Колко ни струва топлинният счетоводител?

Омбудсманът поиска повече яснота около отчитането на парното и топлата вода

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Точи се поредната балтия под формата на загриженост за потребителя. Тези "топлинни грабители" трябва да бъдат разкарани от хранилката.

Пак ще го напиша: Позната на наш познат си продаде апартаментчето в София. С парите си купи по-голям в Перник. Тук, в София, сметката за парно (не за отчет) и беше 220 лева, а в Перник, за същия месец, 44 лева???!!! В Перник няма такса отчет... 0

Който освободи населението от топлофъкация ще стане национален герой и ще влезе в учебниците. Как на никой не му прави впечатление, че се погазва конституцията и куп закони от тия уроди. Един кърлеж повечме или по-малко, все тая, важното е да се прекрати рекета да се плаща непоискана услуга.

от вън съм с аналогов електромер, а вътре - "умен метър". На екранче си виждам моментаната консумация в паунди. Мога да видя и консумция за избран период. За последната година съм генерирал £0.13 разлика между двете. Благодарение на това умно устройство си следя доколко е точен аналоговият елетромер. Първи мит развенчан - аналогови и дигитални елекромери отчитат еднакво, а не както ни говорят в България, че дигиталните били много по-чуствителни. Второ! Благодарение на възможността да си виждам моментната консумация на газ и ток, успях да разбера причината за високите сметки. Наложи се да сменя осветлението с лед, фурната, а и някои други ел.уреди, газовият бойлер и един прозорец. Струваше доста пари, но направената инвестиция по план се избива за 4.5 години и за първите около 3 не съм мръднал от плана. За да има дистанционен достъп до моето устройство (лицензирано е), доставчикът ми намали цената. Реално, аз им давам шанс да получават данни за моята консумация в реално време и те могат да си правят много точни прогнози за ползваемостта на енергия. Кога да купят от борсата, кога да включат допълнителни мощности и т.н. Крайният резултат е 70% по-ниски сметки благодарение на едно устройство, което ми струваше  £220 с инсталирането от специалист за елекрическата мрежа. Съветвам всеки живущ в България да си постави подобно устройство. Вероятно цената в България ще е 220 лева ... за парното е друга тема. Трябва да си извоювате разкачането от монопола сами! Има три основни места в мрежата, виновни за загуба на енергия. Едното е преносът до абонатната станция, другото е от абонатната станция до вашият радиатор, а третото е през радиатора. Топломерът ви е на радиатора. Т.е вие нямате никаквъв контрол над сметката. Контролитате 1/3 от цената, а като се добави и топлата вода, където се засича на кубик, но не се мери температура, става съвсем объркано. Подобна услуга не може да съществува в ЕС. Има закони, които не позволяват това. Може би затова тецовете стават държавни. подобна практика законно може да съществува само като социална услуга, а не бизнес. В момента ви отклоняват вниманието с глупости докато ви клатят. Търсете си правата!

Навсякъде дставчикът мери в квч енергия за отопление и битова гореща вода поотделно на всеки потребител. У нас никой не мери квч на потребителите и затова са измислени счетоводителите да лъжат хората и това не правят вече 20 години. Приди това само топлофикацииите лъжеха;.

В кой квартал е това, което описвате?

Да. От турското робство ни освободи Русия, но робството на топлофикация няма кой да ни освободи. Техния терор е по-голям от терора на групировките през деветдесетте години.

Tоплинните счетоводители са създадени: 1. За да се размие отговорността на топлофикация за кражбите им от населението. 2. Да се заметат следите при изтичане на средства към други субекти. 3. Да се намери работа на още наши хора. 4. В резултат на горните точки да се увеличи общата цена на топлоенергията. Много интересна е услугата "самоотчитане" - ти вършиш работата на топлинния счетоводител и за това му плащаш по още 2,80лв. на месец. Прилича ми на практиката през турското робство - турците идват да се нахранят във вас и после ти искат данък, че са си изтъркали зъбите.

Много. Тези от техем нищо не казавт. Искаш да си направиш проверка не ти дават данните на ползватели и не ползватели. Мери се в единици, изчислява се в KW плащаш в лева. Не искат да мерят точно в сезона за да спарт злоупотребите, а и не съдействат, даже саботират ако решиш да правиш проверка на блока си. Никаква съдействие от тези счетоводители.

Откакто си сменихме уредите за отчитане с дистанционни, не сме получили нито една фактура, но сметките си изкачат в ИзиПей. Изобщо не знам какво плащам. Но и да знам, все тая. Ако някой ни освободи от Топлофикация, тогава ще е истински национален празник.

измислиха тези топлинни счетоводители да се намери работа на уволнени и пенсионирани служители на Топлофикация, НЕК и МЕ. В Топлофикация има достатъчно персонал дето си клати краката и получава високи заплати, да бъдат така добри да си вършат работата. От междинно звено няма никаква полза, само вреда, и то вредата е за нас, потребителите. Е, всъщност има полза - за счетоводителите!

Всекакви разсъждения по темата са обречени на провал! Г-жа Ковачева трябва да поиска какъв е бюджета на всички" топлосчетоводители" и в отличие от управляващите отворковци,които не се научипа да пишат, но смятат много добре/ със съучастници/ и да обясни на целокупното българско население,че този бюджет е допълнително оскъпяване на цената на топлото. Щото, г-да юнкери , нали се сещате - не може апартаментите да променят геометрията и размерите си, данните за отоплението са в едни измислици и направо се чудя, защо тези хора не са заключени по каушите, защо не им са запорирани сметките, защо др. Борисов не признае,че техните заплати / определено утвърдили се гадинки/ са по големи от неговата, ама да не го компенсират.....Изобщо и въобще , г-н Борисов, нещото е много объркано, спескано и песимистично. Навремето са докарали един подпоручик да бъде княз у нас, Вие все пак стигнахте до "капитан" в онези времена. Дръжте се по сериозно!

Уредите за дистанционото отчитане трябва да са собственост на ВиК и Топлофикациите,както това стана с Електромерите на електроразпределителните дружества.Този закон мирише на сделка с определени хора за печалба от уредите,така както стана с първоначалното закупуване преди години на касовите апарати.Сина на един министър от СДС внесе първите касови апарати и се захлеби горкия.

натоварва най-малко с минимална работна заплата плюс всички осигуровки. Методиките на изчисление се пазят в тайна и не са оповестяват на тия, на които взимат парите! Ползвам 4 климатика инверторни почти постоянно на 24 градуса. От щранговете на парното 5 броя се затоплят максимум 2 и то нощно време, а при по-топло нито един. Имам вътрешна изолация на задоволително ниво и топлинни загуби от мен към съседите. Плащам сградна инсталация и дори отоплявам. Топлинните счетоводители не искат дори да коментират, а и според мен не си струва, защото ще спечеля само ядове и загуба на време. Пледирам премахване на тая паразитна структура, създадена да осигурява работа на хиляди "наши човеци"!

И една добра печалба.

Цялата издръжка на фирмите за топлинно отчитане се прави от потребителите.Въпроса е има ли нужда от тях!Преди Топлофикация се справяше без тях!

Дистанционното отчитане е удобно, но при условие топлофикация да си монтира устройствата по радиаторите, а не да задължават абонатите да си ги купуват и монтират. Справка електроразпределителните компании или цифровите телевизии, които сами си монтираот електромери или телевизионни устройства. Откъде накъде абонатите ще им плащат устройствата, като искат дистанционно отчитане, да си ги слагат сами.

Ние си немаме отделен топлинен счетоводител. Топлофикация прави всичко - тя топлоснабдява, тя изчислява, тя изравнява. И мисля така е по-добре.

Тязи държава няма ли правителство? Защо нбякой друг трябва да посочва грешки, прозрачност...

НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЗАСЕЧЕ ОТ ПОТРЕБИТЕЛЯ И ЩЕ СЕ НАЧИСЛЯВА ПРОИЗВОЛНО !!!

Що бе, батка, точно обратното - има си показания в кW/можете да си го гледаш всеки ден и да си записваш показанията. Не е като ония по радиаторите с някакви виртуални импулси.

ДА СИ СТАНА ТОПЛИНЕН СЧЕТОВОДИТЕЛ САМ НА СЕБЕ СИ ;) НЕ ЗНАМ ОБАЧЕ НА КОЯ ДАТА СЕ ОТЧИТА, ТАКА ЧЕ ВСЕКИ ДЕН С МОЛИВА, Ь !

Какви глупости пишеш? Тези уреди не могат да отчитат реално потребената енергия, защото не са топломери! Те също отчитат някакви виртуални числа, които след това се събират и разпределят както до сега, но щели да го правят ежемесечно. Реално потребената топлинна енергия се отчита единствено от топломера, който е на абонатната станция или от индивидуалните топломери, които са монтирани на входа на вътрешноотоплителната инсталация на апартаментите с индивидуално топлозахранване, които са единици на фона на общия брой топлофицирани апартаменти.

Не знам аз ли съм тъпа, ама нищо не рабрах, какво означава омбудсман и какво е топлинен счетоводител?

Спри да коментираш под нереални за пола ти никове.

Това, което публикува топлинния счетоводител в документите си е толкова при/о/зрачно, че ти се чувстваш като един абориген се е чудел как автомобилите ( които са като каруците) се движат без коне!

Колко ни струва топлинният счетоводител? - колккото ни кажат и ние плащаме като попове !!!

Kenn1111

Таплинните счетоводители са ненужно звено което само дига цената на услугата.Отдавна трябвашее да бъдат премахнати.

И кой ще разпредели разхода за парното между абонатите на една абонатна станция? Аман от професори.

Този който произвежда,транспортира топлоносителя и който поддържа абонатните съоръжения.Така беше преди доста години,но с топлинните счетоводители скриват безратицата.

Топлофикация да си назначи на щат колкото иска счетоводители и да им плаща от приходите си. Като иска дистанционно отчитане, да си плати сама и уредите. Аз нито съм искал тръбите да преминават през хола ми, нито съм искал да сменям уредите за отчитане. Щом отчитането ще става по - бързо и точно, за какво са тогава толкова дружества - паразити!

точно така те са напълно ненужни

Колкото и да е, все е ненужно - тоест неразумно много. От такива "посредници" по пътя производител - потребител цените растат по няколко пъти. И това е валидно за всяка една стока.

Топлинния счетоводител е като адвоката... Двама се карат за една крава, единия я дърпа за рогата, дръгия за опашката... а топлинния счетоводител тихичко я дои...

Ххааха,сетихте се!Откога пита аз,за чий са ни тези топлинни счетоводители!?Надуват цените,неясни сметки,прогноза с гледане на боб и т.н.В цената на парното влизат техните заплати,осигуровки,офиси и всички разходи!Ясно ли ви е!?Те са на наша издръжка!Как ток и вода могат да се отчитат всеки месец с инкасатори или онлайн,а тия -междинно звено между топлофикация и нас,никому ненужо!Докога!?!?

Това не е вярно. Целият вход сме с дистанционно отчитане от години и пак сметките си ги пишат както искат. Независимо дали пускаш радиаторите или не. То във фактурата си пише, че пак са прогнозни.

Прогнозни са, защото не ползвате услугата са ежемесечно отчитане, бай ганьовци. Стискате се за 1 кутия цигари на месец да са ви реалните сметки и после другите все са ви виновни. Дано се приемат със закон задължително месечно отчитане и да се приключва с драмата на неграмотниците, които не разбират как се оформя сметката с един отчет на сезон. Ама който си е тъп, ще си плаща допълнителните 5 лв. на месец.

Изобщо не е вярно, което пишеш. Прогнозни са, пише черно на бяло, по причина на база консумираното от предната година. И на месечна база да са, пак ще са прогнозни. Да не си мислиш, че има нещо, което ще поевтинее. На това отгоре при 5 уреда, плюс ДДС няма да е една кутия цигари, а по 5 плюс ДДС върху цялата сума! Та тъпия май си ти!

Месечен отчет За точно разпределение на постъпила в сградата енергия е необходим отчет на всички уреди (разпределители/ топломери, водомери за топла вода), монтирани в имотите към една абонатна станция. Понякога една абонатна станция е обща за два или повече входа. Тогава това условие важи за имотите от двата (или повече) входа. Най-сигурният начин за отчет на всички уреди за дялово разпределение е дистанционният. При него липсва субективният фактор: Отчетът не зависи от присъствието на собствениците или наемателите на имотите; Не създава затруднения на собствениците/наемателите да отсъстват от работа или да прекъсват отпуската си за осигуряване на достъп на отчетник; Данните се пренасят автоматично от устройството за отчет в софтуера за разпределение, няма риск за човешка грешка в отчета или въвеждането. При пълен месечен отчет на всички уреди за дялово разпределение не се изготвят изравнителни сметки (Наредба за топлоснабдяване). Месечните фактури от топлофикационното дружество са по реален отчет, няма прогнозни начисления. Препоръки за преминаване на месечно разпределение: Изготвя се протокол с решение на общо събрание от минимум 2/3 от етажните собственици за преминаване на месечно отчитане и месечно разпределение на топлинната енергия; Упълномощен представител от общото събрание подписва договор за месечен отчет с Техем; Монтаж на дистанционни уреди за дялово разпределение (разпределители/топломери и водомерите за топла вода) във всички имоти към абонатната станция. След одобрение от топлофикационното дружество Техем изготвя изравнителна сметка за предходния период и започва месечно отчитане. За цени и условия

Аман от професори по всичко, вземи се гръмни ти, глупак.

къв инжЕнер си, ти си обикновен моше-нник.

Си хвърли дипломата,ако я имаш наистина

дайте шанс на хората от панелките да се 'отписват' самостоятелно, апартамент по апартамент. стига с тея глупости, че крадели от съседите топлата пръдня. така монополиста ще има отпор.

Да се отписват от апартаментите, тези сгради така са проектирани.

В Полша са въвели такава система за отчитане всички са се отказали от ТЕЦ, след което бързо- бързо са оправили нещата.