Коментари - Експерт: Отлагането на либерализацията на тока може да ни донесе наказателна процедура | Бизнес.dir.bg
назад

Експерт: Отлагането на либерализацията на тока може да ни донесе наказателна процедура

Според икономиста Калоян Стайков политически натиск има и го доказва промяната на предложението на АЕЦ Козлодуй, след като първоначалното беше за 30% увеличение на цената на електроенергията

Обратно в новината
| Редактор : Надежда Христова

Коментари - Експерт: Отлагането на либерализацията на тока може да ни донесе наказателна процедура | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

На всичкото " спецове " МАЙНАТА ВИ Наказан е народа от вас ?

И от мен.

Ток по левче? Тогава либерализирай. Защото като либерализират аз ще си продавам тока от моя веи парк в Германия. Никой не ме задължава да го продавам в бг. Ако някой от бг иска да го купи - да ми плати колкото германците.

НАКАЗАТЕЛНА процедура или БулЕКЗИТ?!?

Частна АЕЦ със 100% пари на американски частник, тогава си пускайте тока на квито искате цени на борсата, ако има кой да ви го купи и плаща....но докато е държавната АЕЦ , построена от нашите родители - целия българската народ , ще си либеризирате уйовете с господарите ви от краваристан...дотогава ще избирате между наказателни процедури от еврогеювете или гражданска война ...ние не сме ви корпоративни роби в краварски колониален клозет, а сме свободни хора

Хайде г-н соросоид да си ЕПМ... От такива платенои мекеренца на сорос държавата нио е в това блато.

Този цайс си е чисто евроатлантическо недоразумение. Плащат му, за да говори глупости. Цената на тка ще се вдигне, заради използването на скъпо и прескъпо американско гориво. По своята същност това гориво е руско, уранът е руски, обогатяването му е извършено в Русия, американците го купуват и го препродават скъпо на робите си в българия. Това е съвременният колониализъм, само дето ние не сме черни, а бели роби.

Не трий бе наглец, след малко ще напиша жалба до директорката ви за да те уволни, а после ще ви съдя както съм ви обещал! И айпи адреса ми да го разблокираш веднага! За тоя пълен дебил драстичният скок на цената от АЕЦ Козлодуй с 30% е нормално, а увеличение с 2% е политически натиск И как точно с политически натиск и без дотиране може да спадне цената от АЕЦ Козлодуй от 30% на 2% и то при положение че до сега те не са работили на загуба по старата цена?! Защо крият и никой не ни казва от какво точно се вдига цената на тока от АЕЦ Козлодуй, след като тя не зависи нито от цената на газа, нито от цената на петрола, нито от цената на зелената енергия?! Това е цената на независимостта от Русия и зависимостта от САЩ, нали така?! Пак ще сме зависими но ще плащаме много повече, и въпроса е за какво?! Записвайте се за канала ми в телеграм ППРАЗУМ с латински букви за да ми помогнете да направя България нормална просперираща и модерна държава която работи за народа и в която няма насилие, няма разделение и омраза и всички сме равни. Не хапе, не боли, нищо не ви струва. А ако спечеля аз печели цял народ, а ако загубя печелят само мутрите.

...фа си ефтино-платен "експерт", на който лъсват лъжите от пет километра!

Този платен лобист дали се досеща, че ако отлагането на либерализацията на тока може да ни донесе наказателна процедура от ЕС, то въвеждането на либерализацията на тока със сигурност ще засили и без това силните желания за напускане на този грабителски псевдосъюз?

Евросъюзът беше създаден с идеята за свободно движение на хора и стоки, нещо напълно достатъчно и много позитивно, да можете да си ходите където искате, да работите и учите където искате. После обаче се почна, прави и криви краставици, щастливи кокошки, евро парламент, депутати, бюрокрация, дублиране на съществуващи правителствени структури с калинчоци, напълно излишна евро комисия, дето на всичко отгоре не е избирана на избори. Тези простотии струват на Европейските граждани скъпо и прескъпо всяка година. А можеше просто всичко избоено по-горе да не съществува, правителствата да си само по себе си евро комисии и чак когато всичко европейски правителства са съгласни за нещо то да става глобално и задължително за всички. Основните принципи трябва да са само свободно движение на хора и стоки и точка.

Точно така, хубава идея, опорочена с времето. То и комунизмът на теория звучи добре...

Поредната лъжа за стригане на овцете. Какво ще се либерализира? Това не е истински пазар, за да има конкуренция, а изкуствено създаден пазар. Свързан си към преносната мрежа и нямаш достатъчно източници за избор. Или ще стане така, че баба на село да може да си купи ток от Брюксел, щото там е най-евтин, ама токът трябва да мине през 100 мрежи, всяка от които го препродава на (заема от) съседната и си начислява такси. На другия ден баба от село ще си купи ток от Рим, на третия от Дрезден. И баба от село трябва да си заяви потребностите от ток - ако не ги изпълни или ги надвиши, баба ще трябва да плаща от пенсията. "Експертите" шарлатани ще печелят на гърба на баба от село и от другите селяни.

Докато България слуша НПО експерти подобни на тоя, то всичко ще поскъпва, а населението ще бъде стригано. Причината е проста, тези хора не работят за България, а за частни корпоративни и чужди интереси.

Поредното АЛЧНО НЕЩО, което се страхува от името на покровителите си и не му пука за останалите българи. То и за българин не трябва да се смята, защото е икономист, разбирай мамондер, жрец на Мамона. Те нямат нито националност, нито род, нито душа. Да не сме се родили в това ЕС, че да ни дреме за техните зорове, да не са ни отгледали те? Ако не е в интерес на българите, участието ни в това сборище трябва веднага да се прекрати!

Въртял е бойко наказателната ви процедура. Нея ще я платим ние. А далаверите в енергетика носят пари на едни точно определени, които кешират отлично!

Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт НЕКЪДЪРНИ водещи накакви чужди интереси и вдигане на цената на тока двойно .

По-кротко, моля! 1-во ни наказват за забавяне на съдената реформа; 2-ро ни наказват за забавяне на банковата реформа; 3-то ни наказват за още един куп забавени реформи и закони, в това число и за фалита на физически лица, за да няма вечни длъжници; .. и сега изведнъж ни е най-важен закона за либерализация на ПРОДАЖБАТА на електроенергия?! Ми то имаме 3-4 производители на електроенергия и само ЕДИН доставчик /собственик на преносната мрежа/. Каква либерализация?!!!! Това са посредници! Е, не сме толкова тъпи! Обидно е, продажници!

аз викам да органзиараме наказателна процедура за ЕК, за простотиите които върши. В сащ и китай цена на въглердони квоти няма!!!!!!

Как се оправят в Норвегия без либерализация.

Тя НЕ Е В ЕС!

Тази либерализация е просто е още един пирон в ковчега на ЕС

Аз да попитам Г-н експерта - миналата година вдигнаха през юли цената на тока, но за да не се повиши значително цената към крайния потребител КЕВР намали цената на преноса и не се усети. Обосноваха се с това, че електропреносните дружества не си изпълняват програите за инвестиране в инфраструктура и подмяна на остаряла такава, а си го слагат в цената. Тази година може би нямат основание КЕВР да държи ниските цени на преноса и тока ще поскъпне дори и само заради това обстоятелство. Но моят въпрос е - ако пазара се либерализира - КЕВР спира да работи, елекропреносните дружества си слагат каквото решат като цена на преноса. Кой ще ги контролира - никой, защото никой няма да им проверява сметките. Само Комисия защита на потребителите и тази на Конкуренцията може нещо да се опитат - но те за 20 тгодини нищо не са свършили по този въпрос и никока не са намалявали цените на каквото и да било, дори и да се докаже злоупотреба с господстващо положение - нито на горивата, нито на лекарствата, нито при хляба, нито при млякото и яйцата. Е като в България има 2 и половина електропреносни дружества - за каква конкуренция говорим? Ще ни товарят колкото си искат и затова тези неща са определено лобистки. Ще ни пуснат 1 година ниски цени след либерализацията и след това ще ни разкагжат играта, но с оправданието - такъв е закона...

Аман от икономисти-шамани.Стайков, ти наясно ли си, че след изборите, ЕС, само ще ни види светещи стопове в далечината?

Ей ви пътна карта 1. Пускане в действие на двата реактора за Белене, които така или иначе сме си ги платили; 2. Пускане в действие на още два реактора от съществуващите типове в АЕЦ Козлодуй -не заради друго, но поне хората, които имаме знаят какво да правят с такива реактори; 3. Закриване на всички соларни паркове, без значение кой каква политическа шапка има за принуждаване на населението да плаща прескъп ток; 4. Връщане на собствеността върху всички ТЕЦ-ове раздадени на сульо и пульо за смешни пари и огромни комисиони; 5. Не пипайте тока на хората ако искате да останете живи; 6. Ако на някой в ервоперйската комисия (или където и да е другаде) не му харесват горните 5 точки от картата, да се оплаче на ермейския поп!

Да се обеси Тикво ди Тути Тикви, дето ЕБАМАЙКАТА на АЕЦ!

Отлагане! Взимаме властта с Боко и дигаме тока с 200 !

разбирай още лапачи посредници между производителя и крайния потребител.

Още един йесмен дето сакън да не нарани зелените чувства на Урсулите , по-добре да плащаме наказателна процедура отколкото за оръжие на фашагите .

загуби на петдесет лицензирани търгаши посредници които ще ни продават един и същ продукт на различни цени.

Мекеретата бързат пак да цоцат народа.

Това няма да е проблема

Токът и всички цени либерални, заплатите фиксирани африкански. ЕС за всички.

Да ви еа и наказателните процедури и меда и жилото.

по прически за плешиви плъхове

ТРЯБВА ЧАС ПО-СКОРО ДА ПРОВЕДЕМ ЛИБЕРИЗИРАНО ПРОЧИСТВАНЕ НА ГМЕ ЖТА СЛЕД СОЦИАЛИЗМА!!! МНОГО ЗДРАВО ДА ГИ ЛИБЕРИЗИРАМЕ, ТА И ПРАВНУЦИТЕ ИМ ДА НЕ СИ И ПОМИСЛЯТ ЗА ПОЛИТИКА И ИКОНОМИКА!!! РАЗРУШИХА ВСИЧКО СЪТВОРЕНО ОТ НАРОДА ЗА 45 ГОДИНИ!!!!

Излизане от ЕС ще е едно добро начало! Зависимост от СССР вече преживяхме! Лустрация!

Едно добро начало, ако искае да се превърнем в нещо средно между Босна, Молдова и Туркменистан. Ама ако народа го иска, ще го получи!

"икспИерт" платен от частна компания

експерт ин Институт по енергиен менижмънт ? По времето на бай Тодор се бяха нацвъкали институт до институт за да по кажем че сме сила в науката. А сега тия институти чий го ...., да не би Живковото време да се връща 'под вънкашност чужда и под име ново', но целта е една колкото повече пари толкова повече ( в моя джоб).

това са западни нпо- та финасирани по програми за ограбвана на нацията. нямат нишо обшо с науката.

"Институтът за енергиен мениджмънт е неправителствена организация, която започва своята дейност през юни 2010. Мисията ѝ е да допринася за устойчивото развитие на българската енергетика и интеграцията ѝ по отношение на политиките, стратегическите насоки и механизми за насърчаване на енергийната трансформация на Европейския съюз. Подобряването на международното сътрудничество и взаимстването на международен опит цели въвеждането на утвърдени добри практики в България. в ролята си на институт за публична политика предлага иновативни идеи в сферата на енергетиката като представя изследвания, използвайки академичен подход. предоставя неутрална платформа за контакти и информационен обмен като създава предпоставки за сътрудничество в мрежа и активно създава партньорства в различните сфери на дейността си. допринася за повишаването на квалификацията както на експертите от сектора, така и на студентите. Подобряването на ориентацията на потребителите по енергийни теми и натрупването на публично познание по енергийни въпроси се осъществяват чрез предоставяне на достъпна информация. За целта съдейства активно с медиите като отдава и съществено значение на многообразните съвременни форми на интернет комуникацията." Използва академимичен подход за да покаже, че правят наука по енергетика.

сега един през друг ще изкочат експертите, да ни обясняват колко сме тъпи и не ги разбираме нещата. Как цените са ниски и трябва да скачат непрекъснато. Еврооа ни натискала ,аец Козлодуй ги бил искал. Как точно аеца иска вдигане на цени не е ясно. Не е ясно и този по какво точно е експерт, но смело дава акъл на раята да плаща скъпо. "Експертите" най -накрая вероятно ще се окажат тиквата, пеевски и другите лапачи. Тиквата със сигурност. Това той обича най - много да вдига цената на тока. Ей така профилактично.

Козлодуй е построен с данъците на родителите и дедите ни! От къде на къде ще излизаме на нерегулирания пазар!?

И С МОИ ПАРИ!!! ДОБРОВОЛНО ДАДЕНИ!!!!!! А СЕГА ДРУГ ПЕЧЕЛИ!!! ПРЕСТЪПНИЦИ!!

Ти пък как доброволно си дал пари за АЕЦ Козлодуй бе?!?

Икономист е синоним на лобист .... т.е да го духа народа

Всъщност ,защо е необходим изобщо този процес наречен 'либерализация на тока' и как ще допринесе това за повишаване качеството на живот на българите ? Това животоспасяваща акция ли е или какво?

Путю

Говорим за либеризация , но се ръководи от картели?!Нашите данъци и такси вместо да отидат за държавни дружества , заминават в гушите на разни частници.Естествено цената само нагоре.Да си ЕПМ, г-да АНАЛлизатори.

Пълна Либерализация на Тока няма как да се случи . Това означава да има Либерали по Веригата - тоест крадци . България трябва да има пазарна цена на тока . Ще ви дам пример - в този момент , тока е без пари , даже ви плащат за да го консумирате .Критиците ще кажат че има стълбове и пренос ? Но защо , аз мога да продавам на съседите и кабел ?

Купи си соларни панели, и като ги изплатиш след 10 години, ще ти е безплатен, условно, докато ти се повреди нещо по системата и пак вложиш средства. Всяка инвестиция струва пари, ако някой инвестира са да ползваш - ще плащаш. Дори ти сам инвестираш, пак си плащаш. Няма как тока да безплатен, дори и сам да си го произвеждаш.

Защо просто не направите една симулация колко ще струва тока ако е по пазарни цени(на всяко домакинство) за цяла година и средно на месец и колко струва на непазарни цени...(фиксирани цени) да си направим сметката, Да не се окаже че по пазарни цени средната сметка на месец е близка или по-ниска. Така по непазарни цени богатите харчат най-много и тях най-много всички субсидираме...