Hewlett-Packard напуска България

Кол центърът на американската компания ще бъде прехвърлен на фирма с капитал от 6000 лв. и офшорна собственост

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Некадърно написана, с грешки, подвеждаща, неточна - това ще кажа за новината ви. Авторът да влезе на сайта на КЗК и да порвери информацията в документа по одобряването на сделката и да се коригира. Ако всичките ви новини са с това "качество" сте за затвора.

Невярга информация. Гаф на журналистите от дир. Напуска частта на бизнеса, която продаваше услугите и продуктите на българския пазар. Тя няма общо с кол центъра.

Верно си е заглавието за тезибдетонужким много знаят ... hp software отдавна мина към мийрофпкус и оттам DXC .. тук става въпрос за HPE.. кол център и сървъри ... те отиват към селектиум .. hp некадърен мениджмънт ... прекалено и неконтролируемо разрастване ... дано другите аутсорсинг компании не ги последват

Пълни глупости. Освен че статията е неточна, не коментирайте без да имате идея за какво иде реч.

Неточна информация.

Нека всички да се отпуснат. Всичко се мести в Бангалор, майка Индия. Меринджей , тимлийдъри на водопади , Ейч Ари специалисти - отпуснете се

Фейк нюз с бобастично заглавие. HP изобщо нямат такова намерение, да напускат БГ.

Да де, просто ще си аутсорснат дейностите . В такива ситуации първи си отиват средното ниво началници и старите бачкатори. Едните обикновено са нечии хора, хем не са били добри бачкатори, нем не стават за ръководители. Другите са нищо повече от повечето бачкатори, но са стари и са с по-големи заплати. Тези две групи са трън в очите на новите собственици, защото хем не са по-полезни от другите, хем получават много повече.

Лошо, щом бг бизнеса започва да изкупува ИТ бизнеса. Само върху него не бяха сложили ръка.

И като си помисля, че исках да работя там...

Но не те взеха

Новината е невярна (непълна). Огромната част от тези 3500 служители вече са част от DXC така че това че HPE напуска България не ги касае. Другата новина обаче, че DXC ще пренасочи голяма част от услугите си предлагани от тези 3500 човека към Индия и базираната там компания HCL, няма кой да я публикува, а тя е интересната новина :).

Би ли дал повече информация, защото не намерих нищо в нета? Още при сливането имаше слухове за подобно нещо, но с времето избледняха.

Няма да намериш, защото DXC е нова компания образувана от сливането на част от CSC и HPE. Та CSC преди имаше договор за сътрудничество с HCL. Какво е положението в момента не мога да кажа. Трябва да имате предвид, че покрай изтичането на данни и новите регулации (GDPR) европейските компании ще избягват да ползват индийски услуги. Глобите са доста солени ако нещо се издъни. Но хората тук имат клиенти от доста географски райони и може някой да се полакоми да прати работа в Индия. Все пак този бранш е доста динамичен и без работа не вярвам някой да остане.... поне до гръмването на следващия икономически балон.

Една жена каза

Колко данъци плащат В България всички тези офшорни фирми, 0? Познайте какво ще стане, когато заплатите в страната станат неприемливо високи за въпросните "инвеститори". Ще си намерят друга зона за техните инвестиции, а нашенци ще трябва да си търсят нова работа.

Така работи пазарната икономика...ако не ти харесва, айде у Северна Корея!

Сега ще се учим какво е офшорна фирма ли? И кока-кола е офшорна, ако не знаеш.

Ма що така сега?! Не им ли харесва на HP стабилността ни? :(((

Що не погледнете jobs-a . В момнета се търсят хора и заплатите дето се предлагат са около 3,5-5К. Ако закриваха центъра ,защо ще наемат хора ???

В грешка си - по 10к предлагат. Всичко с времето си.

HP доста съкращения правят последните години. Явно е дошъл реда и на този офис.

Фактологически невярна статия. Грам не останаха журналисти в тази държава... Правило номер едно не е ли да се проверява информацията? Ако не е - пожелавам на всички журналисти да ги заместят роботи, които сигурно по-ефективно ще се справят с тази така сложна задача "copy/paste".

Кои факти не са верни в материала?

HP се дели многократно през последните години- както по света така и в БГ. Като резултат от това - в момента в България тези дето са упоменати като 3500 човека са част от фирма DXC.technology. Тя се появи след като бизнес сървиз дейностите на CSC и HPE се сляха в тази нова компания DXC.technology . Това е процес на световно ниво. (CSC е тук от 2008 и също се раздели, но не и в БГ) В България DXC.technology в момента е сигурно към 4000+ човека (Честно не знам колко сме точно) с два офиса в София и един във Варна Та статията е написана абсолютно бездарно, защото това което са купили от тази българска фирма е нещо много малко като дейност и хора. По-долу един колега беше писал 80 човека. И това, че някой си е слял с друг не значи, че дейността е спряла, щото договорите са с клиентите са си валидни и хора си работят по тях.

Хюлет Пакард Ентърпрайз не напуска България, не се местят дистанционните услуги към МИДИС. Само търговският офис вече няма да е част от ХПЕ. Всико друго остава както си е и честно казано - ХПЕ в България отдавна не е само един кол център. Информацията, че в кол центъра са 3500 е абсолютно невярна, да не говорим, че такова число не сме били изобщо през последните поне 5 години. HP Inc. няма нищо общо с нашето дружество от поне две години. Изобщо пълни измишльотини на случаен принцип от смешни драскачи.

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕКОМПЕТЕНТНО И БЕЗОТГОВОРНО НАПИСАНА СТАТИЯ!!!

Какво не ви харесва в статията?

tonk11

В горния пост е написано!

Какво не ви харесва в статията?

Това е нормален процес, няма какво да се тръшкаме, така както нямаше и какво толкова да се радваме като дойдоха. В един момент в България се шиеше за половината свят - дойдоха тирове с машини, наеха разни бараки и стари заводи, дива експлоатация, поседяха известно време, осмукаха и оглозгаха каквото можаха, па се изнесоха.

Хибридна война на Русия срещу България е това! Путин е виновен! Той ги е подкокоросал НР да избягат от стабилната ни, просперираща, цветуща, все по-демократична и по-Гражданско Европейски Развиваща се България! Направил го е, само защото завижда на Слънцето и Учителя на нашия народ, на Великия вожд Бойо Борисов!

Я да налея малко масло в огъня, искам да видя тролски бой ... фирмата е дошла 2006-та, т.е. по времето на Станишев, а си тръгва 2018-2019 - по време Боково ... коментари, нещо? Станишев ли му е виновен на Боко?

За глупаците, прочели половин "Винету", думите са еднопластови и първосигнални. Стабилността, с която ни продъниха ушите е просто състояние - количествен, а не качествен показател. Както нкои могат да са стабилно добре, ние сме стабилно зле, обаче обясни го на рабфакаджиите герберски. Същата работа по филмите с ядрените реакотри - по екраните светва, че реакторът е критичен, вият сирени и народът се юрва да се спасява. А критичен за ядрен реактор значи номинален - това му е работният режим. Боко да не го пускат в Козлодуй, че току разпореди евакуация по пожарникарски. Белене щял да строи хераковският простак...

tonk11

Ами всъщност не си тръгва! Ма трябва да се чете!

Трябва да се троли. 20 копейки на пост.

Все пак тази фирма се задържа много в умиращата ни страна.Постепенно всички чужди фирми се изтеглят и накрая ще останат офшорките, които ще доизсмучат и последните капчици кръв от изтерзания ни народ.Така е братя българи, докато гласувате за кандидати от партийните листи и се оставяме да ни управляват некадърници.

не е за това. IT фирмите не могат да ги рекетират с цена на газ, мита , разрешителни и тн. това че страната ние кочина тях изобщо не им пречи.

могат да ги рекитират с много неща като: счетоводни услуги, застаховане, логистика,с начина на изпълнение на услугите на администрацията- държавна и общинска, сигурно има и много други начини.

Виновни са комунистите - да знаете! А и тези от БСП-то ;)!

Бай Оня да привика шефа им и да го нахока, че му разваля имиджа.

Да му мислят служителите с 20-30 годишни ипотеки, че е възможно скоро да не могат да ги изплащат. Иначе типично по български фирма с 6000 лв. капитал и неясна собственост придобива фирма с 3500 души персонал. Напомня на фирмата, която придоби Кремиковци. Още ли има някой надежда, че България като икономически стожер и оазис някога ще се оправи?

Да му мислят хората, които нямат възможност да работят в западни корпорации. Защото както тук коментирате "мизерните" 1500лв. на които намеат младежи и девойки , които знаят езици и нищо друго ... ами няма такава българска фирма, която да плаща по толкова за стартова заплата. Та не ги мисли - там са хора, които говорят ПОНЕ английски на добро ниво, а повечето от тях имат и втори език. Та човек с 2 западни езика и кариера в Западна фирма може да се притеснява единствено ако е бил на МНОГО високо ниво. А масата служители работа ще си намерят. Не знам откъде ви намира такива залупени. Докато пишете постове можехте по три езика да сте научили, ама инати та инати - чакате българския да стане световен език....

Може би има хора, които знаят повече от теб. Не си ли мислил някога по този въпрос, Андрешко?

английски, а защо не и втори западен език и нищо повече. Става идеална телефонистка. Или както там му казват, "оператор в кол-център" Мечта!

Това е фалшива новина. Статията е пълна с фактологически грешки.

заделил съм едно 10 000лв за зор заман..... мисля да им рпедложа зделка: искам да купя контролния пакет акции на фирмата.... да и се порадвам малко :D

сделки зделки и още няколко зелки...

няма далавера - мишоците се разбягват, не си мислете че като HP или други подобни не участват във въртележки от най-високо ниво - просто в един момент като далаверата падне под няколко стотин милиона долара на годината, се преместват на друго "по-приветливо" място

Стабилизираме стабилно стабилността в стабилния стабилизиран център! Браво Баце, браво Буда, браво Борисов!

И кво стана, аутсорса се аутсорсна ... Преди няколко години един съсед работеше в един нашенски телеком, който си прехвърли някои от дейностите на външна фирма ... всичко си продължи постарому, даже офиса не смениха. Няколко месеца по-късно го питах как е ... работата била същата, но много повече. Доста хора напуснали, защото им орязали бонусите и екстрите, а чистата заплата всъщност не е кой знае кво. Нови хора не се вземат на тяхно място, така че същото количество работа остава за по-малко хора с по-ниски заплати ... чудна работа!

Безуханова направи голяма далавера. HP откри патентовани български разработки 2006 в Бангалор Индия и дойде да прави електронното правителство с тях. Безуханова представлявяше HP в над 20 държави. После нещо се позасра работата, като HP не намери златната кокошка в България и Безуханова реши да се махне от HP и да прави политика. Несмасленият плевньо щеше да прави Безуханова служебен премиер. Бойко даваше пример с HP След месец Насдак на червено, HP ,реши да се спасява малко преди Бойко да продаде изкуствения интелект /също патентована технология, от която Бойко хабер си няма пък и не е питал който трябва/ на евреи и чаршафи. HP mрехвърля бизнеса си на офшорка съгласно добрите мафиотски практики, а в България от вчера всичко е електронен обмен... няма въобще хартия, само една снимка с телефона и хоп всичко автоматично се попълва. След като HP, Google и Facebook се спасят, чии ред ще дойдe да се спасява?

Нишо й няма на Саша. Я виж аверите й от типа на Прокопиев къде по-сериозни проблеми имат от нея. Вместо да си седи Иво в Сингапур и да си кюта, сега ще яде шамари.

Преписали нещо, дет не е точно така, ама понеже не го разбрали, напляскали куп неверни тъпотии.

Бах ви и специалистите, една средна камериерка в Кипър взима 1200Е , а аз си мислех че заплатите ви започват от 3500Е както е в Германия. След 5-тата година ако не взимаш 5000Е значи не ставаш, по-добре ходи електроженист на газопровода в Канада.

В Германия минималната заплата е около 9 евро на час БРУТО. Това са към 1300-1400 евро на месец. БРУТО. За да взимаш 3500, т.е. 2,5 над минималната заплата БАЯ СПЕЦИАЛИСТ ТРЯБВА ДА СИ. И то при положение, че говорим за БРУТО. А за ад взимаш 3500 евро НЕТО не знам колко уникален трябва да си.

Не си прав. Човекът говори от личен опит - на Запад парите се търкалят по улиците. Ние бунаците си стоим в България и нищо не разбираме. Във Фриско и околностите повечето нормални професии, които не издържат на ценовия натиск си спят по колите или ако имат наследствени къщи ги продавот и се изнасят към Мейн и Охайо. За blue collar работниците там е изключителен тормоз, обаче този на нас ни се присмива. Там 150 000 долара на домакинство те слагат твърдо извън средната класа, каквото и да значи тя там вече, защото определено не се припокрива с традиционното определение. Тенденцията е скоро такава сума, но на човек също да те декласира, обаче ние сме от село и добре, че има просветители като горния.

Цъвна'лЕ сме с сме върза'Ле. Само дето от НР толкова прости, че не го разбират и се спасяват.

Тенденцията е същата и в UK. Ще се види края скоро на неконтролируемата нео-либералната икономика.

И в Нигерия са се нароили "разбирачи", говорещи английски и можещи да помогнат на средностатистически дебил да си пусне машината. Защо да се дават заплати по $1000 в БГ като може по $300 в Нигерия (или другаде).

Толкова за високотехнологичните инкубатори и клъстери в България. Сега на всеки вече е станало ясно, че свинеферми наречени кол.центрове не са и никога няма да представляват високотехнологичен бизнес! Моле редакцията да пусне една специална дописка за т.нар. бизнес-инкубатор на мястото на бившата спортна школа Чавдар на Цариградско шосе. Да види какво прави пеероско, чиито офис платен от държавата също е там!

Е, как какво прави? Пленери, уебити, конференции, плямпачество и дава офис площи под наем под цените на конкуренцията на всеки, който попълни декларация, че забравих какъв дяло от дейността му е развой - естествено без последващ контрол, а на честна дума. В София основният бизнес е отдаване на офиси под наем, обаче с какво се занимават наемателите ми е доста чудно. Иначе, по този грамаден надлез я минат 50 човека дневно, я не, но данъкопалтецът го е платил как си требе...

Dir, ще уволните ли автора на статията?? Тук или става въпрос за адска некомпетентност на автора, или за целенасочена фалшива новина. Ако е второто, Dir, достигате дъното. Само едно е ясно, както виждате, не може да подведете аудиторията, която целите. Тя е по-трудно манипулируема, чете, обраЗова се, и там политици и платени журналя удрят на камък. Не може да се натовари на автобус и да иде на "контрапротест". Без да навлизам в подробности кои бизнеси се отделята на световно ниво (хардуеър/софтуеър), понеже няма да го разберете, най елементарното (а опорните точки винаги издишат на елементарно ниво), по което може да хванете пълната манипулация, е следното: - адресът на компанията, чиито активи се придобиват („Хюлет Пакард България” ЕООД, 121909024), е на Околовръстния път. А в статията се говори за Бизнес парка (там са dxc след сливането на CSC и софтуерния бизнес на hpe)???? - call центърът на HP е обособен в отделно дружество - ХЮЛЕТ-ПАКАРД ГЛОУБЪЛ ДЕЛИВЪРИ БЪЛГАРИЯ СЕНТЪР, ЕИК 131564637. И отново е на Околовръстен път, а не в Бизнес Парка. А на хората, които работят за чужди компании, нека не се залъгват и да имат силна гражданска позиция срещу кочината, в коато живеем. Хора, това че взимате по 2 хиляди лева заплата, и с тях едва скалъпвате да си платите ипотечката и да се напиете в петък на пиано бар с колегите, не означава, че сте хванали някой си за шлифера и свтетът е розов (сигурен съм, че всеки го знае от личен опит). ...Промяна в матричката трябва, затова малко по-активна гражданска позиция..С разхождане на лабрадори из центъра няма да стане!!!

така наречените 'сериозни компании' , 'гиганти' и тн. са всъщтност побългарен вариант на въпросните компании . вътре е пълно с лигльовци и мрънкачи дет стартовата им заплата (след като са изкарали кръжоците на телерик) е 1500.дрънкат глупости като 'тикет','тиймлийд' и тн. и когато ги питаш как да разменят стойности на 2 променливи без 3-та се хилят и викат 'е кво ме интересува , аз си пишем на java script rest-овете и си взимам 4500

абсолютни джендъри : ))

С други думи искаш да кажеш, че това е бранш в който стартовата заплата на необучен, неопитен работник е с 50% по-висока от средната заплата за страната и три пъти по-висока от минималната. Ами не е зле, никак не е зле. Ако във всички браншове се почваше за такива пари мисля, че нямаше да е зле, нали?

много зависи от фирма до фирма , но да , около 1500 е . фирмите дет се занимават с аутсорсинг само физически са в БГ , те си работят за Европа и америка и е нормално да са с подобни на техните заплати. аз исках да акцентирам че 80% от хората дет бачкат в тях са бездарници с неоправдано самочувствие дет си мислят че кат за назубрили 2 курса на оракъл и циско и са взели по 1 сертификат са хванали господ за шлифера . страшни гейове са

Няма как да стане така, че във всички браншове стартовата заплата да е над средната за страната. Ако знаеш какво е средно аритметично, ще разбереш защо това е невъзможно. Заплатата в един бранш може да е над средната само ако в друг е под средната. Иначе всички ще са точно на средна заплата.

Разбирам какво искаш да кажеш - занаятчиите са претенции за дивелъпъри не са чували за алгорими, дизайн патърни, указатели, регистри и т.н. Обаче и твоят въпрос нее много коректен - тази хватка със суопа на стойностите реално си е хак и ако някой го знае, то е за любопитство и, че не трябва да се ползва тая история с XOR-а, защото компилаторът така или иначе си оптимизира временните променливи.

ами горе, долу да, ама най точно казано - дразни ме тва че програмирането се превръща в ЗУБРЕНЕ и ПОМНЕНЕ на класове и методи и като дойде някоя задачка дет я нема в Гугъл (о чудо, имало и такива..) и трябва да се ИЗМИСЛИ нещо и ония дигат ръцете.. да си взимат заплатите и да си чоплят там квото правят , ама не се правят на голяма работа щото има доста по умни от тях хора

"тази хватка със суопа на стойностите реално си е хак..." Хайде без глупости. В единя случай се печели време, в другия - памет. Зависи какво преследваш в конкретния случай. И виждаме резултатите от липсата на теоретична подготовка у писачите на програми - гигабайти код, който работи бавно и паметта все не му стига!

Ти, па... Най-големият риск за ИТ бранша е Stackoverflow да падне за половин ден. Истината, обаче е по-сложна - тук идват проекти, с ниско ниво на трудност и високо ниво на досадност. Съвременните системи са свръхраздути глупости и хората за един сайт пускат 150 МВ фреймуърк, а изискванията на клиента са такива, за да няма локдаун с конкретен разработчик. Това е световен проблем и positive feedback loop - колкото по-скапани системи, толкова по-скапани ИТта. Обаче това се търси. Яките фирми са малки стартапи и колективи от по няколко синиъра и нагоре, които ровят нещо я по AI, я по Bigdata, я по всичко това накуп. Останалите тракат по клавиатурите. Преди време на едни атмели трябваше да се правят бая сложни интерфейси и яко код и каша. Ми, работата се оптимизира в пъти с двойни указатели. Е, после имаше въпроси от типа "какви са тези две звездички"... А, по твоя въпрос от интервю - посмали малко жегата върху джуниърите. Има един набор такива уловки, чийто правилен отговор е "това са лоши практики" и с тях отсяват тези, които са вредно компетентни и активни - има и такива.

Ми, верно е хак! Ако тук ИТтата са предимно занятчии, хората, които пишат компилаторите не са. Това със суопа е известен trick question и наред с подобни се среща при сериозна подготовка за номерата на интервюиращите. Сипват такива провокации и от не техническо естество. Много по-приемлив въпрос е, примерно кога се изпълнява callback-ът на setTimeout с параметър 0. На него си гърмят редовно телериците и айтиталантите, та няма нужда с тежката артилерия по врабчетата.

Аз пък се сетих за една въртележка със Shift, ама ме мързи да се занимавам с такива асемблерски пируети.

Това си е корпоративна политика. Прав им път. Много от големите компании се интересуват от нас само заради експлоатацията и огромните печалби. Такива "инвеститори" за какво са ни.

Не много, а всяка компания се интересува от печалбите. Ако някаква организация не се интересува от печалба това не е фирма. Примерно е НПО. А ти гледай какви са заплатите в тези компании у нас и какви са заплатите в българските. И ако първите са по-високи, значи трябва да се радваш, че някой дава ПОВЕЧЕ.

И като се сетя колко служители на кол центрове познавам, които са горди със себе си, защото Ейч пи им дават по 2000 лева месечно да вдигат телефони ...

Е, не може всички като тебе да са големите собственици... Я кажи, ако всички бяха тарикати, като тебе, от къде щяхте да си доставяте балъци? Щеше да ти се наложи, представяш ли си, сам да си чистиш кошчето... Ужас!

А пък аз се радвам, че не контактутвам с хора, които са горди, че са българи и мрънкат по цял ден, че взимат по 800лв. на месец. А сега си представи по колко дават в компаниите на тези, които работят по-висококвалифицирана работа от вдигане на телефони. И виж по колко дават в българските компании на инженери. Най-лесно е да питаш на най-близкия строеж техническия ръководител, който ръководи много хора и дейнсти дали взима повече от човек, който вдига телефони. След това се замисли кой знае по-добре да управлява хора и процеси - дали западната кампания или българскиата строителна фирма. Давам пример със сторителството, защото там пазарът се контролира от български компании.

Добре, че са тези компании иначе заплатите още щяха да са по 450-500 лева. Аутсорсинг или не пак е по-добре, отколкото когато ги нямаше.

А сега ГЕРБ пак да говорят за изключитеният бизнесклимат и колко много чуждестранни инвеститори привличат

не само че никой не иска да инвестира в бг ,но вече инвестиралите се изнасят. причини всички ведомства орг. престъпни групи за рекет над инвеститори. честито.

дъртите русофили злобеят когато младите хора взимат по 2-3 бона заплата :D

а ти хапчетата взимаш ли си? 2 - 3 бона взима един чистач е Германия например

3 едва ли, 2 и малко може и да ги докара (за левове говорим). Я сега виж колко му е наема на чистача в Германия. Храната може и да му е по-евтина. Зависик какво яде и къде го купува. И да, ще трябва да си готви вкъщи. Навън е задължително по-скъпа храната от в България. И виж колко му струва картата за градски транспорт... В крайна сметка един чистч в Германия е с по-нисък стандарт от един опретато в колцентъра на НР.

Ами вместо да храчите тук за шепа копейки защо не отидете в Германия чистачи бе ватенки мързеливи?От както са вече толкова време в опозиция явно глада вече става неудържим и от всяка новина се правят едни заключения които нямат нищо общо с реалността та ЗАМИНАВАЙТЕ В ГЕРМАНИЯ ДА ЧИСТИТЕ А НЕ ТУК ДА ХРАЧИТЕ!!

До * Разпознах се- хем съм дърта, хем нещо като русофил, хем злобея че младите взимат по 2-3 бона заплата при толкова много разходи за образованието и квалификацията им. Всеки месец се налага да додавам -къде за екскурзия, ремонт на колата, нова екипировка... Един продавач на дюнери не пада под 2000 лева на месец, а с висше и няколко специализации в чужбина пак там. Не, че злобея, а направо съм бясна- живеем в кочина където най-голямата свиня управлява парада.

Какво става? След ЧЕЗ, Теленор, Сосиете Женрал! Всички се изнасят!

И Метро изглежда си заминават

Заминават си, ама само им се иска, без да могат засега. Ако просто бяха фалирали като Карфур - да, обаче те не са и дъготрайните им активи ги държат тук като котва. Търся инвестиционен фонд да ги купи и после да им ги отдаде под наем, уж. Само че ги няма въпросните фондове. Имам контакт с няколко такива фонда - огромни бюджети за инвестиции, обаче в България сметките не излизат и даже и до дю дилиджънс не стигат, въпреки че там почти сигурно съвсем ще гръмне всяка потенциална сделка.

За съжаление, това, което се вижда в глобален мащам са два процеса , обвързани с едно изречение - цялостно преразпределение на бизнеси и капитали - в последните 5 години (но продължава и сега) огромни конгломератни фирми се продават, обединяват или разделят на много части - вижте DELL/VmWare/EMC, HP/HPE/DXC, IBM+RedHat, Google/AlphaBet, Intel/McAfee и много много други не само от ИТ сектора. Тече процесор или на окрупняване, или на разпарчетостване. За съжаление, баба Мег и акционенирите избраха за Hewlett Packard (HP) тотално разпарчетостване. Bill & Dave сигурно се обръщат в гробовете си, лека им пръст. Преди само 5 години Hewlett Packard беше гигант с над 340000 души глобално + огромна партньорска мрежа. Сега основния бизнес с принтери и компютри стана HP Inc. и е само от една 50000 души. Всичко останало е само 'спомен' в други не толкова известни и малки фирми. Работеш в HP/HPE и когато ни сливаха със CSC (DXC), хората слагаха по вратите на офисите принтиран надпис (бележка) HP was here... :( с тъга към светлото минало... HP Inc. е относително добре в глобален мащаб, но за останалите DXC/HPE/MicroFocus се носят множество слухове за поредни препоражби и разделяния (обединения). Продават за бързи печалби на акционерите... това е. Настоящето не е новина, то е 80% лъжа. Това е информация от Август 2018г. НО Е ФАКТ, че в България всички големи фирми се оттеглят, тук вече се работи само с партньори (местни олигарси), колкото да не се губи и малката дребна местна печалба. НЯМА големи инвестиции, НЯМА нищо ново, ИТ сектора се разпада. И това, което наричат "аутсорсинг индустрия" си е чисто и просто услуги (вид "шивашки" скъпоплатени услуги), които никой на запад не иска да извършва, но понеже такова им е битието, искат да се правят. Нискокачествени услуги (кол център и други). България затъва. ИТ сектора крепеше, но и това е в процес на разпад, ще се случва много дълго, но започна преди няколко години... :(

Съгласен. Помислете си, хора - 80% от всички големи бизнеси, които влезнаха в България последните 20 години след прехода и минималната стабилизация започват бавно да се изнасят. Тук няма бизнес нормална бизнес среда. Hewlett Packard Enterprise продават "местните си бизнес услуги" на фирма, заедно с Конго, Нигерия, Сърбия, Хърватия... ? Ние сме в един кюп с тези държави, не с Румъния, Унгария, Австрия...

Тези "големи" бизнеси дойдоха, защото в началото лесно се намираха хора готови да вдигат телефона за 500 евро на месец. Сега трудно намират, кой да го прави и за по 1500 евро на месец.

Пич, ако едновремено текат процеси на сливане и на разделяне, какъв е проблема? :) Ту вали, ту спира е доста по-добре от само вали или не вали изобщо. Разбирам, че си разтревожен, ама защо точно? Защото всеки ден не е точно като предния и не може да направим прогнози за след 50 години? Ами, никога не е можело. Само си мислим, че преди е било по-добре. Поради слаба памет.

Ние от години повтаряме, че прехваленият ИТ есктор първо не генерира нищо особено като оборот - около 2 млрд. за т.нар. софтеуърен бранш и още толкова за останалото ИТ - боксмувъри, интегратори и прочее. Това тук си е едно най-обикновено ишлеме, т.е. износ на труд, а още по-точно - low cost/low tech мижи да те лажем. Друго ми прави впечатление през последните години - голям отлив на квалифицирани ИТ кадри към други отрасли изобщо. Вкл. и вчера имах подобно опресняване на впечатленията - хора с няколко десетилетия опит категоричино напускат бранша и повече не искат да чуват за него. Демотивацията и отливът на кадри отдавна не е някаква екзотика. Каквото при бачкерите в аутомутива (Язаки се отказа от плановете за още един завод за чарколяци, защото "няма хора"), такова идва и при нас.

и меродавно мнение на човек запознат с реалното състояние на нещата!

Да обясни простата Тиква на простия си електорат с прости думи що гигант като НР напуска ,,преуспялата,,кочина ?

Извод 1: сериозните компании се изнасят от блатото... Извод 2: т.н. столица е сборище от чиновници с нереални заплати, но полека-лека и постепенно те ще си редуцират по икономическите закони и ще се върнат по изоставените ниви и градини в родните села. А това ще е добре за възраждане на селското ни стопанство. Защото вече забравихме вкуса на истински зеленчуци и плодове... Извод 3: бялата ни икономика е в ръцете на разни фалшиви офшорки. А точно така се избягват данъци и такси, което е тежък удар върху държавата.. Извод 4: няма никакъв контрол за нищо и всякакви мошеници и играчи въртят на пръста си властта с нагли корупционни схеми...

Това "изводите" на позитано ли са?Явно не следите световните новини добре

Ти ще се върнешли на село да гледаш зеленчуци? Ето ти отговорът, който ще си дадеш сам...Всеки тук си мисли, че е по-велик от другия, но нещата не стоят така.

И къде точно ще се върнат, като такива като мен са им изкупили нивите, в конкуренция с т.нар. АДСИЦ земеделски фондове? Този кораб отдавна е отплавал.

Спокойно, "нашите хора", ще ги преместим на други ръководни постове т.е. няма да има работа за всички връзкари и подмазвачи.

Направиха налаверките, сега адио :)

мноу мразим по рейсовете аутисти с раници от декатлон и слушалки . не могат да кажат едно изре

Гледаш ги докато си тръгнал да миеш чинии в някаква мърлява баничарница, нали?

в баничарниците няма чинии бе тъпако тъп :))))))))

Е поне стана ясно, че работиш в баничарница. Айде, сега, изплакни тавата и може да отидеш да пушиш.

… и не, аз също бачкам в ИТ. ти аутист ли си ? : )

При тези младежи нещата са така - взимат ги глупави и гладни и ги правят HP специалисти. Ама тесни, много, много тесни. Знаят си процедурите и терминологията. Това е. В останалото не са по-умни от тия, дето "цъкат хек" на Попа.

Че, кво й е на цацата? По-големите риби и те трябва да ядат. Да си запушиш съзнателно сетивата е в пряк разрез с принципите на т.нар. situational awareness. Ясно е, че си отвеяна заспа и я кола ще те блъсне, я някой ще те обере. Койт си мисли, че може да си изнесе навън "мехура", в който живее, нзачи нищо не разбира от вариация, камо ли нещо по-сложно.

Не работят 3500 човека в HPE!!! Новината е невярна и пълна с грешки. Русофилските лай-номети да замълчат...

Абе когато компания се продаде на офшорка с 6000 лв капитал, ако си от тея 3500 човека си стягай гащите.

Новината навява на тотално погрешни изводи. Драма няма - хората си работят,плащат доста осигуровки, а част от тях плащат осигуровки върху тавана и така хранят пенсионерите, които са толкова умни, че искат да гонят западните компании, които осигуряват работа , предполагаща плащането на максималните пенсионни осигуровки. Ама нищо чудно - същите пенсионери си дават спестяванията на ало измамници.

Или ти плащат да пишеш глупости. 6,000 лева е капиталът на тази фирма И ТЯ НОСИ ОТГОВОРНОСТ до този размер. Което значи, че ако утре фалират (по някаква причина), тези 3,500 човека НЯМА ДА ИМА КОЙ ДА ГИ ОБЕЗПЕЧИ, както си е по закон, да не говорим, за разни други кредитори. Това е поредната подигравка с нас като послучшни мишки на тази държава и поредното доказателство за това, че в КЗК работят хора подкупни и неграмотни. Нямам думи.

Първо, отговорността не е до размера на капитала, това е много буквално и примитивно казано; второ - правилно е да се каже ОБЕЗЩЕТИ, а не ОБЕЗПЕЧИ, смисъла е коренно различен. И обезщетението зависи от внесените социални осигуровки и е за сметка на бюджета (в по-голямата си част). А тук осигуровки явно има и то близки до горната граница. И какво общо има преструктурирането на HP с "ПОСЛУЧНИТЕ МИШКИ НА ТАЗИ ДЪРЖАВА" ?

6,000 лева е капиталът на тази фирма И ТЯ НОСИ ОТГОВОРНОСТ до този размер. Съдружниците носят отговорност до размера на капитала. Самата фирма и нейният управител си носят неограничена отговорност.

не е в това дали някой ще си загуби работата, а защо сериозна световна фирма ни напуска в полза на офшорка! При това фирма, която не е закъсала по никаква линия. Това нормално ли е?

Това трябва да е фалшива новина, нали малко преди това Нетаняху рече, че Борисов е направил България водеща държава в ЕС и света? Тея 3500 човека да се готвят за шут в задника. Фирмата с 6000 лева капитал нали се сещате?

Ако беше вярно да му мислят пенсионерите. Те парите за пенсии не висят по дърветата, а идват от точно такива 3500 човека, които не работят на минимална заплата. Добре, че не е така.

Да му мислят чиновниците на Боко Тиквата, защото на пенсионерите така или иначе подхвърлят за по две три филии и едно кисело мляко на ден!

Никой не говори за какво е било досега. Трикът е какво ще стане с новия собственик. Голяма компания продава на миндил с 6000 лв капитал. Що е то? А пенсионерите ако не им бяхте окрали вноските нямаше да умират от глад.

Гледай си воловете на нивата, а проблемите във високотехнологичните браншове остави на тези, които разбират. И да има проблеми, те не са такива каквито ти можеш да разбереш. Проблем е конкуренцията в световен мащаб - някой почва да работи срещу доста по-малко пари и се мести услугата, дори и при понижено качество. Ако тук се плаща 3000лв. за дадена позиция някъде в Азия 1500 - се мести бизнеса. Е това е проблем, а не мафиоти, офшорки и т.н.

не всичко може да се измести навсякъде, в тази азия африка и дурги такива дори по-мангалски и от нас дестинации първо не могат да говорят второ не могат да мислят (съвместимо със западняците, дето им звънят да им се карат) и трето не са в ЕС, което автоматично реже ЕС и кравария. Иначе всичко щеше да е в боярщника - там и ватниците са много, и говорят добре, и са почти съвместими, и разходите са малко - ама до сега избираха у нас. Е, сега ще си тръгнат от Наглия някви бизнеси и ще дойдат тук. А други бизнеси ще се тръгнат от тук и ще отидат в някви нови ЕС членки.

И какво ... явно мишките напускат кораба, защото потъва..... Все някакви офшорки, все някакви съмнителни екземпляри придобиват собственост, т.е. кръговете от крадливия мафиотски бизнес в България искат да трупат влияние и като няма накъде в чужбина, защото другите ги разкриват и вкарват по затворите единствения шанс да има някакво развитие е в България да изсмукват всичко. Безобразна държава с безобразно управление. Тъп и глупав народ сме!

Едниственото вярно е, че сме глупав народ. Всичко друго не е така, както пише.