Глобалният минимален данък мирише на пирова победа над корпорациите

Ползи и подводни камъни - много въпросителни и крайни мнения към предложение, по което дискутират развитите икономики. И данни, които показват как корпоративният данък силно намалява в световен мащаб

Обратно в новината

Коментари - Глобалният минимален данък мирише на пирова победа над корпорациите | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

общо планетарно данъчно управление - най-ботите ще продължават да плащат най0малко данък печалба - работниците у нас плащат 10 % и от минималната си заплата - и сме на дъното в европа...

Какво значение е колко има богатия , стига средната класа- работещият човек да живее добре с труд си доходи . Щом без "богатия" няма предприятие и кой да организира създаването на нови блага , полезни за хората . Защо да преследваме богатия ! Ако живее добре работника , то кой е бедния - мързеливия и нехайния . Трябва ли да се толерират мързелите !? Какъв ще е ефекта от такъв данък - намаляване на инвестициите и от тук потенциала за нови стоки . А от преразпределянето на доходите - стимулиране на мързела ! Т.е. нетният резултат е с отрицателен знак.

И основния проблем не е, че богатите трябва да плащат повече, защото са богати, а че големите корпорации избягва данъци по всевъзможни начини и понеже не могат да им ги съберат, решават да ги обложат всички с по-висок плосък данък. Какво са виновни държави като България, че в САЩ не могат да си съберат данъците от големите корпорации? Те големите корпорации пак ще намерят начин да избегнат данъци - когато имаш скъпи адвокати и влиятелни политици в джоба си, всичко е възможно.

Америка няма ДДС, няма ли глобално да се премахне ДДС-то?

ДДС е перфектния данък сътворен от икон мисъл !

Ако трябва да бъдем точни, В САЩ няма ДДС но има sales tax (данък продажби), който е доста по-нисък, 5 до 7% в зависимост от щата и храни и лекарства не се облагат. А тук вземат 20% и от кофичката кисело мляко на пенсионера и само хазарта е с по-ниско ДДС (15%) - логично, нали?

Високите Данъци и смачканата Корупция винаги са били основни оръжия срещу Неравенството в обществата. Неравенството в Света в момента е на най-Високото си ниво в Историята на човечеството! Индксът за Неравенство Джини, в България е най-висок в Европа ! За 11 години се е повишил с 20% ! Българските бедни са много по Бедни, от всички други спрямо богатите ! До Преди 30-40 години дори и по-малки нива на неравенство е предизвиквало Революции и Национализация на всичко частно,или поне пълна промяна на данъчна,и социална система ! Сега стандартните и социални медии .. ..супер успешно Приспиват всяка реакция към Справедливост и приемливо равенство !

Ще повишат данъците на най-големите, а те ще го калкулират в цените, плащани от най-малките - тези, които откакто свят светува кретат на дъното на пирамидата и носят теглото й.

Aми ако ш се действа така, то българите в чужбина когато се завръщат трябва да им върнат всички начислени данъци. А защо никой умен учен не се сеща за глобално разпределение на природните богатства например или глобално стандартизиране на телевизори, компютри, телефони, коли или съкращаване на партиите и минаване на точкова система.

Когато завоалирано се говори за "корпоративен" данък е добре да се знае, че този данък обхваща всички частни фирми - средни, малки, еднолични - няма значение. В момента в България данъка е 10% корпоративен + 5% дивидент, т.е. 15% (освен ако не реинвестираш цялата си печалба, но почти никой не го прави). Ако стане 21% ще имаме 21 + 5 = 26%, отделно осигуровки и т.н. И това ще засегне всеки, който има фирма, вкл. едноличните. И разбира се, ще засегне и тези, които нямат собствени бизнеси също. Така че не ми говорете как минимален данък за всички щял да удари само "най-богатите" корпорации.

Къде си, Тръмпе, няма повече да те блокираме!

След като е Пирова победа, значи няма проблем и ще са щастливи да плащат данък най-накрая. Или? Дали е възможно, немската държава да си удържа да речем 10% от всички проджаби на Амазон в Германия автоматично? Пък седалището им да е на Марс, ако искат. Технически дали е възможно имам предвид... Ама, щели да надуят цените. Ама, няма да продават толкова. Има нещо, което се нарича елестичност на търсенето. Да приемем, че любимите ви дънки, струват 50 евро. Ако паднат на 25 евро, ще си купите 2 чифта, нали? Ако паднат на 1 евро, колко човека ще си купят 50 чифта? А, ако са без пари? Няма да пренасяте дънки от сутрин до вечер. Изключвам няколкото човека, дето имат нужда от специализирана помощ. Та, същите тия любими дънки, ако станат 500 евро, едва ли ще почнете да събирате, за да ги купите. Ще си намерите други любими. А и при цена от 500, много хора ще могат да ви ушият едни за 300 на същото качество. ;)

Ееее САЩ от 50 години отглеждат малки зверчета и сега, когато тези зверчета се превърнаха в големи хищници, чак тогава се сетиха, че трябва да ги подложат на диета ?!?! Късно е вече ...

За това, някой като каже обложете богатите - фразата е грешна! ОБЛОЖЕТЕ корпорациите ефективно и справедливо! А не ми повишавайте данък общ доход на средната класа, както обикновено става!

Мда, иде глобална инфлация - корпорациите ще се оправдават с данъците, правителствата с конкуренция между системите (САЩ-Китай) и епидемии, местните власти с опастност от фалит. Накрая както винаги ще го духат бедните....

А защо не направите анализ и сравнение как се движат данъците Корпоративен данък и ДДС от 1980? Оооо каква изненада ДДС расте (даже го нямаше на много места и се появява), а корпоративният все намалява....Що ли си мисля, че корпоративния ще зачезне за сметка на ДДС, който по-лесно се управлява и събира? Но пък е по прецакващ потребителите?

10 г.Некъдърност

Знаете ли друга държава в която ДДС да е 22% или повече? Благодаря, за отговорите.

Дания, Унгария, Швеция, Гърция, Португалия, Словения, Хърватска, Полша, Финландия са с основно ДДС над 22%.

Това, което тези анализатори удобно пропускат е, че всъщност този данък ще е за всички нас потребителите! На корпорациите каквито и данъци да им наложиш те винаги ще го калкулират в цената на крайния потребител. Един пример с гугъл - миналия месец изпратиха съобщение, че заради новия данък, наложен им във Франция, цената на рекламите им там се вдига с няколко процента. Просто и ясно.

Нека да позная. Икономиката ти е хоби... Цената винаги е тази, която корпорацията вярва, че може да взема от клиента. Корпорациите не са там, за да ти предлагат евтин продукт. Там са, за да правят кинти. Ако вярват, че могат безнаказано да дигнат цените със 100% ще го направят. Виж цените на графични карти. Как се обявява цена от 650 долара защото звучи добре и след това се продава за 1200. Щото хората са готови да ги платят... Иначе, ако се направи данъка 0%, вярваш ли, че цената ще падне за тебе с 20% ? :))))) Не, цената ще се вдигне за тебе с 2%. Заради инфлацията... :))) п.п. И не, корпорациите, нямат нищо против монополите. Когато са техни. Гледат конкуренцията да е колкото се може по-малко, за да им чупи рахата.

Пич, корпорациите станаха по-могъщи от цели държави и те реално определят политиката и икономическите условия. Сега на нас ни пробутват тезата, че ние ще обложим тези огромни корпорацци, а всъщност данъците са за .... нас! Включително и новия глобален данък зелена енергия.

Всичките приходи на корпорациите са от самите нас Потребителите. Опитват се да постигнат някакво нормализиране на разпределението на плащаните данъци и да се избегне да генерираш приходи от Германия а да плащаш малки данъци за тях в Алабния примерно. Няма да се получи. САЩ са вманиачени на тема данъци, веднъж вече накраха света да следи прийодите на техните граждани с FATCA, сега се опитва да си генерира и приход като неутралзира административните заобиколки на корпорациите. Този път обаче, последствията рефлектират не само върху техния интерес.