17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Кризата е в цял свят няма кой да праща пари! Вълчи времена дойдоха! Зор е навсякъде да знаете! Пари и да взимаш много здраве взимат. Дай ги после тез пари за здраве.

Това е дилемната мисъл на Dalai Lama,който казва че: не може да разбере хората в западните общества които губят здравето си за да печелят пари, после дават пари за да си върнат здравето.

Това наистината вече е много добре докато много хора са без пукната пара във жоба някой саси правили харакири та да саги оредели на вакатно място

Та то остана ли на кой да се праща пари в "милата" ни Родина. Пенсионери, роми и турци са водещите групи в уж европейска България. Всичко младо и способно избяга преди години на Запад.

Звънни на Мама,да ти купи бира,на връщане от работа,че май ти е свършила!

Мигрантите в момента живеят ден за ден, а какво остава и пари да пращат. Та там 95% от избягалите дебили са в момента като патета в кълчища и не знаят какво да правят, уплашени са като агънца обградени от вълци и мигат с очички от това, че вече осъзнават колко са глупави.

Подкрепям с две ръце . Точно овчици . Сега ще се наложи да плащат за годините на помощи и клатене на краката .

Мигранти са хора които се местят от едно място на друго в рамките на същата държава, емигранти са които напускат една държава, имигранти са които влизат и се установяват в една държава.

Айде бе! Просто вече използват биткойни, Revolut и други хватки, за които нашите кракоклатци не са и чували още...

Свършиха балъците, които инвестират в недвижими имоти в България и парите секнаха. При намаляващо население и увеличаващо се строителство, за всеки е ясно какво ще стане с цените.

Обикновено пращам за образованието на детето си от една европейска страна в друга без парите да минават през българската банкова система. Просто цената на превода е 0 от тукашната нееврова сметка в чуждестранните еврови на детето и на наемодателя. Въпросът ми е : Изпращам ли пари като емигрант за български гражданин и стопанство? А също полезно ли да се отчита това ми действие?

Пращат, само че биткойн. Банките високи такси. Westernunion и Mobeygram вече оживяват както писмата в плик си отидоха.

Потвърждавам така е! Тука си принтират биткойните, прилагат и снимка на биткойна, и с него си купуват хляба

Бях три години в Испания. Не видях човек да праща пари от Испания в България . Нали за да пратиш , трябва документ . Е такъв документ не видях .

No money, not funny!

Съвсем лесно може да направите извод, що за хора живеят в чужбина, ако отидете на Летище София и хвърлите един поглед на чакащите Wizzair, EasyJet или Ryanair нашенци. Особенно полетите за Лондон - е няма такава измет от диви селяци, шанаджии, мангали и нискочели чалга фенове на Славуца...

Не знаех,че емигрантите изпращат пари в България,мислех че това е друга група хора,която наричаме гурбетчии.

Ха,ха!!Казано точно,с чувство на хумор!!!

Бях на почивка с колата това лято в България. Пътищата дупки и шахти, някакви сини зони, няма места за паркиране. Ужас. И реших повече да не се връщам там. На нашите им казах, че няма да пращам вече нищо и ако не им харесва да идват да живеят при мен в чужбина.

Ами във всички големи градове по света има някакви регулации за паркиране, дали се казва синя, зелена зона или по друг начин няма значение. А ти сигурно живееш в некви пущинаци, дето човешки крак не е стъпвал.

Във Варна пред блока са го направили синя зона! То е добре да паркираш и да платиш до вечерта, но проблема е, че имаш право да плащаш за 3 часа и след това 30 мин. нямаш право и трябва да следиш да не ти я дигнат. Лудост. Преди го нямаше това. В Германия съм в много голям град се прибирам от работа и си я паркирам напълно БЕЗПЛАТНО пред блока и не се занимавам с глупости. Знам вече перфекно немски и имам много хубава работа. Германия ми дава много повече от родната ми България.

Има да, но в другите държави работи регулацията а у нас не. Повечето коли сеьят в зоната цял ден и няма кой да ги махне а балъците обикалят като гламави да търсят свободно паркомесго ама нанайси. Затова пък фирмата на дна тъпото цгм си лапа кинти милиони

Ти живееш в некво градско предградие от селски тип, затова паркираш свободно. Я иди в центъра на Берлин, да видим там дали ще паркираш дето ти скимне.

Работи, работи регулацията, зоните са направени за живущите в района. Ако не ти се вярва че работи, ела си паркирай твоята кола да видиш как ще прегърнеш скобата.

Във всички големи градове, като се строят сгради, има предвидени паркоместа в терена на сградатаа. Обикновено това са подземни гаражи на няколко етажа. В България стрителите бутат рушвети и от общината им разрешават да строят сгради БЕЗ да се предвиждат паркоместа. И това е така от десетилетия! В нормалните държави за всеки апартамент трябва да има поне по едно паркомясто, а за апартаменти над 80квм.м - по две!

Разбира се че ти дава повече Германия, ама и много ти взима. Такъв фискален рай като Бг ще видиш кога цъфнат налъмите. Блъскай и плащай данъци в DE и издържай арабските аусландери и трепери да не ти дойде някоя изненада от Inkasso firma. Германия е една държава която базира социално/ културното си общество на фискална и полицейска репресия, от нея идва дисциплината и спазването на всички правила. Германците не са различни от другите европейски народи, различават се от страха който имат от глоби и съдилища и, го показва факта че само да излезнат извън Германия се превръщат в нормални същества ориентирани към хаоса.

до wtf- пишеш глупости!!! Я иди в Манхатън, със сгради на по 100 етажа, дали има място за всички да паркират??? Имат грънци!!!!

Че щооо уаа то в бг-то само гъзета и тарикати останаха..старците измреха..остана само пълнеж

А за револют и уайз чувале ле са у БНБто?

Аз имам уайз - и сметка, и акции.

Купих имот в България ново строителство в морски град.Няма как да загубя . Дори ще го отдавам под наем през лятото. Да избия данъци и ремонти. Сега има 25 процента инфлация ,която изяжда 25 000 евро на 100 000 евро.

Ако ще отдаваш имотап од наем само през лятото, това значи ли , че градчето е курортно? Щото ако е така - кофти новина - при тези имоти предлагането е десетки пъти над търсенето. Имаме стабилно презастрояване и бетониране гарнирано с никакъв шанс да си изкара човек дохода там. В ртезултат - балон.

Нямал как да загуби!!! Хахаха, питай руснаци и англичани за какво иде реч, ама май си тъп бачлатор, та не ти е мисленето приоритет.

Преди пандемията бяхме 7 милиона Сега сме 5,5 милиона. Ковид Фашистите изгониха 1,5 милиона в чужбина.

Ами не пращаме, прибрахме родителите при нас в чужбината...

И баш по коронавируса ли ги прибрахте бе, щото дотогава пращахте пари! И как ги прибрахте при тия затворени граници, тц тц тц....

Моята майка дойде при мен в Холандия преди 4 месеца,без тест за корона и без ваксинация! Тя е на 79....Точно в този момент мерките бяха поразпуснат и и бяхме в жълта зона!

айде айде, дошъл коронавируса и всички сте се юрнали точно тогава да си дърпате родителоте. Що не ги дръпнахте преди това, ами ги излагате на риска да се заразят по летищата... тия ги разправяй на бабките пред блока ви!

По Дунав, по Дунав и в... Лъндън. Що?

Важно е да не изоставаме. Левът е покрит с валутен портфейл. Валутите търпят инфлация, значи ако не искаме да обеднеем, трябва да напечатаме повече левове, запазвайки курса.

Абе, знаеш ли какво е валутен борд?!

И се нарича валутен съвет. А ти знаеш ли формулата по която се определя масата на създадените левове? Не, ама правиш излишен вятър с горното си отверстие. Да, напълно е възможно да влезем в хипотезата - създадени по-малко левове отколкото трябва под шапката на валутен борд. Или мислиш, че е нормално да имаме фиксиран курс към еврото, еврата в оборот да се утроят, например, а левовете не? Трябва да спазваме темпа, ако ще поддържаме курса. Нито повече , нито по-малко.

Смешко, занимавам се с икономика сигурно от преди да се родиш. Фразата "да напечата още левове ", без контекст при система на валутен борд е огромна глупост. Възможно е вероятно БНБ да увеличи с още МАЛКО парите в обръщение, но няма да го направи - защото инфлацията е опасна за борда.А и след хиперинфлацията от 1996 г. нашите банкери ги е страх от печатане на пари. И в самото фиксиране на валутата е проблема, защото ако го нямаше, при по- консервативна фискална политика , като нашата е НОРМАЛНО левът да поскъпва спрямо еврото ( както се е случвало преди с полската злота и чешката крона) и ефектите на инфлацията да намаляват, за сметка на конкурентоспособността на износа ни на външните пазари.

Дали ще го наричаш "валутен борд" или "валутен съвет" е все тая. Първото идва от английския термин и когато го въвеждаха, така го наричаха по медиите. По подобен начин всички говорим за Зелената сделка в ЕС, а в нашите документи вече е прието да се нарича "Зеленият пакт".

Защо не е добре да държите парите си по депозити? Ами защото на запад имат силно развита култура за създаване и инвестиции в публични дружества. Съответно, едно от най-важните неща е дяловете в тези дружества перманентно да поскъпват, за да инвестират хората в тях. Когато сме в криза и имаме свито потребление дяловете няма да бъдат оставени да поевтинеят. Ще бъдат създадени тъолкова пари колкото трябва, че да се запази ръста. Парите и стойността им не са самоцел. Нито пък са единственият варианмт зьа запазване на стойност. Ако паричната политика се провежда ефективно, валутите хем ще са достатъчно стабилни за да си вършат работата, хем спестените средства ще бъдат насочвани където трябва - а именно към бизнеса и отварянето/запазването на работни места. Държането на милиони в депозити колко работни емста отварят? Ще кажете - дават възможност за кредитиране и ще сбъркате - мислите с категориите на модела от началото на миналия век. Чака ни инфлация, да. Но тази инфлация е възможност за националната икономика. Само трябва да имаме добре работещи спаситлени мрежи, за населението което ще изпадне зад борда временно.

Абсурдно е държавата да не спомага за ръста на БФБ. С няколко хилядарки чояек може да тласне пазара ни в една или друга посока, затова имаме най-скапаната и неразвита борса в Източна Европа. Нямаме стратегия и нямаме хора с визия, а само роднини и милиционери.

Я кажи някоя акция дето е супер поскъпнала на българската фондова борса, че не се сещам. У нас БФБ я ползват за да набират евтино капитал заобикаляйки банките и да спестяват пари при придобиване на компании. Т.е. и тя, като много други неща у нас е фалшива. Оттам за какви инвестиционни дялове обясняваш. В САЩ пък поне от година и половина борсата е балон и се очаква сериозна корекция 30% като минимум. Българите не са глупави, знаят че ако не печелят от депозитите, поне няма да загубят много, а и са държавно гарантирани.

Ами нали това съм написал като добавка. Поилитиката ни къмБФБ е абсурдна.

Имаше навремето на БФБ една хипер-мега яка компания, която строеше автомагистрала "Тракия"- холдинг "Пътища", собственост на Черепа. Един хубав ден обяви несъстоятелност и много народ пи студена вода. Та толкова за инвестициите на БФБ.

ТРябва ни бизнес култура и добра политика. Ти защо мислиш, че е лесно? С тюхкане, вайкане и клишета не става. ТРябва визия и талант. Иначе ще ни грабят още 20 поколения.

Причината в момента е една. От мъжки пол, обича да носи каскет и доскоро живееше в резиденция Бояна.

В САЩ тоя болон ко чакат 11 години да се спука и тия които чакат ще продължават са чакат докато тия които са в час си одесеториха капитала.

Той за това Бъфет вече година стои далеч от фондовата борса. Сигурно защото не го образовал ;-)

Те пращат, ама не ползват традиционните канали - умиращите банки и дружествата за парични преводи... #BITCOIN Като става по-бързо, по-ефтино и контрола си е на 100% в собственика.. Ко да му мисли чуек..

И тази тема ли намери за удобна да рекламираш пробитъия койн? Кой ще прати на баба си пари за сметки и храна чрез биткойн, бе Саше. Съвсем изрпащяхте.

Минутка мълчание за хората, които не схващат какво се случва с остарялата ни парична и финансова система...

Инфлацията изяжда парите на българите още зад граница. Наливане на фалшиви долари и евра.

Инфлацията повишава доходитге и облекчава дълговата тежест. От нея страдат основно 2 вида хора: - хора които не спестяват - хора които изпозлват спестяванията си само да държат парите по депозити. Всички останали печелят. Инфлацията ще измие повечето проблеми и ще рестартира икономиките.

Инфлацията изостря социалното неравенство в обществото,защото работещите за разлика от пенсионерите и инвалидите, могат да заплащат със стачка или напускане , оттам получават увеличение на заплатите. Кризата от здравна премина в икономическа, а сега ще премине в социална. Това заедно с липсата на стабилно управление води до нестабилност - със всичките и проблеми и рискове - от стагнация до разпад на държавата. Е да, в тази ситуация някой може и да спечели, но тези ще са малко.

Аха, най-добре рестартира немската икономика преди известно време. След това, швабите "рестартираха" половината свят.

Ауууу, ами сега, единствения производствен процес на държавата спира, тоест правим деца, после отиват да работят в чужбина, за да ни издържат, но и те горките сдадоха фронта ....жалка бедна, и нещастна страна, отиваща бързо към своя героичен завършек.

Под 20 млрд са всички траншове от чужбина към Бг-то за тези 30 год. Над 1000 млрд пък са изтекли ОТ Бг-то... Така че решението не е в по-големите траншове на ромите-бачкери , а в спирането на източването на страната. Еврокинтите също са много по-голямо перо от тези траншове. И Който е пратил децата си ратаи по чужди дворове не е забогатял. Елементарни неща вече не столяте.

Мисля че основния спад е във инвестициите направени от емигрантите. По-голямата част от тези пари отиват не при пенсионерите, а за инвестиции. Някой тук вече писа че тези пари вдигат цените на имоти. Ако е така, сега би трябвало да дойде спад на цените на имотите. След като спряха полетите, нямаше ваксини до Януари 2021, миналата година не ходихме до Бг, така не ми се е налагало да пращам пари и да инвестирам. Дано този спад да доведе до спад на цените на имотите.

Логично е имотният балон да се спука още напролет.

2021-10-05 04:32:20 Без Цензура (нерегистриран) Ако живееш законно в Америка (зелена карта или американски паспорт), ако поне един от семейството работи в корпорация, семейните доходи за последните две години са се увеличили средно с 15-20 000 долара на година! ---- В ТАЯ АМЕРИКА ВЕ ... В ТИЯ ДЪРВЕНИ ХРАЛУПИ СТРУВАЩИ "6-7 НУЛИ", СРЕД ТИЯ ДЕБЕЛИ ХОРА И СРЕД ОТКАЧЕНИТЕ ИМ ЗАКОНИ, СЪГЛАСНО КОИТО АКО НА ЕДНА И КАЖА НА УЛИЦАТА "ЧЕ Е Е МНОГО ГОТИНА", ТАЯ ДА МЕ ОСЪДИ ЗА "ПСИХИЧЕСКИ ТОРМОЗ"... БЕГАЙ С ТАЯ АМЕРИКА .... В МАГУЧАЯ - СЪЩАТА РАБОТА- ТАМ ПЪК ХЕМ ПИЯНИ, ХЕМ "НА ГОЛЯМО".... НАЙ-СИ Е ДОБРЕ ТУКА ... С ЕДНА НАШЕНКА "ОТ СЕЛО"

НЯКОЙ ОТКАЧЕН ЯНКИ ДА ИЗЛЕЗЕ ЗАД ЪГЪЛА И ДА МЕ ГРЪМНЕ ... ЕЙ ТАКА, ЩОТО СНОЩИ БИЛ ЦЪКАЙ "КЪНТЪР СТРАЙК"!

Давам ви пример: - БЪлгарски емигрант с професия от висок клас работи лоегално в Англия. Използва дохода си да дръпне там жена си и децата. Дори си купува жилище с ипотека. Плаща осигуровки, такси за добро училище на децата си, и всичко останали разходи. Този човек какъв пртоцент от дохада си превежда у нас? Сами си отговорете. - Сезонен работник - работи там нелегално, взема доход който не му позволява да си покаже носа на вън, стиска зъби, спестява всяко евро и чака да се прибере и да ги харчи у нас. Този човек, ще пореведе 75% от дохода си тук. - Ромска секс труженичка, селскостопански работник и ли друг бачкатор с "временно" взет от боса паспорт - работи нелегално, всеки ден им преджбобват спечеленото и го пращат на местния барон. ТРаншовете клонят към 99%. Почвате ли да стопляте как се формира това прехвалено перо и защо пандемията така го е редуцирала? Според мен, трябва да привлечем тези от група А и да им предложим варианти за сигурни инвестиции в родината. Също да ги привлечем като почиващи и потребяващи услуги. Те не че не го правят, но можем много да подобрим ефективността на тази връзка.

И с какви услуги ще го привлечеш тук, освен медицински ? Хайде стига глупости.

Ами ето с това мислене като твоето сме на този хал. Имам достатъчно идеи как да ги привлечем. Например, защото съм наясно как можеше някой мен да привлече, ако бях емигрант. За съжаление нямам власт да ги приложа нито време да обясня всичко в някакъв си форум. А и съм тук инцидентно. Влизам 1-2 пъти в годината сигур. Със здраве И повече мислене, по-малко клишета!

Докато не си оправим правосъдната система и не започнем да се борим с корупцията на всякакво ниво, не мисля че някой разумен би дошъл да инвестира и развива бизнес тук. Големите чуждестранни компании идват, но зад гърба им е съответната държава представлявана от посолството си. И като започнем да се оливаме следва обаждане. Имаше и не толкова големи , които дойдоха помъчиха се и се изнесоха. Като американската компания купила завода за електроди в Ихтиман Апропо , наясно ли сте , че кражбата на фирми в някой сектори си е направо част от живота?

ИСКАХТЕ "ДА СЕ ВЪРНАТ" ВЕ ... ЕЙ НА, ВЪРНАХА СЕ ... И ХАМПАРЦУМЯН И КО - ИЗРЕВАХА НА УМРЯЛО!

Върнаха се само роми и сезонни бачкери, пич. От моитеп ознати един няма да се е върнал. Само минават от носталгия веднъж на 2-3 години. И никой от тях няма намален доход също така. И не им се налага да пращат пари на роднини - изключитлена рядкост.

Опитайте се да разсъждавате. Много кофти черта е това - бългхаринът като цяло не мисли, а действа емоционално. Ако не му хареса първата дума, не чете нататък. Факта си е факт - шушляците, ромите и проститутките са тези, които са пращали 90% от големите преки траншове до 19-а година. ПО-високият клас емигранти явно нямат нужда да пращат регулярни преводи на близките си. Това не значи, че нямат принос към икономиката. Напротив, те инвестрират в имоти, например. Като обмислите картинката хладнокръвно, може и да стоплите или сами да измислите някоя по-ефективна стратегия. Има начини за сериозно оптимизираме на връзката родина-емиграция. Това е един от най-важните национални въпроси дори.

2021-10-05 05:57:05 мислете (нерегистриран) Опитайте се да разсъждавате. ългхаринът като цяло не мисли, а действа емоционално. ------- ЧЕ Е ЖИВ ЧОВЕК, ОТ ПЛЪТ И КРЪВ , А НЕ РОБОТ... САМО РОБОТА НЯМА ЕМОЦИИ, А ДЕЙСТВА ... "ПО ПРОГРАМА"

Ако не можеш да арзсъждаваш, а десйтваш първосигнално ти си чиста проба робот. И роботрите не мислят. За сега не им се отдава. Действията им са резултат от определени сигнали. Т.е. те са първосигнални на 100%.

Шушляци са.На мой познат,майка му и баба му изпратиха пари да се прибере.Сега,пак те го издържат.

След като влизат в сектора - нежелани опт местните професии и при това разчитат на ценови дъмпинг. Бачкаш под минималка и затова те търсят. Като намалеят пртиходите, шефа може и сам да си премете тротоара пред бара и дори да си подреди чашите в миалната.

Извинявай на кои викате шушляци, че не познавам много бг жаргон? Благодаря

Това означава две неща. Първо - тези които са изпращали пари са работили на най-мизерните работни места. Същите са ударени от пандемията най-зле. В икономиката си има класация на работните позиции и тези които първи биват изтривани при криза са за неудачниците. Второ - успешните българи са скъсали връзка с родината си. Другите държави с милиони емигранти получават десетки пъти по-големи траншове. У нас всичко куца - било вътре в страната или в емиграция.

Или просто са разбрали, че няма смисъл да инвестират в България.

Тоично емиграцията надува цените на калпавите ни жилища и на земеделската земя, която вече е на европейски цени. Разковничето е в първата точка: по принцип тези траншове са идвали от нискоразрфедни бачкатори, които стискат зъби 5-6 месеца там сам ода бачкат и да не потребяват и пращат всичко на роднините си. После 5-6 месеца се излежават и после пак в чужбина. Това е ромска схема като цяло. Освен това най-вероятно секс услугите са в сериозна стагнация, та и от там траншовете на ромските барони са спаднали. Успелите българи като цяло нямат бедстващи роднини у нас, че да им пртащат по 200 евро на месец. Спестяват и си купуват кутийки или земя. Други пък тотал;но са скъсали връзката. Всички тези схеми са неефективно. Хубаво беше емиграцията да доминира на БФБ не само като инвеститори в акции, но и като създатели на публични компании. Да влязат здраво в производството и другите сектори. А не сам ода купуват излишни нискокачествени жилища. Темата е дълга.

Ако живееш законно в Америка (зелена карта или американски паспорт), ако поне един от семейството работи в корпорация, семейните доходи за последните две години са се увеличили средно с 15-20 000 долара на година! Няма корпорация която да е спряла да работи, поне аз не знам за такава, всички корпорации увеличиха заплатите и почти удвоиха бонусите ( които, обикновено са хиляди докара) .

Но пък ако не работиш за голяма корпорация ами си помощник готвач, мияч, помнощник сервитьор (отсервиращ), носач, метач и пр. не само че ти падат доходите, ами и направи си губиш работата от пандемията. Мислиш ли че тези българи в големите корпорации имат гладуващи роднини у нас? Малко е вероятно. А и е казано брат брата не храни. Ромите са най-голямото перо сред тези големи траншове от 19-а година дефакто. Психологията и профилът им са по-различни.

Само вицове тая сутрин. Защо не питаш британците ? Те напоследък имали проблем да си намират шофьори и камериерки. Даже им вдигали заплатите!! Абсурд някакъв!

Скъсаняци са,какво да изпращат... Тук,пенсиите и здравните грижи на родителите им ние ги плащаме

Пенсиите и здравните грижи родителите им са си ги платили през половиният век трудов стаж които са имали у нас. Това че държавата ги е изяла и им плаща от днешните осогуровки не е техен проблем. Законно работещите пък, които се осигуряват там, забрави да искат от нас обезщетение за безработица, здравни услуги или пенсии - много по-добре са си в западната осигурителна система. Таска че говориш нонсенс. Насочи гнева си към родните крадци.

"Не е техен проблем" - искам да кажа, "не е тяхна вината". Че е проблем, проблем е и то голям.

Пращаш за родители, а калинки ядат и чорбаджии дебелеят. Не , мерси!

значи родителите ти да умрат от гхлад? Щото видиш ли някоя калинка ще спечели от товеа, че са си купили храна. Или пък да измръзнат, че да си отидат по "естествен" път.

“ Това са пари, които хората използваха за плащане на сметки, за дрехи, храна и ремонти у дома. Липсата на тези средства се усеща от хиляди домакинства. Това води до свиване на потреблението и ограничава ръста на икономиката.” Когато още преди години го казвах, никой в България - особено маститите икономисти, финансисти, журналисти и други -исти (глисти) и дума не обелваха и приписваха целия ръст на ... успешно ръководство, бизнес и пр., а троловете се присмиваха и дрънкаха простотиите са за миячи на чинии и пр. Сега дойде време дори и дирниците да го признаят:)

Не виждам как си открил топлата вода, ако си казал ,че наливането на 1 млрд годишно увеличава потребелениетпо, т.е. ръста на икономиката. Не съм виодял никой да оспорва подобно очебийно нещо. Че и "казах ли ви".

Това е целта на глобалистите и уж "анти" ковид ограниченията, които изобщо не целят намаляване на заразата, която отдавна е извън контрол така или иначе, а целят намаляване доходите, а оттам и - свободата и независимостта на хората, съответно обществата. Защото по-лесно се окупират общества от зависими хора с ограничени възможности и свободи.

вече нямя на кого да се праща.... 30 годин минаха и... сега се оправяйте сами

Да се оправяме сам, ли?! Че кога сме разчитали на вас, бе? В виж колко е БВП и колко сте пращали в добрите ви години. С вас, без вас е все тая.

Ако видиш група хора по анцузи навън, те задължително са българи. Има даже и женски вариант на този феномен – клин-емигрантка.

Повечето бг емигранти са със средно и по-ниско образование. Основно имат финансови дългове и заплатите им дават надежда, че ще се оправят. Като теглят чертата, успяват да плащат вноските си и живеят така, както и тук, но някак мизерстват чуждоземски. Заради уредеността се чувстват малко по-спокойни. По-голямата част от българите в Англия са със средно образование. Тези, които работят, масово са чистачки и по строежите. Разбира се, има и хора с висока квалификация, но те обикновено са или от студентските си години тук, или от деца, или са дошли от компанията, в която работят. В строителния бранш има и много сънародници, сертифицирани на най-високо ниво във Великобритания – електричари, водопроводчици, газови инженери и т.н. Жените чистят, гледат деца срещу заплащане, а онези, които са напреднали с езика, си намират работа на касата на магазин от голяма верига или като обслужващ персонал в заведения. Ако видиш група хора по анцузи навън, те задължително са българи. Има даже и женски вариант на този феномен – клин-емигрантка. Този тип емигранти не желаят да се интегрират по никакъв начин в обществото, в което живеят. И след 5-6 години, прекарани в Англия, речниковият им запас от английски думи не надхвърля 100. Общуват само със сънародници, ходят изключително и само на български събития, живеят в къщи само с българи и пазаруват от български и турски магазини храната си за вкъщи.

явно си запознат само с бачкаторския бизнес в англия.. сигурно и ти си бачкатор... но оттатък океана бачкатори бол и затва нашенци без образование и професия редко се рещат, не че хич ги няма, но има много по-образовани и интелигентни българи във много сфери и бизнеси.... и те не искат да ходят в англията кой ли знае защо...

Кой лъжеш бе, умен. В америка е пълно с мизерстваши бг големци. То да се изплаши човек от успехите ви.

а не изобщо в америка.... на изток бг прощляци колкот искаш... не могат да съберат пари да се върнат....

Да те свържа с един съученик , дето доскоро работеше за Фейсбук? Не слагай хората в шаблони - емигранти има най-различни от просяци, през бачкатори и преподаватели в университети, та до полицаи.

Мога да потвърдя казаното от тебе. Напълно вярно е. И аз съм един от тези с анцузите, дето клечат и пушат на ъгъла между двете тераски. Общувам само с българи, щото тея другите, само на английски говорят, при това с местен акцент за разкош. Ходим при Марийка да ядеме шкембе и да пием от домашнярката на Пацо. Пазарувам от турския магазин, щото има лютеница и луканка, ама са много скъпи. Живеем с още 3ма авери в ту-бед тераска, щото става каре за белот. Поне е весело, а и някой паунд заделям за лятото и за Коледа - за гъзареем в БГто. Не е зле, шъ знайш.

Ужаст ще фалира държавата. Най големия инвеститор изчезна!?! Не че 80%пт тия кинти не да от сивата икономока- банкоюати, нарко, проституция и джебчии .. Но си мисля че само бананови републики разчитат н апарите които пращат хората на родата. Виж ако плащат данък доход и в БГ ще бъде друго нещо.. Но това е несериозно!

Ти си българин в чужбина 1. Заобичваш България (И обясняваш на всички, че е най-невероятната страна. С разтреперан глас им говориш за планините, шопската салата и трите морета и как всичките ти познати са измъчвани от комунистите, но са успели да го превъзмогнат и да изобретите заедно компютъра) 2. Самочувствието ти видимо се покачва (Намираш леенето на бетон в Испания за далеч по-престижно от леенето на бетон в България. Освен това си гледал мач на Алавес на живо) 3. Притеснен си, че всички любезничат и се усмихват (Опитваш се все пак да се заядеш със сервитьорката, но забравяш нужните английски/испански/немски думи) 4. Пълниш квартирата с рекламни материали (запалки, химикалки, поставки за чаши, дори салфетки и клечки за зъби от закусвалните) 5. Послушваш чалга (принципно не ти е любима, но го оправдаваш с носталгията) 6. Много лъжеш (нищо, че си във ферма на 300 километра от Лондон – по телефона обясняваш, че всяка вечер мааш гащи из Сохо „и нищо особено не е, казвам ти, въобще не си заслужава“) 7. Спиш по познати цяла година (обясняваш, че трябва да си помагаме и си само за малко, а и че те винаги са добре дошли, ако имат път към Търговище) 8. Винаги се прибираш в България със свръхбагаж (плюс 20 кила ръчен, една част е за подаръци, другата част – за черни дни) 9. Общуваш само с българи (Местните не знаят коя е Алисия и никога не им е забавно, като се оригнеш) 10. Пресичаш на червено (Може да правят суперколи, но не се сещат за елементарни неща и кесят по две-три минути на празни улици) 11. Научаваш чужденците да пият (в началото се дърпат, но постепенно чарът ти ги печели за каузата) 12. Бързо забравяш българския (за 2-3 месеца изчистваш от паметта си почти всичко, освен по-кратките думички) 13. Научаваш най-добрите псувни (и те са единственото, което казваш без акцент) 14. Не си поръчваш алкохол навън (4-5 евро за малка бира? Не на тебе тия. Напиваш се вкъщи и чак тогава се впускаш в местния нощен живот) 15. Излизаш из квартала по екипче на Левски/ЦСКА (Хем е патриотично, хем се чувстваш готин. Чудиш им се на акъла що не го правят и те) 16. Събуваш си обувките на гости (и веднага те хваща яд, че не си помислил по-добре) 17. Не се подстригваш (20 евро, за да те минат с машинката? Аре нема нужда. Една шапка е 5 евро) 18. Викаш „опа, сори“, когато настъпиш някого в метрото (и прибавяш едно извинително „дееба“) 19. Чувстваш се недосегаем (никой не разбира езика ти, не знае навиците ти и няма нужда да спазваш никакви правила. По-хитър си от тях) 20. Убеден си, че тоя текст не те касае (Чужбина грам не те е променила и си все същият)

ти май си бил само в белград и виена или най много париж или мадрид.... това са все места за гурбетчии а на тях манталитета им е такъв; истински кадърните хора си живеят много по-добре и не се притесняват не за 20 евра а за 50 долара за подстрижка... явно не си дорасъл да го вденеш, ма не се отчайвай, стой си там и си мисли че си велик, то не е за секи

Винаги трябва да изхождаш със становище от собствената представа за нещата от живота.

Алармата звъни Ставаш от топлото легло, цялото тяло е схванато, въпреки че си спал пет часа и половина. Отиваш в тоалетната – заето! Слизаш да изпиеш едно кафе преди работа – кухнята пълна с блъскащи се и бързащи за работа хора. Изчакваш търпеливо! Правиш втори опит в банята – заето е отново. Вече е 6 часа. В 6.30 трябва да си на спирката. Нямаш време. Закъсняваш за работа. Глобата е £10. Наема за вечерта е £12. Не можеш да си го позволиш. Вече се вреждаш до каната за кафе. Правиш го и газ към банята. Уаууу – свободно е. Ти си. 10 минути само за теб. Уединен и не спокоен, търкаш зъбите и разсъждаваш. И днес ще мине. Слизаш в кухнята. Отпиваш две глътки кафе, докато стягаш работната чанта. Гъбка, четка, парцали, препарати, зарядно, сандвич, чадър, цигари. Ооооа неее! Забравил си да си навиеш цигари. А кутия цигари в магазина е £9. Почти колкото наема за леглото ти на вечер. Не можеш да си го позволиш. Сгъваш 5 цигари на бързо и тръгваш за спирката. Излизаш – порой! Английска му работа. Вадиш чадъра, който пази единствено косата ти. 10 мин до спирката с чадъра, 6.30 сутринта, а ти си вир вода и с 4 цигари в джоба. Петата е вече на половина мокра, но ти упорито искаш да я докараш до край, чакайки автобуса в дъжда! Идва. Спира. Но не отваря врати. Пълен е. Поглеждаш телефона. Следващият е след 9 минути. Край. Вече си закъснял за първият адрес. Нищо и този ден ще мине. Идва следващият, спира, качваш се. Евала. След 1 час и 30 минути пътуване – стигаш до работа. Влизаш примрял от студ. Закъснял. Слагаш униформата. Започваш….чистиш, чистиш звъни телефона. Майка ти звъни да те чуе как си. Притеснява се, че не се обаждаш. Ти не вдигаш, защото работата е под час, бързаш защото си и закъснял…..после ще й върнеш обаждането. Вече е 11.30. Трябваше да си свършил адреса в 11.00. Това означава че си закъснял и за следващият. Нищо. И този ден ще мине. Вече изморен от първият адрес, обличаш якето, слагаш мокрия чадър в раницата, приготвяш цигара и тръгваш към втория адрес. Там трябва да чистиш 5 часа. Вече си изсъхнал и леко гладен. Излизаш на улицата и тръгваш към спирката. Оооо неее. Пак вали. Английска му работа. Сега си пред дилема. Да ядеш сандвич? Да запалиш цигара? Или да звъннеш на майка си. Имаш 10 мин пеш преди да стигнеш спирката. Палиш една цигарка докато притискаш чадъра с лице към рамото си, за да запалиш. Опитваш два пъти от нея и автобуса идва. Хвърляш я в коша. Качваш се. Автобуса претъпкан. Няма къде да седнеш. Краката ти вече мечтаят за легло и сухи чорапи. А ти мечтаеш този ден да свърши. След още 1 час вече си на втория адрес. Влизаш започваш отначало с цялата бъркотия в къщата. А само при мисълта, че току що си оправил една….и виждаш всичко това отново, ти става лошо. Нищо. И този ден ще мине. Чистиш, чистиш, ……. няма свършване. Мокра, изморена, отчаяна. Телефона ти звъни. Не можеш да отговориш в момента си на работа а и клиентите ти са на горния етаж. Не е удобно. Нищо. Като свършиш работа ще звъннеш. Съпругът иска да те чуе. Нормално е. Притеснява се за теб. Но работа те чака. Чистиш, чистиш. Поглеждаш телефона. 5.30…време а да тръгваш. 5 часа минаха. Но имаш малко да довършиш. Не можеш да оставиш така. В 6 без 10 си отвън. Край. Този ден почти мина. Скоро ще си легнеш в топлото легло. Тръгваш към спирката. Палиш третата си цигара. Имаш още 2… Ще стигнат до квартирата. Автобуса идва. Хвърляш я в коша. Телефона звъни. Майка ти, съпругът ти…..ооо баба ти звъни. Не си я чувал седмици наред. До нея все не стигаш. А ти е мъчно. За всички. Постоянно. Но скапаното време което все не стига……След малко ще звъннеш на всички. Само да стигнеш до квартирата. И да махнеш тези мокри дрехи от гърба си. И да сложиш телефона да се зареди. Прибираш се. Вече е 7.30 вечерта. Сега започват последните задачи за деня преди следващият работен ден. -да звъннеш на близките си -готвене на бързо -топъл душ -едно кафе с една цигара, за да починеш -да си направиш графика за следващият ден, да провериш маршрутите в картата……. -да си направиш цигари от сега, а не да тръгнеш само с 5 На бързо чуваш мъжа си. Хайде до утре. И затваряш. Първата задача изпълнена. Сега се започва с готвенето. Да ама не. Всички котлони са заети. Всеки бърза да си сготви. Нищо. Ще изчакаш. През това време докато чакаш….правиш няколко цигари и кафетоооо. Златното кафе, без което заспиваш на обяд в автобуса. Започваш да оправяш раницата за утре. Вадиш всички мръсни парцали от днес. Отиваш да пуснеш пералня….да ама не! Някой друг съквартирант вече пере. Нищо. Ще почакаш. Започваш графика… Вече си гладен и те втриса от днешния дъждовен ден. Зарязваш графика. Отиваш да си вземеш горещ душ…Ураа банята е свободна. Влизаш бързо. Пускаш душа…но някой постоянно проверява дали вече е свободна и чука на вратата. Излизаш на бързо. Слизаш в кухнята. Започваш да готвиш. Докато яденето се пече…използваш времето да довършиш графика за утре и да оправиш раницата. Намираш днешния сандвич вътре. Ха ха. Пак не си се сетил да ядеш от бързане. Пъхаш го обратно в раницата за утре. Слагаш чисти парцали. Правиш няколко цигари още…поглеждаш часовника, вече е 11.30 вечерта. Искаш да си легнеш. Цялото тяло е изтръпнало. Изморен си. Приключваш с готвенето. Изпушваш още една цигара и газ към стаята. Мястото където не чакаш ред, където си сам….където мислиш и където плачеш! Преглеждаш снимките на семейството си на бързо. Гасиш лампата и лягаш – 00.00 часа. Имаш 5 часа и 30 мин да се наспиш….защото не можеш да си позволиш да закъснееш пак. Ставаш и отново вали….отново не си направил цигари…отново ще закъснееш….Но нищо. И този ден ще мине!…………

кой нормален човек би искал да живее в лондон.... къде да е на западния бряг (сещаш се кой) е 10 пъти по добре и по хубаво, ама не е секи, не че няма и там нашенци да бачкат по бензиностанции, да живеят в мазета и да разправят колко са велики, ама всъщност гурбета по тия места като цяло не върви.. или искаш да жижееш там за което требе да бачкаш и то не на строеж или... бъхтай в лондон

Това беше преди 5-10 години. Сега има глад за рабещи,а (читави)работещи няма.

Замине за Енгланд, вика: -Макя ви българска, нема да се върнем, боклуци.Дейба и кенефа, бахти простио народ. Никога, нема да се върнем. Замине, почне да брише гъзо на сър Джон, рани го с лъжичка, танцува му, забавлява го.. Живее с трима нигерийци, комшийте му пакистанец и индиец.. За 10 квадрата дава 600£, он взема 1000£. У Фейса се тагне, напише: ,,Good save the Quinn,,. Пише:-Енгланд си е Енгланд.Никога нема да се върнем..Сека Събота се сбира с други български прошляци, снимат софри, тагват се, пишат:,,Така сме успелите,,..Остане ядене, сберат го у пликове, делат си го. Дойде Коледа, затворят границите заради вирусо, кажат да не пътуват, нашио вика: -Макя ви дейба английска, никой не може да ме спре..Затръгва, блокират го на летището, тагва се у Фейсо,пише:-Бедстваме сънародници ПОМОЩ. Нарушават ни правата, да плющим свинско с зейе.. Боко им прати самолети, докато чекат, тропат хора по-летището, пеят ,,Мила родино,, прегръщат се реват. Приберат се,гледат тежко, вика на деда си: -Казвай ми Сър от днес. Седне на тежки софри, плюе България, вика: -У паунда е истината, запее ,,Господ да пази кралицата,,...Обяснява тука кви сме мишки, он бил успял...Усере се 10 дни от еденье и пиенье, оправи два зъба, затръгва, изпратят го родата, ревнат, крещят: -На кой ни оставяш сине..Се едно отива на Източният Фронт.. Кинат се ризи, на летището тропат хора, реват, псуват Бойко, съсипал държавата. Качи се у самолета, маха от стълбите, заприпада. Кацне у Лондон, вика:-Друго си е у Ситито.. Кълне, псува, вика:-Макя ви българска ... Отиде у квартирата, звънне звънчето сър Джон се насрал. Отиде избрише му гъзо, тури му пудра, вика: -По-добре, отколкото да бачкам за някой прошляк у България.

Със всяко Евро което изпратя в Бг ставам пряк спонсор на Мафията

“Със” се пише, когато следващата дума започва с буква С или З.

Така, де - the B is silent, та той си пише както си говори - "със сяко". - Кажи три имена на алкохол с буквата "к". - Коняк, калвадос и каса бира.

Няма нужда да е грамотен по български. Човека изпраща пари.

ЧовекЪТ изпраща, ама то и ти няма нужда да си грамотен, щом изпращаш пари. А, бе, научете как се открива подлогът, бе! Елементарно е - ако може да се замени с местоимението "той", значи е подлог. Ако е "него", значи е допълнение.

Когато се правиш на прекалено грамотен, обикновено се излагаш по селски. Когато втората буква в думата е с или з, предхождана от съгласна, е позволено използването на СЪС за благозвучие за да се избегне натрупването на съгласни!

явно не си учил лингвистика нито познаваш българския език толкова добре.... има едно нещо наречено ефония, потърси, прочети, разбери какво е ако можеш, ще се ограмотиш малко вместо да се прайш на умен шот всъюост се излагаш...

Нещото е еуфония или евфония.

Заради МАСКИТЕ, ПОСКЪПВА всичко, а хората нямат Пари. Ако ЗАСТРЕЛЯТ Здравния министър, ще ИЗЧЕЗНЕ и ВИРУСА.. Тоя ПРЕНАСЯ вируси, ЗАЕДНО с разни араби, негри и китайци... Пускат арабите и негрите да обикалят БЕЗ маски навсякъде из България, и по футболни и баскетболни стадиони. И дори искал да домъкне някакъв Ислямски ВИРУС от Афганистан, който мъкнел още 14 малки Арабски вируса.... А искат ние, българите да носим МАСКА като влезем в МАГАЗИН... НЕ ни трябва Правителство, нито президент.... ВАЖНОТО е да ИЗГОНИМ предателите, и арабите и китайците, които ни ЗАРАЗЯВАТ с ВИРУСИ... И така ще се ОТЪРВЕМ и от МАСКИТЕ.... Заради МАСКИТЕ, ПОСКЪПВА всичко, а хората нямат Пари. Тия мошеници министри, пускат БОГАТИ араби и китайци да ОТКРАДНАТ бизнеса Работата и Парите на българските бизнесмени и работници.. Араби и китайци започват да продават стоки БЕЗ пари, и като ФАЛИРАТ българите, онези ДОМЪКВАТ още араби и китайци. За да имаш Бизнес, Пари и Работа, трябва да отидеш, в ТЪМНОТО и да УБИЕШ Здравния министър и да се отървем от маските, от арабите и китайците. След като МАХНАТ маските в България , после всички останали държави от Европа и САЩ ще МАХНАТ маските.

Аз ьащо не познавам хора които да работят за близките си в България. Познавам такива които ги прибраха при тях, такива които пращат при нужда от някакъв по специфичен преглед/изследване. Всички купуват дрехи от чужбина, на кой са му потрябвали дрехи от битака?!?

Кои компании дават на български емигранти да работят от БГ :Д 90% от бг емигрантите са нискоквалифицирани чистачи и берачи - как точно ще бачкат дистанционно. Да не говорим, че почти всички висококвалифицирани работи изрично забраниха продължително работене извън страната, в която е регистрирано работното място. Пълни глупости - просто немат пари или са се прибрали в БГ:Д

Kenn1111

Пълни глупости говориш.Само в малката ни облъст от 38 000 души има 17 български зъблекари 5 хирурга над 10 лекара близо 40 медицински сетри около 40 тираджии автомонтири са около 10 техници са близо 100.Има няколко архитекта и инжинери.Списъка е далъг.И работят по специалността си.Да има и в старчески домове и в фабрики и в хотели и ресторанти.Но който има професия рано или късно почва по нея като научи езика.Имаме даже българин в областната управа.

ОблЪст викаш? Хайде да понаучиш правописа пъро. Инженерите работят като монтьори:Д Хирурзите като аптекари и т.н. Никой не зачита БГ дипломите и с право. И коя точно професия от изброените от теб може да се бачка дистанционно от БГ?

И в коя нормална държава тираджии, монтьори, мед сестри и т.нн се смятат за висококвалифициран труд? Хирурзите да, ако работят по специалността си, което доста пъти става след години приравняване на дипломите и работа ка помагачи. Висококвалифициран труд са архитекти, юристи, професори, финансисти, софтуерни инженери, ракетни инженери, индустриални дизайнери и т.н.

Вчера имахме видео кол с колегите, ВиСиСи му викат, по Тиимс и бая бързо обирахме едно поле с късни ягоди.

Пич, никой няма да ти плаща заплата като за Париж, Ню Йорк или Лондон, за да пърдиш в Лом и да се правиш на програмист...

За бившия Ню Амстердам директно забравяш, а за Пало Алто - хептен, щото този разправя че са се надлъгвали вчера, а не снощи или по-точно - тази нощ. С Фриско и околностите часовата разлика е такава, че няма как да се съберат през деня. Ония докато си изпият латето или макиятото и се разсънят, нашите вече са вечеряли вкъщи.

Ама аз не съм програмист, камо ли да се правя. Бера ягоди в една ферма на юг, в Корнуол, обаче заради пандемията сме хоум офис и се прибрах малко в Лом, хем бачкам, хем ще ида да ми оправят 2-3 зъба, че в Англия зъболечението е доста скъпо. Освободил съм и фургона та и наем не плащам сега, под пара останах ви казвам, май се замислих да си купя калибра, червена.

Тая калибра опел или воксхол ще е?

Воксхол с десен волан, обаче задължително червена и с 18-ки

Мечтата на всеки БГ емигрант! Хайде тогава да ти е честита. Аз ще взема един Тайкан, че ни дадоха добри премии тази година...

Че ти воксхол с ляв волан къде си видял?!

Тука един в махалата си вкара една и му обърнаха волана, казва на половин цена му излязла. Обаче не е червена!

Не го вярвам това. Опелът струва сигурно около 150 кинта. Ако воксхолът му е излязъл наполовина на това след смяната, значи едно обръщане на волана струва колко килограм телешко.

"Немците" нали си бяха лятото тука. Харчиха, оставиха пачки на роднините и т.н. Просто всичко е минало кеш и за това не знаете!

Скръндзи!

Първо се изнесоха 90% от интелигентните. После се изнесоха 90% от полу-интелигентните. Най-накрая се изнесоха и избирателите на трибуквените партии. И сега чакаме да се върнат тези от първите 90%. Още малко ще почакаме и ще пускаме кепенците (кой си дошъл-дошъл). Ама, било трудно. Ми, трудно е. Хубаво лесно няма. Преди да влезеш в рая, има ад и чистилище. Ае.

Да, ама 90% от интелигентните са 90% от 10-20% от обществото - тоест към 9-18% от българите. С такова малцинство нормална държава не се прави ...

Една лисица срещнала една лъвица. Лъвицата водела своето лъвче, а лисицата- своите лисичета. Ау, лъвичке, рекла лисицата, ма ти само едно дете ли имаш?! Едно, рекла лъвицата , ама е лъвче. ...