Два варианта за увеличение на пенсиите, като вероятно ще заложат на стажа

Върви се към повишаване на пенсиите с увеличаване на приноса на осигурителния стаж в пенсионната формула, съобщи Гълъб Донев

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И аз съм така. Изчислената ми от НОИ пенсия при 44 години трудов стаж 3-та категория е малко над 2000 лева, без да съм ползвал трите златни години. Изчисленията са на база плащани и съответно регистрирани осигуровки в НОИ след 1997 г. Просто честно и почтено съм внасял осигуровки на максимално разрешения праг от закона. Когато внасях осигуровките никой нямаше нищо против. Нито държавата, нито тези, които искат всички да са с равни пенсии защото не било честно. А чесно ли е едни да внасят много 44 години, а други да не внасят а после да искат от държавата - тоест от мен? Четох сега Димитър Манолов да оправдава тавана с хора имащи 100 години осигурителен стаж или не знам какво си. Абе холан, трябва ли заради нечие недомислие допуснало такава възможност да страдам и аз? А и след като законно имат толкова стаж, защо не накажете тези които са го допуснали? Дрънкат само и правят мили очи на електората. Само че мили ми приятели, хората които се осигуряват на максимум, или имат такава възможност не са от най-глупавите. Или просто поне добре смятат. И са си направили сметката, че това е безсмислено. Заради липсата на здрав разум в пенсионната система и заради това, че от пенсионна за да коткате електората сте я превърнали в социална. И не внасят хората. Търсят алтернативи - акции и облигации на международните фондови пазари.... Ама тук мисленето е такова - След мен и потоп. Аз сега да се добера до властта, да взема парче от баницата, да се осигуря за девет живота (Как ли...?), пък после ако ще да рухне пенсионната система, да мрат пенсионерите....

Гълъбе, нещо си в грешка пич. Като ми определиха 2к пенсия, защо не я взимам? Дават само 1440. Нямали пари... А като ми прибирахте осигуровки на максимума, не питахте аз дали имам и дали искам да ги давам.

Само статистика на всякаква тема може да оправи България да се чуят мнения разсъждения гласовете на хората

Нека вдигат пенсиите, което всъщност не e увеличение, а някаква компенсация за инфлацията. Същевременно пенсионната възраст върви нагоре и така е по цял свят. Който доживял, доживял... Целта е да няма пенсионери.

Хубаво го коментират някои .аз съм пенсионер от 2002 .по тогавашните заплати трудов стаж и възрастпо тогавашния закън сега взимам 290лв виновна ли съм че сега за същото обр.азование и стаж заплатата е 78 пъти по висока или ????

Но пък сте се пенсионирала с няколко години по-млада и няколко години по-малък стаж, нали така?

Какви 7-8 пъти по висока ? ? ? Таванът на пенсиите е 1400 лева. Твоята е 290×8=2320 лв. Няма такива пенсии. Какво толкова сте работила, ме да вземате толкова голяма пенсия ?

При втория коментиран вариант за преизчисление на пенсиите,с какъв осигурителен доход ще се смята пенсията?

Остава си дохода върху който Ви е изчислена пенсията. Увеличава се коефициента на годините трудов стаж. Те участват в една и съща формула и влиянието им за всеки пенсионер е различно.

Не мислете, че увеличението на коефициента от 1.2 на 1.35 ще ви увеличи пенсията. % на увеличение на пенсиите от 01.07. всяка година (справка 2018 г. и 2019 г., когато този коефициент се промени от 1.1 на 1.169 и след това на 1.2) е изчислен така, че това увеличение е точно увеличението на коефициента на стажа. Така че... По-правилното ще е да се преизчислят всички пенсии с осигурителния доход от 2018 г. или 2019 г. Да, наистина ще са необходими много повече средства, но така ще е по-правилно и тогава наистина ще се увеличат пенсиите на всички. А сега се увеличиха много повече пенсиите на тези, които получават минимална пенсия (повечето от тях с малък или почти никакъв стаж или с ниска квалификация) спрямо тези например на висшистите-пенсионери.

колко си плащал за осигуровки в България и в Америка и колко ти е била заплатата тук и там,защото не може да си получавал 150 лева и да искаш сега да получаваш 1000 лева.

С изключение на работилите тежка и опасна работа, високите пенсии са на партийни величия, военни, милиционери, ДС агенти, АБПФК, министри, дипломати, цялата комунистическа върхушка, безпартийните бяха с ниски заплати и сега са с ниски пенсий... ИЗВОД: НИЩО НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛО, КОМУНЯГИТЕ СИ ЗАПАЗИХА СТАНДАРТА НА ЖИВОТ, даже още ни управляват деба техната мама разбойническа.

Високи пенсии получават хора от АЕЦ,пилоти,ръководител полети,корабостроенето и още много професии,където хората без да бъдат партийни членове са работили една отговорна работа с много напрежение и са дали много на държавата.Та имай малко уважение към тези хора.

Добре го каза!

колко си плащал за осигуровки в България и в Америка и колко ти е била заплатата тук и там,защото не може да си получавал 150 лева и да искаш сега да получаваш 1000 лева.

с едно изключение - АБПФК вече няма и да, не вземат високи пенсии.

Имам по 22 години трудов стаж в България и толкова в Америка, пенсията ми в България е 250 лв, а в Америка е $4,500, или към 7,000лв, 28 пъти повече от тази в България. Храната в Америка е 30-40% по евтина от България в абсолютна стойност, бензина, еленергията -също, въпреки по високия стандарт. Българските властимащи обричат на геноцид народа, особено възрастните хора

"служебното правителство ще разработи..."!? Кога!? Вероятно вече знаят резултата от изборите, вече са го заложили в софтуера!

Пламен Димитров пак се вре между шамарите и този път ще настъпи мотиката.

Ако всички без изключение си плащат осигуровки а не като на държавните служители народа от данъците да им ги покрива ще има по високи пенсии.Прост пример са и депутатските заплати без удръжки за осигуровки за сметка на депутата Всички взимат заплати с удръжка само на 10%данък.

ГОЛЕМИЯ ПРОБЛЕМ, който 90% от българите не могат да го видят. Макар, че ще им избоде очите. Е сегашниият закона за пенсионно осигуряване, рожба на „Тройната коалиция“. В този закона пише, че тези с огромните заплати в България като заплатите на олигарси и калинки в държавни бордове, министерства, агенции, президентство ... Като гербаджийските „калинки“ в борда на ББР с 60 000 лева месечна заплата. Размера на заплатата е официлна информация, каза го служебният министър Петков. Всички тези десетки хиляди „калинки“ плащат пенсионни осигуровки, колкото плаща един млад програмист с 3 000 лева заплата. Това е 20 пъти по-малка месечна заплата от техните заплати от 60 000 лева. „Калинки“ вместо да плащат пенсионни осигуровки, колкото 20 млади програмисти. И тази разликата от над 20 000 лева месечно, вместо да отива за пенсии на бедните пенсионери. Отива в джобовете на тези алчни гербаджийски „калинки“. И забележете, ТОВА Е ЗАКОННО, такъв е закона.

Извинявай, ама това е съвсем справедливо. Осигуровките не са данък, а са принудително отлагане на потреблението. И понеже има таван на пенсиите, ще е във висша степен несправедливо да няма таван на осигуровките. Иначе ако имаше гаранция, че при удръжки 20 пъти над тези на млад ИТ специалист, един ден ще получаваш и 20 пъти по-голяма пенсия, щеше да е справедливо. Ама ако не се гарантира такава пенсия, плащането на осигуровки без таван си е жив данък.

Да тръгнем от там че: Първо: Когато вече над 75 години, заплатите у нас са несправедливи, няма как пенсиите изчислени като се ползват за база несправедливите заплати от изминалите 75 години да са справедливи пенсии. Второ: Кое е справедливо и кое не? Спраедливото е да има таван на пенсиите. Неправедиво е да нямат таван пенсиите. Ако няма таван таван на пенсиите, тогава един пенсионер, който е работил на среднаа заплата цял живот ще мизерува и като пенсиоер с 400 лева месечна пенсия. А друг пенсионер, който е бил мошеник и корумпирана "калинка" шеф на ББР, ще взима 24 000 лева месечна пенсия. Не защото залата му в ББП е била справедлива заплата 40 пъти по-висока от заплата на касиерка в същаат банка. А защото е бил корумпиран шеф на ББР. Трето: Каква е справедливата социална, минимална и максимална пенсия? Колко е справедливата разлика между минималната и максималната пенсия? 2 пъти, или 3 пъти, или 5 пъти, или 10 пъти? Четврто: "навсякъде" по света има осигурителен праг. Да но навсякъде по света има и необлагаем минимум и прогресивни данъци сигащи и надминаващи 50%. И ставките на прогресивните данъци са съобраени с осигурителния праг. А у нас от 2007 г, няма нито необлагаем минимум, нито прогресивни данъци. Пето: Аз съм противник да се взимат направо цели пенсионни системи от други държави. Но смятам, че трябва да вземем някои идеи, да ги побългарим в добрия смисъл и да ги приложим у нас. Ще споделя няколко неща, които са ми направили впечатление. В Швейцария, има таван на пенсията, има минимална пенсия. Разликата между тях е 2 пъти. У нас разликата между минимлана и максимална песнния е 4,7 пъти. В Швайцария всички доходи на човек включително пенсия се сумират и се обагат с данък доход. Дори пенсионер да има доход само максимална пенсия плаща данък. Там хората с ниски пенсии обаче не плащат данък, защото има необлагаем минимум. В Нидерландия имат плоски пенсии, там пенсията зависи само от годините трудов стаж и не зависи от това какви осигуровки са плащани. Ако някой няма нужните години осигурителен стаж за пенсия. За всяка година по-малко осигурителен стаж, му се намалява пенсията с 2%. Но има минимална пенсия и не може да се намали пенсията с повече от 30%, дори човека да има 20 години по-малък трудов стаж.

Никой не отваря и дума за тавана на Пенсията ? Лесно е да подлъжеш хора , които не са искали да участват в осигурителния модел на България , че ще им увеличиш пенсиите - така се печелят Избиратели . Аз съм от тези обидени бъдещи пенсионери с таван. Предстои ми пенсиониране следващата година , работя цял живот в металургия като работник , виртуалния калкулатор на НОИ ми изчислява Пенсия в размер на 2100 лева , за това разбира се съм Платил - огроми вноски към НОИ и ЧПФ . Но по волята на Политиците какво ще се случи - пенсията ще ми стане с този коефициент - 1,35 близо 2600 лева . Да ама не - Мойте вноски ще отидат за пенсионери с малък трудов стаж и със скрити заплати . В ЕС не е така - пенисонери работили като мен взимат по 2-4 000 евро Пенсия , тези с ниски пенсии взимат социални пенсии и ги настаняват в старчески домове .

Така е, солидарният пенсионен модел не е справедлив. Справедлив модел е с индивидуални партиди, ама пък не е социален...

Пич , не се хвърляй като ... на пясък . В ЕС работи социалния модел , както и в БГ . Формулата е една и съща - работа , осигуровки ,възраст и НОИ плаща . В частните фондове е като в банка - това е капитален модел като в САЩ . Разликата е че в ЕС няма прошка - заработил си 100 пенсия - взимаш я , зароботил си 2000 лева пенсия - взимаш я - има таван на осигуровките - за да не влезе някой рисков играч като президент или депутат и да заложи 60000 месечно за 4 години и да заработи пожизнена пенсия от 50 000 лева .

Брей какви алчни пенсионери, герои на социалистическия труд. Ненаядохте се бре, ненакупихте си лекарства. За какво са ти тия 2100 лева месечно бре? Малко ли ти е да плюскаш и да си купуваш лекарства „само“ за 1400 лева месечно бре? Утре в ковчега ли ще ги сложиш спестяванията от тази 2100 лева месечна пенсия. Та да си ги харчиш на онзи свят. Не знаеш ли, там пари не ти трябват.

Откъде накъде аз младият работещ, ще си скъсвам гъза от работа по 10-12 часа на ден. Ще работя извънредно събота и неделя. За 2000 лева месечна заплата. Ще плащам осигуровки и данъци, за да ми останат чисто 1560 лева. С които да издържам освен себе си жената с нейната мизерна заплата от 1000 лева и 2-те ни деца ученици. А ти пенсионирания търтей с търтея ти, ще ми претендираш да получаваш 2100 лева необлагема пенсия.

Абе ти, с трите партии (ГЕРБ=ДПС=БСП) - що не поработиш 15-20 години в металургията, вместо да печеш кебапчета и дюнери? Тогава ела да поговорим. Тук е пълно с най-умните ти и грамотни коментари - май не се се озорил с много работа, а?

По тая логика и на теб няма да ти трябват на ония свят пари само че България е друг свят тук много пенсионери подържат млади семейства с ниски доходи аз съм сама ако не бяха пенсиите на баба и дядо които ми помагаха нямаше да мога да си изгледам децата защото в България социалните спят а на запад движат пазара на заплати пенсии и г.н

Къде е КНСБ къде е Каритас къде е червен кръст защо спят защо не вземат работата в ръцете си къде е труд и работна сила или ги има само по документи че са институции които трябва да работят за благото и просперитета на Българина не ме очудва на запад от тези институции живеят много емигранти а в България даже собственото население се изнася

Всеки един човек има нужда от пари но има много начини за компенсиране на час от разходите като продукти дрехи ослуги например защо позволиха да се продават дрехи втора употреба и се продават на цени като в магазин на запад се изхвърлят тези дрехи складират се и се продават по 30-50цемта на килограм и в повечето случаи се даряват безплатно на емигранти запада е зарит с дрехи а Българина ходи гол и плаща да си купи дрехи втора ръка и някои се възползва от това като печели на гърба на Българина

На запад ако не ти е висока пенсията никои няма да те вземе в старчески дом колежка даде баща си с 1600е пенсия в дом която се усвоява изцяло от дама за стари хора

Тия 3 милиарда аз не виждам от къде ще дойдат, при условие че общо в момента в бюджета има останали 2 милиарда (за всичко). Или планират да опоскат бюджетния резерв като приемем еврото или някакви нови заеми. Не виждам от къде могат да дойдат пари за нещо, което е откраднато и го няма. И нека да мислим трезво - при комунизма средната работна зпалата е била 250 лв или 25 долара. Съжалявам, но като си се осигурявал на 25 долара, как да ти направят пенсията 2500 лева??? Това е утопия и чист комунизъм от съветски стил, да вземем пари от другите да дадаем на тоя и оня, иначе с най-голяма радост бих приел някакъв разумен икономически вариант за повишаване стандарта на всички граждани и най-вече социално слаби и пенсионери! Странно ми е как някакво правителство-еднодневка се занимава с неща, дето изобщо не са му нито в правомощията нито са на дневен ред в момента, то и аз ако ме сложат за 1 месец, ще вдигна заплатите и пенсиите на всички, ама после кой ще го плаща това, другарЕ?

При очакван ръст на БВП с 3-4%, постоянно растящ брой пенсионери и реално намаляващ брой работещи от къде ще дойдат парите за това увеличение, което се очакват да е с доста по-голямо? да не говорим и че като така нареченият ни икономичести ръст е по-скоро инфлационнен? Пак предизборни обещания, понеже пенсионерите са доста активни гласоподаватели.... Кога бъдещето ще стане приоритет за държавата? Ето в София 14 000деца няма къде да учат и рудителите им се чудят какво да ги прават, но за това на никой не му пука - явно са сметнали, че е по евтино да подкупат пенсионерите... За бизнеса да не говорим - за тях никой нищо не прави, освен проформа за да раздадът пари на обрачите от фирми.... Обикновенните предприемачи са потънали в собственните си проблеми и не гласуват особнно активно...

Ако в София и няколко още големи градове се пресели цяла България няма да стигнат нито детски домове, нито училища, нито работни места, вода, канализация, а накрая столицата и големите градове - Пловдив, Варна, Бургас ще затънат в бетон, престъпност, мръсотия, ще плувнат във фекалии и епидемии. Аре заминавайте по родните си места да се борите и претендирате там за привилегии. Има предел, който не може да прекрачва. Отвъд него е варварството и гражданската война.

Стига с тия глупости за постоянно растящия брой пенсионери. Точно обратното се случва от няколко години, броя на пенсионерите рязко намалява и това ще продължи и занапред. Всичко е в следствие на вдигането на години и стаж за пенсиониране. Това беше и целта на реформата де.

Г-н президентът на КНСБ Пламен Димитров. Двете неща от които зависи пенсията са ОСИГУРИТЕЛЕН СТАЖ (колко дълго си се осигурявал) и ЗАПЛАТА, на която си се осигурявал когато си бил млад. Г-н президентът на КНСБ Пламен Димитров, сам си противоречи. Първо казвате, че, „...вариантът с повишаване на приноса на стажа в пенсионната формула винаги е бил основен за КНСБ...“. Т.е. казва, че трябва ПЕНСИЯТА ДА ЗАВИСИ ПОВЕЧЕ ОТ ОСИГУРИТЕЛНИЯ СТАЖ, отколкото от ЗАПЛАТАТА/внасяните пенсинни осигуровки/. А малко след това Димитров казва, че ПЕНСИЯТА трябва да зависи повече от размера на ЗАПЛАТАТА(пенсионните осигуровки). Г-н Димитров тя пенсията зависи само от тези 2 неща, не може и на двете да се увеличи тежестта. Когато се увеличава една тежест се намалява друга тежест и обратно. Г-н президентът на КНСБ Пламен Димитров, трябва да решети ТЕЖЕСТА, на кое от да се увеличи. Тежеста на ОСИГУРИТЕЛНИЯ СТАЖ или на ЗАПЛАТАТА

Предпочитат евтиния вариант с корекция на стажа с коефициент 1.35 вместо 1.2, защото почти няма да се отрази. Става толкова, дори по-малко от пенсията, която си получил миналия 01.07., т.е. 2020 г.

Пак варианти, пак лъжи, пак замазване на проблема с ниските пенсии. Герб избраха най-тъпия вариант, ама и тези главанаци ще да са същите.

"Ако разчиташ само на пенсията, значи си пропилял живота си..." Именно!

На роботещите пинсионери трябваше да се изчислят нови пенсии от 01.04 но за сега няма. А дали ще има ?????

Ако си работил през 2020 г. и имаш подадено заявление за преизчисляване, може и преди 20 г. си получил увеличение! Влез в страницата на НОИ - раздел Справки, по ЕГН и ПИК, раздел пенсии /най-долу на страницата от въможните справки/.

Супер. И от къде ще ги вземете въпросните пари при положение, че в България са останали предимно пенсионери, цигани и НЕГРАМОТНИ, трудоспособни граждани?

Донякъде те подкрепам в казаното, че трявба да дойдат пари от някъде, т.е. че няма пари. За актуализацията на пенсиите трябват 2-3 млрд. лева. Българската държава харчи всяка година над 40 млрд. лева. От тях само 10 млрд. са за сегашните пенсии, Други над 4 млрд. лева са за здравеопазване, там обаче много се краде и има голяма корупция. Като се пребори държавата с тези кражби паритеще отидат за актуализация на пениите. Други едни 2 млрд. лева са за американски бойни самолети, други едни 2-3 млрд. лева за френски бойни кораби, други едни 2 млрд. лева за нови бойни машини на армията. Разберете, по-важни са хората в армиата от машините. Ислямска държава с фанатизирани 15 000 - 20 000 бойци въоръжен с по един калашник и базука. Правеше за смях цели 5-6 години коалицията на такива военни сили ато САЩ, Франция, Великобритания, Италия, Турция, Русия ... Трявбаха им цели 7 години, за да отвоюват териториите, но не напълно. Сега са в партизански войни. А в Афганистан вече 40-50 години, никой не се е справил с талибаните. Всеки един от тях въоръжени само с един калашник и 20-30 патрона. Нито СССР/Русия, нито САЩ.

За неграмотните трудоспособни в България може би съдите от Вас? Е, има, за Ваше голямо съжаление, много грамотни хора, професионалисти, които се ценят дори в чужбина, макар и да не са си купили диплома. Да, дипломата не те прави по-умен.

Изчакаха да изтече срокът за избор на най-скорошните пенсионери дали да си прехвърлят парите от частния фонд в НОИ и започнаха с предложенията за промени. Сега ще се окаже, че някои хорица просто са си подарили парите от частния фонд на държавата, а други ще взимат същата пенсия плюс парите си от личната партида.

Ами то сегашното поколение, което се пенсионира не успя да натрупа голям стаж поради приватизацията и закриването на фабрики и заводи. Хиляди хора са се осигурявали по 25-30 години и не могат да се пенсионират, понеже изискуемия стаж се вдига. Но, вместо да има таблица и начин след навършване на пенсионнна възраст да се пенсионират, макар и с по-ниска ставка, така е направена системата, че имаш ли поне 15 г. стаж се пенсионираш чак на 68-70г. ако доживееш разбира се. Т.е. ,отново се вдига възрастта с цел хората да не се пенсионират. И за какво тогава са плащали толкова години осигуровки? По същата логика когато единия съпруг се осигурява, но не доживява пенсионна възраст, другия има право на 50% от пенсията му, но пак с изискването че ще ги получава 5г преди пенсиониране. Или ако няма преки наследници, неговите осигуровки остават за държавата, което не е честно. Много нередности и неясноти има. При определяне на моята наследствена пенсия от НОИ ми обясниха, че е изчислена на 90% инвалидност. И как така, след като човека до мен не е инвалид, а е починал, което значи че 100% го няма във физическия свят. Ето, поради много такива недомислици хората не вярват в пенсионната система и не се осигуряват на реална заплата. Отделен въпрос е, че и самите работодатели избягват и сключват фиктивни трудови договори, неотговарящи на реалността.

Кои ви назначи за изчислители на пенсии?

това са само предложения

Този Гълъб дали знае че мнозинството от работещите българи ги осигуряват на минимална заплата. И с така приетия закон за увеличаване на корпоративния данък на юридически лица още фирми ще потънат в сивия сектор

От комунисти толкова!!!

И защо ги осигуряват на минималната, а не на реалната? Ами те така могат да спрат да ти плащат заплата и да продължаваш да ходиш на работа, защото не си търсиш правата. Като напуснат хората и рабогодолят ще трябва да осигурява на реалната, иначе ще трябва да фалира. Корпоративният данък никой не го увеличава, мишко. Тези, които работят за корпорации с над 700 милиона печалба на година винаги са били осигурявани на реалната си заплата.

steltian

Вместо да питаш в нета върви по Черноморието и виж хората работещи там по 8-10 часа как ги осигуряват на половин работен ден.

Не си търси правата, защото е в частния сектор и има повече акъл, знания и може да смята добре. За разлика от теб търтея чиновник. Защото е преценил, че така е по-добре за него. Ако си „потърси правата“ както го съветваш. Вместо да получава сега 1600 лева (МРЗ + 1000 лева всеки месец в плик от шефа). Ще получва по-малко в дебитната сметка под формата на официана заплата 1100 лева (МРЗ+500 лева/които са останали от 1000 лева от плика след като ги е оглозгала държавата/). Другите 500 лева шефа му, ще му отдържи и ще ги внася всеки месец от свое име и от името на него работника в държавата. Да храни чиновници търтеи, калинки, министри, депутати ...

Може ли някой да ми каже с колко лева от 1-ви трябваше да ми се вдигне пенсията. Вчера ми дойде пенсията с увеличението,но така и не разбрах колко трябва да бъде. Досега взимах пенсия от 474лв,като извадим от тях 50-те лева които дават заради пандемията,означава че пенсията ми е 424лв Тоест юлското увеличение трябва да е върху тези 424лв. Аз обаче вчера получих точно 481лв Тоест съм получила точно 7лв увеличение върху тези 424лв Въпросът ми е ....толкова ли трябва да ми бъде увеличението? Щото уж казваха някакви 5 или 6 процента увеличение

Това само ваша пенсия ли е или вземате и на починал съпруг.

Иван Нейков няма нито един работен ден в който е добавил стойност!!! Чакайте да ви оправи.

424*1.05=445.20 лв. би трябвало да ви е станала пенсията с увеличението от 5% от 01.07.2021; плюс 50 лв. - 495.20 лв. трябва да получите този месец. Ако това е само вашата пенсия, а не получавате процент от пенсията на починал съпруг.

Мария, можете да отидете до НОИ или да си видите по интернет с вашия код новото разпореждане за пенсията Ви.

Ако разчиташ само на пенсията, значи си пропилял живота си...

Пенсията е утешение за онези, които не са крали.

"Пенсията е утешение за онези, които не са крали." Ти познаваш ли такъв? За теб не питам, защото няма да си обективен.

Да секвестират заграбените съ законосъобразни измами пари в повече на ония от Развиващата ни банка и останалите колеги.Ели, пък ако се сетят да приберат и парата от златните гьолове, лябораториите за зарзават и плодови, милионите на проф. Олег от магистралите, 500-600 милиона от ония дето е трябвало да плати Черепа.......може да умножат коефициента и по ?.Пара ще има за всички! Ама, да видим имат ли кураж!

Сталин, ти ли си бе, пак ли секвестиране като през 48 г? И после ПАК реституция, така ли? Вие комунистите умирате да вземете парите на някой който работи и да ги дадете на тези дето не работят, като най-много вземете вие.

Да си пенсионер в РъБъ, означава ПРОКЛЯТИЕ. Докато я има "ЛИБЕРАЛНАТА ДЕМОКРАЦИЯ", наложена на България през 1988 година от "СВЕТОВНИЯ ЕВРЕЙСКИ КОНГРЕС", ще има ХУМАНЕН ГЕНОЦИД, но без Zyklon B.

Стига сте лъгали, у нас не всички пенсионери са бедни с мизерна 300 лева месечна пенсия. Има и "богати" пенсионри с 1400 лева необлагаема пенсия. Когато говорите за пенсионери имайте предвид, че не всики пенсионери са бедни. Не делете бедни хора у нас на пенсионери и останали като безработни, бедни работници на половин ден МРЗ... Трябва да се дават социални помощи на всички беднитте по еднакви критерии за доход и богатство, независимо дали са пенсиоенри, безработни, работещи ... Това, че някой е пенсионер, не означава, че е беден. Има пенсионери с по няколко апартамента, вила, автомобил, 100 000 лева в банка/дето ги хвърлят от баконите/. Това не са бедни хора. И аз като стана на 67 годишна възраст. Искам такова "проклятие", като на българските "богати" пенсионирани коммунисти с 1400 лева необлагаема максимална пенсия. Които взимат месечно почти три пъти повече от това, което остава чисто (490 лева) след като се платят осигуровките и данъците от минималната работна заплата на младежите.

Цитат: "...Идеята е коефициентът на година осигурителен стаж в пенсионната формула да стане от 1,2 на 1.35. Този вариант е по-евтин - необходими са 140 милиона лева на месец...." А защо трябва да има по-ефтин вариант ? Хората от третата възраст по ефтини ли са като хора ? По ефтиният варинат е нещо като " А бе ще ги преизчислим там с нещо за да може да се каже че са преизчислени а това дали ще вдигне стандарта на живот на 1/3 от българите е все едно " ?! Тия работят на принципа " Не е важно какво правиш и какъв ефект ще има ! Важно е да отметнеш че си направил нещо! " Затова кочината ще става все по-дълбока , защото всеки от тия горе търси по ефтиният вариант когато опре до стандарта на живот на хората които впрочем им плащат заплатите от 5000 лв +

Много е важно кое колко струва, защото трябва да се собраяваме с това какво произвежда икономиката. И с какаво разполага държавата. А не като гърците дестина години след 2000 г. да взимат огромен заем. Да раздават големи пенсии и заплати и да викат ОППА и играят сиртаки. И сега след 2010 г. следващите 50 годи да има само рев и сополи. И да прав си трябва да се съобразяваме и с нуждите на хората. И с това да има някаква справедливост. Според мен у нас ниските пенсии трябва да се увеличат, а по-високите и максималната да се намалят. Така мизерстващите сега пенсионери, ще се превърнат от мизерстващи в бедни. А по-богатите пенсионери ще се превърнат от богати в нормални пенсионери. Относно това, че било несправедливо да има таван на пенсията. И еди кой си, който през 1990-1997г. бил внасял големи осигуровки, защото тогава имал огромна заплата. Или някой, който 30 години е ДПС депутат като Йордан Цонев. И е взима несправедливо висока депутатска заплата 30 години. И сме го осигурявали ние данъкоплатците. Само искам да попитам, ако някой като Йордан Цонев е взимал над 30 години несправедливо огромна заплата. И сме го осигурявали несправедливо високо. Това означава ли, че сега този някой е "справедливо" да взима несправедливо висока пенсия без таван. Само защото преди време е вимал несправедливо висока заплата.

Не всички са като Йордан Цонев. Има хора, които съвестно са работили. 40 години и са се осигурявали на големи суми! Не слагайте всички под един общ знаменател!

Какво значение има стажът? Да се гледа приносът и толкоз - кой колко е внесъл, а не за колко време. Ако някой е внесъл вноските върху база от 500 средни заплати какво значение има дали ги е внасял 40 години или 20 години?

Много ми е чудно защо са тези минуси??? Пенсията се дава за принос (внесени пари), не за чанч (колко години си се гърчил). Каква е логиката на стажа? В частния фонд пита ли те някой колко години си пълнил партидата си? Ми не, гледат само колко се е събрало. Както се очертава все по-малко хора ще могат да съберат +40 години стаж, та сигурно затова го налагат това. И за невнимателните - говоря за стаж, не за пенсионна възраст.

Системата е приходно разходна. Фонд няма!!! Колкото съберат, толкова раздават... Колкото по-малко осигураени работещи, толкова по няма за пенсии! Това е воденичен камък на шията за малкия и среден бизнес... То затова и няма предприемачество в милата ни татковина.

слагат минусиq защото доста хора си клатят краката по разни леки длъжности и после чакат високи пенсии

Има един куп хора, военни, полицаи, и други работещи на първа категория които имат право на ранно пенсиониране. Полицаите например трябва да имат 27 год. трудов стаж за да се пенсионират с пълна пенсия. Сега те нямат стимул да остават на работа след това защото всяка година допълнителен трудов стаж не носи кой знае какво увеличение на пенсията. Когато се вдигне тежестта на година стаж се предполага че повечето които могат ще поработят още някоя и друга година за да си повишат пенсията. Та това е идеята да се увеличи тежестта на стажа. Същото се отнася и за обикновените хора. Има много професии и работни места на които здрави хора могат да поработят година, две повече. Това хем ще им вдигне пенсията, хем ще я получават година, две по-малко. Изобщо идеята да се даде повече тежест на стажа не е съвсем за изхвърляне. Проблема е защо да е 1.35, а не да кажем 1.5. Сега са направили изчисления че ще са нужни грубо 140 милиона на месец. Като ги разхвърлиш на два милиона и половина пенсионери това прави средно по петдесет, шейсет лева. Като спрат извънредните петдесет лева дето ги дават за пандемията на практика повечето хора няма да получат никакво увеличение.

Вторият вариант ще е по-евтин. Това преведено на по-прост език означава, че увеличението ще е по-малко и естествено ще бъде избран този вариант. Първият вариант ще е много по-изгоден за хорате, които от дълго време са пенсионери.

По този начин дори няма да има увеличение, защото се компенсира с годишното увеличение на пенсиите от 01.07., т.е. преизчислената пенсия с разлика от 1-2 лв. идва толкова колкото е изчислената на 01.07.2020 г. ( малко по-ниска).

на тия тъпунгери мадата им изтича на 11 юли, в най-лошия случай на 18 юли. за какво се пънат - може да им е обещано да са и в следващото правителство.

А ЗА ТЕЗИ,КОИТО СА СЕ ПЕНСИОНИРАЛИ ПО-КЪСНО,ДА НЯМА ЛИ УВЕЛИЧЕНИЕ?

И кой е делегирал на служебните дебили законотворчески права и то по толкова важен въпрос? те са НАЗНАЧЕНИ ВРЕМЕННО, не са избрани от Народа!!! #СКРИЙТЕ СЕ БЕ