ще става все по зле и по зле за тях! Скъперничеството е смъртен грях,българските феодали са най големите скъперници в света!

Кой ще плати за компенсирането?

Ако питате бизнеса ще трябва всички българи веднага да напуснат страната а тук да дойдат пикистанци които да работят за без пари

Ами бизнеса да инвестира в една атомна централа и да произвежда евтин ток.

да ама господата от запад не разрешават защото не е зелена

внасяите зелена енергия отвъд океана понеже е зелена и се плаща в зелено идиоти разграбихте българия и сега народа плаща изруди крадливи каво останана от нашите вецове и атомни централи българия беше в петицата на европа преди години по енергодобив а сега правиме свирки на европедерасите и краварите

Само ще ги хрантутим тия! Така са свикнали, само да вземамт! И да не плащат данъци.

Този и кликата измамници около него освен да търмъчат и държавата и работниците си друго не са правили.

243Win

Тези пиявици, вместо да искат мерки за намаляване на цената, както направиха в Румъния, искат пак някой да им дава кеш. Къде бяхте, когато Бойо изхарчи 3 МИЛИАРДА за руска тръба, от която файдата ни е НУЛА? Къде бяхте, когато 10 години се саботира интерконектора с Гърция? Къде бяхте, когато се харчеха милиарди за локвата в Белене? Защо мълчите, когато днес всички руски подлоги отново опитват да съживят отдавна мъртвия проект Белене, с аргумента, че ядрената енергия е евтина и това ще облекчи бизнеса и домакинствата? При положение, че имаме ядрена централа, която бълва евтина енергия, но от това нито бизнеса, нито домакинствата са усетили нещо!

Хем искат да крадат, хем и помощи да вземат! Та тъй

"Локвата" в Беляне досега щеше да се е изплатила и да произвежда евтин ток. Но не, ние искаме атлантическите Марици и скъпия им ток.

243Win

Козлодуй отдавна се е изплатил и сега произвежда супер-евтин ток. Защо тогава цените на тока за високи??? Мислете бе! А Белене никога няма да може даже до доближи цената на Козлодуй, даже напротив, ще произвежда няколко пъти по-скъпа енергия. Неслучайно няма инвеститор за него.

Гладните да умират, а този трябва да го компенсират, че майбахчето му остаряло.

В последните години масово капиталисти настояват държавата да им помагала финансово. Нали сте големи бизнесмени, оправяйте се, искахте пазарна икономика , а това не е пазарна икономика. Когато не можете да се справите , държавата да ви национализира така и така ще дава пари.

Бизнесът си вдигна цените и продължава да ги вдига, заради високите цени тока. Сега и държавата ще им налее свежи пари??? Тоест бизнесът е комоенсиран 2 пъти!! А домакинствата ще платят и двете сметки, докато "бизнесмените" спокойно си трупат милиончета.

Като няма помощи, завишавт цените и народа да тегли!

като им се дадат помощи, ще спрат ли да надуват цените (и ще ни върнат ли надвзетото) с аргумент поскъпнали горива, ток и не знам си какво? Аз лично се съмнявам.

"Бизнесмени" с куфарчета от Луканов - цървули. Като не могат да правят бизнес да фалират и да се махат.

България е единствената страна в света дето бизнесът постоянно реве за помощи. Да сте чули шефовете на БМВ или Мерцедес да реват за помощи? Киро Гела уж милиардер според "Форбс" и той реве за помощи. Бизнесмени на помощи, демек цървули. Когато си цървул и милиарди да имаш си оставаш цървул.

Тия непрекъснато получават държавни поръчки - така получават помощ.

Докажете вашето твърдение.

Идея аи нямаш какви огромни държавни помощи получават всички немски производители на автомобили. Можеш сам да провериш , не е трудно. Или по-добре недей, ще ти се завие свят!

Айде Кирчо и Кокорчо .. харвардски ментета действайте че няма време минута е много

Милиционери не могат да правят бизнес.

Какъв бизнез?!? Всичко що е голяма фирма е на бивши партийни секретари или на ченгета от дс!!! Само Киро парахода стартира бизнеса си от нулата!!!

SU-152

А да не пропусна.................... На 29 ноември 1977 официално е открита нашата Атомна централа. Толкова за бизнеса П.С.Тъкмо стигнахме атомната ера, и завихме обратно към доатомната, устремихме се към пещерната. Някой ден учени от незнайни страни ще предприемат теренни проучвания по нашите земи, където се крият подивелите последни остатъци от нашия народ. Там, сред буренясалите скелети на Първа атомна, плюс два неизползвани реактора на бленуваната Втора, те ще ловят с приспивателни стрелички озверели местни екземпляри и ще пишат трудове на тема как са загинали неандерталците.

Нали не искахте атомна енергетика! Искахте спот цени за газ и електричество. Сега си плащайте сами! Моята пенсия, която съм заслужил защо не ми я плащат? Защо има таван? Защо аз трябва да губя , а вие да печелите?

Алчни капиталистически отрепки, а кой ще компенсира работниците за високите цени на тока и всичко останало.

Де да бяха капиталистически ... Рев са надигнали всички чада на ДС с куфарчетата. Последни напъни да отнесат в катафалките милионите.

Точно капиталистически са, вече повече от 30г живеем в капитализъм.

защо само бизнеса ????????????????

Защо, по дяволите, луднаха цените на енергията?! Не е ли дълбоко порочна уважаемата финансово-икономическа система?

Ега си бизнеса! Купи на 10% при приватизация предприятията,после европейски субсидии,сега да му плати държавата тока.И това било пазарна икономика.

Хайде, хайде. Забогателите с куфарчета е редно вече да се пенсионират и кротнат. Откраднали са предостатъчно, "компенсирани" са за поколения напред. Държавата трябва вече да помага на истински бизнеси, създадени от истински хора, по истински начини.

Ми тя държавата е комунистическа, помага само на комунделите с куфарчетата.

SU-152

Бизнес?!Няма такова животно у нази..................

А не искате ли държавата да ви компенсира и заплатите които плащате,горивото, материалите, наемите на офиси и делови обяди с партньори?

Разбира се, че искат. Те така са свикнали изначално.

-Колко данъци платихте в сравнение с Германия, в сравнение с пенсионерите, децата...... -От кой да се вземат парите? От бебетата, от инвалидите, от старците??2... -Държавните поръчки кой ги лапа? 10-15 милиарда годишно. Това не е ли субсидия?? Бабите от село ли ги вземата? Или те само ги плащат??

бизнесмени винаги говорят за държавни компенсации, но никога не си и помислят даже за намаление на собствените си печалби !

Да ги компенсират тези, които измислиха борсата. Иначе да тръгват към затвора.

А обикновените хора кога ще бъдат компенсирани?

плащат супата, освен че я и духат... (докато има...)

Остава и милиардерчето Домусчиев да компенсира държавата! Абе тия що гледат все към печалбата на АЕЦ-а, никой не е казал, че трябва да дели печалбата с тия пиявици. И на мен ми скъпо в магазина, но няма кой да ме компенсира.

а строежа на Белене търпи ли отлагане?

вече термоядрени мощности се опитват да подкарат, нашите идиоти се чудят още да строят или да не строят Белене...

тъпаци!каква компенсация ви гони!та тия си вдигат цените през ден за да компенсират цената на тока!айде стига "бонуси" за наша сметка!!!

са се компенсирали, защо да не бъдат и два пъти компенсирани? А може и три, четири... колкото им се вържат!

Ако сега не се направи нещо за електроенергията за бизнеса - после ще трябва да се прави нещо за безработицата. В това отношение служебните на Радев са пълна скръб. От лятото до сега действия по отношение цените на енергоизточниците - никакви!

Защо не виждам отчетлив скок на обяви за продажба на луксозни автомобили и джипове? А вили и къщи по Италия и Гърция? Сутринта слушах един такъв "успешен бизнесмен", който се жалваше че едвам оцелявал пък държавните електропроизводители били на голяма печалба.

барабар с Тиквата отдавна са за зандана