Какъв е ефектът за София на градския топлинен остров

Замърсяването в София е намаляло в пъти в сравнение с данните за замърсяването през 90-те години

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Най-голям ефект за София беше ковидната ваканция. Стотици хиляди безмозъчни селяндури се прибраха по родните си места, защото изпозатвориха клоаките, където се препитаваха въпросните. Десетки хиляди таралясници, особено нафтените такива, напуснаха за дълго време софийското поле. София се изчисти и посъвзе! Не я бях виждал такава от десетилетия!

Е, в контекста на написаното Столична община как ще коментира тоталното застрояване на Витошката яка, под и над околовръстното, като почнеш от Овча Купел и стигнеш до Младост 4?

имам предвид разрешенията за строеж, които безогледно Столична община издава....

Поне в топлофицирани райони да забранят въглищата и дървата, а то сега всеки си гори където иска... И който гори твърди горива и нафта- двоен данък сгради- няма как иначе...

А данък за тия дето си лягат мъжко с мъжко, а? Да не ревете после... ха-ха-ха...

От цялата статия се откроиха три неща: "може", "проект" и "столична община". Къде са резултатите от този проект, някакви изводи, препоръки, евентуално решения? Или си направихме поредния ПР? Всичко ще си остане на едно "академично ниво" и в една папка, въргаляща се по бюрото на някой "експерт" в общината. И още едни пари хвърлени на вятъра, подарени на свои хора и не решаващи нищо.

То в София 50 000 домакинства се греят на дърва, въглища и кюмюр, вие ми обяснявате врели не кипели. Сложете 200 лв акциз на кубик дърва и 400 лв на тон въглища и след 2-3 години, кога хората изиграят запасите, ще видите как ще просветне.

прав си , в комплекса в Студентски даже имаме 2 таралежа , който храня все още , а и лисица мина една вечер....не ми се вярваше и на мен....ама скоро не съм я виждал пак

Римляните са преценили ,че тук град не може да има и са се отказали ... А,че София е кенеф,украсен с престъпност ....е повече от ясно !

В София една електричка и един таралясник вдигат еднакво количество пепел, минавайки по едни и същи прашни улици. Ковид пандемията намали ФПЧ, не заради изгорелите газове от колите, а заради това, че не се движеха и не вдигаха и разнасят пепелта и мръсотията от улиците.

а също и диви зайци около НСА миналата година

Никакви 2-3 години, още тази зима ще измрат от студ и ще ти просветне.

Всъщност, на кой в последните 20 години му е пукало изобщо за комфорта на хората в София? Всичко се прави с цел да има някаква търпимост/поносимост, защото иначе масово няма да издържат нервите на хората в София и просто ще се махнат от града. Истината е, че за да има минимална търпимост към живота в София, имотната мафия в комбинация с банките свързано се грижи да има например метро, някакво абсолютно минимално озеленяване проформа, нови автобуси и такива ми ти залъгалки.

Всеки който притежава Столкчанин имот във София,го продава и си купува имот във регулация,покрайнините на София и си построява сглобаема къща за 100.000лв,както и аз ще направя,лсамо чакам документите за парцела,във София вече не се търпи от презастрояване и пренаселване от хора от провинцията,които продават земеделски земи и имоти,за да дойдат да зашивеят във София,и треглят големи имотечни кредити,които след време не могат да върнат,поради голямите лихви

+1000 мръсотията по улиците е целогодишна, а не само като е студено и кюмбетата бумтят.

Затова около София трябва да се построи стена. Никой да не влиза или излиза от града за вечни времена.

Щерев, не знам какво си гледал, ама въздухът си беше все така мръсно жълтеникаво-кафяв. Изчиства се за малко след някой по-силен дъжд и след няколко часа - пак. Големият проблем не е броя хора или броя печки на твърдо гориво, а броя на автомобилите и най-вече мръсните улици.

Един таралеж ли храниш или два, че не става ясно. Първо споменваш два, после говориш за един :-)

Ем точно ве! Ко мъ караш да се самоцитирам, не четеш ли?! Или си функционално неграмотен - четеш ама и ти не знаеш кво си прочел... Десетки хиляди таралясници, особено нафтените такива, напуснаха за дълго време софийското поле. баш за коли, а не за печки иде реч!

В София максимум прекарвам час. От Цариградско завой към летището и бегом. На връщане пак. Старата част има някакъв чар но не се живее там и за съжаление нямаме пари да го оправим.

Всичко, което се генерира като отпадъци и прах в по-високите части на столицата към Витоша, всъщност идва и влиза в централната част, защото имаме постоянен наклон. Колкото повече са зелените площи и по-малко са запечатаните територии, толкова комфортът на хората е по-голям, казва доц. Стелиян Димитров - ТОЗИ ВЯРНО ЛИ Е ДОЦЕНТ ?!? УЖАС !!!

човекът е прав за много неща, но една подробност му убягва. Един автомобил изхвърля хиляди литри силно нагорещен въздух. Тъй като това става основно в централната част и е в обеми по-големи от генерираното в околните квартали смея да твърдя, че ефектът е точно обратен - мръсният въздух с ФПЧ-тата се изхвърля към околностите вместо обратното. Проста сметка - на практика няма кола с двигател по-малък от 1,4 литра. при 1500 оборота средно, това прави 2100 литра горещ въздух в минута. В активната част на деня се движат минимум 100 000 автомобила/камиони/автобуси в София. Това е минимум 210 000 кубически метра в минута!! За 10 часа "ден" това прави 0,126 кубически километра или площ от квадратен километър запълнена до 126-ия метър... (за сведение най-високата сграда в София без телевизионните кули и прочее съоръжения е 125 метра)... това е в пъти повече от печките на твърдо/течно гориво, които изхвърлят въздух в повечето случаи с естествена конвекция.

Trident2

Още по лошото е,че софиянци взеха пък да се заселват в провинцията... по голям отпадък от това няма. Стойте си там в блатото , не замърсявайте България с присъствието си!!!

интересни сметки. само че трябва да разделиш на 4 , нали си чувал че е четири тактов двигател

Изследвания сочат, че всъщност най-ниската стойност на замърсяване е от леките автомобили... Но понеже смотаняците от общината не могат да се справят с истинските проблеми, като горенето на твърди горива и отпадъци през зимата, както и редовното миене на улиците от прахоляка, топката се прехвърля на хората и колите им... Изобщо, всичко е една проста демагогия и безхаберие. Лошото е, че винаги е за наша сметка!

Ми това е положението! То от паркове и градинки пари не се печетят! Така, че за какви зелени полщи говорим! Отделно някои от вас наскоро стъпвал л ие в Манастирки ливади! Дам не е необходимо да ходиш до комшията за да опавиш жена му! Тя просто трябва да се покаже на терасата и ще се изплющите! Така е и в Квартал Витоша, така е и в квартал Изток така е и в Студентски град, че и на други места в София! Но виж как 3000 евро стана квадратния метръ на панелките даже! Ма кой няма да даде 3000 евро за квадрат като толкова хубави жени може да ги оправи без да излиза от апартамента си даже! Отделно, че софия е замърсена си е замърсена! Всеки път прз позлседните 20г като се изкачвам до Черни връх и винаги ама винаги софия е под смога! Сега колите л иса виновни, изгарянето ан старри дрехи и обувки и гуми ли са виновни, това няма значение! Единственото значение е, че е ясно, че това няма как да се оправи! Готов съм да се хвана на бас за това даже!!!

Говоря във покрайнините нашпи витоша,за никаква провинция не съм ти писал бе галфон такъв,аз ако искам да си живея на село,няма да строя нищо,там къщата си ми е готова на 50км от София до Годеч,Но вие сънувате София от Провинцията ,като си мислите че тука е като мед и хубави приказки,и не се бачка здраво,както вие си мързелувате във провинцията,и източвате субсидията от Е.С ,като пишете че имате по 100 крави,а във действителносът нямате нито една,но и това ще дойде да се разследва каза Г-жа Кьовеши. Много си завиждате,признайте си го най накрая,иначе ще искаме,само Софиянци да влизат във София със Софийско жителство,а вие ще си пакрирате копторите извън София,и ще влизате със бележка-Пропуск за дена,като вечерта трябва да се изнесете за да не замърсявате София със вашите боклуци които употребявате през деня,а не плащате дануци във София,сега стана ти ли ясно бе селяндур какво ни причинявате,и за какво ние бягаме от вас а???Може и да не ти е много ясно.

Никакви кредити да не теглят хора неможещи да ги върнат и ПУКАЙТЕ балона :)

Балона няма никога да се спука докато има балъци от провинцията да теглят кредити и да живеят под наем на Софиянци във апартаментите,никога няма да се спука балона,във София всичко е скъпо,и на който не му изнася да си се връщат по родните места и както каза Бойко,да садят картофи и домати или да стават овчари да се препитават някакси.

Два проблема пред нащо Данче: 1) ромките развяващи метли на сухо, след които е пак толкова мръсно; 2) провинциалните бангии за по 1000 лв., с които тълпи измамници секи ден влизат в и излизат от София. Ама поне е десна, Данчето, де ..

псевдоучен на издръжка на Общината! За това ли плащаме данъци - да ни кажат, че студеният въздух слизал надолу? Срам, скрийте се някъде!

Основният проблем с въздуха в София, е че построиха сгради, които блокираха естествените въздушни течения, към това може да се прибави е отвратителната политика за горене на боклуците на Европа.

всъщност, да - пропуснах, че първите 2 такта въздух не се изхвърля, значи делим на 2. Това честно казано не променя драстично картината.

Като ми дадете нова термопомпа и соларни панели за топла вода, както давате нови печки на мангалите, тогава имате право на глас. Нито централно парно има, нито газификация, щели да ме принуждават да топля 300 кв къща на ток. Смешници.

Нека така наречените политици от всички партии,кажат защо позволиха това хищническо презастрояване, което продължава.Е,не че не знаем отговора.

Не си съвсем прав. Ковид пандемията не намали особено броя на колите, защото заради страх от зараза хората не ползват градски транспорт, а само лични автомобили. Имаше ефект само по време на локдауна миналата пролет, защото беше по-строг и нямаше движение.

На 4 делиш, на 4... от 4-те такта само 1 изхвърля газове. 2-тактовите Трабанти и Варбурги отдавна ги няма, че да делиш на 2.