Ето как САЩ смятат да укротят най-голямото от 40 г. поскъпване

Търсенето нарасна, но предлагането се сблъска с проблеми. Така се стигна до вдигане на цените и инфлация от 7 на сто през 2021 г.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

7% инфлация - значи ще повишим лихвите до 0.5%... Ей това е защитата на вложителя.

САЩ ФАЛИРАТ !!!

Масовият ползвател на кредити е бизнесът. Казват, че има недостатъчно предлагане (производство) и вместо да намалят лихвите за да може бизнесът да инвестира и да има повече оборотни средства, те ги Вдигат. Журналистите, стига сте разглеждали кредита (и лихвите по него) единствено като източник за купуване на имоти. Всеки си пише к'вот си иска пък балъците лапат мухите!

...цените в УСА са се повишили 70% не 7%... Умни хора отдавна обесняваха че ще дойде момент когато китайските стоки няма да са ефтини...а мас производство в УСА няма...Китайската партия вдигна йоана и цирка започна.... Историята ще покаже но - УСА е държава континент и само за себе си да работи ще оцелее...

Лихвите в САЩ се вдигат, криптовалутата се сгромолясва, това са първите признаци за нова световна криза. Само в България сме оптимисти купуваме имоти, че лихвата била ниска и цените ще растат. Ха ха ха ха ……

При огромната задлъжнялост на домакинства и бизнес в САЩ, вдигането на лихвеният процент означава невъзможност да се обслужват текущите кредити. Това ще доведе до фалити и преразпределение на активи. Много от по-малките играчи ще бъдат погълнати от по-големите, а те на свой ред от още по-големите. Този процес ще тече във всички сфери на икономиката в САЩ, вкл. и в банковия сектор. Обикновенните американци ги очаква близо 40% обедняване, а това ще доведе до безредици и хаос. Спомнете си през какво мина бившия източен блок след 1989г. Същото предстои сега пред запада, с тази разлика че на запада, прагът на болка е много по-нисък.

Кога ручахме жабетата 45 години, живяхме добре. По същото време и онези дето сега ще правят преход към ниско въглеродна и "зелена" икономика, ще разберат що е то български преход към пазарна икономика - 80% от дохо0дите да отиват като разход за храна, ток и вода.

Нещо не си разбрал. Това са нормалните фази на икономическият цикъл и в тези държави отдавна са свикнали да живеят с тях. Всъщност те никога не са живяли по друг начин. Не можеш ги стресна...;))))

"Ето как САЩ смятат да укротят най-голямото от 40 г. поскъпване" Е как, как?! Ще завъртят печатницата и ще добавят още нули. А накрая 1€ ще е равно на 3000$. Както ни го направиха на нас през 96-97 год.

Ами могат - правят го.И резултатът за американското общество е повече от впечатляващ. Факт е ,че само те могат да си го позволят

Над 20 милиона бедни с купони за храна. По данни на ООН. Америка не е това което беше някога. Сега и там е фашизъм.

_stankow

42 милиона са. И не са на "купони", как можахте да го кажете !? :) Това са "картички на програма за подпомагане на допълнителното подхранване". И даже са електронни. Ама все тая - без тях тези 42 милиона не могат да оцелеят. Американска "мечта" ! https://en.wikipedia.org/wiki/SupplementalNutritionAssistance_Program

Ами не еврото винаги ще е по зле от долара. Те дори не смятат да намалят печатането

"печатницата", инфлацията ще продължава да расте.... Срещу "финансовата" икономика няма свързана "промишлена" такава, а заедно с напечатаните хартийки ще чуваме рефрена от детската песен " Балонът се надува, надува, надува... Надувайте момчета, да стане на парчета....! Пук!"

Нещо не виждам герберастието да обяснява тук как Кирил Петков и Президента са виновни за инфлацията?!

Очаквайте масови фалити и падане на жизненото равнище в САЩ и в западна Европа като цяло от м. Март!

Като московски пропагандист получаваш ли подаяния?

.

Аз съм идеолог, а не помияр за подаяния - грантове. Това което е за Ганьо сега, ще стане утре и за Джон. Палачинката се обръща и първите ще станат последни.

Отворко, върнах се от Щатите преди 2 седмици и това ,което виждах навсякъде са саааамо признаци на предстоящ упадък и икономическа катастрофа..... Която е предимно в чугунените глави на нещастници като теб.

явно от Карлуково.

Дирници инфлацията приключи. За последните две седмици изчезнаха няколко трилиона евра и долари. Знам, че шефовете Ви продават имоти и игледат да гушат яко ама свърши тая. Чака ни имотен балон

Пич, я кажи, кога последно в тридесетгодишната история на България е имало значително понижение на цените на имотите??? Ще кажа - в периода 2008-2010 - но с 5 до 10% ... това е нищо. Какви са цените на имотите сега? И това имотен балон ли е? Имоти по-скоро ще спрат да се продават, отколкото да поевтинеят (освен ако спешно не ти трябват пари). Пари не изчезват току-така ... появяват се от нищото!

Спадът на цените на имотите спря доста преди 2010-та. През 2008-ма действително имаше спад, шест месеца по-късно вече почна колебливо да се забавя, към средата на 2009-та пак почна леко повишаване на цените и 2010-та се върнаха на предишните равнища. От тогава са все нагоре. Тъй че бай ти Ганя вечния разбирач нека си чака да почнат да му плащат да си купи жилище (в София, защото по обезлюдените малки градове действително има евтини жилища, ако някой иска да живее на места, където няма работа), обикновено тези "разбирачи", които обясняват как най-добре било под наем, защото ей сега всеки момент "балонът щял да се пукне" са или на 40 години все още живеещи при мама и тати, или разчитат да им наследят жилището, а не са хора, които държат да живеят самостоятелно, и си дават ясна сметка, за очевидното, че няма да могат да изплащат собствено жилище когато се пенсионират.

5-10%ама друг път по точно 40-60%.Сега най голямата глупост е да инвестираш в имот. Кризата която идва не е само финансова, а и гражданска. Човек има нужда от ликвидни активи.

_stankow

Моля, не използвайте чужди никове ! Хората се объркват кой какво е казал. Регистрирайте си свой и се изказвайте.

Ако се чудите защо живота е по-скъп .Виновни са америкаските боклуци и ЕЦБ.Напечатах трилиони без покритие Оплаквания на гишето на америкаското престъпно посолство.

Това някой от руското посолство ли ти го каза?

Днеска ще кажат че всичко е под контрол и ще наблюдават през следващите месеци …..

САЩ нямат печеливш ход. Единственият им шанс да стопят заемите си е чрез обезценяване на долара. Второто директно подтиква инвеститорите да се отърват от него, което нагнетява още инфлация. Единственото спасение е война, но след като си тръгнаха като бити п...си от Афганистан надали ще помислят за подобно нещо. Лошото е, че влязоха в една спирала от недоверие както спрямо съюзниците си, така и спрямо враговете си. Не можеш със силови мерки да отрежеш договор за 10 милиарда на ключов съюзник, за да се набуташ ти ... така не се прави и франсетата ще го помнят дълго. Единственото, което ги крепи в Европа са 50 хиляди кашик в Германия, останалото приказки за демокрация и за "the beacon of light" са за наивниците. Всички ги видяха колко струват - същия светъл строй като на СССР. Тръгнали са по техните стъпки и те!

Договорът на французите с Австралия, който САЩ и Обединеното Кралство провалиха беше за 40 милиарда, а не за 10 милиарда. А тия лакърдии как САЩ ще фалират или как Русия ще фалира ги слушаме вече от 30 години. Успокой се, няма да си жив да го видиш. Албания така навремето я водиха фалирала държава, а виж къде е сега 30-35 години по-късно - член на НАТО и кандидат за ЕС. Северна Корея уж е фалирала още преди 20-25 години, а ето че се сдоби с ядрено оръжие и продължава да се зъби на САЩ и съюзниците им в региона - Ю.Корея и Япония. И изобщо светът е доста по-сложно устроен отколкото ти си го представяш.

Доста по-просто е, когато се погледне през призмата на историята. Да, твърде вероятно няма да съм жив да го видя, но историята е пълна с куп примери, където империи загубват блясъка си и имплодират. Класически пример е османската империя - западните държави се захласват по нея толкова, че чак венецианските търговци реално продават оръжията на османлиите да превземат Константинопол. Онези стават силни и стигат чак до Виена ... оттам-нататък, обаче, когато загубиш блясъка си остават само лъскавите обещания, лозунги и високопарни думи. И грозното лице на истината, което САЩ показват и пред собствените си съюзници. Това са просто признаци. Нищо повече. И не е въпрос дали, а кога. Но прогнозата е точно толкова точна, колкото астролозите могат да прогнозират, че дадена звезда ще избухне - плюс минус 1 000 години.

"А ако кредитът струва по-скъпо, частниците и компаниите потребяват или инвестират по-малко." А как ще се отрази по-скъпият кредит на калкулацията при дългосрочни инвестиционни проекти, намиращи се по средата на своята реализация? Защото тези проекти са стартирали с калкулация, основана на по-ниски лихвени нива. Това е интересният въпрос. Или, по-точно казано: Кредитната експанзия и печатането на пари създават ситуация, в която нямаш печеливш ход.

Някой вярва ли, че това е нещо друго освен пирамида. Уж най-добрите специалисти работят в тези структури, а до преди 6 месеца не знаели ,че като понижат лихвите, ще стимулират заемите, а от там - търсенето и инфлацията. Сега го били научили. Просто лъжеха нещастниците до край, да хванат колкото се може повече шарани.

... не е баш така ... на запад кредити се сключват с фиксирана лихва. Аз имам къща и лихвата ми по ипотечен кредит е забита на 1,5% за следващите 10 години. Кредитът е за период от 30 години. Това означава, че да гърми, да вали, да трещи, през следващите 10 години вноската ми по кредита е една и съща и остава непроменена независимо от плаващите лихви! Разбира се, в това си има и уловка - ако днес спечеля от тотото и реша да си върна кредита на банката в целия размер, ще трябва да платя неустойки в размер на лихвата за тия 10 години(размера на неустойката намалява прогресивно с течение на времето). Та ... и на мен ми е пределно ясно, че след 10 години тия х пари, които съм взел като кредит, ще имат стойност вече х/1.5. И на мен ми е пределно ясно, че имотът, който съм взел, след 10 години ще има стойност у*1.5(хипотетично). И банката го знае. Пита се в задачката, защо банките на запад са склонни да дадат пари на Тео и още 1 000 000 като него, буквално ангария? Ами много просто - всичко е заложено още преди 3 години - целият този план, а тази "пандемия" им падна дюшеш на западняците - печатат се пари, които директно се дават на правителствата, които ги дават ангария на банките - това си е едно легално препиране на пари от никъде. С тези пари банките "финансират" всякакъв тип измислени инвестиции, а сега със сегашната ситуация си имат и оправдание - ще дадем 1 милиард евро за завод за маски, още милиард за завод за тестове и прочее безумия. И парите се печатат ли, печатат - и в един момент като тия пари спрат да се въртят какво се случва? И-н-ф-л-а-ц-и-я! Много просто. Но на банката не и пука, че е дала на Тео заем - те имат и продължават да имат ресурси, защото тези пари, които те са ги получили от никъде, сега Тео и други овчици като него им ги връщат капка по капка.

И вие си мислите, че научавате нещо, като четете този сайт.

Много лесно ще се оправят с инфалцията. Спретват една войничка в Европа и готово. Ще им помогне, пробвано е.

Той отдавна обяви че Русия ще нападне Украйна и изпраща войски. Откакто са избили индианците винаги воюват на чужда територия. Не че печелят...

"американската централна банка (УФР)" А не е ли АЦБ? Все пак сме в България и говорим български!

Хубаво е, като го говорим, да го разбираме. "Американска централна банка" е функционално понятие. Собственото ѝ име е "Федерален резерв". УФР е възприетото в България съкращение за комитета, който седи начело на федералния резерв (Board of Governors). Тоест — нещата не са както си мислиш. УФР е група хора, а не самата банка.

Federal Reserve Board - УФР - Управление на Федералния Резерв

Не трябва ли да е в статията е не в коментарите?

Купих си апартамент за 150к евро. Банката казва че е неин аз мислех че е мой.....

Как си го представяш? Подписваш едни документи и 150 К от банката са твои :) Как не сме се сетили всички. Апартаментът е твой след 20 г, когато си върнеш всичко. До тогава е на банката.

А защо питаш банката? А, може би нямаш пари? Е, как си го купил, като нямаш пари?

Каквото и да стане Олигарсите в САЩ стават от милиардери...Трилионери. Така борят инфлацията там.

Докато Южна Америка ги храни, а Азия ги опакова и оборудва, ще си разиграват коня на воля. Колкото и нули да им сложат на парите, богатството е на друго място. Територията на САЩ няма да стане по-голяма. Те затова водят войни навсякъде. За да контролират чуждите територии. Да му мислят тези които работят за пари, те са прецакани винаги!

Финансовата пирамидата, наречена долар, рухва. Колкото пъти вдигнат лихвите, толкова пъти ще обеднеят американците. Честито на печелившите ...

Печатането на огромни количества пари и последващият скок на цените може да изненада баба Пена или някой неграмотен журналист, но не и "икономистите"! Стига сте писали глупотевици!

да питат експертите на путин в дира какво да правят, те знаят нещата))):

Много искат, ама нямат желание. Икономиката на САЩ свикна с лесните пари. Ще повишат лихвите с 0.25% веднъж, вероятно и втори път, но като видят ефекта, ще започнат да мрънкат. Трето повишение вече ще ги принуди да ги понижат отново. Реално 0.5 % лихва по 6% инфлация е все едно 0% лихва при 5.5% инфлация. Въобще не се коментират лихви близки до инфлацията.

А у нас инвестициите в имото и ипотеките растат със страшна сила. Ецб дали няма да вдигне лихвите и нашиъе банки да си оскъпят кредитите?!?? Който се е набълбукал с кредити за жилище и коли дупе да му е яко.

И то най-малко 3 пъти ще вдигнат лихвите тази година. На тези с ипотечните кредити ще им се вдигнат вноските, надявам се с малко!

Дано са с много, че заради тях цените на имотите летят в небесата. Всеки да си простира краката според чергата, какво е това обикновен апартамент в провинциален град да е 200 000, а в столицата половин милион?

Тук обсъждаме поведението на ФЕД. "Умните глави" в ЕЦБ все още стоят грижливо заровени надълбоко в пясъка и никой не дава дума да се издума за вдигане на лихвите. Последствията в Европа ще бъдат още по-катастрофални, защото тук не е останало нито производство, нито индустрия, нито нищо друго, което да изтегли икономиката напред. Само търговия и услуги, подложени на много регулации, и "ново строителство" за застаряващите нации - консуматори.

УФР!!!! Не знаех ,че ФЕД се превежда като УФР. То УФР нарочно искаше да напечата милиарди долари, за да породи инфлация, за да обезцени дълговете си. Не няма да има намаляване на инфлацията, не е това целта, ако искаха да спрят инфлацията щяха да вдигнат лихвите над официалната инфлация, но това ще доведе до масови фалити. А така наречената администрация в Белия Дом приема, че това са НЕпопулярни мерки, защото изгубят от такива действия и предпочитат да дупят инфлацията до край

А знаеше ли, че private citizens (или particuliers) са "частници" ? "А ако кредитът струва по-скъпо, частниците и компаниите потребяват или инвестират по-малко."

Лихварите нямат никакви инструменти за справяне със ситуацията. Сега, едновременно печатат нови пари като бесни и от друга страна вдигат лихвите. На това му се казва да създадеш едновременно и инфлация и дефлация. Единственото им решение е да премахнат фиатния долар и да го заменят с нещо ново, като например измишльотината койни. Те го съзнават много добре. И знаят, че дните им са преброени.

OMG - не може да бъде?! Да се напечатат трилиони долари при затворена икономика и да има инфлация - не думай. Големия сега идва…

Де да им беше затворена... Доларът е световна резервна валута. Те имат уникалния лукс да изнасят инфлация по всички държави. Отдавна се знае, че това ще стане, само въпросът е кое поколение ще плати цената. Май ще е сега.