ЕК: Мръсните дизели не бива да отиват в Източна Европа

На Запад не ги искат, на Изток ги купуват: през 2017 само в България са били внесени 30 000 "мръсни дизели".

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"Мръсните" германски дизели са супер за България и българите ги харесват. Мерцедес да е но да е дизел, Беемве да е, но да е дизел! При бай Тошо паралиите си купуваха белгийски "Волги" с дизелов двигател "Ровър".

Еее ма не стига , че хората са ви ги продали на тънка цена по браЦки ама сте и недоволни.

И кво от това-- Елате да си ги вземете --- Вие ни ги набутахте -като правите народа по беден . Накарахте ни да затворим заводите.

Чудя се какво точно означава "мръсен дизел". И колко точно са "мръсните дизели" в България. Ако има ясни критерии, едва ли ще е много трудно да се установи кои коли ги покриват и кои не. Тогава обаче няма всички да плащат новия данък ..... или поне ще имат основание да го оспорят! А това май не е целта .....

Защо само за колите поставят въпроса? А за вноса на храни, лекарства и т.н. които са второ качество - не.

Абе фърляйте всички дръгели у БГ бре! Гоним на калпак по две!

От Италия са другите 80%!!!

само спортни коли , а от Германия тракторите . Какви внасяме от Англия ? Ролаторите с дясното кормило .

Ми да вкарват. Стига да са на изгодни цени с добавка на метанова уредба за дизел-метан пушилката са намалява до 5 пъти само с допълнителни 1500-2000 лева. При 30 000 км годишен пробег метановата уредба се изплаща за година или година и половина, а двигателя утроява живота си.

Аве кочината дет я караш струва 1500-2000 лева ве, ква уредба те гони па тебе клошара? Аи не разсмивай хората с тъпотиите си, особенно с утрояването на живота на двигателя!мбухахаха

Ами да направят субсидирано изкупуването на стари дизели по европейска програма в България сигурен съм ,че срещу една добра сума и с малко доплащане от страна на собственика доста хора ще си сменят автомобилите за по нови без проблем .

защо правителството не ограничи вноса на стари дизели?

Самоо за сведение - дърта УАЗ-ка с газова уредба покрива стандарт ЕВРО 6. Това според италианската автомобилна администрация.

Ганьо предпочита да мре рано но да се вози !

европейска столица летят самолети и замърсяват с отработено гориво равно на стотици дизела!

ами ако ти се отдаде случай и ти да отидеш със самолет до някоя държава ще разбереш а не само да пишеш глупости

tonk11

Ти верно ли това изака?

Амстердам. Париж. Лондон. Стокхолм. И още много. Само че самолетните двигатели са с неколкократно по-добро изгаряне на горивото и не може да се сравняват с автомобилните.

Българинът не купува старо щото е фен на ретро автомобилите, ами НЯМА ПАРИ ЗА НОВИ КОЛИ!

България е много по-рядко населена страна от Германия, колите се ползват много по-малко и няма проблеми с въздуха.

Абе , по-добре да се напълним с мръсни дизели , отколкото с чисти Талибани !!!

А-а-а ясно,искате да ви купуваме новите боклуци,на космически цени. Еми, няма пари. Ще трябва първо да вземем старите.

На всички е ясно, че в Източна Европа се карат по-стари коли поради по-ниските доходи на населението. Нарочените за мръсни дизели, след преместване в Източна Европа реално ще навъртят по-малко пробег. Причината е същата, бедност на населението. Решението да се дава някакъв бонус за да си купиш нова кола е изключително грешно от гледна точка на замърсяванията. За да се произведе нова кола е претопена някоя стара. Произведени са нови материали - метал, пластмаси, стъкло, текстил... ДА, движи се икономиката, а колко е замърсяването? Доколкото прочетох някъде, за производството на една нова кола се изразходва повече енергия отколкото енергия изразходва самата кола през живота си във вид на гориво. Е, значи ползването на тези дизели е мръсно, а не е мръсно да произведем колите отново!?!?!? Нали пак ще трябва да се изгорят въглища, газ, нефт... Проблема в момента ми звучи като онзи проблем в началото на 90-те години с Трабантчетата и Вартбурзите. Двутактови мотори, горят масло и пушат. Говореше се, че ще ги спрат от движение... Някои можеха да напишат страховити неща как от това се разболяват хората... Е, просто тези коли остаряха и вече ги няма по пътищата, няма го и замърсяването от тях. По-разумно ще е не да се изхвърлят тези автомобили, а да се намери решение да бъдат използвани. Варианта за допълнителни катализатори и филтри мисля, че се оказа не особено добър поради високата цена. Никъде обаче не чух някой да е неправим от тези дизели ГАЗ-ДИЗЕЛ. Така вместо за катализатор, парите ще отидат за газова уредба. Печалба че има и този дето кара колата, поради ползването /частично/ на евтино гориво. Определено врявата е с комерсиални цели.

Някой няма ли да се изкаже за използването на биодизел. До колокото съм чувал в САЩ няма проблем да е 30 - 40 % от дизеловото гориво за колите.

Ползва се. Аз съм зареждал на бензиностанция в Австрия. Цената е по-ниска от обикновената нафта. Проблема в случая е в замърсяванията които се изхвърлят. Т.нар. Био-дизел е със същите замърсявания както обикновения дизел. Разликата е вероятно само в липсата на сяра.

Вкисва бързо и не става за постоянна употреба. Или по-сериозно - разпада се с продукти алкохоли и вода, които не се спогаждат добре с горивото, горивната апаратура, филтри и други. Също, замръзва при няколко градуса над нулата. В смес с нафта - същите проблеми. То и сега сме с 6% био в нафтата.

"ГАЗ-ДИЗЕЛ" не е точно формулирано защото тези уредби които са още доста нови за нас работят в режим на смес с газ и нафта така,че не е същия ефект както при бензиновите

Съвсем НЕ е ново! Още през 80-те години имаше в София автобуси Икарус направени ГАЗОДИЗЕЛ. Те реално не пушеха като другите, обикновените Икаруси. После тези газодизели изчезнаха. Самите автобуси остаряха. После внесоха от западни държави по-нови автобуси и после биха барабана как ще ги направят по-чисти с газодизелна уредба. Така българската разработка беше напълно забравена и се монтира нещо вносно - доколкото знам! Иначе тази газова уредба за газодизел може да е много по-проста от тази за бензинов автомобил. Газа се подава като се смуква с въздуха. Количеството е малко и тази смес НЕ може да се самовъзпламени. Горенето започва едва при впръскване на нафтата. Доколкото знам може да се замени до около 1/3 от нафтата с газ. Или с други думи, тази част от нафтата която се впръсква последна е "отрязана" и е заменена с газ. Иманно тази част от нафтата е с най-малко време за смесване и води до изпушване /черния дим от дизела/. Самата система може да се направи опитно с битова бутилка и редуцир-вентил. Даже може да няма изпарител, защото количеството газ е малко. Все пак самоделките са опасни и не се препоръчват.

Облекчения или премии за автомобили, автобуси и камиони на газ. Докато накрая станат електрически. Дизела остава в автомобината история.

Семпло като теб

Така е, ама много НЕ искат да разберат. Не знам какво толкова ги е страх от тази газ.

Опасност от голям пожар - представи си камион с над 500 литра газ. Двойно по-висок раход на гориво, което доведе до резервоари които сега са 400 - 800 литра до..? 500 - 1000? Формата им ще е обемно неефективна, трябва да са са цилиндрични или тороидални. Също, една последна, може би пропусната от теб подробност - количеството произведено количество пропан-бутан е ограничено. То е отпадък, страничен продукт, в известен смисъл, и сега използваното дизелово гориво не може да се превърне в пропан бутан. За леки автомобили е чудесно гориво. За работещи на две горива едновременно - също - бензин-газ и дизел-газ (не двугоривни, а работещи със смес от двете горива). Но и това засега не може да стане. Има изследвания и екперименти с цел икономия на горива да се използва втечнена газ за дизелови двигатели като директен заместител на нормалното гпориво. Но това ще работи като обикновен дизел с едиствената разлика от намалено саждоотделяне. От дизеловите двигатели няма бягане.

Докато народът продължава да тъне в глад и мизерия ще продължават да се карат стари коли. Нямаме и 50% от доходите на германците , тук народа масово работи за 400-500лв които не стигат до никъде. Така че не 30 000 а 300 000 да докарат - пак ще ги вземем и караме.

И да ти ги подарят, няма как да ги караш с такива доходи - при Пасат от 7-а серия нагоре, няма ремонт под 200 лева, по-сериозните могат да стигнат до 3-4000 лева. Само гумите му са 1000 лева.

Това със замърсяването на въздуха започва с изсичането на горите и дърветата в градовете и построяването на големи сгради. А от науката знаем, че точно дърветата и другите по-малки растения спомагат за обогатяването на въздуха с кислород или неговото прочистване. Но какво се прави последните години - масова сеч на горите за дървесина и на дърветата по градовете за освобождаване на место за ново строителство,а и от това и забогатяване на определени хора. В България има бясно застрояване. много от тези сгради остават и на половина празни, но за да се появят преди това са унищожени дървета и растителност.

ОО това било публикувано от Доиче Зеле -рупора на европейските либералглобалисти,дето само гледат как да ти нахлузят нови данъци и такси. А от Дира веднага ме изтриха

малко са. искаме още.

Тези 30 000 коли 10 години са се карали в Германия и са били съвсем чисти, в повечето случаи са били поддържани добре (германците си гледат техниката, за разлика от италианците примерно). И изведнъж тея хиляди автомобили дето са били чисти, са станали много мръсни. Разбиртам че на много хора тук медите са им промили здраво главите, ама опитайте се да помислите реално как така става тая работа. Без да слушате "радиото какво ви пее".

че то е ясно и на децата. ЦРУ зема стратегическо решение да запуши притока нса пари към россиа чрез сваляне на цената на пертола и нефта. мъск за фронтмен и безспирна кампания за мръсниа въздух. После прецакаха германиа с дизългейт и дойчето банката глобен.А тва, че ено вулкано кат ти изригне и ти прави мазало на чистиа въздух.....или па, че военните са най-гоуемиа замърсител: НЕМА ДА СЕ ЧУЕ. ДАЙ ДИЗЕЛЯКА БЕ! ШЕ СИ КАРАМ БЕЗ УГРИЗЕНИЕС.

Бай Ставри, абе по принцип си прав, само че тези гледаните коли са доста над цените, които човек е готов да плати в България. Една кола, която в България се продава за 2000 да речем в Германия е вероятно 500. Сложи каквото са платили джамбазите, сложи транспорт, сложи ремонт или освежаване, сложи и печалбата на джамбазите, а сега се сещай колко е струвала и колко е читава. А ако искаш да е наистина запазена цената ще е 5000, но тези пари при нас няма кой да ги даде.

Богатите по богати Бедните по бедни Да не мислите че искам да карам 20 годишна кола

като не искаш се напъни и работи за повече пари а не да плямпаш тук,че си беден....защото явно си тъп!!

Може би трябва да продавам наркотици по баровете за да си купя нова кола за има нема 70-80 хилядарки евро 6 и нагоре.Докато ти сигурно си същия потур но като си дошъл у градо се правиш на голем гражданин с крадените пари и не караш някой западен отпадък, като по-голяма част от населението.Една медицинска сестра в Германия взима 2800-3000 евро или с десет заплати може да си купи нова кола.Сравни с тукашните доходи след колко години ще си купиш нова кола -10-15 години.Другия вариант а да се заглобиш с някой кредит но колата пари не носи тя само бърка в джоба.БНБ Париба ти дава кредит , като изрично в лихвата от 6.9 % има и 3.5 % ТАКСА АНГАЖИМЕНТ.Интересно с какво се ангажира банката освен да те шиба без вазелин.Затова ще се придвижваме с това което нормалните хора хвърлят а ние му казваме нов внос.Да не говорим за дрехите втора употреба като търговията в тях процъфтява.Живота ни е втора употреба и така ще бъда в тази територия.

Гледат от западна Европа и я копират в законодателството като папагали без да мислят приложимо ли е то у нас или не/най бедната държава в ЕС

Толкова ли е трудно да се забрани вноса на дизел? Като в същото време се обложат с данък всички дизели, които все още са в движение. Постепенно ще се премине към бензинови с катализатор. Кое не е ясно.

и забраната ще е на какво основание? Пич, на никого не му пука за въздуха!!! Ако беше така, отдавна да са се разработили алтернативни горива. Че нали световната икономика се крЕпи на петрола и на печалбите от търгуване с него.

явно бензина е на друга,не петролна основа:))))))))))

А бензинът не пуши, ли? Дори и сажду пуска, че и по-силни отрови.

Изгаряне на литър бензин отделя много по-малко вредни емисии отколкото спрямо литър дизел. Отделно - бензиновите двигатели по-лесно се "газифицират". А тогава отделените вредни емисии изобщо не могат да бъдат сравнявани с тези, получени при изгаряне на бензин или дизел. И не ми се четат простотии от типа "не искам бомба в колата си". Това са приказки на малоумници. Казвам го като човек с над 280 000 км. на газ за последните 13 години.

след като си собственик на газова инсталация в колата си е добре да прочетеш справките за запалените коли в следствие на газовите уредби

Няма доказателство, че запалването е следствие на газта. Защото бензинът и по-специално - бензиновите пари, се палят много по-лесно. Може би има статистика, която показва брой запалени бензинови/дизелови автомобили. Съгласен съм, че ако собственинът е мърляч - може да му се запали колата от нескопосана подръжка. Но това може да се случи на газ, бензин и дизел...

Добре де, отървахте се, ся що не си траете ами ми пречите на бизнеса ? Ше купувам италианки вече кат ви е толква акъла. Ваще си ги дръжте и си ги продавайте на безценица !

ОО ама това било публикувано в Дойче Зеле -рупора на европейските либералглобалисти,дето само се чудят как да ти нахлузят нови данъци и такси.

От тия 30 000, 15 000 вече са се размзали по калпавите пътища комбинирани с Ганьовото умение да шофира... Нищо нема да замърсят...

айде да са поне 130 процента, че и да почерпим на тяхна сметка за новата кола?

Къде отиват старите дизели се знае от години и не се прави нищо за да се завиши контролът на пунктовете за ГТП, времето си минава, въздухът си остава с привкус на въглища.

Като нямате пари ще карате колелета, стига рев.

са им много !

Да идват евтинджосите, да махаме филтрите и да ги дупим по светофарите. С 3.0 ще скъсам всеки.

Алооооо, досега да не би да се внасяха чисти дизели. Напротив- аз мисля че това е добре за нас. Сега вече ще идват по-нови дизели. Дано да са на приемливи цени. Така че споко.

едни и същи теми врътите само

ми уважаеми германци, просто не ги продавайте на източна Европа. Въведете закон, който задължава колата да отиде за скрап, а не в поредната автокъща в БГ - лъсната, сменен волан, седалки, педали, превъртян километраж, измит двигател, сипана присадка да спре течовете. И да четете в обявите как 99% от клоите са на по 120-130000 км, независимо от годините, и карани само от стари хора до магазина и обратно.

Не е ли по-редно източноевропейците да приемат закони, забраняващи вноса на старите таралясници в техните страни? Ясно е, че цените на автомобилите ще скочат тогава, ама нали ще дишаме въздух, а не фини прахови частици - фини, фини, колко да са фини? Топката е в нас, не е луд, който яде зелника, нали? Или хубаво, нека се внасят, ама да има строги екологични правила и "мръсни" коли да не се движат у нас. А то - всеки може да бутне някой лев на когото трябва и да си кара трошката.

По-скоро разчитам на германците да забранят износа, отколкото на българите да спрат вноса. Каквото зависи от нас, винаги се корумпира по евразийски начин.

Важното е да е с наЕлони по седалките, та като седнат нашите 80% хммм... граждани, да си кажат "Ей, какъв нов автомобил!"

не ти се получи селски дебил закачката но утре опитай пак с повечко акъл

а, сериозно?

При само 3 пъти по-голяма територия в Германия живеят 82 милиона души и се движат над 60 милиона автомобили. Половината от тях - "МРЪСНИ дизели" !!!!! Дей Илия - на кирия! Не пишете глупости. Искате да крадете яко - вдигайте данъците! Двойно ги вдигнете, вашата мама тъпа!

Добре е да се попрочете тук там по нещо преди да се пише : В Германия живеят 82 млн. жители и има регистрирани 42 млн . МПС . В България с 7 млн. население има 3.4 млн МПС . В Германия се продават нови ежегодно 3.2-3.5 млн . МПС . В България се продават 15-32 000 нови МПС-та. Така , че всеки който може да смята -да смята къде сме НИЕ и къде Германците!!!

Важното за ватенките е да се храчи колко е лошо тук,как сме най-бедните до като техните велможи не докопат властта след което настава тишинка…..няма бедност,няма глад само те да са на власт но......НО ПАСАРАН ватенки,"абдалите" измряха и само вие балъците(пардон бедните пенсионери мятайки хиледарките от балкона) останахте да чакате пак комунизЪмЪ

Е, за това се бориха българите десетилетия, да имат втора ръка автомобили, бяла техника, дрехи, храни, а бе, да бъдат втора ръка народ и нация, изобщо !! Тъжно е, но го наблюдавам всекидневно.

Някой си имат нови ...

а при цоциализЪмЪ се бориха да не ги вкарат в Белене или партийния да не дойде в къщи да те учи как да оправяш жена си по партийно му а за коли,перални,телевизори и разни други "екстри",моля там на опашката със списъка и си чакаш с годините (ако нямаш приятел некой висок другар) и голям кеф е било:))))))))))

Голям въпрос към собствениците на “мръсни дизели” в БГ ако един данък от 24 лв. се увеличи с 30% колко ще стане в абсолютно изражение ? ( Отговор-ОГРОМНИТЕ И “ВЪЗПИРАЩИ “ ВНОСА НА “МРЪСНИ” ДИЗЕЛИ - 31.20 ЛЕВА !!!) Въпрос : Колко ще се намали данъка на кола с Евро 6 сертификат , която е внесла като нова и 20% ДДС в бюджета на БГ с 20% т. е. 400лв -20% ? ( Отговор: 320 лева , ) И двете коли ползват едни същи пътища и единственото по което се различават е коя колко ЦАПА !!! Дори и с това “ увеличение” и “ намаление” на практика по никъкъв начин не се стимулира покупката на ЧИСТА КОЛА !!!Аза нов изобщо !!!

Не трябва да се увеличават данъците на старите коли! Хората карат стари коли, защото не могат да си купят нови. Сега каква е целта, да направим колата лукс в България ли?

И защо всички трябва да карат автомобили?

Ми щото е 21-ви век. А ти що си мислиш, че винаги ще можеш да си позволиш нова кола?

ДАНЪКА Е ЗА СТОЙНОСТА НА ПРИТЕЖАВАНОТО ИМУЩЕСТВО ! ПО - СКЪПО ИМУЩЕСТВО СЛЕДВА ПО -ГОЛЯМ ДАНЪК ! НЕ НАМЕСВАИТЕ ПОНЯТИЯТА СЕЛЯНДУРИ ТАКИВА !!

Абсолютно съм съгласен с констатациите. Ако данъкът на "замърсяващия автомобил" се определи като размер (например: да е приблизително колкото би заплатила фирма ако го изкупи за скрап) , колкото е сега за нов автомобил, а за новият автомобил се приеме размерът на данъка, който е сега определен за стар автомобил, със сигурност ще се бъде справедливо и който "цапа" по-вече ще плаща по-вече.

Първо, данъкът на новите пада повече. Второ, за да си коректен, сравнявай стара и нова коли с еднаква мощност. Примерно 150 к.с. А не да даваш пример с дизел 75 кс и друг 160!

И това влиза в икономическия ръз като им купуваме таргите.

Само в България "разбирач" по икономика може да каже "икономически ръз".

Е нали за това ни приехте в ЕС - да си пласирате втората употреба коли, дрехи, храни, лекарства и техника ? И да ни размахвате пръст, че не се справяме добре, въпреки, че стоим на най-ниските доходи ? Или за друго ? Е кое е това друго ?

То понеже преди това всичко ти беше ново и сега ти отнеха, а... Мамин златен...

май забрави потурите и цървулите с които си ходил преди

Въздуха в София не се диша,само в неделя става донякаде поносимо !

Преди малко гледах как метат улицата и какъв облак прах се вдигаше... само от една безмоторна метла. Крайно време е улиците да се мият, а не прахоляка да се мести от единия край в другия, ако въобще някой си направи труда.

Аз пък гледам как от една седмица метат листата в "гората" между блоковите пространства.

ПРИ НАС СА РАЗРЕШЕНИ ДАНАЦИТЕ СА ИМ ПО ДОХОДНИ ЗА УПРАВЛЯВААЩЕТЕ

Да ни подпомогне ЕС с едни 50-60% премия за купуване на нов автомобил

Сега да сменим "мръсни дизели " с "мръсни мигранти" и статията ще започне да ми харесва. Прехвърлянето на мръсни мигранти от Западна към Източна Европа не е решение на проблема ,а само изместване от едно място на друго.

Чисти са бе, Папата им уми краката!

Всички МПС-та минават на извънреден СО дрегер в районните кат по график. Определят им категория по евростандарта. Данъка - базова сума с коефициент от евростандарта и край. Няма значение една кола на колко години е, а какви к колко отпацъди сере след себе си като се движи. Онзе с монтирани газови или метанови ередби и сертифицирани по закона системи - с облекчения от стойността на дължимия данък! По-справедливо от това - здраве му кажи!

Абе глупчо, става дума за азотни окиси и сажди, какъв СО те гони! СО е при колите на газ и бензин, според колко лошо е настроена колата.

Мръсни политици, ъъъ.. т.е. дизели!

А една малка част от тези дизели продължава да се търкаля по немските пътища, но вече с български и румънски регистрационни номера.