Иван Иванов: Ядрена мощност се строи, само ако страната има нужда от нея, а в момента България няма такава

В новата енергийна стратегия трябва да има мерки за ускорено развитие на възобновяемите източници и децентрализация на енергийната система, каза председателят на КЕВР

Обратно в новината

Коментари - Иван Иванов: Ядрена мощност се строи, само ако страната има нужда от нея, а в момента България няма такава | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Иванов, първо се научи да говориш, послле да мислиш. Ядрена мощност не се строи за да задоволи момента.

КЕВР , е колониална комисия , която трябва да бъде съдена като ОПГ ! стига с тая мантра те искаха увеличение с 47% но ние им дадохме 28% ! Тя е незаконна с изтекъл срок за ГОДНОСТ ! И може би получава заповеди от " фабриканта " собственик на фабриката за анализи който затвори 3 000 предприятия , тоя е негов кадър ! Енергетиката държавна : без прекупвачи , доставчици , спекуланти и търгащи , изчегъртване на всички кърлежи от системата и цените ще паднат с 45% КЕВР защо не провери цените на : кюмюра , пелетите и дървата за огрев , може би защото липсват на пазара ! КЕВР на СЪД като ОПГ

изключително неприятен човек и безочлив !!!!!

Сторежа на ядрена мощност отнема сигурно 10-15 години. Така че не, не се строи когато има нужда в тази секунда, а стратегически , с визия към бъдещето се планира и прави!

Няма нищо лошо за България да печели още повече отколкото сега, от износа на електроенергия!

...продажник...

ами без такива като тебе ще е по добре

Значи скоро ще започнем и ток да внасяме! Защо поне един наглец като теб не беше обесен публично! Всичко щеше да се оправи. Най-лесно е да викаш, нямаме нужда. Няма нужда от животновъдство, от растениевъдство, от АЕЦ и от отрепки като теб!

Доста точна оценка .

Този трябва д а бъде пбесен публично ! Подлога на ВЕИ мафията и на мръсните евро гей политици !

Що не се скриеш - там цената е най добра - не замърсява - скоро ще ни накарат да затворим тецовете и ток от КЪДЕ.аааааа многознайко .Ако се бе напаривла втората атомна сега щяхме да имаме мнго по евтин ток.

Колко късоглед трябва да си, че да чакаш в момента да има нужда от АЕЦ, че да започнеш планове за строеж? Може би колкото този малоумник на снимката? АЕЦ се строи 10-ина години, което в БГ може да се приравни към 20 години, понеже сме бавни и крадливи. Ако утре има липса на ток, 19 години ли ще чакаме да се строи АЕЦ-а за да я компенсираме?

С тези евро гей педерски политики налагани на сила и чрез разни субсидиики , няма да го докараме до никъде . Трябва да се изгради АЕЦ и да се газифицира масово ! Трябва да не сме зависими от ЕУ тарикатите . Време е трасето за износ на ток да е в постоянен ремонт ! Така цените ще спаднат драстично !

Стратегията в енергетиката е че нямаме такава. Изнасяме евтина енергия а за нас ползваме скъпа. Директно ни казват ако не плащате скъпо ще останете без ток. Съвременни модерни мутри вместо бухалка държат шалтера за захранването.

Беден гражданин пред кабинета на министъра: Г-н министър, помогнете, в голяма нужда съм! Министърът: Тоалетната е в дъното на коридора.

Такива тъпаци слушаме вече 30 г.!

Kalin

Глупака си е глупак и служи на чужди интереси.Строи се и когато другите източници са прекаленно скъпи и не са по джоба на хората!А у нас точно това е проблема.Микс от много скъпи и няколко по нормални .Това не е пазарна икономика а рекет спрямо населението!

АЕЦ-а ни прави евтин ток, щото руснаците ни го направиха за без пари. Новият АЕЦ вече е вътре с 2 милиарда лева, че сигурно и повече. И още 20-ина ще трябват за да се дострои, дори от руснаците. За да се изплати цената ще трябва да е около 2 пъти по-висока от тази на съществуващите 5 и 6-ти блокове И ще трябва да се продава много енергия... Като наводниш пазара, цената пада. И тогава се пита при неизпълнение на плана за реализиране на произведената енергия кой ще покрие разходите ? Познахте - народа, а не Р.Овч и онзи другият дето му забравих името поборник на строежите и усвояванията, които драпат за комисионната.

Според анализа на HSBC, АЕЦ Белене щеше да произвежда ток през 2021 година на цена от 70 лв/МВч, включително вноската по заема. Сега цената на пазара на ток е 370 лв/МВч. Това означава, че ако не беше спрях, сега АЕЦ Белене щеше да печели по близо 5 милиарда лв годишно, и да се изплати за 3 години. Този дъртак трябва да бъде съден за многомилирдната щета която нанесе на България с участието си в спирането на АЕЦ Белене. Няма по-огромна корупция от това да ощетиш държавата със стотици милиарди, заради някоко гранта/рушвета.

110 лева за 1 мегаватчас ще е компенсацията, която ще получат за месеците октомври и ноември небитовите потребители заради високите цени на електроенергията на свободния пазар. Ако приемем, че потреблението на електроенергия в България е 40 млн МВч годишно, а дялът на „небитовите“ потребители е 60% то се оказва че държавата ще подпомага бизнеса с 110 по 40млн по 0.6 = 2.64 милиарда лв годишно Доскоро едни „енергийни експерти“ твърдяха, че България не може да си позволи един милиард и половина годишно и за няколко години да има АЕЦ Белене. А сега ще харчи по два милиарда и половина и няма да има нищо. А с годините ще харчи и много повече, защото цените на квотите тепърва ще растат. Ако беше построена досега АЕЦ Белене, сега щеше да произвежда ток на цена 70 лв/МВч (142 лв/МВч усреднено за целия експлоатационен срок от 60 години). Ако приемем цена на тока от ТЕЦ, заедно с цената на емисиите, 270 лв/МВч, то АЕЦ Белене щеше да замести скъпия ток от ТЕЦ и да спести 3.2 милиарда лв на България. 200 лв по 16 млн МВч. С тези пари можеше да се плати на бизнеса да могат да работят, и да остане и голяма печалба. Следователно, експертите заради които беше спрян АЕЦ Белене носят отговорност за енергийната криза и за милиардните харчове на държавата с които да спаси фалиращия бизнес. Въпросът е: Защо ние да плащаме за поразиите нанесени от редица „експерти“: • Делян Добрев • Иван Хиновски (агент Хабов от ДС) • Иван Иванов (КЕВР) • Трайчо Трайков • Мартин Димитров • Мария Капоне • Борислав Сандов • Георги Ганев Защо тези „експерти“ не плащат с лични пари тези милиарди? Почтено и морално ли е тези „експерти“ да вземат отново решения в енергетиката и да продължават да дават „експертните“ си оценки, които ни доведоха дотук?

2 месеца са 1/6-та от годината. Хайде сега раздели 2-та милиарда на 6.

Защо? Да не би след НГ фалирашият биснес да престане да краде пари от АЕЦ Козлодуй? Това ще продължи с години, докато не се построи нова АЕЦ, и след като се построи и се краде от два АЕЦа, все нещо не остава и за хората.

Вятърничеви приказки на един защитник на далавераджиите занимаващи се с внос и употреба на перки втора употреба.Изравнете цените на зелената енергия с тези от ТЕЦ и АЕЦ и ще видите как ще запее друга песен.Псевдозелени шмекери!

Изненадан съм от многото разбиращи от ядрена енергетика!!! Всички известни наши енергетици биха насочили вниманието ни към МАЛКИТЕ МОДУЛНИ РЕАКТОРИ. Но кой да ги послуша!

А бе, умник, я кажи къде точно в момента работят такива реактори, че май нещо там е мътилка?

При толкова износители няма как да няма нужда!

Обаче България не може да си позволи такъв строеж - поне не при сегашната финансова политика и при натрупания външен дълг. Но дори да си осигурим финансиране за изграждане на нова АЕЦ, цената на произведения ток ще бъде много висока. И на това има решение, разбира се. Обаче въпросите на енергетиката на България са много по-сложни, отколкото изглеждат по информация от медиите.

Чета коментарите и имам чувството че само американци и руснаци пишат тук , мислете като българи и за България, оставете ги американците и руснаците те ще се оправят и без нас. 100% ще има нужда от енергията от АЕЦ и сега има нужда от такава енергия , като няма нужда защо първо енергията на АЕЦ - а изкупуват на борсата.

Накратко ще ти кажа"Не позна!А по-долу е защо. Защото случаят с АЕЦ Белене е типичен пример за дупедавщината на българските политици в условията на демокрацията. Значи през 70-те, по времето на социализма можаха да предвидят, че България ще има нужда от електричество и въпреки, че имахме доста ВЕЦ-ове на язовири, рещиха и построиха АЕЦ с ценната помощ на Русия.Всъщност сигурен съм, че всичко от идеята през планирането та до пускането на Козлодуй е било свършено от руските специалисти. И България колко години използва енергия от тази АЕЦ.Както и ако не бяха продажните ни политици, които се нагъзиха на Европа и затвориха работещи и сигурни блокове, ползите биха били още по-големи. Но при капитализма идеята е друга.Защо да печели някой друг, като мога да печеля аз???Това е мотото на всички съвременни политици.А когато пък става дума за България, всички оказващи натиск отвън са такива, действащи под този принцип и виждащи народа като овце за стрижене или крави за доене.. Все пак в малка България една АЕЦ не би била частна собственост по обясними причини, а и е сложна и скъпа технология, която в последно време успешно се прилага основно от Росатом, компания от държава политически противник на съюза, в който е и България. Докато едни ВЕИ-та, са по джоба на повечето милионери и е много по сигурно като доход за тях. Та решението за друга АЕЦ в България и отхвърлянето му ще е на основата на политически натиск отвън, резултат от икономически причини на капитала искащ да печели от български дойни кравички. Предвид развитието в последните години на процеси в капитализма, резултат от изчерпването му, на бедна България се падна честта да бъде cash flow provider на големите държави в демократичния свят и българският народ ще поеме с гордост тази задача, така допринасяйки за поддръжката на евро- отвъд-атлантическите ценности!

искаш "малка България" да строи още ядрени мощности? За чий? Колко добавена стойност има в производството на ток и колко в производството на каква да е друга стока/услуга?

А защо в момента изнасят енергия произведена от АЕЦ , а не зелена енергия .

Не мога да разбера коментиращите тук. Има доста направено по подготовката на строежа на АЕЖ "Белене". Даже има площадка и закупено оборудване. Никой не я строи, защото никой не може да намери пари. А не може да намери пари, защото всички мислят, че няма да е рентабилна тази АЕЦ и ще носи огромни загуби. Но щом толкова много хора я искат, то защо не се организират в едно АД, да внесат всеки по 20-30 хиляди лева, ако се съберат един милион човека, а след това да се радват на печалбите си, в които са абсолютно сигурни. Защо толкова много хора настояват нещо да бъде построено с парите на другите, а не инвестират те в него?!

Кoмуняги, Сър! Те умеят да харчат само чужди пари.

Писна ми от капацитети като тоя мухльо

стига сте давали трибуна на идиоти. Четете коментарите.

Този пенсиониран доцент, е спрял при индуктивните електромерите, на които ме учеше преди 25 години в МЕИ-то. Нека не определя той стратегията за бъдещите поколения. Според мен му е време да не регулира и настоящето в сектора. Заслужена пенсия на старите костовисти и партийни юнаци.

Абе "експерте" в България Мощностите от въглищни централи са около 4000МW. Ако има излишък от 2000МW както ти твърдиш, откъде ще дойдат останалите 2000МW, като затворим въглищните централи!? За построяването на АЕЦ са необходими мин.10г-15г. Към момента трябва да изведем първите ТЕЦ от експлоатация през 2025г и следващите до2035г! Кога предлагаш да започне строителството на АЕЦ, защото на перки и слънце не може да се разчита по тези географски ширини!

Американците плащат натакива предатели като този да работят срещу строежа на атомна централа, защото няма кой друг да построи такава освен Росатом. А като е атомна централа, ще в на България, а ако са ВЕИ-та и разни други ЕЦ-ове ще са на Сульо и Пульо от Америка и ще си играят игричките с тока на гърба на българския народ, принизен до дойна кравичка

Егати глупака! Не е чудно, че България е на това положение. Значи в момента България няма нужда от ядрена мощност.Но затова пък когато се появи такава нужда в бъдеще, просто за 2-3-6 месеца дигаме една централка и нещата са решени. И Дирът дава думата на такъв експертен глупак???

Цитат: ".... Но той е убеден, че това трябва да бъде само на базата на заместваща мощност. Това означава, че едва тогава, когато бъде съобщено, че срокът за експлоатация на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" се продължава за последен път с 10 години, би трябвало да започне проектиране и строителство на заместваща мощност...." Когато сложите начело на който и да е отрасъл лице което говори глупости и разбирането му достига само на нивото на глупостите които изрича четем подобни неща. Интересно е че лицето Иванов не казва колко време отнема проектиране , лицензиране и строеж на една Ядрена Централа. Защо? Защото човека явно има интерес частната инициетива да е повече от държавната за да се облажат по-голям кръг хора за сметка на населението. Нека лицето Иванов да види кога е започнало приектирането , лицензирането и кога ще влезе в експлоатация първият от блоковете на турската АЕЦ , която се строи от Росатом ! Да твърдиш че за 10 години ще проектираш , лицензираш и построиш 1 блок от АЕЦ показва дълбока мозъчна корозия

Ako ne beshe glupav kato mlad, nyamashe da e na tazi pozitsiya kato star!

Споразумението за изграждането на първата АЕЦ в Турция е подписано през 2011 т.е ако всичко върви добре първият блок ще заработи през 2023-та или 12 години след подписване на договора: Росатом" подписа споразумение с Турция през 2011 г. за строежа и оперирането на АЕЦ с четири реактора в провинция Мерсин на средиземноморския бряг на Турция. Незнам за лицето Иванов дали България има нужда или няма , но Турция има подписан договор и за Втора АЕЦ: Турция подписа договор и с Япония за изграждане на втората си АЕЦ. Тя ще се издигне на брега на Черно море в провинция Синоп. Проектът трябва да бъде завършен към 2023 година. Тази електроцентрала е с проектна мощност 40 милиарда киловатчаса електроенергия годишно. Както се казва тънките сметки на елетро-тарикатите и фен клуба на Перките и слънчевите панели не вървят изцяло в Турция а по нашите земи в Булгарията тънките сметки са фундамент на политиката...сметката накрая ще я плати населението

А когато имаме нужда от нея,да внасяме от Турската АЕЦ!!

За да каже това, или някой му плаща, или е ужасно прост.

Ne e prost. Ednata dashterya - v Munhen. Drugata - v London...

Изключително гаден молец !!!!

Електро автомобилите се увеличават, а за тях какво е горивото мисли ли този дъртак?

Масово сложени солари по покривите Докато станат масови електричките и това ще стане постепенно Уж той бил дъртака а ти мислиш с мозък от 44-та, т.е. не само че си спрял но си и дал назад!

Напротив, има огромна нужда от заместваща базова мощност, а не от балансираща! Тоя ни обрича не само на енергийна бедност, но и на енергийно робство. Естествено че не му пука за думите които изрича, защото няма кой да му държи сметка за тях и защото към 2038 няма да е сред живите.

Едно е ясно - светът отива към джендема, останалото са безумни приказки прикриващи престъпленията спрямо хората, икономиките и суверинитета на държавите.

Махнете го този Идиот бе

До кога с отдавна изтекъл мандат?????

Боклук

Февруари ще те биеме.

отпадък!

Ми тогава Г-н Иванов спрете да изнасяте енергия и да вдигате цените в България! Решението на проблема ще ви избоде очите бре!!!

Дядка ходи да си гледаш внуците. Аман от такива измислени специалисти.

А това, че преди няколко дни казаха , че за 3 милиона електро автомобили ще е нужен 1 блок от АЕЦ Козлодуй.....Тогава ще чакаме вятъра да духне , че да можем да се предвижваме с автомобил. Любимият ни ЕС , когато забрани дизеловите и бензиновите коли, ако нямаме мощности , ще ходим с градския транспорт

Кретен. Като навлязат масово електрическите коли и камиони, тогава ли ще почнем да строим. Никой не е казал, че Белене трябва да е руска. Може да я направи и западен изпълнител. Купуваме газ от фесовете, скоро и ток ще почнем да купуваме от тях.

Този е голям ама много голям Помяр. Иска да станем на 100 % васалска и робска зависима страна без никакво родно производство. Вместо да плащаме евтин ток и да изнасяме и държавата да печели , ние ше произвеждаме скъп ток и ше храним чуждите граждани с нашите пари .

Абе и Русия произвежда петрол, Венецуела също ама обикновените хора не се къпят в пари. Как реши, че ако България изнася ток, на теб джобът ще ти се напълни ?

огромна е и несъпоставима е разликата между Русия и Венецуела.Нищо че идвете изнасят петрол.Всъщнот венецуелскитая петрол отдвна е на Роснефт.

На снимката е глупак който папагали каквото са поръчали зелените талибани.

НЕ Е ТОЙ ГЛУПАК, НИЕ СМЕ "БУДАЛИТЕ" ТОЙ ВЕЧЕ МОЖЕ НЕ САМО БЕЗ АТОМНА ЦЕНТРАЛА, МОЖЕ ВЕЧЕ И БЕЗ БЪЛГАРИЯ

Значи нямаме нужда от атомни мощности с евтина и чиста енергия, но имаме нужда от американски тецове,които замърсяват и продават 3х по-скъпо?!? Страшна логика!!!

Какви американски тецове бе мало умник!

"Мало умник" е на баща ти изчадието!

ДА.а.а, НЕМА НУЖДА ОТ АТОМА, ОТИ ФРАНКЕТАТА СА ПРОСТИ. ПА НИЕ ЧЕ СИ ДЕЦЕНТРАЛИЗИРАМЕ ЕЛЕКТРОТО, У СЕКА КАЩА ГЕНЕРАТОР НА КЮМУР, КАТ АМЕРИЧКИТЕ МАРИЦИ САМО ПО МАЛКИ НА ЕДНО СЕМЕЙСТВО. ЩОТО НАЛИ ПОМНИТЕ /ПО ДРЪТИТЕ/ ГА КИТАЙЦИТЕ ПРАЕХА СТОМАНА У СЕКО СЕЛО, ЕЙ ГИ ДНЕС НЕ МОЕЖ ГИ СТИГНА- ТЕ ТОВА Е РЕЗУЛТАТ ОТ ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯТА. АМА ДА СИ ДЕЦЕНТРАЛИЗИРАМЕ И КЕВЪРА И ПАРЛАМЕНТО-ЯЗИ СЪМ ПО ТОКА ЖЕНАТА Е ПО ЗАКОНИТЕ