Фандъкова: Докладът за „Топлофикация София“ ще бъде готов в края на месеца

Мисли се, за увеличаване на приходите без да се влияе на цената на парното, каза тя

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Трябва масово да се "отпишем" от услугите на топлофикация! Само така ще усетят вятъра на промяната.

Баронесо Льо Фандък, що не вземеш накрая да ни освободиш от нефелното си и крадливо управление на СО? Защо една думичка не каза за загробените в КТБ 70 млн евро европейски пари за/на Топлофикация - чий са го дирили там, а не са инвестирани?!?!?! Какви са тия приказки за управлението на ТС - ти си принципалът, ти назначаваш директорите там?!?!?! Не, не си Льо Фандък, Льо (крадлив) Мангал си ти, да знаеш!

Сигурно са били грешните американци ! Правилните биха подсетили даскалицата, че топлофЪкация нарушава правата на гражданите, частната им собственост, потребителските им права и каквито още закони се сетите. Става въпрос за мафиотска структура, или трябва да си смени начина на функциониране или да бъде нарязана на скрап.Насилственото потребление и принудата за ползване на "услуга" се нарича рекет.

Ще изчакаме да видим какво пише в анализа и какви ще са препоръките. И дали нещо ще се промени към добро след това, но ако мислите да я карате както досега, мисля, че няма да я бъде повече. Дано американцте да дадат някой свежа идея - аз определено повече щях да се зарадвам на руснаци, не по политически причини, а защото си мисля, че Топлофикациите в този им вид може още да ги има някъде у Русия, но в щетите такова чудо едва ли са виждали, така че едва ли знаят как да се оптимизира системата. Основният проблем е крайно неефективната система и големите прахосвания на енергия - започвайки от това, че топлината се пренася на мнооого километри от мястото, където водата се подгрява, при това по едва ли перфектно топлоизолирани тръби, до това, че заради вертикалните щрангове и многото празни стаи, че и цели жилища, се стига до там, че те се отопляват без някой реално да я ползва тази топлина. Някой тук беше писал, че и самите котли са с доста ниско КПД - тоест загубите започват още оттам. Ако правилно схващам, казусът е просто христоматиен за т.нар. loss of scale (мисля, че на български би трябвало да е нещо от рода на "загуба на мащаба" или подобно) - тоест колкото повече работите, толкова повече загуби генерирате. В такъв случай, с изключение да ви дръпнем изцяло шалтера, което е много краен вариант, единственият печеливш ход е да намалите обемите - така пак няма да излезете на печалба, но поне ще е по-малка загубата. Тоест намалявате обема на топлоподаването (температура на парата, брой часове на макс температура и т.н.). Да, няма да е 50 градуса януари месец, но който му трябва толкова жега, да се доотоплява на ток. Друго решение е спешна подмяна на всички вертикални щрангове с хоризонтални, което мисля, че просто няма как да се случи - доста пари трябват, къде в уредени жилища ще ръгате тръби по пода и т.н. Така че това просто не го считам за реално решение. Единственото, което остава, е просто да намалите обема, за да понамалите загубите. Цената не си и помисляйте пак да вдигате. Топлофикациите са замислени да имат най-вече социална функция - евтино топло за народеца. А какво му е евтиното на топлото, когато отоплението на една двустайна панелка зимата, плюс топлата вода за 2-3 възрастни, е горе-долу една пенсия? Да поясна, че не съм енергетик, така че не пиша в качеството на експерт по темата, а на образован потребител, на който му е дошло до гуша от вас. Още доста неща мога да напиша, но за момента не мога да ви отделям повече време - съжалявам за което.

Идеята на топлофикация е чудесна идея, но реализацията е тотална щета. Затова че няколко човека използват в даден вход, наистина загубите са големи. Американците като цяло в краткосрочен срок ще дадат много добра идея, но там за дългосрочен период не се мисли, може и това да е правилно. Лошото е че ако има печалба такива като фъндъчката няма да ги реинвестират, няма да искат да модернизират, а ще ги изпият или раздадат на циганетата за гласовете им. Едно време в България доста неща са се правили от Български специалисти, дори и да са допускали грешки са направили невероятни неща които още използваме. Според мен това трябва да е масова услуга която да се използва от всеки и да се прецени след това колко наистина ще струва тя. Логиката е, че колкото повече произвеждаш, толкова по-ниска е цената на продукта, както се прави и дъмпинг, те са монополист, не може да се говори за такива неща и затова вдигат цените когато си поискат без конкретно да са изчислили правилното увеличения, играят тото. Трябва да е всичко прозрачно, кой колко е взел, защо и какво са реинвестирали, каква печалба се очаква, какви пари се дават за извънредни ремонти ... хората сами да разберат дали цената трябва да е по-ниска или по висока, но да е глобална услуга! Може да нправят едно изчисление колко ще струва ако всеки си пусне парното на макс за 1 година (зимния период) колко ще са всичките разходи на топлофикация за тази година, и да се разпредели по-хората, тогава ще се разбере истинската цената на 1кв или 1 кубик.

ОСТАВКА Тиквена Принцеса избрана от циганите , а не от Софиянци !

братската помощ от хамериканските специалисти на софиянци дупе да им е яко.Само като си видят новите сметки и ще се изпотяват без да им е пуснато парното

Не е ли време и ти да се махаш,крадло комунистическа.Съсипа София