Какво ще загуби България, ако затвори въглищните централи след 3 години

Страната ще се превърне от износител във вносител на електрическа енергия, тъй като ще възникне сериозен недостиг, смята Асоциацията на топлофикационните дружества в България (АТДБ), която коментира ситуацията

Обратно в новината

Коментари - Какво ще загуби България, ако затвори въглищните централи след 3 години | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

нищо няма да загуби...продажни политици ще станат милионери а киловатчас ще стане някъде към шев...добре де 50 евроцента...и българина ще яде 1 път на ден..

от същия този не0либерално-джендърски елит, затварящ въглищните централи излъчиха и продажниците затворили 3&4 реактор на АЕЦ случайност? съвпадение ?!

Поредната дб гнида,дето умира от кеф да затваря нещо. Кви са тия хора бе?

"Нови съоръжения не могат да бъдат построени и внедрени в експлоатация в рамките на 1-2 години." Ами то ако не се започне процеса, никога няма да дойде момента в който да стане за 1-2 години... Тези проблеми ги предъвкваме вече повече от десетилетие и никой не е стартирал не е стартирал нови проекти...

Да "благодарим" на сините комунисти от ДБ, че не допуснаха да се построят още ядрени мощности, които между другото, при тия цени, досега щяха да са се изплатили. Тия никога не са действали като български депутати.

Преродени душмани на българите, сър!

Всъщност, Сергей Станишев спря АЕЦ Белене, подари на русия оригиналните реактори и с насрещния подарък си взе къща на Женевското езеро. Въпросните реактори вече 12 години работят до Москва.

1. От нас не зависи дали ще си затворим заводите, АЕЦовете или ТЕЦовете. 2, За Европа е по-добре да ни продават ток и ние само да купуваме…а и не само ток Хайде сега познайте какво ще стане…

За Европа е по-добре да си купи самоебачка - вибратор, защото БЪЛГАРСКИЯТ Е СУРОВ КУРав.

И ТАКА- СЛЕД ЗАТВОРЕНИТЕ 4 ЯДРЕНИ РЕАКТОРА СЛЕДВА ЗАБРАНАТА НА ВЪГЛИЩАТА.. ОСТАВА 5 ПРОЦЕНТА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ОТ ВОДНИТЕ ЦЕНТРАЛИ... БРАВО, ВИЖ КАК ХУБАВО НИ КОМАНДВАТ КАК ДА ЖИВЕЕМ! ДА СЕ ЗАПАСИМ СЪС СВЕЩИ. .

Какво България ще загуби незнам, но знам, че въздухът ще стане по чист и белодробните заболявания ще намалят !

С тия измислени храни по супермаркетите, има да чакаш. Хем ще ти стане още по-скъпо, хем ще ядеш още по-големи боклуци.

Ако нищо не произвеждаме и намалеем до 1 милион хора в БГ ще е още по-чисто

На теория трябва да е така, но...През уикенда бях в Стара планина. Минах през едно селце, през което не минава автомобилен път, само железница има. Разгледах некролозите, Ами повечето починали хора бяха на по 72-77 години. Очаквах да има столетници, ама нейсе....

Статистиката говори друго. С наличието на евтина и достъпна енергия се увеличава продължителността на живота. Преди 70 години, когато не е имало мръсен въздух, но не е имало и евтина и достъпна енергия, продължителността на живота е била доста по-малка....

Доста си се назобил със "зелена" пропаганда! Въздухът не се разпределя само върху "Зелена Европа"! Като ти донесе вятъра пясък от Сахара или сяра от изригнал вулкан....и вулканите ли ще затапвате?

Въпроса не е в спирането на въгледобива и работата на ТЕЦ-те а в спирането на емисиите от вредни газове. Темата не е от вчера а от присъединяването на БГ към ЕС като съвсем ясно се дефинира през 2013г. от ЕК. За изминалите близо 10 г. какво се въведе в експлоатация в ММИ и ТЕЦ - те - американските МИ 1, МИ 3, държавната МИ 2 и частните ТЕЦ Брикел, ТЕЦ М3 и топлофикациите за да се реши техническия проблем ако не към нулеви емисии то близко до това? А ръководствата на държавните БЕХ, НЕК и т.н. какви планове и проекти подготвиха, по лесно беше просто да се плащат квоти за емисии нали ги плащаме ние, да не говорим защо без никакви въпроси се заплащат квотите на т.н. американски ТЕЦ-ве - те не трябва ли да ограничат емисиите. Проблема не е във липсата на технологии, време или средства а в липсата на компетентност и невероятната корупция която ще ни унищожи.

_stankow

"Спорът за и против удължаването на живота на въглищната енергетика в България се води от години" Абсолютно никакъв спор няма, че не бива да ги затваряме. Даже и Соломон Паси да питате, няма да се обяви "за затварянето". Ще го извърти някак си. Дойчевелецът Ивайло Дичев да питате - и той няма да каже "да", само ще изпсува нещо по професорски българите, това му е хоби и препитание. Затварянето е просто по желание на западните екотерористи - Габриели, Бербоци и Урсули. Едва ли може да се намери нещо, което да причини по-тежка вреда на българските национални интереси. За стотици милиарди. Дори затварянето на малките реактори (общо 1.6 гигавата мощност) не може да се сравни с това предателство. Българският народ трябва да бъде единен. И ще се пребори за своята собственост. Която нашите бащи и дядовци са гладували, за да построят. Позицията на немците е лицемерна и затова слаба - те самите отварят техните атомни централи и отложиха за неопределено време затварянето на въглищните си мини. Поляците също казаха - "абе я.... " и прекратиха всякакви намеси да им дават акъл какво да правят с техните въглища.

Да инвестират в системи за събиране и съхранение на CO2 и ще си горят каквото искат. Ама за това пари и желание трябва а те нямат и двете.

_stankow

Като инвестираха в системи за улавяне на серния двуокис и какво стана ? Пак искат да ги затварят. Защото не е въпрос на CO2, а на американски интереси. За да си продават американците техните енергоносители - втечнен газ и ядрено гориво. Скъпо и прескъпо. Тройно, четворно. Дреме им на янките за нашата природа !

КАК СЕ ВРЪЩА БЕБЕ ОБРАТНО В ... ФАНТАЗИИ НА ТЕЗИ, КОИТО ЗАМЪРСЯВАТ ОТ 100 ГОДИНИ.

ЗАМЕНЯТ СЕ 40% ОТ ВЪГЛИЩАТА С БИОМАСА 2 И 3 ГЕНЕРАЦИЯ И 40% ОТ СО2 ЕМИСИИТЕ СЕ ПОКРИВАТ. АМА КОЙ ДА ПИТА БАН.

Не слагайте под общ знаменател всички въглищни централи! Не ноже да сравнявате 70 годишни централи, строени по руски модел и в момента собственост на Ковачки, който не влага нито стотика, а само цоца от тях, със новопостроени централи, с мисъл за екологията, като AES. Не до 3 години, а веднага трябва да се затворят 3-те централи на Ковачки. Така ще се намалят вредните емисии наполовина, а прозивидството на ел. енергия няма да усети липсата им. Останалите централи, могат да работят още 10 години.

Наясно сме кой е "поръчал" тази статия. В ТЕЦ-овете има не малко инвестиции, затова няма как да бъдат закрити, но това не се споменава в статията. Много точно сте описал от кои "мощности" България може да се отърве, за да намали вредните емисии с 40%.

Ще загуби правото си да няма режим на тока... както и част от енергийната си суверенност ставаме зависими от съседи...

Мен ми е мъчно и аз тия дето правят аудио касетки, ДВД-та и БлуРей, ама и те трябва да се преквалифицират, нали? Или за миньорите ни е по-мъчно и те не трябва да се преквалифицират? Ако искате да не учите след като почнете работа, станете полицаи или политици.

Аз искам да дишам "чистите" газове от горените отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ "Брикел" - наше момче е неговият действителен собственик. Затова се пишат статии какво ще "загубим", без да изясним какво ще спечелим. Никой не е казал, че ТЕЦ-овете в Маришкия басейн ще бъдат затворени. Задължението е да се намалят с 40% отделяните вредни емисии. Върнете се на първото изречение и ще разберете за тези емисии много неща!!

Няма страшно, поръчал съм 2 танкера с ток директно от САЩ

Ама ще имаме батерии, най-много в света, по технология, която не съществува....ще ги доставяме през пет моста на Дунав, и през С. Македония със самолети...кикикикикики!

Правилния въпрос е какво ще спечели? Ще спечели внос на ток от АЕЦ Акую от Турция

_stankow

Турция договори с Росатом строеж на още една централа - край Синоп. Ще внасяме от турците и ще плащаме ...

50 фирми прекупвачи на електроенергия ще фалират

Дотогава ще бъдем на либерален пазар. Тоест през няколко посредници и цена нерегистрирана от държавата.

Взеха милиардите евро от плана за възстановяване сега с тях ще плащат вносния ток още 500 години.

НИКОЙ НИЩО НЯМА ДА ЗАТВАРЯ ПРОСТО ОТ ВЪГЛИЩА ЩЕ МИНАТ НА ГАЗ..НЕДЕЙТЕ ЛЪЖЕТЕ ХОРАТА

a откъде ще изкопаме газа бе тъпунгер. Знаеш ли каква инфраструктура, ще се строи да се докара газа до централата. А въглищата са там на място, залежи...копаш и хвърляш в пещта. При теб май мозъка на нивото от приказката "ори, мели, яж"

_stankow

Ами като се затворят 40% от централите, значи да се намали с 40% добива на въглища от Мини Марица Изток. Да се съкратят 40% от хората там, да се намалят с 40% приходите от въгледобив (тъкмо сега са рекордни). И тези 40% собствени въглища да се заменят с американски газ. От който мегаватът се оскъпява 2-3-4 пъти. Тоест, вместо да печелим, да започнем да плащаме ...

Когато губиш , не се знае какво печелиш. С две думи:ЕНЕРГИЯТА НА БЕДНИТЕ, която президентът на САЩ забрани 2012 година за целия свят.

Кой ти мисли за след 3 години. Битката е ден за ден, да се изцоцат парите от плана. След 3 години всеки ще обвинява другите. Обаче началниците не са прости, щом сме обещали ще трябва да се затваря.

Само ще спечели същото, като след затваряне на блокове 1-4 на Козлодуй.

Нищо не губи. Само печели. Разпран пръдляк.

Е как какво - милиарди ще загуби, но какво са за нас няколко стотин милиарда ? Джобни пари просто - не си струва труда!

А можеха да работят още ония 1760 мегавата в Козлодуй и да се пуснат в експлоатация и два хилядника в Белене и при тая нищожна българска икономика щяхме да сме най зелената в Европа, да печелим от износ на ел енергия и емисии. Ама пусти дупедавци.

Не ни е нужен ток, затваряйте всичко.

Пълни глупости от енергийнат амафия. Ще загубим замърсения въздух около ТЕЦ-овете на въглища. Едно от най-мръсните производства. "Специалистите" по копане на въглища могат да си намерия работа която много по-малко застрашава живота им. Енергетиците също има къде да си намерят работа, с развитието на умните мрежи и зелената енергия има сериозна нища от кадри в енергетиката. А ток ще се изнася и след ТЕЦ-овете

има мафия, която ни лиши от Белене. не от лагера, а от централата. същата мафия се погрижи да не отваряме нови, но да затваряме стари блокове в Козлодуй. а ток си трябва.

Ей такива дебилчета управляват тая държавица!

Булекзит и тричане за Урсула фон Лайнанен.

стига с тази пропаганда ! колкот и да е прост народа, кат почнем тука-има-тука-нема с тока... сещайте се кого ще потърсим и какво ще му баем

Като нещете втора АЕЦ

Господарите не дават. Имат други планове за територията. Но тъпия народ, не вижда на къде отиват нещата.

Ти колко деца имаш бе, мамин златен?

Тъпият народ прогледна ... и Господ българина Чу канският му вик. От 24 - ти февруари т. г., надига "палачинката" за да я обърне ...