Едрите работодатели с тревожно писмо до премиера за цените на тока

"Случващото се поставя допълнително под риск производството, растежа, инвестициите и конкурентоспособността на индустрията", алармират от АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

че му продават тока скъпо,а кой държи веитата с най скъпия ток

Едрите крадци на ток се разтревожиха.

Много интересна позиция на тези господа бизнесмени! Те продават на колкото могат по-висока цена, но се сърдят на държавата, че прави същото! Искат държавата да им подарява тока, а те да усвояват парите от продажбата на стоките си.

Първо да направят заплатите европейски и тогава ще купуваме и по-скъпи продукти от тяхното производство или каквото е там.

Едрите работодатели да бръкнат с двата пръста, пардон - с 3 пръста в контакта (все пак ползват трифазен ток) и всичко ще се оправи.

Тука едни теми дето толкова са въртяни че няма на къде повече. Краде се ток по мноого направления. Ми спрете кражбите и тока става 12 стинки . Айде малко са ми стари сметките нека да е 13 стинки

Едрите робовладелци ако има как нищо да не плащат, а само да взимат тогава ще са доволни. Като дават ниски заплати грижа ли ги е? Вместо два майбаха ще си купят един и това е.

Съсипаха я тая държава! Едно време тока беше без пари! 2 часа го имаше, два часа го нямаше, но пък беше евтин. Що и сега не е така?! За едни банани я съсипаха тая държава

Енергията е основата на всичко.... Селянина от Правец остави работеща енергетика и куп атомни реактори, но явно 30г демокрация и свободен пазар се оказаха достатъчно за да стане тока "лукс който не всеки може да си позволи".

Ето я взаимовръзката, като тя се отнася за всички предприятия тъй като всички ползват ток: скъп ток -> по-високи цени на продукцията -> по-неконкурентна продукция -> намалени продажби -> оптимизация в предприятието -> тъпите писачи на глупости в сайта без работа

Кой е казал че иска да сте конкурентноспособни. То ако беше така политиците нямаше да затварят блокове на АЕЦ, само понеже чужда държава ги е тласнала към лобизъм и държавна измяна - опс това последното политиците не го говорят, но само го правят.

ходи у Европата, за да взимаш европейска заплата като си много отворен.. няма да изкараш и 1 месец, просто защото не заслужаваш и минимална заплата с твоите умения..

Като му облизваха 10 години кестенчетата на Баце всичко беше точно, нали.. сега се сетили да го карат да преструктурира.. оптимисти :)))

Едрите работодатели са обикновено западни компании или техни подставени подкомпаниики. А цената на тока идва с помощта на ЕС. Така че да се оплакват там.

Кой ги държи ? Естествено, че ще реве. 200 лв на мегаватчас и ти ще ревеш.

Най ме кефят недоучили да говорят за оптимизация. Абе ти знаеш ли какво е "специфичен топлинен капацитет"????? Има закони на физиката знаеш ли... В този свят (матрица, симулация или квото искаш) за да нагрееш кило жлезо с 1 градус, трябва да му вкараш около 0.5кДж енергия. И задника да си съдереш с по-малко НЕ СТАВА. Оптимизарай законите на физиката... И разходите в производстовто на някакви скоби или болтове са на 90% еей тази енергия. И кво да оптимизираш??? Останалите 10? Оптимизирани са и те.... даваш миним заплати, не отопляваш зимата, лятото не пускаш климатик... и си оптимизирал разходите на гърба на бачкаторите. И после? Остава ти да затвориш само. Отдавна тази оптимизация беше проведена.

Що Го дразните сега? Айде радвайте се, че Папата дойде и, че сключихме дипломатически отношения с Винеату и Му се махайте от главата ;–)

На вълка му е дебел вратът защото.....Тоест, бизнесмените отдавна следваше да помислят какво следва да се направи, че да се окажат и енергиино независими. Например нови технологии с рязко намаляване на консумацията или коопериране и изграждане на собствени възобновяеми енергиини източници (Мини ВЕЦ, ГЕОТЕРМАЛНИ, хидротермални системи и т. н...).

А за малките фирми кой ще помисли.Тези който плащат най големите данъци тези на които се държи икономиката.

Защо едрите индустриалци си мислят, че премиерът е Спасителя в случая? Дали пък точно премиерът няма сметка от цялата тази ситуация? Не се ли говореше, че Гинка Върбакова от Пазарджик е подставено лизе точно на премиера? Онази Гинка, която щеше да купува многомилиардната ЧЕЗ-Бългалия чрез фирмата си, имаща 10 гроша на каса и 10 хиляди гроша дълг. И само възмущението на обществото спря засега сделката. Защо точно в момента ЧЕЗ, която неистово иска да се отърве от България, иска от регулатора увеличение на нощната тарифа на тока с 67 %, когато всички други регулирани доставчици на ток предлагат не повече от 1-2 % увеличение? Не е ли това в полза на бъдещия собственик на ЧЕЗ-България, който и да бъде той? И кой ли ще бъде Той?

Ха,тези откриха топлата вода!!!Нали до вчера се прегръщаха с Бойко и хвалеха правителството!!!Какво стана сега?!?Хак да ими е!!!

Пазарна икономика! Нали тези, които сега се оплакват считат, че когато те увеличават цени и притискат за ниски заплати работниците си с този довод се защитават. Или по стар комунистически обичай са свикнали да купуват евтино, не плащат заплати, а продават гарантирано и с печалба? Срещу пазара ли протестират т.нар. ''работодателски организации"?

Решението е просто - да основат компания, инвестират пари и си построят централа/и и да продават електричество.

Стига са хленчили теа!Всичко е ОК!Който не вярва да пита ГЕРБ и обединените идиоти!

По принцип не симпатизирам едрите работодатели , често пъти мрънкат без основание и искат държавата да ги дондурка, а в същото време експлоатират работниците безмилостно. НО този път са прави. Техните бизнеси и производство страдат жестоко( съвместно с на)с от далаверите и безумните действия в сектора на енергетиката. Като добавим и безмозъчните екотежести от страна на Брюксел, картинката става тъжна и песимистична.

Нали за бизнеса няма граници. Да одят там, дето им се мисли, че е по-добро! нека сички цени у нас станат като в Германия! От другия месец. Давидим тогава, кои ще са недоволни и защо? :)

Къде е сега Делянчо да каже, че не ни трябва АЕЦ Белене, защото цена на тока от 50 лв/МВч била страшно висока. Сега индустрията плаща 150 та и 250 лв/МВч, а регулирания пазар плаща по 120 лв/МВч и още ще се качва, защото квотите за въглеродни емисии се увеличават напрекъснато, за да могат ТЕЦовете да спрат до 2030 година.

Глупако, те ти казват че и сега фалират, а ти искаш да плащат 5 пъти по-скъп ток от ВЕИ. Единственото решение е АЕЦ, и сега работодателите трябва да извият врата на Боко, защото спря АЕЦ Белене.

Кой Ви каза , че цената от Белене ще е по-ниска?

Кунево недоразумение, къде се покри след като затвори реакторите в АЕЦ Колодуй?

Е тогава гарантирано новия завод на Фолксваген ще "замине" за Сърбия...., а не само той.

Без илюзии- прогнозната СЕБЕСТОЙНОСТ на енергията от Белене е 160 лв./ МВт. Така че спекулативното надуване на цетите на борсата цели да оправдае строителството и. И ще си разцъкат едни 10-15 милиарда...

Около 2 млн те послушаха и заминаха. :)

Милите педерасти.

Било им скъпо.Ами продайте си Бентлитата , вилите , водете си проститутките в Банско и Велинград а не на Ривиерата и няма да ви е скъпо.Не стига ,че плащате най малък процент от себестойността за труд , ами и още келепир искате.Като не можете-фалирате.

Цени Западна и Северна Европа Price Development Nordic system price / MWh 42,89 EUR UK day base / MWh 46,20 GBP Delivery date 10 May 2019 https://www.nordpoolgroup.com

Абсолютно си прав ,колега, ама гледай само наивните люде как ти шляпат минуси. Това се очаква да е цената на тока и то само ако не омотаят проекта в още в далавери и грешки, и да стане още по-висока.

Ами ти колко плащаш за ток-ако погледнеш сметката си ще видиш че средно плащаш 210 за мегават средно

Само да посоча два важни момента по коментарите тук. Големите консуматори на електроенергия са заводите от металургията, химическата промишленост, циментовите заводи, мините и машиностроенето. На практика всички те вече са завършили технологичното си обновление и призивите да инвестират в нови технологии не са много коректни. И да добавя - много от пишещите тук сигурно не знаят, но основният разход за електроенергия в много от производствата отива за работа на пречиствателните съоръжения, а не за основното производство. Та, въпросът е, че тези заводи рядко могат да контролират електропотреблението си по желание - повечето са на денонощен цикъл и непрекъсваем процес с равномерно потребление. И втората ремарка е относно поведението на държавните производители от НЕК, АЕЦ и Марица-Изток, които са 95% от свободния пазар. Американските централи, Ковачки, Топлофикация-София и малките частни тецове, вецове и ВЕИ не продават на свободен пазар. Повтарям - не продават на свободния пазар, а сао на ЕРПтата и на НЕК по фиксирани и непазарни цени. Затова заводите се оплакват и с право от абсурдните решения на държавните централи. Ами какво се получава ако аз зная, че утре на пазара няма да има 13 гигавата ток, а само 4. И каква позиция ще заема на борсата. То е ясно каква.

Я погледни някоя от справките за цените по централи и ще ти светне какви глупости пишеш.Че няма ТЕЦ с цена под 250 лв и прехвалените ВЕИ под 300.И ако все още цената е 200 това се дължи само на Козлодуй.А като си купят и парникови емисии цената на парните чайници ще скочи още.Добре дошли в ЕС.

Прибави Паси, който и се хвалеше със закриването на реакторите. "Негласно" исканата цена от ЕС, сладури!

Нещата станаха като бика, който рие с копита и си хвърля на гърба. Години се разтягаха локумите за евтината електроенергия на свободния пазар, а сега се реве като саранска мечка за цените. Всичко е с цел печалба. Щом са ви закачили на куката и да се мятате и да не се мятате ще се пържите в тигана

В производството, доставката и разпределението на електроенергия НЯМА СВОБОДЕН ПАЗАР, каквото и да ни дрънкат от Брюксел и т.нар. "икономисти" от либералните фондации. Енергийните борси (уж свободният енергиен пазар), създадени напоследък, са за заблуда на любителите на електронни игри. Гореспоменатите икономисти би трябвало да се върнат да си доучат - икономикс или полит-икономия по старому, т.е. "икономика на публичния сектор". Там пише що е то естествен монопол.

Играй си с цените на тока, изгони Volkswagen !

Токът е електрическа величина която се измерва в ампери а не в гигавати. Другите глупости които си написал въобще не заслужават коментар.

За това в Лондон 1kW e 0,5 лири .

ПРЕДЕЛНО ясно е, че човекът говори условно. НАПЪЛНО ПРАВИЛНО е написал ГИГАВАТА - в това се измерва електрическата мощност. Е - по-точно гигават/часа, защото говорим за енергия, но е ясно за какво става въпрос. Идиотските коментари не е нужно да споделяш с нас.

Няма производство бе кауни. Толкова ли е трудно да се сетите? Козлодуй и мариците са в ПГР. Износът е нараснал с 50%. От де енергия? Ако имаше поне един работещ блок в Белене картинката щеше да е друга.

Докато не прогледнеш, няма да разбереш защо получаваш малка заплата. Докато на теб не ти пука за печалбата на работодателя ти и на него няма да му пука за твоята заплата. Естествено, има изключения, но те са предимно в малките населени места, както и някои безкрайно алчни работодатели, които нямат наяждане. В противен случай е просто - ако ти си работодател и те цакат с тока и ти намалява печалбата, в никакъв случай няма да тръгнеш да увеличаваш заплата на служителите си или пък да даваш бонуси ...

Ковачки, и малките частни тецове, вецове и ВЕИ продават на свободен пазар. Преди време бе променен закона и ги задължиха да продават на свободен пазар. Но тяхното производство е символично спрямо потреблението и не влияе на цената. А Ковачки когато цената е ниска просто спира тецовете и не продава на загуба.Просто производство на енергия няма и за това не се предлага на пазара.