17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тоя велик професор експерт може да ходи да пробута Белене и на Германците, които са планирали да затворят всичките си ядрени електростанции до 2022 година, да чуе какво ще му кажат, ако въобще му кажат нещо! Писна ми от продажни русофилистични гниди да им плащам сметките за кражбите!

Без да си експерт е ясно, че ще ви натресат цена от поне 70-80 ст. за киловат час. Незнам с бързи кредити дали ще можете да плащате. Дупе да ви е яко.

Тъкмо ще се развият фирмите за бързи кредити. Ето как Белене спомага за положителното развитие на бизнеса в България хахахахаха Всички заблуденяци, които вярват в гьола са тотални шматки...

Колко точно ще струва построяването на АЕЦ Беляне с два реактора ? и Колко би струвало, ако същите тези два реактора се монтират в АЕЦ Козлодуй ?? при втория вариант ще се избегне земетръсната зона на Беляне, строежа на нова пътна инфраструктура, строеж на нова електропреносна инфраструктура, специалистите ще са на едно място, че дори и ракетите, дето я пазят също няма да се налага да се дублират. А и мафиотите, дето я крадат отново ще си остант същите.....

Искам само да попитам: Що за политик е Найден Зеленогорски, коя формация представлява и каква електорална подкрепа има тази формация? Що ми се чини, че въпросната формация има под 1% подкрепа и е една от многото файтонджийски СДС-та. На какво отгоре тогава той ще казва кой да кара влака? По силата на каква логика и на какви правила? Откога тия, които ги няма на картата ще казват какво да се прави в България? Да обяснява на жена си в кухнята, не на хора, които са много наясно с нещата! "Парен локомотив"! Това е казано за ядрена централа. Обект, който по цял свят е в сферата на високите технологии! Пълен безхаберник! Типично по седесарски. Да се хвърлят малоумни бомби в публичното пространство с цел да се покаже колко сме интелигентни и умни. Нито едното, нито другото!

Сърбите като са толкова добри приятели с руснаците ЗАЩО НЕ СТРОЯТ РУСКИ АЕЦ?

Защото след като ги демократизираха с бомби, сега си имат сладкарници "Атлатик" и политиците им мечтаят за демокрация, Европейски съюз и еднополови бракове. И не смеят много-много да се усмихват на руснаците. Защото ако дори си помислят за руски АЕЦ (вечер, на тъмно и под одеалото) много бързо ще им спретнат един Мейдан (като на Орешарски, който се беше засилил за Южен поток) и далаверата ще спре. Това че на обикновенните сърби Русия им е мила, няма значение. Важно е какво подписва министъра, а не какво мислят данъкоплатците.

пълни глупости, които вероятно си чул от пенсионерите, накацали върху пейката пред някая панелка в Сливен или Перник.

трябва да се съхранява отработеното гориво докато му спадне радиацията. ЗАРОБВАМЕ ВНУЦИТЕ СИ ДО ДЕСЕТО КОЛЯНО! В Русия е имало авария на такова хранилище зад Урал която е предизвикала замърсяване по голямо от Чернобил, но руснаците не дават много информация за това.

BRCK

Нищо не заробваш. Ядреното гориво го купуваме от Русия и продавача получава отработеното гориво обратно. При нас нищо не се съхранява. Ние хранилища за отработено ядрено гориво нямаме.

и газ на МОНОПОЛНО ВИСОКИ ЦЕНИ!

BRCK

Ми що не си купиш от американците на по ниски цени?

това може да е сделката за Козлодуй, само, че за Белене руснаците още преди години казаха, че отработеното гориво не го искат.... Иран и Северна Корея винаги са опция обаче :)

Отработеното ядрено гориво не трябва да се връща в Русия а да остава в България. Четвърто поколение реактори ще работят /1 вече работи/ с отработено гориво.

Всички които казват че атомната енергия е скъпа, ако може да ми обяснят защо едни други 16 държави продължават да строят АЕЦ (над 60 реактора), държави като САЩ, Китай, ЮКорея, Франция, Финландия, Русия и .т.н.?!?! Те ли не могат да смятат или ние?!

не разчитат на "братска" дружба. Саудитска Арабия се е отказала от Руски АЕЦ ИМЕННО ЗАРАДИ ЦЕНАТА.

че нямаме държава, не си я взехме обратно от комунягите. Те са най-големите играчи на енергийния пазар, те ще решат какво да правят, нас нито са ни питали, нито ще ни питат, напразно спорим, пак те ще решат и даже ще засекретят решението си. Но ние ще платим, това е сигурно.

Докато си мислиш, че България може да се сравнява по производство и потребление с колосални икономики като САЩ и Китай, ще продължаваш да си се чудиш защо те строят, а ние не. Да ти го обясня простичко - имаш пари и си гладен, влизаш, купуваш сирене, ядеш. Нямаш пари и не си гладен - набутват те в магазина на сила, смъкват ти ризата от гърба, набутват ти развалено сирене, ядеш и ревеш. Е, ние сме от вторите. Сега по-ясно ли е?

Бе ти малоумен ли си?! прочети тук какво пише: https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclearpowerphase-out Ето цитат: Following the March 2011 Fukushima nuclear disaster, Germany has permanently shut down eight of its 17 reactors and pledged to close the rest by the end of 2022.[2] Italy voted overwhelmingly to keep their country non-nuclear.[3] Switzerland and Spain have banned the construction of new reactors.[4] Japan’s prime minister has called for a dramatic reduction in Japan’s reliance on nuclear power.[5] Taiwan’s president did the same. Shinzō Abe, the prime minister of Japan since December 2012, announced a plan to re-start some of the 54 Japanese nuclear power plants (NPPs) and to continue some NPP sites under construction.[6] As of 2016, countries including Australia, Austria, Denmark, Greece, Ireland, Italy, Latvia, Liechtenstein, Luxembourg, Malaysia, Malta, New Zealand, Norway, Philippines, and Portugal have no nuclear power stations and remain opposed to nuclear power.[7][8] Belgium, Germany, Spain and Switzerland are phasing-out nuclear power.[ И ако ми твърдиш, че германците са малоумни да не си направят още 5 Беленета няма да ти повярвам!

Когато е в България е скъпа, щото цоцат нашите, цоцат и руснаците.... Проектът сам по себе си е оскъпен поне 20% заради разни тарикати дето трябва да вземат комисионна за "хидроинженерна" консултация. Може би и повече.Отделно затритите милиарди по 3 пъти започваната площадка. Аз съм твърд привърженик на атомната енергетика, но твърдо против да се прави Белене по настоящата схема, защото тези гореспоменати 20% ще трябва аз да ги изработвам... и милиони други разбира се, но И аз. А аз категорично нежелая да работя за руснаци или разни паразити дето цял живот са работили "преразпределител на народни пари".

мрънкане и тътрене. Докалада на HSBC беше засекретен, ако си спомняте, но след 2 седмици, след като излезе, така че има pdf файл в мрежата. Изтеглете си го, прочетете и тогава коменитрайте. Все пак докалада е на известна американска фирма, а не на БАН, ако не вярвате на последните. Доклада на HSВС може да отговори на всички въпроси по-долу. Доклада е на експерти, а не на политически проститутки.

Наистина въпросът за АЕЦ "Белене" е по-скоро политически, а не икономически. От икономическа гледна точка нещата са прости - ти имай ток, а ще се намери кой да го купи или какво да го правиш. Но от политическа гледна точка, нещата далеч не са толкова прости. И до сега се оправяме без втори АЕЦ, но ако се появи такава, то електроенергията от нея ще е предимно за износ. И така в близост до вечно гладната за електроенергия Турция, а и на целия Балкански полуостров, се появява нов локален играч. По този начин се нарушават интересите на глобално ниво (имайте в предвид страните от ЕС, които внасят горива т.е. енергия в Турция), а нашите политици са готови да защитават интересите на всеки, който плаща достатъчно. От друга страна този, който построй АЕЦ-а ще получи поръчка за милиарди (за свойте фирми) както и политическо влияние в страната. И отново нашите "общественици" кукуригат според това кой колко плаща. Русия натиска на юг, а на ЕС не му се занимава с малка корумпирана България, но и не иска руснаците в задния си двор. И така... 37 години.

1. Ел. енергията от АЕЦ БеляНе дали ще може да се изнася ... тя ще е доста скъпа май!!! То и сега скъпата ел. енергия се продава в странта, а навън се пуска на мноого по-ниски цени. 2. Турция ще има своя АЕЦ след 5-6 години. Аккую. Румъния също има. Около нас остават малка Сърбия, Още по-млака Македония и сравнтелно независима от внос на ел. енергия Гърция.

1. Ел. енергията от АЕЦ БеляНе дали ще може да се изнася ... тя ще е доста скъпа май!!! То и сега скъпата ел. енергия се продава в странта, а навън се пуска на мноого по-ниски цени. 2. Турция ще има своя АЕЦ след 5-6 години. Аккую. Румъния също има. Около нас остават малка Сърбия, Още по-млака Македония и сравнтелно независима от внос на ел. енергия Гърция.

1. Ел. енергията от АЕЦ БеляНе дали ще може да се изнася ... тя ще е доста скъпа май!!! То и сега скъпата ел. енергия се продава в странта, а навън се пуска на мноого по-ниски цени. 2. Турция ще има своя АЕЦ след 5-6 години. Аккую. Румъния също има. Около нас остават малка Сърбия, Още по-млака Македония и сравнтелно независима от внос на ел. енергия Гърция.

Много си се разпенил или може би заекваш. Абсолютно вярно - в момента евтината енергия от АЕЦ се изнася, за да бъде конкурентна, а скъпата енергия от всичко останало си остава за нас, защото нямаме къде да мърдаме, а ще купуваме. Не знам за Румъния, но Турция наистина строи АЕЦ, при това от онези ужасни, скъпи и опасни АЕЦ - руските, да им се чудиш на акъла. Но дори и тази АЕЦ не се очаква да покрие напълно нуждите им, а само да ги намали. А ако ние имахме малко по-малко дупедавци от всякакви видове можеше да продаваме енергия на съседите си и сега те да се чудят дали си заслужава да строят свои АЕЦ при условие, че купуват на приемливи цени от съседите.

България се обезлюдява, бизнеса едва крета, няма мощно индустриално производство, няма работна ръка, потреблението на ток се вдига единствено заради това, че всеки си е плеснал по 3 климатика в апартамента!! За чий хОй ни е тази АЕЦ Белене??? Отговора е един: за да могат една престъпна шайка политици да си приберат по няколко милиона евро от комисионни, с които ще живеят на широко извън България!! А това, че цената на тока вместо да ни е 2 пъти по-ниска и чиста-не ги интересува!! Важното е да се заробваме все повече от руснаците, да има постоянна финансова инжекция за техните олигарси-щото народа им нищо не получава- в продължение на десетки години!! Малко ни е ЛукОйл и газовото робство, трябва и с тока да сме роби!!! А това, че АЕЦ Козлодуй е израждан с народна пара и тока би трябвало да ни е почти без пари-няма значение, това дето изнасят тока на половин цена от тази, на която го плащаме ние-пак няма значение.....идеята е да ни заробват и по този начин да контролират обществото, а работата на медиите е да ни държат приспани и да ни делят, за да не виждаме какво се случва наоколо!!!!

Тука говорим за реанимацията на един проект от 1975г. Щом ще вадим мъртъвци от гробищата, не е ли по-добре да реанимираме проекта за язовир Ивайловград??? Проекта е бил за стена висока 101 метра, а е направена 70 метра. Иначе е щял да залее мините в Маджарово, дето вече не работят. Ама пък става най-големият на Балканите. И ако на яз Студен Кладенец се сложи една ПАВЕЦ нещата стават идеални. И да стане некой фал големата вода отива у Одрин. Доматето няма да съдържат Стронции 90

dotan

Тук изобщо не става въпрос за реанимация на стария проект, а за нов проект и новопроизведени реактори (които вече са произведени и платени) монтирани на същата площадка... ама това е една друга тема... Кмета на Плевен да вземе малко да се ограмоти по темито, които коментира, а не само да търси политически дивиденти...

Зеленогорски не е кмет на Плевен от близо години бе, мен!

dotan

Ок... така са го цитирали в статията... няма значение кмет ли е или не... да вземе да се образова преди да кометира неща които не разбира

Зеленогорски е прав! Политическата тенденция е да се редуцира напълно българското население на територията на България, да се унищожи изцяло производството и в бъдеще наистина няма да има нужда от електроенергия! А който ни завладее след това, да си му мисли. Това няма как да е проблем на такива тикво като Зеленогорски.

Намериха се и се похарчиха няколко милиарда за саниране на частни жилища, а сега се реве, че ще бъдат погарчени още няколко милиарда, които ще гарантират независимоста на родината. Това само един либераст-соросоиден трол, който би продал и майкаси, може да го измисли...

Членове сме на ЕС, а там много обичат да създават регламенти. Пример - онова "нещо", свързано с личните данни, което никой не го знае какво е, но от днес сме длъжни да го прилагаме. Та, питам апологетите на идеята, че АЕЦ не ни трябва. Ако ни спретнат един регламент, че от 2035 години всички автомобили трябва да са на електрическо захранване, за което се говори, че усилено се лобира, какво правим? Само за тази цел ще ни трябват мощности от порядъка на 3 гигавата, за по-популярно - 3 блока, с мощност на тези като в Козлодуй. Откъде ще а вземем? От перки и панели ли? Или ще си я купуваме от спонсорите на Зеленогорски, МаЛтичо и сие на "преференциални" цени?

А ако ни спретнат едно ембарго за доставка на ядрено гориво?

и поради какво ще ти спретне такова ?!? то фантасмагории може да си приказваме 24 часа тук ,но да гледаме по реално на нещата.

осезателна разлика между политическите брътвежи зад които прозират чужди антибългарски интереси и изказванитяа на експертите. Политиците са за това - да подкрепят или да плюят.

sawo

В думите на "експерта" няма цитиран нито един факт, нито един конкретен доклад, нито едно проучване - нищо. Когато експерти приказват общи приказки, това е лобиране.

журналята не са написали. Но има доклад на HSBC, а сега има вече и на БАН. Крайниоте данни са почти едни и същи. Колкото до сеизмичната опасност - ами Козлодуй оцеля и не спря по време на голямото земетресенуие във Вранча, а в Свищов потънаха два жилищни блока и имаше стотици ранени и загинали,.

Ами точно - Белене до колкото познаваме географията от втори клас се намира до Свищов, а не Козлодуй . Затова оборудването - в козлодуй, гьола- да го правят индустриална зона тип севлиево и приключваме филма

Няма икономически и политически риск. На входа и на изхода са "приятелски" фирми и всичко е предсказуемо : 20% = 20% ; 50% = 50 % .

аз да продавам на калъф като теб..да те видя как ще ми плащаш като всеки месец дигам колкото мога цената и от теб нищо не зависи.

Според мен е много по умно тия 10 милиарда дето ще ги хвърлиме в гьола да ги вложиме в нещо дето ще донесе реални пари. В тунела под Шипка, в автомагистрала Хемус, в пътища и мостове в Северна България, ако щете в още един мост на Дунава. Това са неща дето местното население реално и бързо ще види ползата. И няма опасност кат яде доматето от градината да му поникнат мъде на челото от радиацията

от радиацият амного никнат мъде..бабките дето и до днес си живеят край Чернобил и си ядат квото си произведат там, са с много по големи топки от теб и подобни джендъри!

Що пък директно да не ги изпапкаме тези кинти? Така и ефектът ще е още "по-релен и по-бърз". И после - супата.... Ама то чалгата не прощава на никой, драги! Не ти е простила и на тебе!

само един вид вид икономически експерти, които трябва да слушаме - тези, които ще ни кажат колко ни струва в действителност тока от Козлодуй, на колко го купува др. Кадиева и колко печели за сметка на какви наши загуби. Обаче има няколко други подробности - първо решението няма да го вземем ние, а тези, които имат изгода, кой сключи договора с Мариците и го засекрети, кой сключи договора с Русия и го засекрети, кой изхарчи вече 2 милиарда да строи Белене и нищо, за тези пари колко ток щяхме да купим, а сега - въздух. Второ - няма конкуренция на енергийния ни пазар - Гинка. За колкото и да се произведе тока, за нас винаги ще е скъп. Вас какво ви грее, че комунягите ще печелят повече? Трето - защо не се работи по намаляване загубите на електропреносната мрежа, защото ние ги плащаме, и защо не се стимулира населението да пести енергия - с изолиране на домовете и поставяне на соларни панели, вместо тези фотоволтаици, които построиха комунягите и само те са на печалба? Изобщо, като нямаме държава, какво има да обсъждаме. Комунягите ни грабят както намерят за добре.

това е казано. Както за тока от Козлодуй, така и за Белене. Все още цената на Козлодуй е 5.5 евроцента, а на Беленбе ще бъде 7 евроцента. Колкото по-дълго се бави, толкова цената ще се качва. А вече сме си купили реактори, които все още са нови, но неизползвани. Тоест, вече сме казали "А" сега следва да кажем "Б". Иначе изхвърляме 1.3 милиарда в блатото на Демокрацията.

влиза в цената? Как може сега да се сметне цена? В цената на частните АЕЦ влизат всички разходи, като построяване, закриване, погребване на отработеното гориво и куп други. В България цената се смята само за производство, всичко останало го плащаме ние, иначе как мислите, че са конкурентни комунягите? Защо те продават тока на Козлодуй, а не го ползваме ние? Да си продават от Мариците и фотоволтаиците. Или да си построят частна АЕЦ. Защо те не построят Белене? Питате ли се? Защото не е изгодно. Изгодата е ние да я построим, а те да ни крадат. Не ме плашете, че сме на загуба от купените реактори. Ние винаги сме на загуба и винаги ще бъдем, защото нямаме държава. Демокрация, създадена от цк на БКП, какво друго, освен блато може да бъде? Не че и западните държави не ги вкарват вече в кошарата.

БелеНЕ! Имаме си ВЕИ и ТЕЦ на супер изгодни цени, а най-важното - на много наши хора!

Абе хора, смятайте малко ... в момента АЕЦ Козлодуй печели около 600 милиона на година. При това произвежда ток на много ниска цена. Ако АЕЦ Беляне се построи за 20 милиарда лева, то ще са необходими 33 год. само за да се изплати инвестицията, без лихвите, а с тях - над 50. Ако сложим и доста по-скъпия ток, не знам дали въобще ще е продаваем, то тогава срокът за изплащане на инвестицията, без никаква печалба за България, ще бъде около 70 - 80 години минимум. А турците ще имат работеща централа след 5 год. ............ и кого ще лъжем със скъп ток тогава ?

И при това печалбата на АЕЦ Козлодуй не е и 600 милиона, а е около 100-150 милиона годишно. 600 милиона е оборота, но печалбата е по-ниска

По-точно 117,899 милиона печалба за 2017 г.И тъй: 20 милиарда / 117.9 милиона= 170 години срок за изплащане на Белене!

620 милиона евра оборот от който около 20 % печалба Не знам дали от тази печалба се вади амортизационни разходи, което е важно. Но да не забравяме че на цената на която идва при нас и ни се продава като на крайни потребители централата произвежда 17/3.5 = 4.85 пъти повече ток като цена. (изкупна цена 3.5 стотинки продажна цена средно 17 стотинки) С други думи златна мина

ПЕЧАЛБАТА СЕ СРИНА ДО 2,283 млн. лв. СЛЕД КАТО АЕЦ БЕШЕ НАЛАЗЕН ОТ ПАРАШУТИСТИТЕ НА БОЙКО. ПРЕДИ ТОВАПЕЧАЛБАТА БЕШЕ 113,424 млн. лв. И ВИНАГИ Е БИЛА НАД 100 млн лв.

Само че тези 20 милиарда са някаква измислица. Вероятно са сигурно много по-малко - в пъти. Реактора там е много по-мощен, а той е готов.

Теоретично консумацията на енергия ще се увеличава но с тези темпове на геноцид спрямо бълг. народ няма да има кой да консумира ел. енергия.

Контра аргументите срещу АЕЦ Белене на джендърите са силно политизирани и платени.

В момента развитието енергетиката е пред технологичен взрив! На много места цената на енергията от ВЕИ е по-ниска от цената на доставката от централизираните генерации - въглища, нефт, газ, ядрено гориво, което прави безмислено съществуването им!

За целия си живот един панел не може да произведе колкото е отишло за производството му, а замърсяването отделно остава за цялото човечество!

Напротив, т.н. зелена енерия е най-губеща и неефективна. Ако няма заместващи енергийни мощности на останалите посочени, няма кой да им зарежда акумолаторите при безветрие, липса на слънчеви дни и липса на вятър.

Явно нямаш никаква идея от технологии. Така наречената "Зелена" енергия по начина по който се ползва в България не само замърсява повече от ТЕЦ ами и вреди на основните мощности нанасяйки вреди за страшно много пари.

Пак казвам: ЦЕНАТА НА ЕНЕРГИЯТА ОТ ВЕИ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПО-НИСКА ОТ ЦЕНАТА НА ДОСТАВКА ПО КЛАСИЧЕСКАТА МРЕЖА! И на много места пова е реалност.

dotan

Все още цената и ефективността на панелите е такава, че цената на тока излиза прекалено висока и съответно навсякъде се субсидира. Да не говорим, че производството на панелите и рециклирането им след това замърсява много повече от другите "не екологични" енерго произвдоства...

Лазаре- Може ама е малко вероятно а и е много неприятно ту да имаш ту да нямаш ток. Ако искаш ток целодневно за момента това е положението и на мен не ми харесва но ВЕИ тата не са дорасли все още. А пък начина по който се ползват в момента е престъпен

явно хората са позабравили как децата им по на 10-15 годинки маршируваха на 24 май в радиоактивният дъжд. Та сега са готови пак да рупат краставижи домати и маруля със Стронции 90 сакън сметката за ток да е с една стинка по-ниска. Евтини на брашното, скъпи на триците както винаги

А В ГЕРМАНИЯ КАКЪВ БЕЧЕ ДЪЖДА? ОТ КОНФЕТКИ ЛИ? ИДИОТ!

dotan

Хубавецо за толкова години експлоатация на АЕЦ колко такива аварии има в световен мащаб - 3 са Чернобил, Фукушима и една в Щатите при която няма толкова голямо изтичане на радиация. След това прочети малко за какви технологии става въпрос - Козлодуй/ Белене технологията няма нищо общо с Чернобил... да не говорим, че там проблема е идиотски експеримент и човешка грешка. Така че продължавай да си рупаш тревичка било то със или без стронций и си блей заедно със стадото...

ама що не ни кажете - Кво стана с БАЛКАНСКИО ОБЩ ПРОЕКТ БЕЛЕНЕ?? Таз ВЕЛИКА идя, дет Бацето я изпльока в Лондон... Нощо за орташката далаверка.. Как са движи.. Западните Балкане не му ли са отблагодаряват прегръщьйки реакторите му.. Та той в тяхно име дори забрави да моли папата да каже една молитва и за МАТРЯЛА..

има прост въпрос: искаме ли ток или не? най вероятно всички искат ток, остава да отговорим от къде ще ни е най изгоден тока и да действаме.

При работата на ядрените реактори се получава един интересен елемент - плутоний. Най-ценният му изотоп е плутоний-239. Използва се основно за производство на атомни оръжия!!! И да, има сравнително дълъг период на полуразпад - 24 360 години. Бихте ли ми казали, ако нашите реактори произвеждат по около 20-30 килограма плутоний 239 годишно, то колко точно време ще трябва да го съхраняваме и колко ще ни струва това ???

Искаш ли отговор от 20, 30 -400 страници или предпочиташ да си седнеш на гъза и да почетеш кое как и какво ?

Отговорът не те устройва ? или просто не знаеш ?? Щото иначе е просто - примерно 1 тон плутоний за 30 години работа, след 24360 години от него ще останат 500 кила, след още 24360 години ще са 250 кила, след още 24 360 години ще са 125 кила, след още 24360 години ще са 62,5 кила ... яяяяяя ама ние само до тук сме на 100 000 години !!!!! и колко струва съхранението за една година ??? и функционирането на цяло хранилище ??!!

BRCK

Има договор с Русия, те ни продават ядрено гориво , а ние им връщаме отпадъците! Колко ще струва си пише в договора - имаше цифри из нета , не беше скъпо.

Ама точно според този договор, те вече трябва да започнат да ни връщат отработеното гориво, за да си го съхраняваме в България. само че ние хранилище за дългосрочно съхранение нямаме, а в България няма и подходящи геоложки структури за това.

BRCK

Глупости.

Руснаците си го получават обратно, за което им плащаме. Въпреки че те си го използват функционално и може би пак го обогатяват. За тях е полезен продукт. В най-лошият случай може да го ползваме за бомби. ;)

Проблемите пред електроснабдяването са няколко: 1. ВЕИ-тата произвеждат ток едва ли не само когато не ти трябва. През ноща не произвеждат. Зимата спада. Същият сноп слънчева светлина се разпределя под ъгъл на много по-голяма площ, а това е ако не са затрупани със сняг; 2. ВЕИ-тата изискват допълнителни мощности тип акумулатори, за да може да се разпределя тока; 3. Въглищата ще бъдат спирани, заради огромното замърсяване от тях; 4. Ако се ползва газ, ставаме още по-зависими от него; 5. На АЕЦ Козлодуй реакторите няма да са вечни; 6. Не може да се разчита само на язовирите. Проблема е, че спекулират с цената. Преди бе оценявано целият проект за 4.7 милиарда лева. Но например Бойко викаше за 10 милиарда, а няколко дни по-късно за 20. Някакъв го оцени на 7. Но реално сигурно е построим за парите за саниране за 1.5-3г. Голяма част е построена. Ако се построи ще са по-малко хвърлени пари на вятъра с някаква бъдеща възвръщаемост. Ядрената енергетика е най-близо до крайната цел - тока - движение на електрони. От там би трябвало да е най-ефективна. Другите са по-косвени. Преди като спряха реактори тук, Албания минала на режим на тока. Това загубихме.

А с това "на аец козлодуй реакторите няма да са вечни" да хванеш да се разкараш някъде. Даже и руснаците казаха, че може да работят още 30 години. Такива платени клакьори като теб, които се опитват да формират общественото мнение, че скоро ще трябва да затваряме козлодуй, с гнусното намерение да размитат пътят пред Белене, където са тлъстите комисионни, просто ще имате много здраве от арменския поп! КЪШ!

30 г. е нищо в енергиен дългосрочен план! А и има лизенз смао за единия блок за още 10 г а за другия за сега няма! Слезте на земята и игледайте факти, а не мечтитие си в розови облаци!

А защо затвориха преди реактори? Като ги затвориха, Албания мина на режим на тока от това. Няма нищо вечно. ВЕИ-тата са неефективни. Спорно е доколко могат да произвет ток, колкото е изразходвано за производството им. Това го наричат пренасяне на замърсяване. Само че ги произвеждат в Китай, може на ток от въглища. Да не говорим, че покриват полета, които можеха да са със селскостопанска продукция. От там храна или дори просто трева, която произвежда кислород.

Има анализ на производителя за единия блок - 30 години ясно се казва в анализа, за другия блок предстои скоро да излезе и там ще е същото! а 10 години е лицензията, която ти дава аяр и така е по закон - подновява се през 10 години. ЕТО ТАКА Е КАТО НЕ СТЕ ЗАПОЗНАТИ! ПРАВЯТ ВИ НА МАЙМУНИ И ВИЕ НЕ СЕ УСЕЩАТЕ!

АЙ ДЕ БЕ - няма да ти давам определения след като от написаното от теб ставя ясно какъв си. Реакторите на АЕЦ Козлодуй им е съкратен живота с 30 години от едни сини педерасти. Човека дори е спестил някой от негативите на ВЕИ тата а именно че освен че са на 90 % безполезни по начина по който се ползват в момента вредят на останалата част от енергийната система и нанасят огромни финансови щети.

По точно същата причина - Белене! Сега се готви същия опит с ново затваряне! Много много много сте наивни :D

""Белене" е като парен локомотив в ерата на електромагнитните влакова. Това е проект на близо 40 години." Ако не бяха спрели проекта в началото на 90-те години Белене, сега щеше да работи и да се е изплатила. Крадците и мошениците от СДС, настояваха строежа да бъде прекратен в услуга на американското посолство и по-лесна ликвидация на българската икономика.

Най-голямата печалба от АЕЦ „Козлудуй“, от влизането му в експлоатация до сега, е постигната през 2012 г. и е 158 млн лв. При 20 млрд. лв. (10 млрд. евро) разходи по проекта, срокът за откупуване на АЕЦ „Белене“ е 20/0,158 = 126,6 г. при максимален живот на реакторите 60 г., което явно прави проекта икономически неизгоден. За да се откупи централата за 20 г., печалбата трябва да е 1 млрд. лв/год. или 6 пъти повече от максимално постигнатата досега. Това няма как да се случи, без гарантирано изкупуване на ел. eнергията от държавата на преференциална цена от порядъка на 0,18 лв./kWh без ДДС.

BRCK

Некоректно изчисляваш. Печалбата на нашия АЕЦ е такава поради ред причини, кражби и какво ли още не. Например продаваме на Търция и Гърция ток от АЕЦ-а на по-ниски цени отколкото на вътрешния пазар. Мисля ,че козлодуй продава мегавата на НЕК на цена от 60лв. Което е 6ст. на киловат! Ако е толкова неизгоден проекта - няма да има инвеститорски интерес. А се хващам на бас ,че интерес ще има!

Да не говорим, че алтернативи в прекият смисъл на думата работят на пара. Включва и ВЕИ-та. Например тези с огледалата към воден резервар, от където водата се изпарява на пара и това дава движение, където слагат генератор. От всички разглеждани ядрената енергетика е най-развитата технология. Дори панелите да са по-нови. Ефективността на панелите е малка и за направата им се изразходва много ток, но в Китай. Наричат го пренасяне на замърсяването. Общата ефективност е много ниска.

абе тоя Тасев не ли от тия дето твърдяха през 2001, че електропотрелението ще нарасне двойно до 2015 г пък то даже е поспаднало.

Еми не нарасна двойно, поради липсата на евтин ток фалираха производствени мощности. Закон за скачените съдове, се нарича. Парирйки изграждането на нови електрически мощности за евтина енергия, продажните тролове и агенти спъват развитието на България. Това се нарича саботаж и дори по сегашните закони на България се наказват сурово.

Как всички сини станаха експерти по ядрена енергетика?!?! И защо всички сини са против развитието на България?!?! Писна ми заради тях да плащам по- скъп ток на разни американски тецове и зелени енергии!!!

А, сега искаш да плащаш скъп ток на руснаци и китайци...Да диверсифицираш малко...хахахаха тъпунчо

Николовв

Типична логика на син привърженик: Не е важно ние да сме добре, важното е на Русия да и е зле!!!

Aко има инвеститор, който иска да вложи пари в "Белене" - ОК. Държавата да получи 30-40% от собствеността за вложените досега ресурси, да се продава тока на свободния пазар без държавни гаранции и субсидии и инвеститора да търси пазари на тока. Държавата чрез собствеността си в АЕЦ-а да следи и строгото спазване на безопасността и технологиите.. Къде е проблема? Така държавата ни няма да загуби около 3 милиарда инвестиции направени досега и ще има на наша територия АЕЦ. И да не е печеливша, това ще е проблем на инвеститора. Ако има инвеститори, то значи проекта е изгоден. Ако няма инвеститори - дупката си стои докато не изпищим заради липса на ток поради рязко увеличение на консумацията - примерно при масово навлизане на електротранспорта. Останалото е политика или по-точно казано, марионетни политици служат на чужди антибългарски интереси. Колкото до русофобията - има доста основания за нея, но тя доста замъглява рационалните решения в България.

BRCK

Инвеститор имаше. Руснаците бяха навите да платят АЕЦ-а (както сега плащат турския) , ама понеже са много 'лоши' за разлика от американците и нато и им отказахме. А американците АЕЦ не искат да плащат. Даже ще искат ние да им платиме за да имаме АЕЦ , че не е редно туземците да имат атомни технологии.

Има проблем, защото 3-те милиарда, които не са и толкова, са абсолютно нищожна сума, за да имаме някаква собственост. За да имаме собственост в централата трябва да се наливат още пари, още много пари. До Белене няма построен нито един стълб, това също е огромен разход отново за нас данъкоплатците. Схемата, която описвате не е работеща. Друго трябва да се мисли, Белене трябва да се изостави като вариант, както ще и стане в крайна сметка. Ако продължим да се натискаме да я правим тази централа, отново ще ни откраднат едни пари и ще замразяваме до следващата копка. Разберете - проектът отвадна е мъртъв. В момента му се прави изкуствено дишане...

те в Белене са още в пещери, кви стълбове, кви пет лева. Ти изобщо дали знаеш къде е Белене или още го търсиш по картата?

3-те милиарда са вече похарчени, т.е. изгубени!

Според мене ако цар Борис беше пращал заловените партизани за по 6 месеца в СССР да поработят там малко в совхозите и в ГУЛАГ то тия никога нямаше и да помислят да правят преврат на 9 септември. Това е силата на личното убеждение- на място- око да види ръка да пипне. Ся трябва по същия начин. Който иска Белене държавата трябва да организира екскурзия с автобуси за такива в Украйна по раковите отделения и родилните. Да видят кво се получава когато яйцеклетката на майката се олъчи от радиацията и да си помислят добре искат ли да имат такова нещо за наследник. Ако искат да строиме тогава Белене

STUPIDO !!!

Никакво белене не ни трябва - вън на предателските проекти от родината ни! На всички защитници на това безумие - марш! Марш в москва да си получите рублите. Защитавате с пяна на уста интересите на едни малоумници-експерти, които в края на деня ще си приберат комисионните, кокошките и яйцата, а за вас ще остане да чистите курника- да ви е сладко! Тъпаци...

STUPIDO ...

Няма разумна прогноза за увеличаване на енергопотреблението в България поне до 2040 г.! Напротив, ще намалява!

Помислете кое ви е по важно. Безопасна държава за децата ви, без атомни аватии, или да спонсорирате путин с десетина милиардчета ? Кое ви е по-важно драги червени баби ?

да има ток и икономика иначе деца няма да има..вече голпяма част от младите са извън БГ! А аварията ще еако си я направиш като онези глупаци в Чернобил . иначе нпма как да стане .

ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ Е ПО-МАЛКО ВАЖНО ОТ ГЕЯ ПАРАД ???

За кои "деца" бляботиш бе дебил?... Нали по зъг се "посурнахте" да ги изгоните от "територията"...!!! Ай сик.ир...!!!

реално погледнато червените баби няма да видат ток от Белене даже и да се строй. Ток ще почне да прави след 10 години евентуално. Дотогава тая червена баба трябва да кара с мизерна пенсия дето няма да и стига за илачи. Да речем след 7 години ще получи инсулт и ще патландяса, щот парите са вложени в гьола в Белене вместо малко да и дегнат пенсията за хаповете. Та реално погледнато ако Златев купи после Белене, се едно червените баби са го дарували с парите си за лекарствата за инсулта

Частен аец ще е голяма грешка. Видяхме частните тецове колко изгодно ни продаваха тока.....

Те да си продават тока както си искат, никой не ни кара да го купуваме!! Тогава те ще се съобразят.

АЕЦ Белене е официално одобрен 1981 март месец. Това означава че идеята за строежа му е обсъждана поне едно 5 години. Демек някъде 1976г в ЦК на БКП номенклатурата е преценила че за тежкото машиностроене дето са смятали да го правят тогава им трябва ток. Демек предвиждали са освен Кремиковци, Радомир и прочие заводи и други консуматори с голяма мощност. Това са електропещи за топене на стомана само на ток и в контролирана атмосфера- даже и във вакуум за да стане качествена стоманата. Това са били идейте към 1976. Обаче ние нарязахме Кремиковци, другите заводи също отдавна липсват, а предвидените да се строят няма никога да се строят. За къв чемер ни е тогава да загробим още няколко милиарда от данъците на всички българи за нещо дето е било актуално в 1976 г???. На всичкото отгоре риска от ядрено замърсяване никой не го е отменил. Евентуална печалба ще се прибере от няколко олигарха, а евентуална радиация всички ще я дишаме. Само че ако самовара гръмне Първанов и Офчерския ще си фанат самолета и ще ходят в Англия при синове и дъщери, дето са ги уредили там с комисионните от Беляне. А ние с Вас ще хванем най-дългото от трите- Стронции 90 рак и дървен фрак. Ние с Вас няма къде да бягаме.

Правилно, дай да загробим всичко. Тогава нито ток ще ни трябва, нито нищо.

от 1976 ндо сега знаеш ликолко уреда с епоявиха като задължителни в едно домакинство и с аконсуматори на ток? Дори автомобилите вечеш минават на ток! Ти си стой и смятай спрямо 76 г. Ако иска и у пещерите се върни!

а от 1976 знаеш ли, че уредите станаха енергоспестяващи господин тъпоумнико. Един бойлер от 76-та ти харчи повече от всички уреди на цяло домакинство в момента.

Това за което работи зеленгорския е унищожението на България - видно от дейността на демокрадците зеленгорски през последните 28 години...!!! Харесва ли Ви "живота" до който Ви допласкаха тези безсъвесни изпълнители на заповедите на "началниците" бе българи?... Анатема за предалите и поругалите България...!!! Анатема...!!!

Ми идиота Зеленогорски сам си го призна- вървим уверено надолу, хората бягат, икономиката е в колапс.

BRCK

Абе нали данъкоплатците няма да плащат нищо за АЕЦ Белене? Търсят се инвеститори. Енергията от АЕЦ е най-евтина в света. Това е факт - има ли по-евтина? На ганю от долно нанагорнище енергия може да не му трябва, но на бизнеса трябва евтина енергия за да е конкурентен. Като спре Белене откъде ток? От американските марици на въглища? Или ще купуваме от румънските и турските аец дето се строят?

при 10 милиарда начални инвестиции колко да е евтина. И ако е толкова изгодно защо няма опашка от частни инвеститори които да го стоят “

BRCK

Това е доказан факт бе. НАЙ-ЕВТИНА е атомната енергия и точка. Всеки който твърди обратното е лъжец! А дали има опашка от частни инвеститори ще видим. Руснаците бяха навите да платят АЕЦ-а (както сега плащат турския) , ама понеже са много 'лоши' за разлика от американците и нато и им отказахме.

Това беше цялата игра на решетников с радев. Да се сложи руски президент за да може да се прокарат проектите които ще вземат десетки милиарди от българите и ще ги налеят в джоба на путин (белене и патока)

Политик срещу експерт. На кого ще повярваме? Аз - на експерта.

Аз пък ще повярвам на този, който ми обясни каква е логиката купувачът България да защитава тезата, че няма алтернатива пред даден проект. С което се поставя в стойка партер ПРЕД КОЙТО Е ДА Е ПРОДАВАЧ и така се увеличава цената, която трябва да платим. Ти като идеш в магазина обясняваш ли на продавача, че няма други магазини и почваш ли да го молиш да ти продаде сирене на ВСЯКА ЦЕНА, без значение от качеството? Е това сте защитниците на АЕЦ Белене - малоумници. На свещи да сме нашата позиция трябва да е - МОЖЕМ И БЕЗ ТОЗИ ПРОЕКТ.

Белене за 20 милиарда лева , ще спечелят само строителите. Така е и с руските газови потоци. Банковите анализатори го доказаха и ги уволниха за казване на истината. Клиента печели само ако си плаща газта , но не и ако плаща строителството на тръбата. Печалба от Белене няма да има в близките 30-40 години. След като се построи. Като искат да слагат единия реактор в Козлодуй и толкова. Поне там има инфраструктура. Което ще спести едни 2 милиарда лева.

реактора не е дворен кенеф за да го слагате където ви падне! В Козлодуй нпм акъде ,а в белене всичко е готово, площадката е посторена! Искаш да оскъяиш проекта соще 5 милиарда за нов аплощадка на Козлодуй ли тъпунгерче?!? Тъпи сте кат празни водоноски,че и акъл давате!

До Белене няма инфраструктура!! Как ще пренасяш тока?? Тая площадка в белене става ли за нещо след толкова години??

Абе гном недопечен, ти изобщо разбираш ли за какво говориш? Какво е готово в Белене, бе - там няма нищо, има един гьол, пълен с жаби...В козлодуй разбира се, че може да се сложи един реактор и ще е много много много по-евтино и сигурно. Я марш в мадър раша да ядеш борш с цвекло, че имаш нужда от витамини!

Хората намаляват, производство няма, навлизат технологии за слънчева енергетика, за централи на биогаз, за вятърни централи и какво ли още не, НО нова атомна централа е СУПЕР необходима!!! Да ама на кого ?? Този енергиен експерт не можа ли поне една-две цифри да спомене в подкрепа на тезата си??? Като например: 1. Колко ще бъде населението на България след 20 години? 2. Колко ел. енергия се потребява сега, на глава от населението и какви са прогнозите за след 20 години? 3. Колко ел. енергия ще бъде нужна на България след 20 години ? 4. Каква част от тази енергия може да се осигури от досегашните източници ?? 5. Колко ще струва ел. енергията от АЕЦ БеляНе ?! 6. Колко ще струва ел. енергията на международния пазар след 20 години ? 7. Дали няма да бъде по-изгодно да се купува ел. енергията, отколкото да се произвежда в АЦ БеляНе? 8. Какви са алтернативите на производството на ел. енергия от атомната централа и за същата сума - примерно 20 милиарда, какво друго можем да построим? 9. Колко точно ще струва съхранението на отработеното ядрено гориво? НО за целия срок на съхранение!!! Например периодът на полуразпад на плутония е 23 000 години!!!! 10. Колко милиарда ще струва извеждането на АЕЦ БеляНе от употреба? след 30 - 40 год. 11. Колко ще бъде цялата сметка за изграждането, експлоатацията и закриването на АЕЦ БеляНе ?!!! 20 - 30 - 40 - 50 милиарда ?? 12. Кой и как ще я плати ?

Да се върнем в ерата на свещите, какво ще кажеш?

Но на базата на въпросите към "експерта" ли, или имаш друга , по-добра идея ??

Този господин е наречен експерт от журналята. Той не е енергетик, за ядрена енергетика да не говорим. А къде е професор и по какво - никой не знае. По-скоро трябва да се нарече лобист.

Истината е че от запада не ни предлагат технологии и каквото и да е било за развитието ни. Не виждам при това положение, защо трябва да плащат на троловете и агентите си да пречат. Да предложат поне един стратегически проект за да ги уважаваме. Те гледат само да рушат, развитие на България според тях не се предвижда.

Абе да Ви питам... Найденчо като какъв експерт се изказва? Че повече мяза на подлога...

Най- малкото като гражданин...От псевдо експерти до гуша ми е дошло, само паричките са им в главата. Време да се чуе и гражданският глас!

Брях, мнентието ти е на експерт, нали?

По недоносените ти приказки си личи чия подлога си ти...А Тасев си е един послушко на партията комунистическа, иначе нямаше да е професор...

Който иска Белене - в Белене.

За 5000 лева всеки може да си сложи панели за ток на покрива и ще е на печалба. И така от каква ядрена централа ще имаме нужда??

И КВО ТОНО ЩЕ ЗАХРАНИШ С ТЕЗИ ПАНЕЛИ ОТ ПОКРИВА?!?

Тия които са за Белене да си открият банкова сметка и да почват там да внасят пари и да си строят Белене , ако щат и ЮП да строят. Все ми е тая като не е с мои пари.

А ток ще искаш ли гугутке?!

Ами аз ще си плащам тока, то има и други източници на ток. Ща си сложа панели за ток и толкова.

Ще си купя от друго място. Аз и Лада не карам, въпреки, че е по-евтина от немските автомобили. А бе защо си мислите, че всички сме малоумни и ще се вържем на тезата, че Русия е единствената възможна опция като става въпрос за енергия.

Няма други източници, когато не грее слънце и не духа вятър.

Ами що ми слагате минуси бе говеда, на моите пари сметка няма да правите. Вашите си ги хвърляйте на вятъра за централи и патоци. Пък после чакайте са спечелите.

че ти ПАРИ НЯМАШ щом 5 бона за теб са многопари! ьАманот миризливци с 5 стинки в джоба.. бегай обратно в пещерата! САЩ ползват 100 реактора и затова са богати!

САЩ били богати, щото ползвали реактори. АБЕ ПЕЩЕРНЯК, реакторите са в резултат на нуждата от тях, защото Хамериканците имат производство, а ние нямаме и няма и да имаме. Това е като довчерашни пролетари правят бегли опити да разсъждават като капиталисти - СМЯХ!

да те видя колко панела ще ти захранват един бойлер и една печка.. ПАНЕЛКИТЕ СА СаМО ДА ТИ СВЕТИ КОЛКОТО 3 СВЕЩИ И ДО ТАМ .еДИН ФЛЕКС НЕ МОЖЕШ ДА ВКЛЮчИШ !