Договорите с Марица Изток 1 и Марица Изток 3 трябва да се прекратят до 30 юни 2021 г.

Правилата на ЕС за държавните помощи налагат прекратяване на действащите дългосрочни споразумения

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Спокойно. Дотогава Слави Трифонов ще дойде на власт и Тошко африкански ще оправи всичко.

какво има да се опавя? нали всички бучат за скъпият ток от американските "марици"?

"Прекратяването на двата посочени договора стои в основата на либерализирането на пазара на едро на електрическа енергия" ! Това по повод очакванията, че цената след отпадането на договора ще се понижи. Цената ще бъде пазарна, а тя при всички положения е по-висока от сегашната фиксирана цена. Другият въпрос са неустойките. В статията се споменава, че ще се изчислят невъзвърнатите разходи. Но инвеститорът дали не е предвидил печалба? Ако някой инвестира, за да си възвърне разходите, нали той ще фалира! Т.Е, освен че със сигурност ще платим предвидените неустойки, ще плащаме произведената електроенергия по пазарни цени!

В статията не стана ясно, кой ще плати неустойките на Американците? До колкото помня договора съдържа огромни неустойки. Затова и никое следващо правителство не посмя да го анулира. Даже ни казваха, че понеже имаме задължение да изкупим пълните количества и затова тока бил скъп. И найважната част липсва! След като европейската комисия ни задължава ще платят ли неустойката на Американците?

Европейската комисия нищо не ни задължава. Тя не даде становище дали договорите са държавна помощ.Това е инициатива на правителството, което си измива ръцете с ЕК.

Бактън от гадни, мръсни тролове и недоучили тъпоъгълници! Комсоциалистите заедно с ДСБ заробиха страната ни с поне 7-8 милиарда лева с тези договори. Герб 7-8 години се мъчат да ги прекратят, но чернилката Костофффф и русофила Р. Овч. така са ги подписали, че при всички случаи губим мнооого. А ако сега успеят да ги прекратят, дори и да е до края на 2021г., това ще е една от ХАЙ-ДОБРИТЕ НОВИНИ за енергетиката и като цяло за икономиката ни!

Не вярвам това да отменя неустоиките по до говора. Щом мълчат има нещо гнило. Май държавата ще плаща отново за решенията на ЕС!

Ние ще плащаме за решенията на правителството.

А херо мустАкА какво нареди по въпроса ?

Херо нареди да се изплатят неустойките и всичко е точно!

Ако ги затворят , вероятно ще има недостиг на електроенергия и може да стигне до графици за тока има- няма . Ще поживеем, ще видим !

Защо да ги затварят. Само ще спрем да им плащаме преференциални цени за тока. Същото трябва да се направи и с всичкото "зелена" енергия, която ни излезе златна.

Преди ден или два ,имаше статия , че умните глави на ЕС казали, че ще трябва да се помисли за рестарт на ядрената енергетика, защото разните волтаични и други "зелени" източници не са достатъчни за покриването на потреблението на електрическа енергия. В световен мащаб електоенергията е нараснала много , спрямо последните 20-30 години. Като се почне от домакинствата , институциите, училища и детски градини, магазини, производствата на всякакви изделия, електрическите влакове, трамваи и тролейбуси, електрическите автономни средства и още много други неща.

Кой говори за затваряне. Защо не внимавате в час. Сега НЕК плаща емесиите на двете централи и затова се тръби..... Вижте ли колко са екологични и работят на печалба А държавния ТЕЦ МАРИЦА ИЗТОК 2 е на загуба. Ами на загуба е защото НЕК не ПЛАЩА ЕМИСИИТЕ НА ТЕЦ МАРИЦА ИЗТОК 2. ЗАПОМНЕТЕ ГО ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ И СПРЕТЕ ДА ХУЛИТЕ ДЪРЖАВНИЯ ТЕЦ. Той просто е сираче то на българската енергетика. Но ако трите теца застанат на еднакви условия тогава и сметката на 1 и 3 няма да излиза. Да изчакаме до юли месец.

Кажи колко е персонала на 2 и защо издържа и футболен отбор.

А цената на тока ще падне ли? ха.ха.ха....

Не, цената на тока ще върви само нагоре, както всички други цени.

Абсолютната истина.