17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Чуе ли работодател, че кандидат за работа е завърнал се от чужбина кандидат за работа - шансът за работа е кръгла нула, колкото и да е добър в професията си !!

Да има яки връзки!!!Оказа се ,че дъщеря ми ,която завърши в чужбина-магистър ,работи там и се върна тук,защото искаше тук да работи-не беше подходяща за много от фирмите,в които кандидатства!Дори в чуждите фирми тук,шефовете са българи и не искат учили в чужбина за подчинени,защото знаят повече от тях.Защото навън се учи,за да знаеш и да го прилагаш в практиката,а тук се купуват дипломи и се назначават "наши " хора!Тя се върна обратно там и няма намерение да се връща!Смешно ми е като чуя и чета,че ги чакали да се върнат и да работят тук!Никой никого не чака!

Да е гъвкав и адаптивен.... демек като го назначат за една длъжност да изпълнява поне още три!

да не е руски шпионин.

"Кои са най-важните качества, които трябва да притежава идеалният кандидат на старта на кариерата си? " Правилният отговор: Да е роден в правилното семейство.

Точно казано.

Прочетох всичко от горе до долу. Имам чувството, че сте приписали изискванията на всяка една фирма в обявите за работа. Същите, даже и за касиерка в Кауфланд.

бързо за палците...

Да е с връзки, от комунистически произход.

Никъде не видях, да не е меркантилен и да иска да работи заради възможността за самоосървършенстване, а не заради презряните пари....

Да владее поне 3 чужди езика, високи IT умения, да има поне две магистратури, да има желание да работи по 12 часа на ден и да не иска повече от 800 лв. месечна заплата.

Да е на 25 години и да има 35 години трудов стаж!