Хората не знаят, че законът ги задължава да изхвърлят отпадъците си разделно

Контролът, обаче, не е достатъчен, за да може системата да работи максимално добре, обясни изпълнителният директор на "Екопак България" Александър Урманов

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И къде има контейнери за разделно събиране, освен в София? А после...къде отиват? На общото сметище.И какво разбарахме от цялата работа? Имитация на дейност от страна на държавата.

А има ли кой да следи общините защо контейнерите за разделно събиране с дни стоят препълнени.

Не ми е известно подобни закони да са приети след широко обществено обсъждане и демократична процедура. Поради този факт не ги признавам и не ги спазвам. Преди поне някакви хорица се препитаваха от кофите, сега тия мушмуроци им взеха хапката пред носа, за да диплят милиони. Сори, не ме кефите.

аз разделям боклука от много години , дори и да не виждам как се третира после вече съм направила малкото, което зависи от мен.

По отдалечените квартали на градовете липсват казани за разделно събиране!

Аз като ги изхвърля разделно, а после циг, пардон ромите извадят всичко от контейнерите, какво правим?

Населението плаща десетина пъти по-висока такса смет (такса ТБО) от реалната, от което този и другите от подобни фирми неоснователно начисляват по 800-1000 % печалба. Така, че спокойно могат да отделят средства за сепариране на отпадъците след като са смесени. Е, ако намалят такса смет десетина пъти, колкото е истинската цена, тогава може и да се изисква разделно събиране.

А бе то и на изборите избираме боклуците разделно а после се омесват на едно в парламента и файда никаква.

Защо се коментират само гражданите, някой да е виждал магазини като Аванти напр. да си има собствени контейнери, правят "мазало" от кашони в така нареченият - общ боклук, а и не само те.

Аз имах желание да събирам разделно но след като видях, че в един камион събират и пластмаса и хартия и стъкло се отказах. Няма как да повярвам, че камиона вътре е разделен на секции за отделните отпадъци. И накрая всичко на куп. В нормалните страни като връщаш пластмасови бутилки в магазина ти дават купон да си купиш друга стока тука това го няма .

В Берлин бутилка от 0,5 литра вода е 25 цента. По 1,5 литра са 15 цента.

да изхвърляме разделно законите

Как да изхвърлям разделно, като има само общи контейнери? Въобще идеята не ви беше разделното събиране, имаше контейнери 2 години колкото да замажете и после ги прибрахте и кой от къде е. Ама пари продължавате да лапате!

кажи, къде точно липсват такива контейнери?

Навсякъде в крайните квартали на София, например.

"""Хората не знаят, че законът ги задължава да изхвърлят отпадъците си разделно""""Хората знаят ,но новите "софиянци" дошли през последните 30-40 години,не го знаят ,а ако го знаят не го правят.Синдрома на селското бунище е още дълбоко вкоренен в тях , а като допълнителна екстра контрола е равен на нула

идват чушките и доматите, че иначе вие аристократите шопски софиянци че ми ручате дедовия

какви чушки ,какви домати ,та България от 30 години няма зеленчуко производство и животновъдство.Нали ядем 56-годишни свежо замразени меса и разни "вкусни пластмасови " домати от близо и далеч.

принципно си прав и в нашият град Русе е така , но определено си мисля за кучето и тоягата, след като няма санкции така ще бъде вовеки веков, ако наш Ганя го чака глоба от 300лв. много ще се замисли и ще ги разделя не само по вид, а вероятно и по размер, това е лошото у нас, санкциите са неадекватни или ги нямя

Те щото "кореняците" софиянци не го правят. Лично съм снимал една "аристократка" живееща до Докторската градина да си хвърля торбата с боклука от балкона. Така че т.нар. "селяни" са много по-цивилизовани от големите софиянци (които също са второ или трето поколение преселници от други места)

Още по-закоравели и примитивни от новодошлите са местните шопи - коренното население на погълнатите от София по време на разрастването ѝ села. Отделен въпрос е, че в крайните квартали на София няма от цветнште контейнери. Има само от поцинкованите големи и кафяво-зелените малки за общи отпадъци.

това интервю ме стимулира да събера накуп вече разделените отпадъци и да ги хвърля през балкона

типичен балкански селтак

преди време вярвах в разделното събиране защото го смятах за социална дейност, социално слабите хората се препитаваха като разделяха метал, найлон и велпапе. "Големите" фирми свалиха цените и лишиха социално слабите хората от препитание. В личен план нямам друг стимул да разделям и сега хвърлям отпадъците в общия контейнер.

АЙДЕ БЕ!!Преди няколко дни бяхме близо до градинката на църквата до петте кьошета в София и ЕДИН камион изсипа 4 пластмасови кофи за разделни болуци в ОБЩИЯ КОНТЕЙНЕР!Вървяхме зад камиона няколко пресечки.После на ръка ли ще ги разделят,а?СМЕШНИЦИ!!!

Значи, ако видиш подобно нещо пак: снимай го (така че да се вижда номера на камиона) и подай сигнал. От опит знам, че подобни сигнали се взимат насериозно

Колега, малко не си запознат с историята. Понеже нямали доверие, че хората съвестно са поставили отпадъците в правилните контейнери, те задължително пускали отпадъците да минат през сепарираща машина. Поради тази причина ги били смесвали на едно място. Това както и да е. Но да ме карат половин ден да седя пред контейнера о да пъхам един по един всеки боклук вадрйии го от преди това сепарирания плик в техния контейнер, няма как да стане. Във Виена, кофите са си големи като наще за битови отпадъци. Изхвърляш торабата със сепарирания боклук за под секунда в тях. Няма да ву разказвам за далаверите които въртвха еко булпака едно време и колко дейноста им се отчита само на хартия, така че вместо да се правят на свтци, да почнат да оправят проблемите от при тях и тогава да реват как дригите са лоши. Птоблемите за мен са: 1. Нормални големи съдове в които да можеш да пъхнеш предварително сепарирания боклук накуп за под 1 секунда. Как ще се оправят с проблема да не им се изхвършят битови отпадъци в техните контейнерни, ще си го решат с общината. Хората по света са се оправили. 2. Задължително сепарирано събитане от техните контейнери, а не на куп както правят сега.

Къде да изхвърля Бойко Борисов Къде да изхвърля Валери Симеонов

Бойко къде трябва да се изхвърли?

Ама тоя смешник знае ли, че Фандъкова разделносъбраните отпадъци ги събира в общ камион? Няяяма как да не знае. И сега седнал да ми разправя врели-некипели.

И в коя от шарените кофи да сложа храната която става? Кокали например.

В някои държави ги има и събират храната най вече от ресторантите в градовете. Мисля,че в София и Пловдив имат ? Там проблемът е ,че трябва да ги изхвърляш в точен час-когато минава специален камион. Иначе става голяма смрад на улицата. то не че сега не е така и от общите кофи

Няколко пъти съм виждал "разделните" контейнери да се събират в един камион - машина.... И? Понеже някой трябва да си вземе парите пък и да привлече ресурс... Поредния Пи Ар .... Новия завод към Кремиковци, нали има сепаратори!? Ако държавата иска ще го регламентира и ще го направи! Интереси, кръгове, милиони... Глад и мераци за лапане .... Само с правила и със закони, не става!

Да, Един камион ги събира,... НО В Различни дни. Освен това има специално депо (със сепаратори), където се разделят много ефективно (90% и повече), стига да не са примесени със строителни или органични отпадъци. Друг е въпросът, че за жалост повече от 2/3 от пластмасовите опаковки които се ползват в България НЕ подлежат на рециклиране, но въпреки това при разделно събиране, те се отделят от общия боклук и после се съхраняват отделно (дали наистина го спазват това е друг въпрос)

В Англия не ти прибират боклука ако не си го изхвърлил разделно. Дали ще е на общи контейнери или индивидуални кофи просто като видят смесен отпадък го вадят и го оставят обратно пред вратата ти или до контрейнера. После минават и като видят неизхвърления боклек те глобяват. Освен това в квартала се знае кои домакинства кой общ контейнер ползват и ако не изхвърляш разделно ставаш персона нон грата за съседите.

Като осъдят някой едър бизнесмен/фирма, че не спазва закона, тогава да плашат обикновенните хора, които в 90% от случаите просто нямат и достъп до такива контейнери, освен ако не трябва да ходят до други квартали.

За да има разделно изхвърляне, трябва да има условия. Хора, които живеят в гарсониери с две деца няма как да си събират отпадъците разделно. Да не говорим, че почти никъде няма обществени кофи за разделно изхвърляне! Къде да ги изхвърлям, като боклукчийската кофа е една и дори боклука от нея не прибират всеки ден?!

Само малко желание трябва да има. Пластмасите могат много ефективно да се намачкат и да заемат много малко място. Също така, никой не ти пречи малко по-начесто да си хвърляш боклука. Контейнери за разделно събиране има почти навсякъде (стига да не те мързи да походиш още 50-ина метра). Виждал съм дори и във много малки градчета. Боклучкийската кофа може да е една, но различните типове отпадъци се събират в различни дни. Така, че ако има желание, винаги ще се намери начин, ако пък не: българите винаги ще намерим оправдание

Пред съседния блок преди години имаше цветни контейнери ( за 3 блока с по 3 до 5 входа, основно училище и детска градина), после ги махнаха. Най-близките са на 300 м (което за малък град е много, особено когато имаш в близост от общите контейнери). Това по никакъв начин не мотивира хората да изхвърлят разделно.

Къде разделно, като има само по един контейнер ?!!!

Често контейнерите за разделно събиране са препълнени

То по принцип е забранено да заравяш акумулатори, да складираш отадъци под мостове на магистрали и т.н. ама ей го на - случват се тия работи и не съм чул да има сериозно наказани. Даже изобщо наказани.

Че то няма в малките населени места даже кофи и коли за разделно събиране...това че тоя бай хуй си е платил да му прокарат някакъв закон за мен не означава нищо...ако имам проблем бих ги съдил до дупка

Аз (почти) винаги изхвърлям боклука разделно. Изсипвам боклука в един от двата (почти) винаги пълни контейнера и каквото остане на камарата - остане, каквото падне на земята - падне. Разделно!

Преди твърдяха, че където се събират разделно, накрая ги изсипват на едно и също място. ;) А на повечето места няма кофи за разделно събиране. Освен това клошарите вършат добра работа. ;)

Ами разделно ги изхвърляме! Събираме ги поотделно, поотделно ги носим до гюма за боклук! Вярно, гюмът е един, ама всичко останало е потделно!

Закона бил задължавал - смях на парцали. Това не се прави със закони а с инициатива и стимули от които потребителя за да направи нещо трябва да получи нещо.

Абе какво разделно бе гусине, язе ги метам от брего у ряката, тя си ги разделя там.

Само зверски глоби могат да ни дисцилинират

На глупавите хора само глоби са им в главите защото друго не могат да измислят.

Ми кат си тъпа, проста и нахална - само глоби за теб

Зверски глоби ДА, но след предоставено оборудване, инфраструктура и т.н.

Ами осигурете персонални кофи за боклук на всяко домакинство, както е в страните, от които сте заимствали разделното събиране на боклук. И после пак ще си говорим.

а знаят ли хората, че два закона строго забраняват носенето на всякакви маски на обществено място !?!? знаят ли, че прескъпите им управници 'допускат' хиляди тонове боклуци да бъдат внасяни в България, срещу 'скромни' комисионни ?!? знаят ли, че прескъпите им политици брутално нарушават българското законодателство, във връзка с режим на пандемия и не осигуряват най-елементарните превантивни средства ?!?!?! ....... какво ли още не знаят и какво знаят 'хората' ?!?!? .....

куфарче е взел тоя чичко и да не ми разправя как да си събирам отпадъците, като плащам огромна сума на общината

Ти по-добре кажи защо от всички отпадъци за които събираш и еко-такси от всеки продукт рециклираш само ПЕТ бутилките, а другите отиват на боклука ?!

До преди 5-6 години си играех да ги деля отпадъците.... Ама откакто видях как иде едно камионче и в него изсипват жълтото,зеленото и синьото ....... и ми мина мерака да се мъча ;)

А нима очакваш да минат три камиончета??? След това всичко се изсипва на лента и работливи ръчички разделят.

Точно това очаквам! Иначе ще си хвърлям в общия - разлика никаква.

Камионът е един, но вътре има няколко отделни камери.

Той законът е забранил да се съхраняват запалими отпадъци за преработка под магистрали от фирми с изтекъл лиценз, ама на - видяхме как изгарят, нанаят се щети за 130 млн лева, отпадъците пак си седят, а фирмата си бачка.

защо не се даде статистика по години колко килограма са се събирали и какви стимули са имали общините и гражданите? За хората остава зулуто, а за фирмите месото иначе всички ядем месо със зеле!!!

Госинът няма изгода хората да изхърлят разделно, защото ако го правят ще трябва да плаща, ако всичко е бъркоч на него му плащат и той после си ги сортира боклуците и взима пак пари от рециклиране. Т.е. взима двойно и тройно повече пари, ако не е сортиран боклука.

Хвърляй разделно тогава, за да не му пълниш джобовете

Най-малкото заради това*

Точно къде в коша у наше село да ги хвърлям разделно отпадъците??? Къде точно има кофи за разделно събиране, за да си изхвърля пластмасовата торбичка и хартиената опаковка от баничката сутрин разделно?? И що да хвърлям разделно, след като всички кошове за разделно събиране се събират в един камион... ще му се да му свършим половината работа да не плаща. Не ще ли и на крака да му носим торбите, да не се налага да плаща на камиони? Или може би направи да влизаме и да сортираме отпадъците???

не може само с тояга , а трябва и морковче за да върви работата. Когато тяма реален стимул, няма да има успех, каквито и закони да измисляте!!!

Значи аз ти ги разделям за да ти е по лесничко наготово да станеш милионер ... Еееее па нема да стане . Разделяй си ги сам да видиш лесно ли е гнидо .

на чичака от снимката ще му се пръсне копчето от отпадъци