"АЕЦ "Белене" е по-скоро политически, а не икономически проект за страната ни. Това каза в студиото на телевизия "българия он ер" бившият кмет на Плевен Найден Зеленогорски.

"Белене" е като парен локомотив в ерата на електромагнитните влакова. Това е проект на близо 40 години. Къде ще се съхранява отработеното ядрено гориво? Няма изградено хранилище. Освен това зоната е сеизмично активна. Ако няма сигурност за българите, по-добре "Белене" да не се прави", подчерта още политикът.

По думите му все повече българи напускат страната, на бизнеса не му трябва допълнително енергия и накрая тази АЕЦ ще стане излишна.

Енергийният експерт проф. Атанас Тасев е на противоположното мнение: "Въпреки че "Белене" е проект на 37 години, технологията е оценена от международни агенции като много висока".

"Проектът "Белене" има изключително висока надеждност за защита. Може да издържи 72 часа без електрозахранване. Не може да се повтори ситуацията с реактора "Фукушима". Ядрените отпадъци пък са предвидени в самия проект и има къде да се съхраняват", уточни още експертът.

Според него потреблението на електроенергия ще се вдига с годините и определено проектът "Белене" е рентабилен и добър за България.