Европейската комисия недоволна от Интегрирания план "Енергетика и климат" на България

Ниски цели, липса на данни за енергийно бедните, подкрепа за изкопаемите горива са част от проблемите, а енергийната свързаност и сигурност са положителните

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не могат да правят планове.Видяхте ли докъде я докарахте.Сега и конституция ще пишете с такива неграмотни роднини.

'' Сирия на гладния не вярва ''

Вадете калкулаторите и смятайте, тук наскоро дир писаха, че румънците строят ВяЕЦ в акваторията - 500 мегавата за 500-600 милиона долара. Ядрен реактор руски или американски един гигават с всички разходи около него - 7 милиарда долара. Германските ВяЕЦ тази година във ветровити дни продаваха по 1 евро мегавата....тука нашите свързани с политици енергеПИци други цени са договорили....

tonk11

Вади калкулатори и смятай - живот на соларен панел 10-13 години с падащо кпд което всъщност и без това не е високо. Живот на ветро генератор 15-17 години с още по-ниско кпд. Живот на АЕЦ - 40-50 години 1-2 мв, кпд 97 % през целия му живот, независимо от мто условията. А сега кажи сметките?

по някаква незнайна причина на българския пазар се намират в най-добрият случай монокристални панели с КПД 25 процента в най-добрият случай. Продават се обаче панели с многослойни преходи, чийто КПД надвишава 50 процента ама по света но не и у нас.

_stankow

Откъде накъде някакви еврочиновници ще ни диктуват какво да правим в страната си ? Кой ги е избирал тях ? Ние независима страна ли сме ? Понеже ни връщали някаква сума от сумата, която преди това сме им дали и дайте сега да си нанесем сами щети за стотици милиарди ? Щото така им се щяло ??

ЕС е покойник в тази си форма....идва нещо ново подготвяно от германци и франсета но то ще е още по-жестоко за малките...

tonk11

Много ми е интересно дали в тези планове за солари и ветрогиниратори дето ЕС иска да ги натресе на всички е направена оценка колко суровини, енергия и всико останало ще се изразходва? Защото 85% от тези съоражения в световен мащаб се правят в Китай а там основния източник на енергия са ТЕЦ-ове. Китай не е на друга планета. Емисиите от техните заводи и тецове отиват във същата тази околна среда дето уж се опитваме да спасим. Каква е файдата да се правят солари за Европа за зелена енергия когато за средствата за тази зелена енергия се изразходва енергия от "не-зелени" източници а тя не е никак малко. Все още е доста спорно какво е съотношението между вложените суровини и енергия и получената енергия.

за полупроводникова техника, процесори и памети примерно. Колко джиесема правят един солар като площ на полупроводника? Или компютъра? Технологията е една и съща

Основната причина, че българите са бедни е, че по голямата част от тях са наивници, страхливци и дебили и си избират разни тарикати и бандити да ги крадат и управляват!

_stankow

Тарикатите и бандитите, както правилно ги наричате, от ЕС никога не сме ги избирали. Кой е избирал Урсула Лайен и нейните комисари ? Може ли да ми кажете ?

ясно, че са се усетили в ЕС. Помня как държавата загроби около 5 милярда в губещото Кремиковци, само и само подлогите синдикати да се пуйчат. Накрая бюджета (ние) платихме цялата сметка. Сега се случва същото - субсидират се въглища (съответно миньори), което е безумно скъпо и неефективно, отделно цапа и отделно емисиите са ужасно скъпи. Пак ние плащаме цялата сметка, за да не останат сподлогите на властта (синдикатите) без членска маса. Но няма как накрая да не дойде видов ден и ще рухне и тоя колос на глинени крака. Обаче сега синдикалните идери ще могат да почиват в Албена за 500 лв. на вечер... После защо е скъп тока...

ако се прекарва водна пара (без кислород) през тях се получава съвсем чист газ, който може да се гори и отделя само въглероден диоксид и вода. Вярно пак същият боклук остава ама поне горенето е чисто. Плюс това се получава и изходна суровина за синтетични горива. Защо трябва да се отпиват въглищата?

Много ясно, защото пак са измислили някоя далавера! Както краварите искат да ни продават два пъти по-скъп газ от този на рашките!

някои беше казал "F.k the EU"

И какво ще спечелиш ти, ако излезеш от ЕС? Западняците пак ще са си богати, пак им купуваш боклука, защото нямаш 2 евро в джоба, но няма и да получаваш помощи и подаяния. Вместо да факаш и макаш, се стегни и си изчисти кочината. Европа не ти пречи да го направиш. Ако ми избираш Бойковци и подобна сган, до гроб ще си беден.

Това да НЕ се съгласяваш с всичко, не означава да излезеш от ЕС !!! Подлезурко си! - Всеки има интереси и трябва да си ги отстоява! Няма как всички икономики да са еднакви! + България генерира много повече кислород спрямо въглероден двуокис: на базата на ниската заселеност и многото гори от колкото Германия!!! Т.е. метода на определяне на ЗЕЛЕНА ЕВРОПА не е равнопоставен от към генериране на кислорот спрямо въгрелроден дуокис а се базира на идеята "ЗАТВОРЕТЕ СИ ВАШИТЕ ЦЕНТРАЛИ иначе санкции!!! - Това е погрешен метод на изчисляване на приноса към ЗЕЛЕНА ЕВРОПА. Не може ние да генерираме повече кислород от Германия и те да ни наказват, че сме бедни и имаме стари централи. Ми да бедни сме и ще сме още по-бедни ако си затвориме - това е НЕРАВЕНСТВО, което трябва също да бъде адресирано и оправено! - не сме и в Шенген, въпреси, че сме изпълнили всички критерии - още едно "НЕРАВЕНСТВО"? От това, че не сме в ШЕНГЕН, всички наши Камиони се бавят по няколко дни на границите! ( но всички са равни в ПАКЕТА МАКРОН??!!?!??! - подлезурковци тъпи кърджалийски п....)

Шумкарската жипка ке падне, с 200. хе-хе

Ви пикая на веитата, експерти те и оценките им.тъпанари. Тока у нас и сега е адски скъп. Ако слушаме тези педали ще стане непосилно скъп.

ама кой ще го плаща ? ами ако всички рекат да минат "на свещи" , тогава ? как ще контролираш тогава "матряла" през мрежата ха ха ха ? ей , еи виждаш ли, че в един момент ставате заложници на собствената си алчност ... която ще ви погуби ...

Не е скъп тока, а изкарваш малко пари. А изкарваш малко пари, защото си избираш крадци като Тиквун да те управляват. А избираш Тикви и Съсели, защото... ти си знаеш.

Колко е от АЕЦ Козлодуй и колко е от ФЕЦ? От вятърната централа? То това се гледа. Защото е същото като да поканиш майстори, които вместо да гледат работата, нагласят цените според парите дето ги имаш - същата работа е ако ти се струва цигания

примката около вратлето на 16-ата реССпублика се затяга ... така е , който лапа на путлер и прокарва окупационни тръби - така става...

а конкурентни тръби, никой не може да конкурира тръбата на Германия

конкуренция в тая тръба - в нея ще тече газ само от един източник!

То и хората сме недоволни, но нас няма кой да ни пита. Държани със слабо слънце добиват слънчева ел. енергия, а на нас ни набутват старата и не ефективна технология и после казват , че няма добро КПД.

Кой ти "пробутва стара технология", бе мен???? Всичко е на тезгяха. Просто новата технология иска огромни първоначални вложения и се изплащат 10 години. В БГ-то се работи с измама, по проекти и проектчета. Затова се купува най-евтиното китайско менте..

Кое се изплаща за 10 години и с какви субсидии, това е въпросът. За справка токът в Германия е 60 ст. за киловатчас, т.е. три пъти по-скъп. И като се има предвид къде и с какво се произвеждат фотосоларките и теглиш чертата се оказва че: - взимат от европейския данъкоплатец за благото на Китай и за експлоатацията на деца в Африка

Сигурно положението е много по-зле, имайки предвид склонността на мутро-калинките да изопачават истината, достигаща до откровени и нагли лъжи.

Аз пък съм недоволен от ЕК.

Аз пък съм недоволен от ген. Решетников

човек. Аз пък съм недоволен от кретенските коментари тук

Ако Радан, Ска и Клеър са недоволни, майната им

Какво става с корумпираните полицаи от КАТ-Варна, които се опитаха да ме рекетират с техните милиционерски номера и ги докладвах ?

Некомпетентност и резултати.

В Доклада на ЕС тактично е казано - Защо има Държавна Помощ за Американски ТЕЦ , не стига че ви тровят и тровят цяла Европа , а заставяте бедните хора да плащат огромни сметки за ток

Всъшност това с американския тец е поредната фалшива новина от която Българина си страда. Отиваш на място и виждаш държавните Марици и Американските дето не е много сигурно, че са американски и гледаш разлика. Едните сякаш правени от инженер ганьо, а другите от елитен японски екип инженери.

Защо трябва да ги има и двете ? Едната на бай Ганьо произвежда ток на цена 1 стотинка , втората на бай Дончо произвежда ток на 1 лев . И двете тровят цяла Европа - от Русия до Португалия . България има изградени ВЕИ който могат за захранят цяла Европа .

когато грее слънце ФЕЦ дават много ток. Ама точно тогава няма нужда от големи мощности, големите нужди са когато Слънцето го няма. Това е големият проблем с фотоволтаиците

Ами те патрЕотЕто, преди да налапат кокала, нали по два пъти седмично затваряха краварските електроцентрали! А сега изглежда им напълниха найлонките Билла със зелени хартийки и вече дума не обелват!

Русия е само една бензоколонка за Европа. 70% от руския БВП пада върху газта и петрола. Общо 95% от БВП на империята пада върху природни суровини, а само 5% падат върху други индустрии, включително оръжие. Първите пет позиции за износ на САЩ и некадърната Русия: САЩ Потребителски стоки - 198 милиарда долара. Автомобили - 158 милиарда долара Селскостопански стоки - 133 милиарда долара. Самолетите - 121 милиарда долара Химикали - 77 милиарда долара. Русия Суров петрол - 93 млрд. Долара Нефтопродукти - 58 милиарда долара. Природният газ е 38 милиарда долара. Дизелово гориво - 23 милиарда долара. Машини и оборудване - 28 милиарда долара. Ко значи? Че, като се изчерпи това което земята им даром им дава на ватенките без да имат мозък (като маймуна, която чака да падне кокоса и банана) , ще останат само с: Машини и оборудване - 28 милиарда долара. (разбира се ако есе още не са измрели от алкохолизъм, глад и нищета)

Русия е самодостатъчна страна, може да храни и цял Китай в добавка. Има ресурси от всякакъв вид, ако й трябват педалски телефончета и всякакви дребни боклуци, може да си внесе от Китай милиони бройки. Докато ФАЩ са една държава печатница, която в момента е финансов труп. Доверието към зелената шума спада, идва момента, когато мигранти от там ще налазят Европа.

Самодостатъчна е да. ЗАтова дори западни компании им вадят полезните изкопаеми. КОли, битова техника, компютри всичко е яко внос, понеже са си самодостатъчни. Затова и у вас няма нито едно руско нещо. Няма и да има. Е освен болния ти към русия мозък. :)

Tака си е. вЕрвайте ми! Загнилият капитализъм, аха-аха да се капичне и да настъпи всемирния комунизъм, и ... вдруг, неужели СССР фалира и се разпадна :D :D :D

Какво става с корумпираните полицаи от КАТ-Варна, които се опитаха да ме рекетират с техните милиционерски номера и ги докладвах ?

Аз не знам българският избирател да си е избирал стражар, в лицето на Европейската комисия? Каква легитимност имат тия бездарни чиновници пред гражданите на България? Пробутват ни джендъра, спират ни газопроводите, дават акъл за АЕЦ...време е да бъдат порязани!

Българския избирател е странно, но за сметка на това просто животно. Когато ЕК ни показват проблемите , грешките и слабостите в енергетиката това не е ок, но когато направят резолюция за корумпираните ни политици и още по корумпираната ни съдебна система всичко е точно. Не може така другари да се въртите според ситуацията. Така ви влиза по дълбоко.

И какви точно са ни "проблемите", че не искаме да ни превърнат в травестаци? Ей, путьо...ти да не си от тия мъжленца, на които вече са им пришили минджата?

е как да е доволна нашата енергетика е с десетилетия назад. Хората вече мислят за водородно производство, а ние не можем да газифицираме домовете. Огромна част от енергията ни идва от въглища ...скъпо мръсно и вредно.Горовим по телевизора за Белене, говорим за седми блок, но реално в енергетиката ни от десетилетия не се е променило нищо кой знае какво освен, че ЕРП станаха частни и вече имаме голям дял зелена енергия .

Айде стига глупости, по-голямата част от водорода към момента се произвежда при процесите на обработката на нефт и газ, чрез метановите фракции. Производството му от ВЕИ е изключително скъпо и неефективно, и самият водород е толкова взривоопасен, че камион цистерна с водород ще стане любимото оръжие на терористите. Процесите по производство, транспорт и съхранение са толкова скъпи и опасни, че само в зелника на зомбиран екоактивист това може да е добра идея за развитие на някаква енергетика. След 50-на години ще дойде времето на реакторите за ядрен синтез, и всичките тия еко глобалистки изцепки ще станат минало.

Дам водород в България не се произвежда и да се произвежда все тая няма какво да го правим. Водорода беше само пример. Скоро излезе новината, че Румъния ще прави енергия от турбини в морето, а ние сме ....на въглища. Мръсни черни вредни въглища.

участва в куп химични реакции, например с въглероден оксид за синтетично получаване на въглеводороди