Инсталираните 3000 мегавата ВЕИ създават риск за бум от енергийни излишъци

Много голяма е вероятността в средата на 2024 да се стигне до ограничаване на производството от всички производители на електрическа енергия, каза шефът на ЕСО Ангелин Цачев

Обратно в новината

Коментари - Инсталираните 3000 мегавата ВЕИ създават риск за бум от енергийни излишъци | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Защо трябва да ограничават производството от всички, като могат да затворят въглищни само. Я гледай Австрия как се оправят и без въглища.

Защото не сме сами, участваме в европейския микс, нарушиш ли - веднага глоба, както се случи преди два месеца, и нас глобиха, и Франция...

не може без реактивната която плаща 8:10 https://bnt.bg/news/bogomil-manchev-tryabva-da-napravim-barzi-krachki-v-ustanovyavaneto-i-zapazvaneto-na-bazovata-energetika-v355796-323458news.html

Да намалят цените на електроенергията на вътрешния пазар и ще могат да продадат излишъка.

По принцип слънчевите са с ограничено работно време - работят когато свети слънцето. През останалото време не. Например в монета слънчев панел не би работил с повече от 30% от мощността си, защото е доста облачно. И точно зимата, когато ни трябва повече ток, те работят по-малко. Деня е по-къс и облачните дни са повече. Не мога да си представя какви акумулатори трябват за да се балансир това и колко ще трябва да са генериращите мощности, за да могат да заредят тези акумулатори. Най проста сметка дава, че ако искаме равномерно потребление от един киловат, в рамките на едно денонощие ни трябват нещо като 18 киловатчаса акумулатори и 5 киловата панели, които да заредят тези акумулатори. Това само за дневен изравнител. И то 18 киловатчаса трябва да са не самите акумулатори, ами след инвертора, трябва да могат да се отчетат 18 киловат часа. Което означава нещо като 22 килоамперчаса акумулатори. Съответни и за зареждането им ще трябва доста генерация. В най-добрия случай зареждането трябва да може да стане за 6 часа. Толкова е ефективното слънцегреене зимата, ако гоима въобще. И това всичкото за дневен изравнител за един киловат постоянно захранване. Ако трябва многодневен изравнител и за по-голяма мощност следва умножаване на вместимостта на акумулаторите и на генериращите мощности. При ветрогенераторите е още по-голяма мъгла. На всякъде, където е можело, хората не са строели вятърни мелници, а воденици. Метър пад вода да могат да направят - строили са воденица. И така от векове. Сигурно има защо. Ветрогенераторите работят в произволен момент, когато има подходящ вятър. Интересно ми е колко са изгенерирали ветропарковете по време на съботно-неделната буря. Или не са генерирали нищо, щото метерологията крива. Да, ветрогенераторите имат не само минимална скорост на вятъра при която могат да работят, но и максимална. Единствените ВЕИ-та, дето се знае какво и колко могат да изгенерират са ВЕЦ-овете. Но тогава язовирите не трябва да се ползватза напояване. Абе сложна история са тези ВЕИ-та.

Най-накрая някой да излезе и да каже в прав текст, че срещу всяка възобновяема енергия трябва да построим и втора конвенционална, която да балансура при нужда. За това цените растат като луди. Защото плащаме за строежа на 2 централи и за тока на 2 централи, нищо че потрябваме ток като за от една. Образно казано. Студените резерви също се плащат. :-) Та, възоновяемата енергия, която не е зелена, а си е направо ЗЛАТНА.

Не става. Когато грее слънце тук, обикновено и в Румъния и Гърция е слънчево. Т.е. излишъка е такъв че цената става ОТРИЦАТЕЛНА. На пръв поглед това е хубаво - някой ти дава ток че и пари ако го купиш. В действителност плащаме на ТЕЦа и АЕЦа да пуснат парата в топлообменниците. Фактически соларките са си просто измама. Факта е че всеки с соларки иска субсидии и иска преференции. Всичко това е скрито преливане на енергия от конвенционалните централи. А понеже енергетиката е основа на ВСИЧКО, то соларките ги плащаме с обедняване. И излиза че в енергетичен смисъл соларките имат отрицателна стойност - те не дават енергия, а потребяват. В резултат промишленоста почва да стагнира, а ние да обеднваме.

А онзи ден имаше излишък щото половин БГ.беше без ток.И пак внасяхте от Румъния.Ако удари една яка зима всичкия ток ще е в излишък.

колко важен е сокола и пеевски със студения резерв !?!!?