Европейската "Вълна на обновяване" на жилища: какво ще спечелим ние

Три екологични организации обявиха, че ще следят как се изпълнява новата инициатива на Брюксел за обновяване на сградния фонд

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

За другите страни не знам, но в България ще пада яко точене на средства. А после ще четем статии в Дойче веле, не в Дир.бг, че българското саниране било по-некачествено, но и по-скъпо от немското!

Ни виждам защо някой трябва да провежда каквато и да било политика към частни сгради. Да си оправят обществените, това стига. Отговорност на собственика е каква ще бъде сградата му, енергийно ефективна или никак.

Няма частно и държавно в тая игра! Ако от маалата горят парцали и гуми за да се топлят и ти ще го дишаш - не го ли разбирате?

_stankow

Аха, стани ортак със западняцте и чакай да спечелиш ... Още не си дочакал ...

Защо думата ХАБИТАТ не мога по никакъв начин да я свържа с енергийна ефективност. Да не би в БГ да сте и придали такова значение?!

Е как какво ще спечелим, ще спечелим по-восики сметки за парно, ток, вода, данъци и т.н. На територията каквото и да правиш, дори и нищо да не правиш сметките се увеличават. Днес детето поиска шоколад, гледам вече 1,60 са го направили. Погледнах сега в немския амазон - 2,10 лв наши пари, демек 31% по-скъпо от колкото тук. Питам се немския татко дали взема 1300 лв заплата, т.е. с 30% повече от мен?

евро комини за по 4000 Евра

Пак ще има голямо крадене и лошо и некачествено изпълнение.

Ти от фирмата изпълнител ли си ?

!!!

Ще си паля печката с въглища и дърва ,пука ми за ефективност. Който има пари да плащат скъпия ток. Дървата ми са без пари ,само въглища купувам.

Ще си паля печката с въглища и дърва ,пука ми за ефективност. Който има пари да плащат скъпия ток. Дървата ми са без пари ,само въглища купувам.

430 лева за морска пяна и дограма. 430 евро е грубия строеж.

Не са санирали една сграда и няма да санират. Само са сложили морска пяна и дограма от най-евтината.

Тези дето плюят да си направят фирми и да спечелят. А ние така се осрахме с последната резолюция, че ще получим няколко лева като за бог да прости.

Да но печелят само тези дето дават големи комисиони и не остава много за материали и затова се ползват най-евтините. Идват в нас и ми казват ти този диван ще купиш, този телевизор ... абе вие в ред ли сте !?!?!

Лилиту - дримтима от аскюву - чечмеже толуп

Ко да спачелим. Дебелата Лиляна ще излапа пак парата. Тез пари дето ги окрадоха предния път можеше да санира 4 пъти повече жилища. Ама нали шкафчетата трябва да се пълнят

С парите които похарчиха за саниране (4 млрд. лева), ако стояха на общинска или държавна земя, при примерна себестойност 650 лв./кв.м. , можеха да бъдат построени около 6153846 кв.м. или примерно около 59 170 жилища с квадратура 80 кв.м., при заложени 30% общи части. Без да съм съм погледнал статистиката, съм сигурен че толкова жилища не са санирали или в краен случай, ги доближават като бройка. С подобна сума, можеха да построят един малък град( даже не много малък), заедно с инфраструктурата.

Ясна е работата-баницата е голяма!

Нищо няма да спечелим. Ние честните обикновени българи само ще загубим. Боко Тиквата и подобните му уроди ще пълнят чекмеджетата. Правилно е само да се намали данък сгради и всеки сибственик сам да си санира имота, когато иска, но без намеса на гейберастката администрация.

ако те събаря данък сгради, изобщо няма да можеш да се санираш

Какво ще спечелим ние. Ние нищо няма да спечелим. Печелят едни момчета. Тези неща се правят за да се преливат евро парите по едни фирми. Качеството на работа нула. Ефективност - нула. То нали ако се направи както трябва и се вложат колкото трябва материали няма да остане за онези хора.

За такъв срок едно време можеха да я бутнат и да построят на нейно място две нови. Освен римляни видях само един джоревец или помак технически ръководител на обекта. А, да. И дограмата в стълбищната клетка смениха, а май и по апартаментите - който досега не си я е сменил. Което е хубаво, по принцип. Обаче, ако вали по диагонал и всичко влиза вътре - не мой да е убаво. Трябва да питам някой живущ там как е. За "Борово" в София иде реч. Но сме на голям булевард и май приоритетно блоковете по тях се избират за саниране. Това, което се вижда от повече хора. Което е нормално, нали...:)))))

Една забележка, преди да сменят дограмата, като е валяло "по диагонал" не е влизало, така ли? Все пак, всичките тези "санирания" се правят по проект. Друг е въпроса за изпълнението.

При нас и при ново строителство 2009 г. пак влиза при дъжд по диагонал. Дажe при тежката буря през юни ли, юли ли беше, имаме доста щети заведени при застраховател. Когато плуваха таксита под моста на влюбените. Заради това ще питам тия отсреща как е след санирането, щото й те го ядоха дъждовния заедно с нас. Вече им беше готова панелката за късмет. пп: В източната част на Берлин ме впечатли, че на санираните панелки на Балканкар са оставили табелите и дори дори светят. И на другите соц. сгради до тях са запазили барелефите в стил соц. реализъм. :-)

Това са същите глупости като къщите за тъщи. От ЕС идва корупцията, а ние я усвояваме творчески. Радан е прав. Най- добре да се стимулира народа през намаляване на данъци за имота да се стимулират да санират сградите от собствениците. А тези милиарди да се инвестират в нови заводи и производства. Заводи трябват на народа. Да се подкрепят преработватели на селскостопанска продукция- консерви и сокове разни. Да се привлекат яки инвеститори- това е целта.

Яко крадене ще падне

очертава се нова порция крадене. Дано този път поне са се научили как се правят нещата в строителството и проектирането ,та поне да има и някакво прилично качество.....

И инженеринга трябва да се забрани със закон ....няма как да слагаш вълка и агнето в една кошара!

Хайде да крадем.

Под претекст "енергийна ефективност" се откраднаха 4 милиарда лева. Сега еколозите са се наточили да крадат от "ефективността" но са закъснели. Парите вече са откраднати.

НИЕ НИЩО някои хора много! :)

В България енергийната ефективност се изразява в следното: два мангала лепят стириупор. Духва вятър и из целия квартал хвърчи стириупор. Парите откраднати, стириупора го няма.

Хаха, изкуствено поддържане на замиращата икономика. Кой ще бачка, онези еврогейчета дето си ръгат пръчки по всички дупки или новодошлите "доктори и инженери" от Афганистан и Судан.

Защо все си мислим, че ще спечелим от ЕС? Те събират пари от държавите и ги разпределят. Само получаваш разпределеното и от твоите средства, с условия.

По принцип институциите на ЕС нищо не създават и не произвеждат, а само преразпределят. В крайна сметка някои поличават повече отколкото са дали, но не е сигурно дали ще сме сред тях.

Ще падне едно следене .... майка плаче !