Хляб, вино, месо, мляко и т.н.: всички храни с 9% ДДС

Сивата икономика в бранша ще намалее значително при намалена ставка на косвения данък, смятат от бизнеса

Обратно в новината

Коментари - Хляб, вино, месо, мляко и т.н.: всички храни с 9% ДДС | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

виното от кога е храна ?!

А-хъм, изглежда че България намалява ДДС за алкохол докато в цивилизованите държави не само че алкохолът се облага с най високата заявка на ДДС, но и налагат екстра акциз за да обезкуражат употребата на алкохол който е вреден за здравето

Заявка да се чете ставка

Виното, бирата и алкохолните концентрати не са храна.. Даже и за доказано нездравословните газирани , безалкохолни напитки също следва се помисли дали са хранителни продукти.

И да намалят ДДС-то, цените няма да паднат! Само чорбаджиите ще си напълнят джобовете с разликата!

Само ми е интересно от къде ще се пълни хазната :)

Иначе ми харесва

Да не мислиш, че ще те огрее? Цените няма да паднат. Просто ще остават повече в продавачите по веригата.

Ми като намалиха ддс за кръчмите и хотелите аз не видях да падат цени. Вдигнаха се. Сега що да е различно? Ако си мислят, че като падне с 11% ддс то и стоките ще поевтинеят много се лъжат. Просто повече от парите ще остават при продавача.

Щяла да намалее сивата икономика ли? А когато всички “хранителни добавки” и кой знае какво още се пишат храни?

Не си мислете , че цените ще паднат ! В България цените вървят само нагоре . Работим и обедняваме !

То хубаво да няма въобще ДДС, ама откъде ще изплащат пенсии , социални помощи на мангалите, заплати на държ. служители, полиция и армия? Със заеми от МВФ, може би? Те отдавна не пасат трева.

"Сивият сектор расте с часове и намаляването на ДДС за храните от 20 на 9 процента означава по-малко корупция в държавата." Да го направим ДДС-то 0% направо, че да пресечем корупцията из корен? Хахах, наглеци. Друг пък вино произвеждал, ама малко му била субсидията, че иска повече. Направо да казва каква печалба иска на месец и държавата да му доплаща. Егати бизнесите...

Производителите да си кажат направо, че искат едни 9-10% от цената на стоките допълнително като печалба. ТВЪРДО НЕ!

Защо ЕС трябва да разрешава подобно нещо? Това си е въпрос на страната да си решава.

И 0℅ да стане ДДС, българина пак ще краде и лъже, това му е генетично заложено....

Виното защо трябва да е с 9% ДДС?! Храните да, ама пиячката не вижвам причина да е с ниско ДДС.

Защото за някои хора това е храна , вода и лекарство ! Д- р Радева забрани да се пие вода от чешмата , защото в нея са микробите !

В Ню Йорк няма ДДС за храните и лекарствата, за всичко останало ДДС е само 9%.

Лекаства в щатите са супер скъпи и без никакви ДДС та. Това не може да бъде пример за добра практика.

Отново (нерегистриран), В хАмерика ДДС няма. Там данъчната система е на друг принцип. Нещо като нашия данък оборот едно време.

В Америка, щата Ню Котк няма ДСС за храни и лекарства, а за всичко останало ДДС е 9%. В посткомунистическа България капитализма е по жесток, както беше преди и комунизма за тези, които не бяха комунисти.

С в Ню Кучк да знаете как е - там цени няма, сал едно ДДС...

Това с намаляването на ДДС за определени стоки се доказа като неработещо в България. Цените няма да паднат, само държавата ще гарантира по-високи печалби на производителите и търгашите.

Абсолютно!

Не само в България не работи системата с намалено ДДС а и навсякъде другаде по света. Никога намаляването на данъците за отделни стоки или услуги не е довело до реално намаляване на цените за крайния потребител. Има известно намаление за първите 2-3 месеца и до 6-я месец цените се изравняват както са били преди намалението. Пример - Румъния. Или намаляваш ДДС за всички стоки и услуги, например от 20% на 15% за постоянно или за определен период от време (година/две) или не го правиш въобще за избрани стоки. Де-факто това е популистко решение и де-факто държавата субсидира бизнеса на тези стоки чрез намалено ДДС. И най-важното в случая е че почти всички стоки споменати вече веднъж са субсидирани чрез земеделските евро субсидии.

Абсолютно точен коментар! Тази система в България (а и не само) просто не работи (за съжаление). И нулева ставка да сложат, цените няма да паднат. Просто размерът на печалбата на производители и търговци ще се увеличи. Алчността за по-голяма печалба ще умножи по нула намаляването на всички данъци

Щом искат и на виното, защо не направо и на твърдия алкохол и цигарите!

Виното, бирата, газираните напитки НЕ СА ХРАНА БЕ, МАЛОУМНИЦИ! Я вижте една касова бележка от магазин в Германия, Франция, Италия, че да видите кое е с намалено ДДС! България никога няма да стане нормална страна с подобни методи!

Ало умния, един 100 грама коняк е 600калории.Друг е въпросът, че е вредно по -много да се употребява.Баба ми казваше, че не ехрана с цел да ни предпази.

И сега бедния комунист си мисли, че ще купува по-евтино, а всъщност се нарушава фундаментален икономически принцип - "за всички, или за никого". Това е чисто и просто изкривяване на пазара чрез груба популистка намеса на държавата. От това ще стане по-зле, а не по-добре.

VAT rates for goods and services in England Zero rate 0% Zero-rated goods and services, eg most food and children’s clothes

Повечето детски храни е различно от повечето храни

Понеже гледам че се отвори дума за детски помощиМ В момента има необлагаем доход за деца + детските. Много хора още не го знаят явно. Подайте молби за връщане на ДОО, ако имате деца под 18 г. ето разпоредбите: По-високи данъчни облекчения за деца и за деца с увреждания ще се прилагат еднократно, само за придобитите през 2021 г. доходи. Новите годишни размери са приети с § 9, ал. 1 от Преходните и Заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. (обн. ДВ. бр.104 от 08.12.2020 г.). Размерът на еднократното облекчение за деца е в зависимост от броя им, като за едно ненавършило пълнолетие дете е 4500 лв. (сума за получаване до 450 лв.), за две - 9000 (сума за получаване до 900 лв.), а за три и повече - 13 500 лв. (сума за получаване до 1350 лв.). Размерът на данъчното облекчение за деца с увреждания е 9000 лв. (сума за получаване до 900 лв.)

Това е само информация от полза на всички, но някакъв трол идиот е побързал да набие минус без да прочете очевадно. Просто го отбелязвам като забавен факт

Малко уточнение! Не се "връща ДОО" /ДОО са социалните осигуровки/, а със споменатите суми - до 4500 лв. за всяко ненавършило пълнолетие дете, се намалява годишния облагаем доход. Изчислява се дължимият данък върху намаления облагаем доход и полученият надвнесен данък се възстановява. Сумата, с която се намалява облагаемия доход е "ДО" определения размер защото може доходът да е по-малък от нея. Т.е. не може да ти се възстанови данък, който не си внесъл или не ти е удържан.

заглавието е подвеждащо. Долно.

Вино, хамон (филе елена) и пармезан да има. Други не ща.

Ние, циганите ще увеличим раждаемостта в България.На всяко цигане по 200 лева.И ще ви пеем,докато работите.Чака рака,чака рака....

ако ДДС падне на 9% цените на дребно в магазините ще намалеят с около 15%!Но не вярвам в България това да стане

А бюджета с колко ще падне :)

Няма значение, после ще вдигнем данъците на шибаните програмистчета, нале тъй?

Ако ДДС падне на 9%, цените в магазините ще паднат с между 2 и 5%. Растежа на цените на храните в момента се ограничава само от високото ДДС. Всеки производител тарикат знае, че щом някой е купувал нещо на да речем 10 лева, то значи може да го купува пак на 10 лева въпреки, че ДДС е паднало. Още повече, че и заплатите растат, а те също формират част от цената. При скъпи стоки логично е първо да се намали печалбата и от там цената, е тука нашите бързат първо да намалят заплатите, но това не е правилния ход.

И този бюджет с какво ще се пълни?

С пари от данъкоплатците

Ми само търговци и производители печелят, има смисъл ако цените паднат с 11%

Колкото паднаха цените по ресторантите, драги. Тук понятия като почтеност и състрадателност се приписват на глупците.

"Председателят на Асоциацията на месопреработвателите Атанас Урджанов също определи намаляването на ДДС за храните на 9 процента като единствена мярка, за да не се вдигат цените. Той каза още, че потребителите имат един предел и ще ни кажат "гледайте си работата", след което ще купят полско, гръцко или друго чуждо производство." Абе вносното месо не е ли и то с ДДС 20%? Ако се намили ДДС на 9%, няма ли да се намали и ДДС за вносното месо на 9%? Какво пречи на на потребителите по всяко време да кажат "гледайте си работата"? Аргументите са тъпи. Затова са обречени. 20% ДДС е добре. Не за друго, а щото преяждаме редовно, което е адски вредно. Докато при Соца ядяхме по столове и в къщи със 100-150 грама месо в порция по 1-2 пъти на ден, сега на ден се изяждат по около 400-500 грама месо във вид на пържоли (лукс при соца), месо без костти (т.н. шол при Соца, но много скъп за тогавашния стандарт), салами, луканки, пастърми и т.н.

В Англия хранителните продукти изобщо нямат ДДС.

Ще му предам :)

Някой те е подвел жестоко. В англия ДДС е 20% Има и 5% и 0%, за някои стоки и услуги, но не и за храните като цяло.

всъщност си прав. Повечето храни купени в магазин са 05 ДДС. Има и такива с ралична ставка, като примчерно картофени храни и сладоледи, но всички храни в ресторанти и кетъринг, дори пресно изпечен хляб в суперите са с ДДС различно от 0%

Демек - всички ще имат правото да увеличат с 11% стоките

Намалят ДДС, ще увеличат малко заплати, пенсии, но всичко това ще става със заеми, които се трупат твърде бързо за малка държава с никаква икономика. В същото време е налице статистика на чужди разузнавания, че правителствата в БГ за 20 години са изнесли зад граница над 200 милиарда. При желание на новото правителство може да изискат Диск от Швейцарските банки да се види колко милиарда има скатани там, които да бъдат блокирани и прибрани в държавата. Съдействие за всички офшорки на българи в цял свят може да получим при поискване от САЩ и Израел.

Коя западна банка е готова в името на бедните българи да се раздели с подобни авоари?

Ние,циганите ти благодарим.

А кой ще пълни хазната за пенсии,учители,доктори,полиция,военни,чиновници и т.н.

Много по важно от ДДС и МРЗ е семейното облагане. Най-важен е човешкия ресурс, за да насърчим раждаемостта е необходимо Семейно подоходно облагане. Има разлика дали двама работещи на по 1500 лв в семейството издържат нула или две деца. Разликата е в единия случай 1500 лв месечно на човек и 750 лв другия случай. В момента и двата случая плащат еднакъв данък. Разумно е да има намалена ставка за едно, две или три деца и на двамата родители. Например: 0 деца - 12,5% данък. 1 дете - 10%, 2 деца - 7,5%, 3 деца - 5%

Разумно. Тогава могат да спрат и детските. А не както сега детски взимат само тези на социални помощи, трябва да насърчаваме родителите да работят.

А помисли ли как да манем мангалите от целата схема?

Я пак ти помисли, къде са мангалите в целата схема!

Трябва да добавиш по желание да се прилага и следната помощ За първо дете - безплатна кастрация на жената + 20 000 лева За второ дете - Безплатна кастрация на жената + 10 000 лева за трето дете - Безплатна кастрация на жената + 5000 лева за четвърто дете се спират детските за 3-то дете за 5-то се спират детските за 2-ро дете за 6-то се спират детските за първо дете тъй като очевидно семейството е много заможно и може да си позволи толкова деца. Но пък всички деца на такива многодетни семейства без детски имат право н аабсолютно безплатно висше образование

В момента има необлагаем доход за деца + детските. Много хора още не го знаят явно. Подайте молби за връщане на ДОО, ако имате деца под 18 г. ето разпоредбите" По-високи данъчни облекчения за деца и за деца с увреждания ще се прилагат еднократно, само за придобитите през 2021 г. доходи. Новите годишни размери са приети с § 9, ал. 1 от Преходните и Заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. (обн. ДВ. бр.104 от 08.12.2020 г.). Размерът на еднократното облекчение за деца е в зависимост от броя им, като за едно ненавършило пълнолетие дете е 4500 лв. (сума за получаване до 450 лв.), за две - 9000 (сума за получаване до 900 лв.), а за три и повече - 13 500 лв. (сума за получаване до 1350 лв.). Размерът на данъчното облекчение за деца с увреждания е 9000 лв. (сума за получаване до 900 лв.)

Как така хунтата на Радев ще намалява данъците, ще увеличава пенсиите, ще отвори три нови министерства, няма да увеличава бюджетния дефицит, няма да тегли големи заеми и ще краде повече от ГЕРБ? Откъде ще дойдат парите?

Крайно време беше. А за троловете тук - нали не се опитвате случайно да ни убеждавате как 20% данък е по-добре за всички ни от 9% такъв? Не за друго, но е малоумно...

Нищо няма да намалее, на книги нали им намали ха с 9%,цените за книги си останаха същите

Малоу.на е майка ти, че те е и.срала. Като намалят ДДС, не значи, че цените ще паднат, това вече сме го гледали.

Само винопроизводителите да не реват. Махнаха им акциза и виното от 5 стана 10 лева бутилката. Мбах ти наглеците!

Аууууу, олиото от 4,80 стана 4,60 !!!!

Намаляване на ДДС няма да намали цената на продуктите, просто ще увеличи печалбата.

За да няма сив сектор ,трябва да няма данъци ....Какво не разбрахте?

В Турция ДДС на хляб 1%, на другите стоки 8%,на алкохола и цигарите 18%

Най-важното е да се прекъснат картелните споразумения между производители и на услуги. Точно затова бих забранил всички сдружения на такива. Ако се сдружават 3-ма, от тях 2-ма трябваше да са от ДС. ;) Иначе проблема е световен и освен от газа и тока с ЕС мерки, е предизвикан и от правеното с ковида, с последващата икономическа криза.

Защо хлябът поскъпва? Житото не ползва енергия, то си расте само.

А само ли се пече на хляб и доставя до клиентите?

Просто производителите ще си вдигнат печалбите с 11%.

А дюнерите?

zaho47

Не знам какво подкрепя "Министерството на земеделието, храните и горите", но цените на продуктите от всички сфери, скочиха драстично!

9% ддс и с толкова увеличение на цената, а грамажа надолу.

В никакъв случай за вредни неща като алкохола. И без това носят сумати щети. А иначе тъй или иначе някой плаща.

Тая г-жа явно не разбира, че ДДС се плаща от крайният ползвател не от фирмите. Това, което искат е да им се дадат едни 11% печалба без да доведе до намаляване на крайната цена Аз съм против!

Хябя стигна 2 лв за 850грама. * и новите правителства .