Иван Нейков пред Dir.bg: Не всички пенсии ще бъдат преизчислени

На който му предстои пенсиониране, да попита и НОИ, и капиталовия си фонд каква пенсия ще получи, за да направи своя избор, съветва директорът на Балканския институт за социална политика и бивш социален министър

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Май няма да мине без митинги при тези опити за обяснения.Излиза ,че пак който е работил по малко е с по висок процент .При 13 % увеличение на минималните това излиза.За да се постигне средно с 12% колко трябва да е увеличението на останалите ,особенно както се знае ,че на минимална пенсия са много българи.

от ония малък куп на хората , които се занимават матемаически с онези приложените изчислителни модели , знаети ли колко от тях разбират изчислителният модел ? Една десетта , твърдя аз . Толкова , толкоз.

например приложението върху платформа SQL , но покрай това да разбираш , каквото се изчислява там като текуща база , както и резултатите , едно и също ли е , или могат да изникнат непредвидени от разрешитилни органи не възможно а даже вероятно постижения 2

тогава ще е по на по-малко изплащане от пенсионното

Дреме му на Директора на Балканския институт за социална политика за пенсиите на плебеите.

Аз като съм с 42 години трудов стаж и 373 лв пенсия на кого да се оплачем ?

На Чалгата, той ще ти удвои пенсията!

На протест пред минситерсикия съвет и основно пред бъдещия парламент. Новият бащица С. Трифонов с ИТН бяха против осъвременяването на пенсиите с инфлацията, искано от БСП. И понеже средно-статистически българите щели да гласуват за ИТН, ясно е на кого ще се оплакваш. Освен протести, друго решение няма.

Казано на математически език - близо ПОЛОВИНАТА пенсионери НЯМА ДА ПОЛУЧАТ УВЕЛИЧЕНИЕ н пенсиите си. Към 31.12.2021 г. ПЕНСИОНЕРИТЕ в РБ са 2 118 500 души, от които близо 1 МЛН. души няма да получат увеличение на пенсиите си: Защо близо 1 млн. българи остават без увеличение на пенсиите 71 000 души пък ще имат повишение, по-малко от 5 на сто на действителния размер на получаваната пенсия Общо 916 000 пенсионери няма да получат увеличение на пенсията от 1 юли, въпреки осъвременяването с 5% на действителния ѝ размер. Това става ясно от справка на НОИ. 897 000 души няма да получат увеличение поради факта, че са с пенсии под минималния размер, а други 18 000 души пък са с пенсии, ограничени до максималния размер. Така близо 900 000 българи няма да получат 5% увеличение по швейцарското правило поради факта, че техните пенсии са под прага на минималната пенсия у нас, която беше увеличена от 250 на 300 лв. от 1 януари. Пенсионерите, които ще получат увеличение, са над 1 милион. 71 000 души пък ще имат повишение, по-малко от 5 на сто на действителния размер на получаваната пенсия. От НОИ уточняват, че осъвременяването се извършва върху действителния или запазен размер на пенсията към 30 юни 2021 г., без изплащаните към нея добавки. Когато осъвремененият размер е под минималния, той се приравнява към него, а ако е над максималния - се ограничава до този размер. Така, ако действителният размер на пенсията е 250 лева, с 5% увеличение той става 262,50 лв., но лицето ще получава минималните 300 лв.

Българи, избиратели, При управлението на ГЕРБ заплати, пенсии и социални се изплащаха точно на датата повече от 10 години. Да видим сегашните как ще се представят.

Шмульо, за що дращиш, бе х сплескан. Закъсня ли ти пенсията с един ден за м. Май и Юни, а. Не, нали. Да е тв мам проста да е.

Винаги са се изплащали на датата. Това са държавни плащания и не зависят нито от ГЕРБ, нито от Бойко Борисов. Това са пари от Бюджета.

Това са пари от НОИ. От бюджета са социалните.

Република България е с неправилност за ползване на левове с пряко създаване на щети. С грешката при емитиране на пари – 2020 г. бе по-трудна от 2019 г. 2021 г. ще е по-мъчителна от 2020 г. и със запазена насока. Същественият проблем е лошата употреба на пари. Сега пенсиите се плащат с допълнителни пари от държавни заеми. Увеличението на пенсиите с какви пари ще се плащат? Все още обществеността пренебрегва, че при запазване на злокобната парична процедура е невъзможна устойчива пенсионна система.

А реалната издръжка на един пенсионер от 1995 година, чиято пенсия не е осъвременявана с инфолацията след 2007 година с какви пари става, а? С парите на децата им. Няма да си оставя разбира се родителите да мизерстват на студено и без нужните им лекарства, така че аз плащам, защото тюфлеците като Иван косотв и Борисов станаха милиардери, на мой гръб и на гърба на стотици хиляди такива като мен. Що за изродщина е това, вече 14 години тези хора да получават пенсии изчислени на 400 лв. среден осигорителен доход, вместо на 1000 лв. както е сега?! За това не питаш нали.

Този от десет кладенеца вода донесе!

НОИ е най-голямата пирамида... Никой не иска да го каже публично. Но е добре прикрит факт...

Не пиши глупости - НОИ работи ,осигурява , изплаща Пенсии и Болнични на Българи от 1878 година , няма как да е Пирамида .Ако ти лично не искаш да участваш е твоя воля - после да не ревеш в Интернет че ти е ниска Пенсията - пожелавам ти да си жив и здрав и да доживееш пенсиониране .

Толкова коментари на политици прочетох по темата и никой досега не обясни защо увеличението по т.н " швейцарско правило" е на процент. Уж искат да повишат ниските пенсии пък вместо да е равна сума за всички увеличават с процент. Едно е 5 процента на 300 лв, друго е на 1000 лв. Смятайте !. Вероятно за защото очакват високи пенсии Сега има нова мода да си смятат процента както им дойде като орежат пенсиите над тавана. Ами, че те така и така няма да вземат увеличението, но видите ли много са високи, следователно незаслужени. Класическа лява политика! Да се изравним постепенно, независимо кой как е работил и осигурявал!

По-голямата част от написаното от Вас е коректно. Само грешката е в "лявата политика". Тази политика със замазването на очите с вдигането с 5% е класическа ДЯСНА политика. Десните нямат нужда от социално осигоряване, защото за тях бизнесът е важен, а не пенсионирания. Последният не им пълни джобовете на десните. Та, спомни си само преди 2 месеца кой беше против искането на БСП за осъвременяване именно на старите пенсии с инфлацията. Протива бяха Христо Иванов с неговата ДБ група, ИТН, ГЕРБ и Манолова. Оправи се кое е ляво и кое е дясно.

Май не си прочел внимателно втората част на писанието ми, където се орязват високите пенсии за сметка на ниските и средните. Това е типичен пример за лява политика. Взимаш от който има и даваш на който няма. При дясна политика е според участието в отчисленията от дохода. Дал си повече в бюджета съответно по висока пенсия. Между другото пенсионерите почти не изнасят доход навън, защото харчат предимно в България. А от по високи пенсии държавата също има полза защото се купуват повече стоки, по голям оборот и бизнесът работи по добре и плаща повече данъци.

този ни излъга като обясняваше как всеки от нас ще има един вид чекмедже, в което ще си оставя парите за здраве. И като ни потрябват ще отваряме и теглим. а се оказа чекмедже без дъно!!!

Дрънканици. На първо място трябва да се създаде малка потребителска кошница отразяваща коректно личната инфлация. Енергия, горива, вода, парно, храни от първа необходимост, дрехи. Едва когато измерената на инфлацията добие реални измерения може да се говори за преизчисляване на пенсии според осигурителния принос - което така или иначе е отразено в техния размер и ще си остане отразено при едно осъвременяване с ръста на реалната инфлация. Без това ще осъвременим кое и ще преизчислим спрямо кое като критерий?

Човече , НОИ не е Пазар . Там се играе с Пари .

ами пазарът е пари, според теб само стока без пари ли е пазарът?

Нищо няма да направят, ще си продължат да отлагат и отлагат. Всеки ни разправя колко е важно и необходимо това, но накрая които и да е на власт така и не започва процедурата. А сега да се говори за това дали ще има пълно преизчисляване или частично е безмислено! Докато не дойде някой и твърдо и видоимо не започне работата не признавам приказки като на тоя!

В закона беше казано,че всички пенсии без изключение от 01.юли трябва да се увеличават с 5%,а сега се опитват да не спазят този закон и ще увеличат с тези проценти само една малка група,а останалите да пият една студена вода.Искат да ни измамят.

докрай! Категорично справедливо е да бъдат преизчислявани всички пенсии към определена година ,обхващащо пенсиите отпуснати не по-малко от 3 години назад. Минималната пенсии не може да бъде толерирана непрекъснато,за сметка на останалите пенсии. Никой не припомня..че тази година минималната пенсия беше увеличена от 1 януари, а останалите пенсии ще се увеличат от 1 юли...Откъде..накъде????? Друго не може чрез пенсионния фонд да бъде увеличаван дохода на най бедните, като избрана група.... това трябва да става чрез социални фондове. НО ТОЧНО В ТАМ Е ЗАРОВЕНО КУЧЕТО! За социална помощ има кртерии ....това са доходите в семейството ...от фирми, наеми ренти, стойност и брой имоти. Така че гледеш беден пенсионер....а той пълен със земи...десетки декари, дава апартаменти под наем...и точно той бил най бедния според някои ...защото се осигурявал на минималната заплата.....

#КОЙ "Всеки нормален човек на практика е нормален само отчасти." Зигмунд Фройд От "политическа реализация" и брутално налагане на "законите" до "Радевото мълчание" Защо журналистите и политиците, и лекарите (Лекарят е лице, което притежава образователно-квалификационната степен „Магистър по медицина“ и „Магистър по дентална медицина (стоматология)" и има право да упражнява медицинска дейност) в България не отговорят с факти на един много прост въпрос: "Защо България е на първо място в целия свят по обща смъртност за ...2019/2020/2021 г. и защо това е неоспорим факт." Населението в България е 6.9 млн. от тях над 381 човека умират на всеки 24 часа - от 01.01.2021 г. до 20.06.2021 г. България е на първо място в целият свят по обща смъртност - 15,433 на всеки 1000 човека за 2019 г., 18 на всеки 1000 човека за 2020 г., 21.1 на всеки 1000 човека за първото тримесечие на 2021 г. Над 70 % от работещите в България, заплатата им е до 1001 лв., но след взетите задължителни данъци и задължителни "осигуровки" (скрит данък) от тези 1001 лв, реално за цял месец "заплатата" е 782 лв., с други думи, над 70 % (мнозинството, а НЕ малцинството) от "работещите" в България разполагат с 26 лв. за цял ден, а тези пари стигат само за храна на един човек, а за: деца, дрехи, обувки, лекарства, ток, вода, транспорт, течни и/или твърди горива, книги, задължителни предпазни маски и т.н... Над 30% от мъжете, над 15% от жените или всеки трети мъж и всяка шеста жена в България умира преди да навърши 65 г., и затова пенсионните им вноски и другите им задължителни "осигуровки" са отнети в полза на държавата (реално това не са "осигуровки", а скрит данък). Това е неоспорим факт, но защо ти мислиш, че няма да си третия или шестия, колко удобно, но за #КОЙ. За тези над световно много погребения на всеки 24 часа за всеки 1000 човека в България, над 65% процента от все още живите, те не могат да платят за погребението на близките си, защото за "най-евтиното" погребение цената е над 1500 лв., но това е само първото задължително плащане, защото има и второ (след 1 година) задължително плащане, а то е също над 1500 лв. България е държавата с най-високата смъртност и най-ниска раждаемост в света за изминалата ...2019/2020 г. и досега - 2021 г. Това показват данните на Световната здравна организация, „Индекс на болниците“ в областта на Акушерството и гинекологията, и World Population Review, и НСИ. Комбинацията на ПОСЛЕДНО (или близко до последно) място по раждаемост и ПЪРВО място по смъртност извежда България като АБСОЛЮТЕН СВЕТОВЕН ШАМПИОН по съкращаване и заличаване на българските граждани в България за изминалата ...2019/2020 г. и досега - 2021 г. Защо Ви ограбиха и заробиха ШЕПА "хора", ето защо: "Бедността БЛАГОПРИЯТСТВА хората да бъдат ИЗНУДВАНИ. Бедността ПОДТИКВА хората към действия, които иначе НЕ биха извършили. Бедността ПОМАГА хората да бъдат ЛЕСНО манипулирани. Разликата между свинете и бедните хора е, че на свинете НЕ им се НАЛАГА да работят за помията: физическа, ментална и емоционална с която ги хранят ВСЕКИ ден." Но тези факти, никога няма да бъдат показани от "обективните" и "нископлатени", много над 10000 лв. заплата всеки месец, журналисти в България.

Не бе, като дойде БСП, Мая и Чалгата ще вдигнат двойно пенсиите и депутатите ще си намалят двойно заплатите. Другарю Нейков, недей помрачавай мечтите на заблудените говеда!

Еееебати новините... Хазната изгубила 70 млн, онея платили на Лъвъра 700 000... И пенсии няма. И какво сега виновно е служебното правителство. Без кръв демокрация не се прави. Инак едни и същи си менкат власт, корупциики и пр.

Тоа е на 66години треа да е пенсе питайте го драги пенционери ква пенция взема ?

Иван Нейков е основният виновник за скапаната ни пенсионна система и вместо пак да лъже и да маже да хваща пътя към Централния !!! Човек, който от синдикален лидер тича да се уреди в министерско кресло да се чака нещо смислено и в пола на хората - просто е абсурд !!!

След като подобни люде почнаха да "размишляват" отново по една стара тема, нищо добро не чака пенсионера. Гответе се и стягайте коланите, след като не искате да се борите.

А когато ваксинираните започнат да мрат наесен при първия появил се нов вирус - който татално ще им разкаже играта - даже няма да се наложи да преизчисляват нищо... Даже няма да има нужда да плащат пенсии... А другите, които не са още пенсионери, дали въобще ще стигнат до пенсия?? А, Народе????

Рядко прост цървул си, знаеш ли?

И нахален!

Тоя кавал върти сучи обаче не ви казва, че тия с вноски във Втория стълб по-малки от минималния праг не ви ги искат защото няма да има какво да ви дадат насреща. От друга страна не ви казва, че тия с вноски по големи от максималния праг добре е да си ги вземете от Пенсионните дружества, а не да ги подарявате на НОИ защото те така и така закона не им позволява да ви ги даде НОИ ама им позволява да ги удавят в общия кюп и да ги раздадат на под формата на 50 лв. на такива които не са се осигурявали.

Това е класен политик, много приказки и никаква мисъл.

Щото е попаднал на много удобен народ ... храни го с приказки

От изявланието му става ясно, че нищо не е ясно - по-скоро хората да не лежат на това ухо с увеличението.

Никой не обелва и дума за тавана на Пенсиите ? Интересно ми е защо се грижат за хора които са отказвали да участват в осигурителния модел , през годините назад , а тези които са били перфектни с вноски към НОИ , са ограничени да получат това за което са работили цял живот .

Всичко над тавана в урановите мини

Аз съм се пенсионирал точно в уранова мина - металургия - не ме връщай там . За това питам - имам платени осигуровки за пенсия изчислена от НОИ в размер на около 2000 лева , защо да нямам права ? Можеш ли да напишеш някакъв смислен отговор за моя случай ?

Такива като теб цял живот се чудят защо са прецакани и все друг им е виновен. Завиждат и злобеят, а всъщност толкова си могат.

Вастните фондове получават 25% от приходите за пенсии и изплащат 8%? Това е справедливо?

Мръканье,мръканье и нищо конкретно иваннейковищина този колко време ви лъже стеа пенции овчи народе ...?

Хората, получаващи пенсии на ниво 2008 година не са останали чак толкова много. Ако поизчакате малко, ако поумувате още малко, ако въведете някакви етапи... ми то тогава няма да има кому да актуализирате пенЦиите! Елегантно решение, нали? И, както се вижда, не се е завъртяло само в моята глава. Действайте, служба (пенЦионери) не останаа!

Така както е тръгнало, май само на нашите хора пенсиите ще бъдат преизчислени... Още не са взели редовната власт комунистите и вече отрязват плащания, намаляват доходи..

Приятел, ГЕРБ плащаше заплати, пенции и социални на датата. 10 години. Да видим сегашните как ще се представят.

Не е ли малко рано даден този особено ценен съвет. И следващите кохорти ще се откажат от допълнителното пенсионно осигуряване.

ГЕРБ ще саботират Държавата си последно. Тоест още 2 седмици.

Тоя комсомолски активист, шеф на измислено НПО, няма ли най-после да се махне някъде?!

Веднага ти казвам - докато има кой да му се връзва и да му позволява да усвоява едни пари, отговорът е НЕ.