Коментари - Как разбираме дали един кандидат за работа е конфликтна личност? | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не гласувах, защото не видях правилен отговор, но като човек с известен опит и в HR-а, макар и основно IT HR (а всяка индустрия си има специфики дори и в HR отношение), конфликтните личности не се чак такава драма. Зависи как дефинирате конфликтна личност, в някой случаи е просто темпарементен човек с характер, а не безмозъчен скандалджия, побойник и интригант. По-голям проблем са тея културните - мазни, подмолни и сервилни, без да вдигат джангър тихомълком забиват ножове в гърба. Те създават повече проблеми за работа и те разбиват екипите. С т.нар конфликтна личност, освен ако не си е гадняр, тоест лош човек, можеш да се разбереш (или поне аз мога да се разбера), при това с добро. Виж, с помияр с добро не можеш да се разбереш. :(

HR-ски тъпотии,сътворени от кифли,интимно близки с началника!

тия сега са малоумници, които не знаят кво правят по малоумните си фирмички....нещастници, тръгнали на други хора да дават при това оценки, пруи това само след 10 минути тъп , идиотски, малоумен въпросник, който са копирали от интернет

не точно работно място а синекура

В България и във фирмените йерархий постепенно се е наложил един принцип - не трябва да си по-умен от шефа си. На пръв поглед и в индивидуален план това не е толкова лошо, защото, какво пък, би трябвало да е нормално най-способния да бъде изтласкан напред. Но когато този принцип се наложи в цяла една организация с няколко нива на йерархията, тогава лъсва проблемът. Да приемем, че начело на организацията стой човек с IQ=150 (осезаемо над средното), а организацията е по-сложна и има 5 стъпала в йерархията, а коефициентът за даден шеф на дадено ниво да се чувства комфортно е 20% (само). И така големия шеф е с IQ=150, шефовете под него са с IQ=120, тези под тях са IQ=95, тези под тях са IQ=76. За сведение Форест Гъмп от филма имаше IQ=80 и искаха да го пратят в "специално" училище. А в примера това го постигнахме още на четвъртото ниво или третото под шефа. Знам, че някои веднага ще припознаят в подобна структура ГЕРБ и Баце, но това не е целта и е съвсем друга тема. Схванете принципа. Този начин на разсъждение напълно естествено е породен от страхът за собственото оцеляване, запазване на позицията във фирмата, ниска оценка на собствените си възможности (или пък напълно реална такава). Но този начин на разсъждение обрича организацията на едно безкрайно отглеждане на идиоти и роботи, управлявани от тарикати и подмазвачи. И което е най-важното - потиска свободната мисъл, а от там и възможността за иновации и подобрения, които всъщност ще донесат по-големи печалби. В такава организация единственията, който мисли е шефът и няколко човека под него. А организацията може да е няколко десетки или дори стотици служители. Да не говорим какво би станало ако шефът не е с IQ=150, а по-малко. Защото тогава и коефициентът му на комфорт ще е повече от 20%. Тогава Форест Гъмп ще се появи още на третото ниво. Какво е решението за компанийте? Не подтискайте хората си, а ги насърчавайте да творят. Не забравяйте, че 20% от 100 лева е повече от 100% от 10 лева, т.е. ако сте част от един печеливш екип ще спечелите повече, дори и да не сте "голямо шеф", отколкото ако сте "Господар и командир" в местната мандра и имате трима подчинени, които са на ръба на интелигентния многоклетъчен живот. Какво е решението за всички нас? Аз работя почти винаги за чужди компаний. Там шмекерий няма. Почти всичко вече е измислено. А ако аз се сетя за нещо ново и докажа, че ще работи и ще носи полза знам, че ме очаква приятен бонус или постоянно повишение на заплатата. Имам и няколко примера. Нека дадем шанс на българските родни работодатели да се цивилизоват или естествено да отпаднат от процеса на еволюцията.

Първо научи кога се пише "й" и тогава давай акъл.

Да ти йбa...! Но след като "Й" е неправилно значи това, което пиша няма значение за теб. Нали така?!

Нито пълен член знаеш кога се слага, нито употребата на "й" ти е позната... Обаче с претенции за разбирач. Извод - селски самоук тарикат.

То някой кандидат може да е много "мазна" и неконфликтна личност, но такива интриги да сътвори, че всички да се изпокарат заради него.

Без да съм чела това, което си написала, при това кратко, точно и ясно, написах малко по-обстоятелствено практически същото. Принципно вярвам в телепатията. :)

късали са ме на интервю защото беше на английски и не можах да се оправя с ТЪПОТИИТЕ от сорта 'кое според вас е най-доброто ви качество ?' и от тоя сорт . на подобни тъпотии ми е трудно да отговоря дори на български . на техническата част се справих между много добре (самия ръководител на проекта ми го каза ) . тъпата овца ХР-ка кой знае, колко инжинери е скъсала , само защото се притесняват да говорят глупости . отделно беше облечена като селска пръчка

Пише се "инжЕнер", отворко!

обикновено 90% от служителите са социопати и тихи психопати, тормозещи всеки нов служител

Все се говори за "перфектен" кандидат. Да не би да има "перфектен" български работодател, че да се търси перфектен кандидат. Няма само добър или само лош човек. Няма и идеален човек. Затова пък има хиляди некадърни управленски кадри, които в некомпетентността си създават мъртви души от хората, които управляват.

то перфектен кандидат върви с перфектна заплата, а не с българска! ама Ганьо "бизнесмен" не го проумява!

като му изпраскаме два шамара и изчакаме да се насере

Как да познаем дали един кандидат е покорна (не)личност. Това е важното в БГ.

Не само в България

Най-опасни са "дълбоките води"! Много малко HR могат да ги усетят и то при положение, че са имали предишен опит с такива.

а какво е необходимото поведение?

..то като отстояваш позиции пред мениджъра си нали знаеш какво следва както е казал поетът...аз паднах, друг ще ме смени и толкоз

Много е важно да разберете дали излъчва напрежение или създава напрежение.

"Излъчване на напрежение." Това е за учебниците по яйчарство. Много проста каста сте яйчарите.

Добре би било да си дадем ясна сметка, че несъгласието не е конфликтност! Половината от изброените тук поведения са силен и отстояващ правотата характер. Другата половина изразява нагаждачество, ласкателство, сервилничене, безпринципност, винаги съгласен с шефа. Личности и трябват на тая държава, не нагаждачи!

Тъпият и прост Шеф (кой знае защо, сещам се за Тулупа) очаква подчинените винаги да се съгласяват с него и да намират повод да му казват колко е велик.

Радев, това си ти, познах те