Експерт: Очакванията за намаляване на цените на недвижимите имоти не се оправдават

Бързи са сделките на пазарна цена, търсим апартамент на партер с двор и къща близо до града, коментира Евгени Василев

Обратно в новината

Коментари - Експерт: Очакванията за намаляване на цените на недвижимите имоти не се оправдават | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"Очакванията за намаляване на цените на недвижимите имоти не се оправдават" Ще поживеем и ще видим. Ако се покачат данъците на имотите ( според мен неизбежно) може да не е много изгодно да продължат да стоят празни ( хората ще губят от това да стоят празни) , пазара ще се насити с апартаменти който няма да бъдат атрактивни. Като цяло може да се проверят цените на имотите в НСИ за последните 10- 15 и ще се види че не е толкова добра инвестиция и не е много сигурно доколко пази стойност спрямо инфлацията .

Поредната тъпа и дезинформираща платена статия! С откровени лъжи. За справка - вижте 120 минути от предната седмица

Инвестиция в имот, сама по себе си е безсмислена ако не притежаваш земята. След 100г. сградата ще трябва да се строи наново.

Имот е само и единствено земята. Това отгоре е обикновена потребителска стока, имаща единствено стойност, ако върви с някакви идеални части от земята - пак е много по-зле от еднолично собствена земя, но е по-добре от суперфиция, която често е за срока на сградата и си заминава с нея.

Според мен най-добрата защита на спестяванията е инвестиционният паладий. Всъщност портфейл от катализаторни метали.

Бе, направо плутоний... Тук няма ни паладий, ни сребро инвестиционни - само златото минава за такова, т.е. всичко останало е просто материал и му се начислява ДДС, което разваля схемата.

Ето такива нагли изказвания на неуки брокита ни мотивират да очакваме с нетърпение пукането на балона. Имам къде да живея, имам предостатъчно кеш и даже имам излишен имот за продаване. Но нямам търпение тези нагли безполезници да останат без работа.

Мине не мине не повече от ден-два и хоп някоя друга платена статия да напомпа балона.

Затова балансират с регулярни статийки за Карлос Три - клин клин избива.

КОЙТО ТЕГЛИ КРЕДИТ ЗА ЖИЛИЩЕ НАКРАЯ ЩЕ ОСТАНЕ С ХУЯ В ДУПЕТО !!!

ОЛП в момента е 2,77%, но като стане 5 или 10% или повече, цените на имотите ще паднат.

Банките тук са пълни с пари. Няма на кого да ги дадат на кредит. БНБ го знае това и за това не е увеличил алихвите. Няма и да ги увеличи, въпреки инфлацията. Над 5 процента лихви няма да има скоро.

БНБ увеличи няколко пъти процента на буферите на банките и ще продължава. Това намалява масата на пари в обръщение.

Цените в София вече паднаха с 2.5 пр. Хората договарят 5 до 10 пр. отстъпка. Сделките се сринаха

"включително заради притеснения, че сградите няма да се завършат, макар че няма нито един подобен случай в България". Тоя явно не е в час? Има бетонни катакомби навсякъде в София,,,

Някои отчаяно искат да вземат жилищата на българските граждани. Запада живее на наеми, трябва и тук да стане така.

След по-малко от една година в БГ-мутроколонията цените на имотите няма да струват дори и хартията на нотариалния акт, щото тази територия въобще ще бъде непригодна за живеене - каквото и да означава това. Аз вече продадох на голяма сметка на едно младо семейство, които явно бяха олигофрени, за да дадат тез пари, които им поисках. Бягам със семейството си с 200 въобще по-далеч от Европа. Кой разбрал - разбрал.

Къде ще бягаш и ти, бре, житен бегач? Илън само плямпа за Марс, ама по неговите думи трябваше вече да сме кацнали, а той все още космодруми взривява... Извън тази алтернатива, нещо не се сещам за много варианти. В Нова Зеландия, щото там световната олигархия имала бункери? Там къв тоталитаризъм е вече... Или в дистопичния Сингапур?

Тия глупости ги слушаме още от 89-та година.

Бягай, дамо да не се удариш в стената. Ако значеш колко такива видях, дето бягаха и след няколко години тихо тихо се върнаха тук. Някой защото работеха дистанционно и тук им е по-евтино, други защото просто не ги бива и се върнаха насам, че тамумират от глад. Бягай, бягай.

Ти май нещо злобееш, а? Гроздето е кисело, май? Чак такъв некадърник ли си, бе?! Хахахахаха.

Ако можеш да избягаш от тук, ще направиш най-добрата инвестиция в живота си. Тия глупости че някога нещо ще се оправи или че тук си е добре са за бачкащите мишки, които в момента едва кретат със заплати от третия свят. Ако някой напише 3 неща които да са уредени както трябва в тази държава ще го поздравя. Истената е че ни използват за ниско платена ръка , както нашите бивши кум...та така и дошлите западни фирми. Пълен хаус във всяка една сфера, дори не можем пътния закон да спазим, вдичко това води до една единствена посока Т2. Да не казваме какво се случва с имотни измами и престъпност, направо е безнадежно.

Хохо, време за реклама. Продавайте, докато можете. После ще продава банката. На цени, които хич няма да ви харесат.

Банката може и да продава, ама на свои хора, а глупаците дето чакат големия срив духат бахура.

Първите паникьосали се на срив са тези които печелят, останалите продават на дъно ако изобщо успеят

Един друг

Банките имат сума свои хора. Ако знаеш в момента с какви оферти под тезгяха се обаждат... Последно подшушнаха за сума мегавати ФЕЦ на видна обществена фигура, изпаднала в немилост, обаче аз съм разглезен - не купувам, ако трябва и пари да давам. Ако ми я подарят, пак ще се цупя. Ей ти го бай ти Джейми оня ден - подариха му банка и му дадоха 30 млрд. отгоре for his troubles. Аз понеже съм дребосък, 30 млрд. не искам, ама докато цената не се завърти около грешка в закръглението - пас. То с пари всеки може. Обаче дойде ли приливната вълна, дето япондурите й викат цунами, и до раята ще се просмучат интересни имоти. Стига раята дотогава да не е опукала спастрените пари, де...

Приятел, не ти ли е странно, че последните месеци постоянно излизат такива статии как брокерите обясняват,че няма да паднат цените… Не е ли малко съмнително. Ако наистина ще се качват защо изобщо да говорят…

И банката няма да продава, щото и нея няма да я има - ще е национализирана, или направо интернационализирана, ха, ха. Имотите няма да се продават, а в тях ще се пускат да живеят квартиранти срещу CBDCта. Гледаш ли в еврозоната ква е дандания да го въведат това нещо до края на годината... Та, ще ви пускат да живеете там, обаче ще има квоти - по толкова квадрата на калпак, а хептен младите и зелените даже не са и чували що е то комуналка. Нищо, де, вот всем вам привет из будущего - https://youtu.be/8wRL9d8Q8xM Дето имаше навремето онази поредица на сензационалиста фон Деникен - "Спомени от бъдещето", ха, ха.

Сега е времето да се надуят наемите двойно и тройно, щото хората не щат да купуват, което е добре за рентиерите.

Това не е САЩ Канада или западна Европа където всеки емигрант мечтае да отиде. Тук и авганистанците не искат да стоят а всеки пети се прави на рентиер. Но ти си помечтай....

Тия глупаци дето искат да идат свършиха.

Хехе хехехе, Канада приема по 500к на година. Хората се дават и умират по камионите за да идат в Европа. Тук авганистанците и сирийците минават транзит без да се замислят да останат. Българите продължават да се изнасят а населението се топи всяка фодина

Съвсем скоро тия рентиери, дето си мислят че цял живот ще си барат чеповете и ще живеят царски от наеми ще им влезе много вътрешно и болезнено. Сериозно ще им се наложи да ходят на тръстиката - естествено, ако имат великия късмет да са останали живи.

Колко скоро, 10-20-50-100 години ??

Ти да не си от факсинираните с Файзера, бе? :-))))))))))))))))))))

Специален съвет към провинциалистите, които им предстои да купуват "за дитйету , защото отива да учи в София": Не се подлъгвайте да купувате на първи етаж, във кварталните фейсбук групи масово се оплакват от отарашени апартаменти на първи етаж/партер, с влизане през прозореца, без да го чупят. Няма отстъпка която да си заслужава

Последно време много такива статии се публикуват, изглежда сделките са паднали много и брокерите са гладни.

Цените не са паднали много, но няма луди, които да купуват точно сега и вече започват едни по-гладни времена за вампирите.

Инфлацията е 7 процента в еврозоната. Държа кеша си е евро. Може ли гладните цървули брокери да ми обяснят, защо трябва да инвестира парите си в имоти при 100 процентно повишени и надценени, и как точно ще ми защитят парите, като след една година ще съм загубил половината от вложените средства когато имотите се върнят на нормалните си нива.

Работата на брокера не е да ти обяснява и да ти развива инвестиционни стратегии, а да чопне 3% от теб и толкова от купувача, след което да бяга и да ви блокира номерата, щото вече не сте клиенти, а досадници. Тукашната пародия на брокер е пълен конфликт на интереси - хем "представлява интересите" на двете страни, хем има стимул да надуе цената, за да чопне колкото може повече по номинал.

Айде стига с тия статии от брокери,агенции,хора които строят и продават имоти.Хората се умориха и вече е смешно да им пробутвате евтиния цирк, и да им вменявате очаквания, какво означава цените не падали защото очакванията за това не се сбъдвали,а иначе е лесно с една статийка да се набутва обратното мнение ,че нямало да падат.Значи сделките падат и то падат вече 9 месеца ,това са 3 тримесечия ,в цялата страна,но цените нямало да падат л6жи,лъжи,лъжи айде стига вече..

Миналият балон цените падаха 6-7 години докато достигнат дъно, при нулеви лихви и масивно печатане на пари от всички банки. Сега лихвите са от 3.25 до 5.25 и пари не се печатат цените вече падат сделките навсякъде се сринаха и банките фалират. Този балон е двоично по голям от онзи през 2007. Трябва търпение и не мисля че някой очаква цените да паднат с 50 пр. За една нощ.. Този пазар е най бавният от всички други, защото е свързан с психология. Когато продавачът се отчая, изгуби надежда и се изнерви тогава ще е момента за покупка. Ако купите сега вие му позволява да излезе от пазара с печалба която дори и не е сънувал. Цикълът на имотният пазар е 18г.. Сега сме все още в края на експанзията, следва срив. То не е точно срив а бавно и дълго пътуване към дъното.Лихвите ще тръгнат нагоре и тук. А в България фиксираните лихви за целият период са 1 пр.

Теории от бедни шлифери дето цял живот повече от 1000 лв на едно място не са видели не ни трябват.

Хахахах, дай да чуем твоята на програмист чети с 25 000 на месец, цървул

Точно тези с парите, никога няма да купувят на тези цени. За това ги имат. А тези с 1000 лева няма да купят и на 500 евра квадрата. Кух си бате в мисълта.

Точно тези с парите купуват, щото знаят, че инфлацията ги изяжда.

Банки вече дават 1.5 пр. лихва по депозит, с тенденция да расте. Доходът от тройно надценен имот в софия е 2 процента

Тия глупости за отчаяните продавачи дето те молят със сълзи на очи да им купиш имота щото ЧСИ-то идвало сме ги слушали много,

Не сме ги слушали а сме ги гледали, но ти явно си келешче на 25 и не си ги спомняш тия работи

Един друг

Вие сте ги слушали, ние сме ги играли. Примерно, цял блок на акт 14 в София за 750 хилки, ама в лева и то преди още да стигне до ЧСИ, ами директно от банката - ха, ха, ха. По онова време и избутването му докрай, дори и при укрита проектна документация не беше нещо много страшно.

Да това вече случва в САЩ със старите офис сгради. Разпродажбата започва и в Европа. А като гледам колко офис сгради се настоиха и в бг, купонът ще е жесток.

Един друг

Ма то там commercial properties сегментът ще потопи регионалните банки и накрая ще останат само бате Джейми и бате Лари. Драмата е, че повечето от тези сгради конструктивно не отговарят на изискванията да се обърнат в жилищни, пък ако ще да ги напълнят със sleeping pods for bug eating denizens. И изобщо не става дума само за стари сгради. За капак, ипотеките на тези изобщо не са като жилищните имоти - първо, че срокът им е по-кратък и второ - обезпечението е само и единствено имотът. При жилищните, като изгърмиш, айде форклоужър, продава се и я да видим кой вече няма къща, но продължава да има дълг, ще продажбата е покрила само част от кредита, ха, ха. Тук яко гърми длъжникът. При търговските сгради, още по-яко гърми банката - на ти тоя празен небостъргач и си го троши в главата.

В САЩ MBS е на врата на данъкоплатеца. Ако не може да си плаща ипотеката връща ключа. на банката а тя го продава както и дойде. Оня с къщата не дължи нищо повече разликата я поема американският данъкоплатец. Обаче това е само там. Навсякъде другаде банката ще оперв пешкира. А в бг кредитополучателят е на куката

Един друг

Не лежи на тая кълка. Там има сума видове кредити и сума щати със собствени интерпретации и закони. Обаче почти навсякъде има т.нар. judicial отнемане с deficiency judgment, т.е. ако пазарът е надолу и кредиторът не успее да си покрие баланса - честито на длъжника и да видим какво друго има на свое име...

Българина е алчен. За това си пати, и ще си пати. В центъра на София циганите превземат изоставените имоти, като скакалци са. Пълно е с огаснали сгради и навсякъде табелки продава. Никой не купува обаче.

Стига глупости бе

Пазара е в застой. Никой нищо не купува. Няма и да купи при тези цени. Само шизофреници останаха и цяла България почти продава. :)))))

Имотите стурват толкова, колкото хората са готови да дадат Отделно, през последниете години заплатите растат с между 10-15-18% годишно Покупателната способност на хората се вдига В София заплата под 3000лв няма, просто няма, Извинявай ама Бонанза Бачорски и Саубер чистачките взимат 2400лв за 6 часа работен ден 2008 год имаш балон съотнесен покупателната способност - тогава заплатите бяха наистина ниски. Ако някой тук взима под 3000лвкъм днешна дата, значи или шие гоблени надомно, или го мързи та 2 не вижда или шефа го клати здраво. Безработицата е рекорно никса - Факт! Кадри не достигат - това тласка заплатите нагоре. Вместо да цъкате минуси си сменете работата с по-добре платена

Заплатите скочиха с 10 до 15 процента, да, а цените на имотите скочиха с 100 до 200 пр. Заплатите в София, масовите, МОДА са 65 пр. От средната което прави 1500 до 1600 лв БРУТО.. Не знам колко хора вземат 3000 лв, но те не са мнозинство.

Един друг

Ха, ха, и на Заубер, и на Вики им знам номерата, щото сме им били клиенти. Тия 2400 кинта какво са? Бруто, нето или най-вече с "допълнителните заработки", като "очистят" чекмеджетата на бюрата, от каквито дребни пари са си държали хората за обяд? А в Лидъл, Кауфланд и Била знаеш ли какви са заплатите? Дето и голяма част от тях ще икономисат с тия каси на самообслужване и прочее автоматизации...

Лидъл и Кауфланд дават 1500 бруто на стари служители но докато нямат работа на касата вършеят в склада. Предпочитам да работя за по малко но да съм на бюро отколкото да танцувам като несринарка. Тая средна заплата за софия от 2400 лв БРУТО не значи нищо. Важна е масовата заплата която в белите държави я изчисляват като 60 до 65 пр. от средната. Реално това важи и за тук

Един друг

Исках да го адресирам към тоя ентусиаст с чистачките, щото ги знам лично за какво става дума. А в търговските вериги заплатите са ясни, щото са ги обявили още на входа под формата на обяви за работа. И там работят всичко, а до касите стигат на прибежки и после пак бягат щото някой някъде нещо пак разлял или стокват рафтове. Па тоя не прави разлика между average и median, но бърза да се изкаже.

Ще се оправдаят, спокойно. Да си погледне експерта обема на продажбите и ще разбере някои неща.

След като нама ръст при хиперинфлация, това ако не е падане, какво е? Да та и в екперта със строителна фирма! Мн ясно че ще чакат след като доходите растат, а цените не!

И това ако не е конфликт на интереси, не знам какво е. Как ще питаш собственик на строителна фирма какво да очакваме като цени? Глупост! Безмислена статия!

Същото може да се каже и за цените на намите. Там проблема вече е точно обратното - всички говорят как сме щели да даваме апартаменти по 1500-2000 евро на месец, ама не мърдат от 400 евро. Та сблъсъкът на двете графики ще е забавен. Скоро ще е.

Нали сме в Европа? Като скачените съдове - докато се изравнят цените на нашите имоти с техните, или да ги доближат поне. Дотогава напред и нагоре.

Не само че не сме за еврозоната, но и за европейският съюз не сме, и нямаше да бъдем там ако Кунева не беше затворил 4 реактора в Козлодуй

Аз вечи 33 години чакам Великия Срив, който да направи апартаментите по 5-10 хиляди лева като при комунизма. Е тогаз ше купувам, купувам, купувам, обаче засега купувам сал ракия....и чакам тука едни налъми да цъфнат..

Аз съм заделил 20 лв за два апартамента в центъра и чакам ли чака. Всички казват, ке падат. :-)

Радвам се, че ви е забавно, ама малко смешен плач. И помнете, не се самоубивайте, каквото ще да става.

Не може да си чакал 33 г. Явно не си бил на земята от 2008 до 2017.

Един друг

Баш на земята е бил, т.е. пиян под масата. През 2015-та от ЧСИ имаше попадения на 10% от стойността на ипотеката, направено около 2006-а. Да не съм цапардосвал, да не знам какво говоря от личен опит. Обаче онова от 2008-а май ще е нищо, сравнено с предстоящото - вече по сума на депозитите в издумкалите банки, американците надминаха сумарно тези от миналия път, а то изглежда сме само в началото.

Бил е под масата и от 1996 до 2004

Много бързате, следващата година идва цирка ... в момента гастролира в САЩ! ... Имотния пазар в България е най-фалшивия пазар в света, факти!

България е малка държава и пазарът се контролира от картели и от страха на Българина, че ще остане без жилище. Като включим картела на брокерите, бежанците от Украйна и други приходящи, които разполагат с финансов ресурс и теглим чертата текущата ситуация е напълно обяснима. Но тя ще се промени разбира се, колкото и да не ни/ви се иска.

ПОстрой блок, продай го евтино и разбий картела! Кой те спира?!? Картел имало, хахах :-)

За да покаже че е малоумен ли трябва да го продаде евтини? Май ти си малоумен, ако построи блок ще го продаде на пазарна цена - какво има да доказва!?!

Строителният ентусиазъм от последните 2-3 години е започнал да стихва дори по отношение на жилищното строителство. Броят на издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради пада за трето поредно тримесечие, за да стигне до 1748 издадени документа в цялата страна. Трендът се връща на практика обратно към равнищата от 2020-2021 г. и последвалият пик вече е отминал. Основните причини за охлаждането на строителството на нови жилищни сгради са очакваното увеличение на лихвите по ипотечните кредити, както и спадналото търсене. По данни на Агенцията по вписванията в края на миналата година спадът на имотните сделки беше достигнал 10,4% на годишна база.

след като има инфлация? Те като стойност и да падат, като цифри пак ще се вдигат, така че? Леко безсмислена ми се струва статията...

За това си купих къща с двор в Турция гр Лозен град за 230 000 Евро. В гр. София един двустаен апартамент струва толкова пари. Така че няма да живея в България. Аз и без това работя и живея в Швейцария, ще си почивам в Турция.

В тази иналфация, няма как да има спад на цените. Парите поевтиняват, ако не бъдат вложени в имоти, то трябва да се вложат в нещо друго, злато, акции. Но подобни инвестиции са доста по-трудни.

В таи инфлация лихвите ще бъдат високи а това спъва кредитите а това спъва продажбите а това сваля цените. Инвестирай в злато хахахах, желая ти успех с него.

Лихвите няма да бъдат високи. Хвщам бас за това. При високи лихви ще има много алити, вклщчително и на държави. така че няма да си позволят да увеличат лихвите над 5-6 процента, макар че трябва да са 10 процента. А за златото, мерси, ти инвестирай в алкохол и кебапчета и чакай да повевтинеят имотите. Както написах пти тази инфлация, която съвсем нарочно направиха, няма как да стане.

Няма как рисковата премия в България да е по ниска от тази по белият свят. Не се хващай на бас ще загубиш. Никоя държава няма да фалира защото при висока инфлация приходите от ддс са огромни. Виж Италия в момента външният и дълг пада. А че ще фалират фирми и физически лица да ще фалират това е целта на централните банки за да намалят инфлацията

Един друг

Инфлация се бори най-добре с demand destruction. А, как се дистрактвта димандът? Като не останата пари за харчене. Безработица, фалити, евикшъни и фнансовата система се успокоява. За разлика от раята - те не се успокоява, а се разорява. Оня ден американосите изкараха официалните данни за заетостта и големи подигравки падат в нета чак колко са ги натъкмили данните и каква фантасмагория са нарисували.

Кацането е отменено. Пазарът на труда лети на висока надморска височина в САЩ. Дори заетостта в информационния сектор се покачва от месеци въпреки съобщенията за съкращения след спад миналата година. Месечният растеж на заплатите се ускори отново. мекото кацане – или каквото и да е кацане – на пазара на труда, което Фед търси, е, Фед просто ще трябва да продължи да го търси, защото засега пазарът на труда просто не каца. Предстоят интересни времена и много главоболия за фед. Лихвите ще продължат да растат, защото инфлацията е лепкава и предлага много изненади