Какви документи са нужни за соларен бойлер или панел на покрива?

Предстои да видим как новите законови промени ще облекчат поставянето на ВЕИ за собствени нужди

Обратно в новината

Коментари - Какви документи са нужни за соларен бойлер или панел на покрива? | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Уважаеми сънародници! Евроатлантическата пасмина ("бившите" комунисти) никога до сега не се е интересувала от състоянието на народа и държавата си! Тяхната движеща сила се била винаги ЛАПАНЕТО НА ПАЧКИ И КЮЛЧЕТА (ОТ КЪДЕТО МОГАТ), С ЦЕЛ ПЪЛНЕЖ НА СВОИТЕ БАНКОВИ СМЕТКИ, ГАРДЕРОБИ И ЧЕКМЕДЖЕТА! Като се има предвид горното, а и като оставим на страна фактът, че тия "еко" централи ще са абсолютно недостатъчни за да стоплят съответното домакинство, трябва да обърнем внимание на по-важен факт, който ни представят така помежду другото!!! Забелязвате ли, че бройката за помощ на домакинствата е едва 10хил?! Това прави ли дори малък град в България??? За кой по-напред ще стигнат тия субсидии?! Друг е въпросът за умишлената бюрократична тежест, която мафията е наложила над бъдещите кандидатстващи, именно с цел да се откажат още преди да са започнали с документите!!! В БЪЛГАРИЯ Е КРАЙНО ВРЕМЕ ДА ИМА НАРОДЕН СЪД ЗА ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЛИ В ПОСЛЕДНИТЕ НАД 30Г, КАКТО И ЗА ТЕХНИТЕ ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНИ ИЗБРАННИЦИ! ЕДВА ТОГАВА ЗА БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА НАСТЪПИ ПЕРИОД НА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И ПОДЕМ!

Не си хвърляйте котлите и камините. С фотоволтаици няма как да се отоплявате. Няколко крушки, телефоните, компютрите и телевизора ще ви запалят и то през топлите месеци. Зимата не работят, защото няма достатъчно слънце. Най лошата и тъпа инвестиция която съм правил, подведен от псевдонаука фалшива пропаганда....

В тия изисквания, не разбрах, трябва ли да декларирам, колко пъти чукам жена си ?

То няма слънце те за панели се сетили... Безплатен обяд от правителството няма.. Ще ви съберат пречките на дърва и ще умрете от студ и глад

АЕЦ и тока по 2 стотинки, тва е.. климатиците че си ги купиме ние.

на живеещите в робските държави: Чеснит Ви капитализъм!!!

Защо тези инсталации да са САМО за собствено ползване, а излишнта енергия ЗДЪЛЖИТЕЛНО да се ПОДАРЯВА на електроразпределителното дружество, която да я ПРОДАВА на съседите ви?! В нормлните държави се прави "счетоводство в киловатчасове" и отдадената в мрежата енергия се приспада от потребената. От това имат полза както домакинствата, така и ЕРП, защото дневната тарифа е по-висока от нощната, така че електроенергият произведена и отдадена през деня, ще бъде продадена на някой потребител по цени за "дневен ток", а в последствие потребената от домакинството енергия през нощта ще бъде оценена по тарифата за "нощен ток".

ЗАЩОТО ........Да ти обяснявам няма смисъл!!!!

Не разчитайте на тази глупост. Помислете дали ще имате "излишна енергия" през студените месеци например... Няма да имате... Нито разчитайте че ще правите мушанлъци с отговорника на енергото в района. Оставете тези утопии....

Не разбирам как тези панели ще ме греят, ако премахна камината. Не дават финансиране за термопомпи например ( които почват от 10 хил. нагоре) и климатици. Т.е. имаш някакъв ток, но да се грееш не казват на какво. На духалки? Не става!

Климатикът Е "термопомпа".

Ще разбереш ,но след като напълниш гушите на фирмичките за фотоволтаици и си платиш таксите на кожудерите.Ще се топлиш заедно с надеждата в спалния чувал докато един ден не разбереш че си в капанчето.

Първо държавата да разреши проблемът с монопола на енерго-дружествата, така че всички ние да излезем на свободния пазар както е навсякъде по белия свят...и чак тогава да мислим за фотоволтаици. Иначе НОВА наскоро направи репортаж от Нидерландия, където всичко се казва ясно и точно, и как да се приложи у нас. Демек имаме готово ноухау. Но това значи да можем да сме на свободния пазар, за да купуваме или продаваме на мрежата (изработената от нас енергия). Но определени хора с подписите си , са се погрижили това да не стане скоро. И тези хора се знаят много добре. Но никой не смее да разбута блатото.

Стига с тези панели и с тези кражби.В Англия на всяко семейство зимата им са им отпуснали Валчериза 68паунда не знам колко са в левове , но ако си изгорил енергия в повече си доплащаш.А тук пак кражби,Ами да отпуснат по80лева валчер за всяко семейство,а останалото да си го доплащат.

ваУчер, що шляпаш глупости бе? Отпуснали по 68 паунада ама до кога? 1, 2 или 5 години? Или до живот? За какво са тия паунди? Ток, вода, отопление? За какво точно стигат?

Какви ваучери,какви 5лева ,пьлни глупости говориш,

До тук добре, крадците от парламента отпускат 240 милки, и започват административните въртели,тъпи блондинки и умрели бабички ще връщат мераклийте по 100 пъти, а и от кога депутатите почнаха да разбират от тези панели, та започнаха и акъли да дават, страх че веригата фирми за ток и парно малко ще намалее, вместо да помогнат с тези панели, те гледат предварително да се откажеш, и понеже тези пари са от Европа, някой ще си ги включи в сметката, това е цялата далавера

Да раздадат по един спален чувал на всеки и се решава проблема с отоплението - евтино и с нулеви емисии.

Само ако спалния чувал не се отваря!

250млн на 10000 домалинства не е 16500 общо ,...а 25000 как са го преценили едното макс да е 15000 а другото 1500???

Много лошо задават лимит 15000лв, цената може да е много по ниска .Например 6-7 хиляди на апартамент за целия вход.

Цените са много по високи. До 10 кв за инсталация с монтаж на покрива са над 20 хил.. Отделно за котле или някакви уреди за да ползват тази енергия и да се грееш. Но не казват, ако не стигнат парите от първата група, ще чакаш ли друго финансиране до 2025 година? Или си даваш над 30 хил. и чакаш 30 години да се изплатят.

Още не са измислили как да откраднат парите, та се се пишат глупост след глупост, за заблуда на електоралните единици.

Какви пак изисквания, лица, чертежи и разни други глупости! УВЕДОМИТЕЛЕН РЕЖИМ означава изпращам до общината е-мейл с копие на лична карта и нотариален акт и готово. Правя инсталацията, изпращам фактурите и ми изпращат парите по сметката. Като гледам как се подготвя обществото ще стане като санирането, едно нещо което струва 10000 лв. ще го надуят до 100000лв. и задължително определена от кмета фирма ще ти продава и монтира панелите. Вие какво мислите, че ние ядем доматите с колците ли, това увъртане и забавяне сега се прави за да се измисли как да върви далаверата.

Никой не коментира възможностите за монтаж на покривна конструкция на фотоволтаик 20 киловат пик? В идеалния случай при КПД 22% от един квадратен метър получаваме 220 вата.За 10 киловат пик са нужни 45.5м2.За 20 киловат пик 51м2.чист юг.

Грешка ,за 20 киловат пик. 91 м2

Рая Лечева да редактира заглавието на статията на : Фотоволтаици за наивници!

Гледайте продължението на касовия филм "Къщи за тъщи", "Соларки за тъщи"! Гледай, защото парите ги плащаш ти!

Соларни за тъпаци,наивници! Така трябва да е озаглавена статията,Ани!

'баси логореята!

Ненужна администрация! Много крадци! Много голяма мафия! За чий к-р ми е всичко това?

Е порнография!

АЕЦ и тока по 2 стотинки, тва е.. климатиците че си ги купиме ние.

Патента за слънчевите панели е издаден през 1821 година. Защо от тогава до сега (200 години) никой не твърдеше, че това е бъдещето!

Защото е много малко КПД-то на фотоволтаичните панели (14-20%).

Увеличил си го почти двойно. А за себестойността нищо не си казал. Загуби, от където и да ги погледнеш. Далавераджийска врътка!

Когато произвеждаш ток! При загряване на водата КПД90%, правете разлика!

Поредната глупост написана от хора нямащи представа за какво става въпрос. Как ще се откажеш от старата система изцяло? Какво ще те топли и ще ти свети когато няма слънце? Дори да изградиш " система за съхранение", тоест батерии за ток или голям бойлер за топла вода те няма да те спасят когато 1 седмица вали или е облачно. И тогава?

Никой няма да се отказва от съшествуващи състеми за отопление. Инсталирането на някаква слънчева система за получаване на някакъв вид енергия е от полза. Помага, но поне за сега не може да замени традиционните източници на енергия.

С две думи - Кур капан...

За какво пък им е дотрябвала сметката ти за електричество от последните 6 месеца?

Соларните панели произвеждат най малко ток точно тогава когато ти трябва най много - а именно през късите и мрачни, студени зимни дни. Ток се произвежда около 4-5 часа на денонощието. През останалата час токът или трябва да дойде от скъпи акумулаторни батерии, или от ЧЕЗ. През лятото става обратното, панелите произвеждат повече от необходимото и ако ЧЕЗ не го изкупува, или го губиш или го използваш за копачка на биткойни. За битов потребител сметката не излиза

Ако не можеш да продаваш излишната енергия, например през горещото лято когато почти не ти трябва, при това на разумни цени си на голяма загуба за частен дом.

Поредното недоносче. Ако се отопляваш на дърва, първо не си кой знае колко богат, откъде 25-30 хиляди кеш? Второ, трябва да премахнеш съществуващото отопление. Какво правим ако цяла седмица през януари е мъгливо и количеството соларен ток е минимално? Мръзнеш като куче.

Имам следният, може би глупав въпрос... Ако се отоплявам на въглища и дърва какво точно ще покаже сметката ми за ток за 6 месеца назад, дори и те да са в отоплителния сезон??? Може би колко време ми светят крушките в тоалетната???

Искат ти сметката за ток от последните 6 месеца и фактури за покупка на дърва и въглища през последните 5 години. А защо ги искат? Най вероятно защото са олигофрени.

И ккво общо имат общинарите с фотоволтаици и соларни панели. Даже строежа на жилище до 200кв.м. трябва да е на уведомителен режим а не на разрешителен както в по демократичните страни.

Всичко е изчислено до стотинка. Няма никаква опасност от корупция. 100% от инвестицията, но не повече от 1 960.83 лв

По кая формулъ го сметна бе Грише

Не се хили ами чети. Хората са го сметнали.

Защо пишете пълни глупости и не казвате, още какво е нужно? За всеки подпис на документ, разрешително и прочее ще трябва да давате пари на ръка - подкупи. На всеки един чиновник. Иначе пръста няма да си помръдне. Един приятел прави фотоволтаична централа и ми беше разказвал, за каква корупция става въпрос...

Тая сметка е без кръчмар. Популистката идиотия да се предговора ПВУ, която всъщност облагодетелства статуквото в енергетиката и показва пръст на обикновените консуматори, води дотам, че никакви пари няма да постъпят за тия програми.

Не можах да ги прочета изискванията, камо ли да ги изпълня.

Така както го чета поредната безмислица обвързана с хиляда административни тежести. По добре човек изобщо да не се занимава

20 kw показват, че парите ще отидат по къщите за гости и хотелчетата на депотатите. Иначе, за едно семейство е достатъчно 10kw панели, но много важно е да са с батерии и термо помпа, за да има смисъл от цялата история. Материалите струват приблизително: Панели - 8 000 лв Инвертори МРРТ 2бр - 3 000 лв Батерии - 15 kw 8 000 лв Термопомпа - 10 000 лв. Общо основни материали около 29 000лв Ако се покриват 70 %, инвестицията от семейството ще е около 10 000лв за основни материали (без монаж и останалите дреболии, което ще бъдат още около 6-7000лв. Та такава система има смисъл ако искаме да постигем нещо. По европейската програма 15 000 евро, за 100 000 семейства ще са небходими 1.5 милиарда евро. Има ги като грантове, но депутатите няма да ги дадат за такива проекти, защото няма как да ги откраднат.

А сега сметни за същият ток който ползваш от енергото за тия пари колко време че че ти отнеме да си върнеш инвестицията.

По кои цени на тока, на свободния или регулирания пазар? ;) И преди или след като прехвърлят всички на токовата борса?

При годишна консумация от 6 000kw/h и цени на регулиран пазар 10 години. При цени на свободен пазар 2-3 години. (семейството инвестира около 16000 лева) . 16000 лева в банката ти носят точно нула лева на година. Обезценяват се с 20% годишно, т.е. след една година вече са 12800. Та така. Както ти харесва.

Та това са 1000 мегавата мощност колкото 6-ти блок на Козлудуй. Разбира се използваемостта е около 50% което обаче не е никак малко. Това означава един енергоблок от 500 мегавата. Инвестицията ще се използва за отопление през зимата, а през лятото за охлаждане (термопомпите могат да топлят, охлаждат и да топлят вода за битови нужди) . Една нормална държава би направила такава инвестиция - печелят всички, гражданите, държавата, околнота среда. Губят само далавераджийските елекро фирми на комунистите. Та мечтииии, мечти. Няма да стане у нас.

Към момента солар за бойлер ми изглежда много добра инвестиция. Останалото е изхвъряне, ако не си вързан към енергото или не си хижар. Западняците работят с кредитна система. Пари на ръка за произведен ток не се изплащат. За произведеното през деня, получаваш кредити, които можеш да ползваш нощем, когато няма слънце. Така се избягва най-скъпта и “мръсна” част от системата - батериите. Стимулира се да не го обърнеш на печалбарство и да не товариш мрежата с ненужни мощности. Най-ефективна за държавата е енергията произведена в и около големите градове. През деня потреблението там е високо, енергията няма нужда да бъде пренесена или съхранена. Най-голямото набутване за държавата е съборетина в нищото, която генерира ток, дето не се изразходва, а само товари мрежата. Пък и пари на ръка раздават за такова безумие…

ДА, точно така е! А специално в България, около София има прекрасна възможност за това. Например в близките планини където има достатъчно неизползваеми площи, които дори и за пасища не се ползват, чукари... там могат да се инсталират доста панели и да имаме свръх-производство на електричество през слънчевите дни. Предимството е, че тези терени се намират сравнително близо до големия консуматор - столицата. Намират се малко по-високо и се избягва запрашеността и мъглите, освен това се избягват най-долните и плътни слоеве на атмосферата. Така панелите ще са по-ефективни, с малко, но е по-ефективно. Когато имаме свръхпроизводство излишъка може да се ползва за производство примерно на водород. Водорода от своя страна може да се ползва за производство на други горими газове като метан и др. За целта могат да се ползват отпадни пластмаси, също налични в изобилие от големия град. Целта на производството на тези Въгле-Водородни газове е съхранение на енергията и че за тях вече имаме иградени мрежи за транспортиране и начини за ползване. Например метана може да се вкара в газовата мрежа. Ако има газове от типа на пропана и бутана те могат лесно да се втечняват и ползват за автомобили и т.н. В крайна сметка можем да оползотворяваме и много от отпадните пластмаси. Може някои да кажат, че това няма да са нулеви емисии на СО2, но пък е по-добро и по-чисто отколкото поддържането на батерии или директно изгаряне на пластмаси.

Ще се иска ли документ за застраховка срещу градушка .

E kak хем фотоволтаици хем 7и 8реактор в Козлодуй. Съвсем ще прегреете планетата. Направете си покривите и дворовете черни и ще видите какво ще стане с градусите наоколо.

Направено е за наши хора, които ще подадат нужните документи, ще съберат преференциалните точки и ще им подарят парите за фотоволтаични системи. Как ако си на дърва и въглища ще имаш голяма сметка за ток? И ако си къща, която отопляваш с твърдо гориво дали изобщо ще ти стигнат тези 10 и защо 10МВ? И защо в България политически не се реши излишната енергия да се дава на ЕРП-тата, търговците или друг, които в последствие да ти я приспадат от общата сметка от нощната или общата консумирана от домакинството енергия от тях, а е нужно да се утежнява финансово с батерии за съхранение??? Тук е чист лобизъм за батерии и никаква мисъл за оптимизация, модернизация на енергийния сектор. Защо ще се плаща за батерии, които може да ги няма, което води до поевтиняване на системата, в последствие няма да се налага събиране, рециклиране и унищожаването на тези бързо умиращи сега спорни батерии?

Е как сметна, че батериите са евтината част в системата. Ами не са !

Тягов акумулатор 200 лева максимум, литиево йонен - 1000 лева минимум за един и същи капацитет. Вярно литиевият е с много по-малък обем и контролерите са направени да работят за литиеви, тоест допускат по дълбоко разреждане(вероятно).

Всичко това ми звучи като да накараме баламите да похарчат некой лев, а ние да откраднем сухото или да го прелеем в нашенски фирми ...

Всичко е безплатно,само където трябва да се ходи по по мъките няколко месеца. За това бухай кюмур в котела и майната му на Драгалевския гърбав Ай дук, за туй що държавата изкорми и докара ни до тук!

Първото и най вече е да вземем по една сопа и да дойдем да ви покажем че сме български граждани!

Идвам

у бугаристан точно документи не требат; искаш - слагаш си

спираловидно един черен,армиран маркуч на гаража,34 кв.м. И лятото имаме гореща вода за 3 домакинства! Инвестиция 320 лв. Това горе е поредната бюрократична,побългарена щуротия! Мноооого чиновник ще се нагуши,мнооооого корупция пак! Ще си махна котела за дърва,та да си заредя телефоня???? Ха-ха-хаааааа!

От двайсет години имам 80 литрово черно казанче от бойлер на балкона в града и около 6 месеца ползвам топла вода - инвестиция от няколко тръби за свързване и труд. Повече не ми трябва.

Соларните автономни системи за къщи и малки обекти са за КЛИМАТИЦИТЕ. Които основно натоварват ел система, примерно в САЩ. Защото бойлер, отопление на парно или въздух, сушилня, барбекю са на природен газ. Целогодишно. Но климатиците са само на ток. И фризерите. Те натоварват до предел ел система през лятото. Да си топлиш бойлера на соларни панели е йезуитстване. Едно 4 членно семейство не може да се изкъпе с 1 бойлер на слънчеви панели(не мечтя дори за вана), .съдомиялната да измие чиниите и да се изперат дрехите в пералнята. И от време на време, целодневно да се ползва миене на ръцете. Не говоря изобщо зимно време да си измиеш колата от солта с топла вода от маркуча....

че нищо не ти се разбира тая ваксина бая те е увредила

Объркващо е обвързването на финансирането с начина на отопление... Защо човек ще си хвърли примерно котела на дърва или пелети когато си сложи фотоволтаици нужни му за осветление, готвене и зареждане на домашна електроника?

10kWp система с все инсталация и разрешителни е около 55000лв, това без батерии. Вие покривате 75% от 15000 т.е. 11250. Плюс това е приложимо само за хората с къщи. В блок е изключено да можеш да сложиш соларна система.

Това са 20 панела, 10 000, отде ги направи 55 000 само ти си знаеш

А не може ли просто да си сложа панелите и бойлера без да питам никого? Особено ако къщата си е моя, покривът си е мой и ползването на енергия е само през деня?

Дублираща ел инсталация в къщата може и да може. Иначе няма как

Контактори, които да превключват главния към инвертора или напрежението от енергото, зависи от напрежението на соларната инсталация или по часовник, аман от дилетанти с мнение. Прави се с най обикновен процесор от типа на пиковете

Може. Ама като го сметнеш полза няма. По-добре тия пари в изолация или термопомпа или и двете.

Добре ще е ако всеки може да има достъп до пазара на електричество, или поне ограничен такъв. Например, монтирате си соларни панели на къщата и произвеждате ток който подавате в мрежата. В момента вие не ползвате тока, но някой друг ще го ползва. Всеки месец се прави отчитане. Ако сте изразходили повече и произвели по-малко то вие ще заплатите на ЕРПто само разликата между изразходено и произведено. Ако обаче сте произвели в повече от консумираното, то тогава ЕРПто ви заплаща разликата, но примерно на половин цена. За същото електричество ЕРПто е получило пълната цена от някой друг и би трябвало да е на печалба. Така вие имате сметка да инсталирате мощност която приблизително да покрива вашите собствени нужди, защото вие като краен потребител заплащате най-високата цена. При подобна схема ЕРПто също ще печели, а енергията няма да се губи или инсталираните панели няма да бездействат. Вие също ще си направите сметката дали ви устройва цената по която ще ви изкупуват излишъка. Това е важно от гледна точка на голямата разлика в консумацията зима-лято. Например инсталирате значително голяма мощност. През лятото произвеждате много повече, но НЕ е редно да искате да си е ползвате през зимата, защото някой трябва да ви е съхранява, а това струва пари. Именно за това отчитането и разплащането е редно да става месец за месец. И ако сте инсталирали голяма мощност може да изкарате едни пари през лятото, а през зимата ще си доплащате защото не можете да произведете толкова колкото сте консумирали. Или ако през лятото сте продали 2000 кВт/ч то през зимата с тези пари ще си купите 1000 кВт/ч. При подобна схема много повече хора ще бъдат въвлечени да инвесртират собствени средства, защото оборудването за което плащат ще се използва по-пълноценно Й в тяхна полза и в полза на обществото. Т.е аз мога да си монтирам панели не само за бойлера, ами доста повече, защото в момента в който не ги ползвам, те ще ми носят някакъв приход. Добре ще е управляващите да се замислят над пдобна схема!

Са ел панелите, особено от този тип. Безмислени са за системата защото не осигуряват никаква гарантираност, а и балансират само до местния понижите мен трансформатор - Т.е. Няколко други къщи в района. За националната сигурност е важно системата да е национална, държавна и да има централно управление, иначе няма никаква сигурност в тази система

Може да имаш малък личен ПАВЕЦ - той ще ти балансира потреблението ден нощ, както и ако е по-голям - лято зима... Стига да не дойдат ( на управление ) ГЕРБ-ави и да го съсипят, както съсипаха ЧАИРА ...